Skiën of snowboarden in Zwitserland: Hoe je wintersport vakantie plannen?? + voordelig boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Skiën of snowboarden in Zwitserland: Hoe je wintersport vakantie plannen?? + voordelig boeken

18 maart 2022 in Zwitserland0 reacties

Graag je skivakantie in Zwitserland plannen?

Zwitserland is de ideale bestemming voor een geslaagde wintersportvakantie. Geniet van de mooie en populaire skigebieden die worden gekenmerkt door authentieke dorpjes en sneeuwzekere pistes.

Wil je graag je wintersportvakantie in Zwitserland doorbrengen? Lees dan zeker verder en ontdek onze tips en tricks voor de beste skivakantie in Zwitserland.

Inhoud artikel

  1. Op wintersport in Zwitserland

Naast Frankrijk en Oostenrijk is ook Zwitserland een populaire bestemming om een leuke skivakantie te beleven. Zwitserland kent namelijk mondaine stadjes, indrukwekkende gletsjers, eindeloze uitgestrekte pistes en prachtige bergpanorama’s.

En, in tegenstelling tot Frankrijk en Oostenrijk, is het in Zwitserland een stuk minder druk op de pistes. Maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de hoge prijzen. Je kan natuurlijk de hoge prijzen wat omzeilen door in een goedkope accommodatie te verblijven.

Vertrek je op vakantie met de auto naar Zwitserland? Lees meer over de beste route naar Zwitserland.
  1. Populaire en mooiste skigebieden van Zwitserland

Met meer dan 180 skigebieden zijn er voldoende mogelijkheden voor een fijne wintersport in Zwitserland. De skigebieden in Zwitserland zijn erg gevarieerd: je vindt er zowel kleine als onbekende tot grote en populaire skigebieden. Het aanbod is erg groot en voor ieder type wintersporter ongeacht het skiniveau. Overtuigd maar weet je nog niet goed waar je best gaat skiën? Ontdek hieronder alvast enkele populaire en bekende skigebieden:

Arosa Lenzerheide

Skigebied Arosa-Lenzerheide is het grootste aaneengesloten skigebied van Graubünden in Zwitserland. De skiregio tussen de twee steden Arosa en Lenzerheide biedt 225 kilometer aan pistes voor wintersporters. Het grootste deel van de pistes ligt rond Lenzerheide (155 km), het overige deel rond Arosa (70 km). De pistes van Arosa Lenzerheide reiken tot een maximale hoogte van 2865 meter en bieden voor ieder wat wils. Van brede oefenhellingen voor beginners tot pittige zwarte pistes voor gevorderden.

Verder zijn er in dit skigebied meer dan genoeg knusse berghutten waar je kan genieten van een lekkere lunch met een mooi uitzicht op de omgeving. Of bezoek eens een namiddagje het levendige Lenzerheide of het sfeervolle dorpje Arosa.

Zermatt-Matterhorn

Een van de meest bekende bergen in Zwitserland is natuurlijk de Matterhorn. Deze ken je ongetwijfeld van de heerlijke Toblerone chocolade. De Matterhorn is een 4.478 meter hoge indrukwekkende berg in piramide-achtige vorm. Aan de voet van deze reus kan je ook een leuke wintersportvakantie doorbrengen.

Het biedt een sneeuwzeker skigebied van maar liefst 360km. Maar ook de Glacier Palace is hier indrukwekkend. De 15 meter diepe gletsjer wordt versierd door glinsterende ijskristallen en sculpturen en laat je de binnenkant van de Matterhorn zien.

Ook de wandelaars zullen het hier zeker naar hun zin hebben. Er lopen rond Zermatt nog zo’n 400 kilometer wandelpaden van en naar de Mattervallei. De uitzichten langs de wandelpaden zijn adembenemend! Oh ja, bezoek ook zeker eens het pittoreske dorpje Zermatt aan de voet van de Matterhorn, één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld.

Je volgende wintersport hier doorbrengen? Bekijk alle tours en tickets voor Zermatt-Matterhorn en geniet ten volle van je verblijf.

Interlaken

Het mondaine dorp Interlaken ligt in de regio Berner-Oberland en staat vooral bekend om zijn luxueuze hotels, designerwinkels en heuse paleizen. Maar je bent hier natuurlijk voor de wintersport. En met 206 kilometer aan pistes langs de Eigner, Jungfrau en Mönch gletsjers is een skivakantie hier onvergetelijk. Al aan het begin van de negentiende eeuw was Interlaken in het Berner-Oberland beroemd vanwege zijn indrukwekkende bergwereld.

Stap op de Jungfraubahn om naar het hoogste treinstation van Europa te reizen. Vanwege het uitzicht op de besneeuwde berglandschappen is de weg naar het 3.454 meter hoge Station Jungfraujoch onvergetelijk. Verder is Interlaken ook het ideale uitgangspunt voor talrijke uitstapjes en is er een uitgebreid wandelnetwerk om de omgeving te verkennen. Ook een rondvaart op het Thuner- en Brienzermeer is zeker aangeraden! Wil je graag een boottochtje maken op deze Thunersee? Reserveer je ticket voor je boottocht op de Thunersee op voorhand online! Zo vermijd je lange wachtrijen.

Extra: Skiregio Les Portes du Soleil

Les Portes du Soleil is een prachtig skigebied dat zowel in Zwitserland als Frankrijk ligt. In dit gebied geniet je van meer dan 600 kilometer aan piste en 12 skigebieden. Je kan je hier dus helemaal uitleven! Ook langs het skigebied zijn er tal van dorpjes die je kan bezoeken.

Vertaald betekent de naam van dit skigebied letterlijk ‘de poorten naar de zon’. Gelegen ten zuiden van het meer van Genève en zowel in het Franse Savoie als in het Zwitserse Wallis, doet deze regio ook zeker zijn naam eer aan. Je hebt hier namelijk zo goed als altijd zon!

  1. Boek je wintersportvakantie voordelig

Via een touroperator

Eerst en vooral: waar ga je je wintersportvakantie boeken? De dag van vandaag zijn er heel wat touroperators en reisorganisaties waar je een leuke skivakantie kan boeken. De goedkoopste manier om een wintersportvakantie te boeken, is via een pakketreis. Hieronder vind je alvast een paar goede en bekende reisorganisaties en touroperators waar je je skivakantie kan boeken:

Onze tip: Je boekt best je skivakantie al in de zomer. Zo kan je gebruikmaken van interessante vroegboek-kortingen. Ook de vliegtickets kunnen een pak goedkoper zijn als je deze vroeg boekt.

Liever zelf je wintersportvakantie plannen?

Plan je liever zelf je skivakantie? Geen probleem! Het voordeel dat je hierbij hebt, is dat je meer keuze hebt uit verschillende accommodaties en je zit ook niet vast aan bepaalde data. Op deze manier kan je heel wat geld uitsparen door buiten de vakantieperiode op reis te gaan. Onderstaande tips zullen je ook helpen met het plannen van je volgende skivakantie.

  1. Met de auto of het vliegtuig op skivakantie?

Wanneer je je wintersportvakantie aan het plannen bent, moet je ook de keuze maken of je liever met de auto gaat of met het vliegtuig. Wanneer je een pakketreis boekt, is het vervoer vaak inbegrepen. Maar wanneer je zelf je vakantie plant, kan je ook zelf bepalen hoe je naar je eindbestemming reist.

Meeste mensen kiezen nog altijd voor de vrijheid van de auto. Dit is niet alleen voordeliger maar je kan ook zelf bepalen hoe laat je weggaat en hoelang je onderweg bent. Daarnaast kies je ook zelf hoeveel je meeneemt.

Maar voordat je op die besneeuwde bergtoppen staat, gaat er meestal nog wel wat voorbereiding aan vooraf als je met de auto gaat. Lees meer over op wintersport gaan met de wagen.

Wil je het liefst zo snel mogelijk op de latten staan? Dan kies je natuurlijk best voor een vliegreis. Met het vliegtuig bereik je in een paar uur de luchthaven van Genève, Chambéry en Nice. Lees onze uitgebreide blogpost met hoe je voordelig je vliegtickets kan boeken.

Huur een auto voor je wintersportvakantie

Liever met het vliegtuig naar je bestemming reizen en ter plekke een auto huren? Dat kan natuurlijk ook. Zo ben je op een paar uurtjes op je bestemming en kan je nadien met een auto de omgeving makkelijk verkennen.

Wil jij graag een auto huren voor op vakantie? Vergelijk dan zeker eens de aanbieders van huurauto’s en kijk ook zeker naar welke verzekering is inbegrepen. Om het jou gemakkelijk te maken, hebben wij alvast een overzichtje gemaakt met verschillende gespecialiseerde autoverhuurbedrijven:

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Boek je accommodatie

Het is uiteraard belangrijk om een fijne accommodatie te hebben als je op wintersport bent. Dat is de plek waar je tot rust komt na een inspannende dag. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten accommodatie te onderscheiden. Je kan bijvoorbeeld in een luxe hotel verblijven of in een gezellig Gasthof net als in een appartement of in een chalet.

De keuze voor een accommodatie is af te stemmen op je reisgezelschap en op je eigen wensen. Let daarbij natuurlijk ook op de ligging ten opzichte van de skipistes en de bereikbaarheid.

Hotels en pensions

Een hotel beschikt over heel wat luxe en comfort. Je kan zelf kiezen of je kiest voor een comfort hotel of een luxe hotel waar je geniet van extra voorzieningen zoals een zwembad, wellnessfaciliteiten of een gezellige bar. Daarnaast heb je ook steeds de mogelijkheid om te kiezen voor een overnachting met of zonder ontbijt.

  • Op Booking.com vind je een uitgebreid aanbod aan verschillende soorten accommodaties zowel zoals hotelaccommodaties, appartementen en B&B's.
  • SunwebSki biedt een ruim aanbod aan appartementen, hotelaccommodaties en ski chalets.

Chalets en vakantiehuizen

Maar een appartement of chalet geeft je toch iets meer vrijheid in vergelijking met een kamer in een hotel of een Gasthof. Daarnaast heeft een chalet ook iets meer charme wanneer je op wintersportvakantie bent. Boek je chalet of appartement bij:

  • Skichalets biedt het beste van twee werelden: de service van een hotel en de gezelligheid en privacy van een eigen chalet. Bij aankomst wordt je ontvangen door de Nederlandstalige staf die de hele week klaarstaan om je op en top te bedienen. Koken, kuisen, boodschappen,.. Het wordt allemaal voor jou gedaan! Bekijk het volledige aanbod accommodatie op Skichalets.be.
  • Belvilla ken je ongetwijfeld. Deze organisaties heeft heel wat vakantiewoningen en andere types accommodaties in de bekende en minder bekende skigebieden. Er is een groot aanbod, met maar liefst bijna 4.000 accommodaties, waaruit je kan kiezen. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Belvilla.
  • Chalet.be is een zelfstandige touroperator, gespecialiseerd in het verhuren van gezellige chalets en appartementen voor 2 tot 44 personen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Alle accommodaties zijn van goede kwaliteit en variëren van standaard tot zeer luxe. Bekijk het volledige aanbod accommodaties op Chalet.be.

Vakantieparken

Naast de hotels en chalets, heb je ook nog een paar leuke vakantieparken waar je kan verblijven tijdens je wintersportvakantie.

  • LandalSki Life: Bij LandalSki Life geniet je van eindeloos pisteplezier en een adembenemend uitzicht! In combinatie met de faciliteiten (wellness, restaurants, ..) op de winterparken is jouw wintersportvakantie helemaal compleet. We raden je een verblijf bij Landal vakantieparken vooral aan als je met kinderen op stap bent. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij LandalSki Life.
  • Je zou het misschien niet direct verwachten, maar ook bij CenterParcs kan je eventueel terecht voor een leuke skivakantie. In Duitsland vind je een aantal CenterParcs in gekende skigebieden. Wil je na het skiën ook nog wat genieten van een gezellig huisje en/of indoor waterpret? Dan is Centerparcs misschien wel het overwegen waard. Bekijk het volledige aanbod accommodaties bij CenterParcs.
  1. Nog op zoek naar een goede skiuitrusting?

Skimateriaal kopen of huren? Dat is natuurlijk de vraag die je je moet stellen. Ben je een beginnende skiër? Dan raden we je aan om skimateriaal te huren! Verhuurbedrijven hebben het perfecte materiaal voor beginnende wintersporters en kunnen je hierin goed adviseren. Ga je vaker skiën? Dan is het best interessant en ook fijner om je eigen skimateriaal te gebruiken. Houd alleen in je achterhoofd, dat dit best een dure investering kan worden.

Waar je skiuitrusting kopen?

Waar je skiuitrusting huren?

  • Skiset.nl is de nummer één in het verhuren van skiuitrusting en beschikt over een uitgebreid netwerk met 800 ski-en snowboardwinkels in 400 wintersportgebieden.
  • Netski heeft meer dan 120 winkels in Frankrijk en Europa. Geef je skigebied in op de website, selecteer de data van je verblijf, kies je skiuitrusting (van beginner tot experts) en reserveer je ski’s! Zo simpel en eenvoudig gaat het.
  • GO Sport Montagne heeft meer dan 90 winkels in Frankrijk en Andorra, in het hart van de populaire resorts en dicht bij accommodatie. Huur hier je ski- of snowboarduitrusting van de grootste merken.
  1. Welke periode is het druk?

Er zijn een aantal perioden waarin het erg druk is op wintersportbestemmingen en natuurlijk op de pistes. De voorjaarsvakantie is wat dat betreft onder wintersporters het meest populair om op wintersportvakantie te gaan. In Nederland begint de voorjaarsvakantie in 2022 op 19 februari voor regio Noord en op 26 februari voor regio Midden en Zuid.

Doorgaans valt deze vakantie ook in andere landen in dezelfde periode, zoals in Frankrijk en in Duitsland. Daarom is het in deze periode erg druk. Houd daar dus rekening mee als je kinderen hebt en in de voorjaarsvakantie op wintersport wilt. Boek vroeg om de ruimste keuze te hebben uit alle populaire wintersportbestemmingen voor families met kinderen.

  1. Coronaregels wintersportseizoen 2021/2022

In het wintersportseizoen 2021/2022 gelden er regels in verband met corona. Dat geldt niet alleen voor de toegang tot landen, maar ook ter plekken. Houd rekening met de toegangseisen per land en kijk voor vertrek altijd naar de actuele situatie. Ter plekke gelden aanvullende eisen.

In Oostenrijk is het bijvoorbeeld nodig om in een gesloten skilift of gondel een mondkapje te dragen van het type FFP2. Ook kan er bij de verkoop van tickets in dalstations controle plaatsvinden op het 3G-bewijs (vaccinatie, test of genezen). Het 3G-bewijs is eveneens van toepassing voor de après-ski.

  1. Handige tips voor de (beginnende) skiër

Om zo goed mogelijk te genieten van je wintersportvakantie, hebben we alvast enkele tips voor je opgelijst. Vooral voor de beginnende skiër kunnen onderstaande tips heel handig zijn.

  • Zorg dat je beschikt over goede kledij. De juiste wintersportkleding houdt je warm, droog en zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid.
  • Als beginnende skiër neem je best eerst skilessen. Hierdoor leer je direct de juiste techniek aan. Wil je graag zoveel mogelijk genieten van je vakantie? Dan kan je eventueel op voorhand al eens een les nemen bij een indoor skibaan.
  • Beginnende skiërs huren best hun materiaal. Wanneer je overtuigd bent om vaker op wintersportvakantie te gaan, kan je een complete ski- of snowboarduitrusting kopen.
  • Kies niet meteen voor het hoogste gebergte maar ga op zoek naar een skigebied dat aan jouw niveau voldoet. De beste keuze is een skigebied waar groene pistes zijn, althans voor de beginnelingen. Eventueel kan je ook kiezen voor een blauwe piste maar dit kan voor sommigen alsnog een uitdaging zijn.
  • Probeer een gebied te vinden waar voldoende verschillende beginners pistes zijn voor de afwisseling.
  • Zorg dat je altijd in bezit bent van dagcrème en zonnebrandcrème.
  • Last but not least: vergeet vooral niet om plezier te hebben!
  1. Download je reisgidsen voor wintersportvakanties

Wil je graag zoveel mogelijk uit je wintersportvakantie halen? Gelijk heb je! Download onze reisgidsen en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Liever alles in één? Koop dan onze digitale reisgidsen en geniet ten volle van je vakantie!

Franse AlpenOostenrijkSaarlandZwitserlandPyreneeënTsjechië
Reisgids Franse AlpenReisgids OostenrijkReisgids Zwarte WoudReisgids ZwitserlandReisgids PyreneeënReisgids Tsjechië
Zwitserland

Gratis reisgids {bestemming} downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?