10 x mooiste bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne: wat zien & doen?

Complete reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne: wat zien & doen?

30 december 2023 in Champagne6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne + waar overnachten?

Châlons-en-Champagne is gelegen in het hart van de Champagnestreek en staat vooral gekend vanwege haar authenticiteit. Er zijn heel wat middeleeuwse gebouwen goed bewaard gebleven en je vindt er nog heel wat religieuze gebouwen.

Benieuwd naar deze stad? Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Châlons-en-Champagne.

Inhoud artikel

 1. Champagne, de godendrank

De streek staat natuurlijk het bekendst om de bruisende wijnen uit de streek die onder de naam champagne verkocht mogen worden. Volgens de overlevering was het Dom Perignon die in 1688 per toeval de godendrank uitvond en dit door het toepassen van een tweede gisting. Bezoek zeker een wijnhuis tijdens je autovakantie in de Champagnestreek. Je krijgt er een rondleiding en vervolgens mag je natuurlijk de champagne proeven. De meeste champagnehuizen organiseren bezoeken.

TIP: Wil je ook graag met een tour mee? Boek je plaatsje online. Zo kan je drinken zonder dat je zelf hoeft te rijden.

Ga mee met de Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch

Wil je graag mee met een daguitstap? Ga mee vanuit Reims voor Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch.

 • Deze dagtour begint met een ophaalservice om 9u.
 • Daana krijg je een rondleiding door de Kathedraal van Reims en geniet van een champagneproeverij bij Veuve Clicquot.
 • Na de lunch in een wijnmakerij maak je een rondrit door de wijngaarden van de Montagne de Reims. Terwijl je gids uitleg geeft over het champagneprocedé doorkruis je de Grand Cru-dorpjes Verzenay en Mailly.
 • Je brengt een bezoek aan de productielocatie, waar je zelf kan zien hoe champagne wordt gemaakt.
 • Het dagprogramma besluit met nog een proeverij met drie glazen champagne (verschillende soorten)
 • Boek deze tour online voor € 225, dit is een echte experience tour !
 1. Circusschool in Chalon-en-Champagne

Op het einde van de 19de eeuw was het circus heel populair vanwege het volkse karakter. Een circusspektakel verliep toen op zo goed als dezelfde manier zoals we het tegenwoordig kennen, met acrobaten en clowns. Het grootste verschil is dat het circusspektakel tegenwoordig in een tent doorgaat en dat er vroeger speciale gebouwen voor neergezet werden.

In Châlon kan je zo een gebouw nog vinden. Het gebouw heeft gedurende de jaren verschillende functies gekend. Zo is het onder andere nog een concerthal en een cinemazaal geweest. Tegenwoordig bevindt er zich in een circusschool in het gebouw. Jaarlijks studeren er zo'n twintigtal studenten af die een drie jaar durende opleiding hebben gevolgd als circusartiest.

RONDREIS: Wil jij ook graag om rondreis door de Champagnestreek met de auto of camper? Download onze complete rondreizen door de Champagnestreek of laat verrassen met een bruisende stadswandeling door een van de Champagne steden.

 1. Grand Jard

Châlons-en-Champagne staat gekend als een zeer groene stad. Een weiland dat oorspronkelijk van de bisschop was werd in de 19de eeuw heringericht als tuin. Het weiland werd opgesplitst in drie tuinen: Grand Jard, Petit Jard en de Jard Anglais. De tuinen zijn de ideale plaats om een wandeling te maken en te genieten van het vele groen.

VERBLIJFTIP: Het 4* Hotel Armes de Champagne biedt moderne accommodatie aan met een eigentijdse inrichting. Sommige kamers kijken uit op de tuin van het kasteelsteegje. Om de dag goed te beginnen, geniet je iedere ochtend van een continentaal ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Kathedraal Saint-Etienne

De Kathedraal Saint-Etienne heeft doorheen de jaren al heel wat branden en renovaties meegemaakt. De oorspronkelijke kerk werd in de 12de eeuw gebouwd maar hier blijft ondertussen alleen nog maar de crypte van over. De huidige kerk werd gebouwd in de 17de eeuw maar moest na blikseminslag grondig gerenoveerd worden. De laatste restauratiewerken dateren uit 2009. De kathedraal valt vooral op door de prachtige glas-in-lood ramen. Sommige van deze ramen dateren uit de 13de eeuw.

 1. Hôtel de Ville

Het stadhuis van Châlons-en-Champagne werd gebouwd op het einde van de 18de eeuw. In de inkomhal kan je een indrukwekkende trap terugvinden en is makkelijk te bezoeken op werkdagen tijdens de kantooruren. De toeristische dienst van Châlons-en-Champagne organiseert ook heel wat rondleidingen in het stadhuis. Dat kan je een bezoek brengen aan Le Grand Salon en La salle du Conseil. Het zal je dan vooral opvallen dat er heel wat grote schilderijen hangen in het gebouw.

 1. Kerk Notre-Dame-en-Vaux

De Notre-Dame-en-Vaux kerk is gelegen op de bedevaartsroute die naar Santiago de Compostela loopt. Het pronkstuk van de kerk is een kostbare beiaard. Regelmatig worden hier dan ook beiaardconcerten georganiseerd. Naast het beiaard kan je hier ook prachtige glas-in-loodramen terugvinden.

 1. Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie

Het Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie is het belangrijkste museum van Châlons-en-Champagne. Je kan hier een heel diverse collectie terugvinden die volgens het museum uit 100 000 (!) stukken zou bestaan. Je moet je hier niet verwachten aan bekende kunstenaars maar toch is het vanwege zijn diversiteit een aanrader.

 1. Eglise Saint-Alpin

De Eglise Saint-Alpin kent haar oorsprong in de 8ste eeuw en begon als een kapel. In de 12de eeuw werd er dan een kerk gebouwd. Net zoals zoveel andere kerken is deze doorheen de jaren dikwijls verbouwd geweest. Deze kerk moet je vooral bezoeken voor de glas-in-loodramen. De prachtige ramen in deze kerk dateren uit de 15de en 16de eeuw. Daarnaast kan je ook nog heel wat schilderijen bezichtigen in de kerk.

 1. Préfecture en bastion Mauvillain

De Préfecture dateert uit het einde van de 18de eeuw en werd gebouwd in een classicistische stijl. Dit is de thuisbasis van het bestuur en de administratie van het departement Marne. In 2002 werd het gebouw in brand gestoken en moest het grondig gerestaureerd worden.

Het bastion werd oorspronkelijk gebouwd ter verdediging van Châlons-en-Champagne bij de rivier Mau. Helaas blijft er tegenwoordig niet veel meer over van dit gebouw.

Wil jij ook graag om rondreis door de Champagnestreek met de auto of camper? Download onze complete rondreizen door de Champagnestreek of laat verrassen met een bruisende stadswandeling door een van de Champagne steden.

 1. Porte de Sainte-Croix

De Porte de Sainte-Croix werd gebouwd in 1770. De triomfboog was het statussymbool van deze welvarende wijk. Daarnaast deed het ook dienst als stadspoort. De poort moest afgewerkt zijn voor het bezoek van Marie-Antoinette, toekomstige koningin van Frankrijk. De poort geraakte niet op tijd afgewerkt en nadien is ze ook nooit meer afgewerkt geweest.

 1. Waar overnachten in de Champagnestreek?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.

 • La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
 • Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
 • Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagnestreek downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 23 maart 2024 - johan valcke

zeer interessant en praktisch in gebruik bij voorbereiding van de reis ook plannetjes praktisch

- 19 oktober 2023 - jos stoffels

Dank voor de reisgids. We hebben er echt van genoten. Enkele dagen gelogeerd in Chalon-en-champagne en van daaruit enkele trips per trein naar Epernay. Mooi !!!

- 17 oktober 2023 - jos stoffels

Wij hebben enkele dagen gelogeerd in IBIS Styles Centre, Chalone-en-champagne, mooie binnenstad, op basis van de reisgids de verdere buurt wat verkend, om uiteindelijk Epernay te ontmoeten :) Dank voor de prachtige up to date reisgids. grts jos&lief

- 24 oktober 2022 - Joke

Heerlijke gids om mee te nemen op de reis. Daar door veel gezien.

- 16 oktober 2022 - helga janssens

Was heel overzichtelijk en beknopt. Fijn opfrissing wat te doen in de regio

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?