Wat is de beste route naar Zwitserland? Alle info: tolwegen, tanken, hotels en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Zwitserland? Alle info: tolwegen, tanken, hotels en tips

26 december 2023 in Zwitserland0 reacties

Wil je graag op vakantie naar Zwitserland met de wagen? Zwitserland is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes en natuurgebieden tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Zwitserland?

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Op vakantie naar Zwitserland? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Zwitserland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over de beste route naar Zwitserland

Met de auto naar Zwitserland: wat is de best route?

Zwitserland heeft een uitstekend netwerk van wegen, wat het autorijden in het land relatief gemakkelijk maakt. Ondanks de vele bergen zijn de meeste plaatsen met de auto bereikbaar. Sommige dorpen en gebieden zijn verboden voor auto’s of kunnen alleen per trein of kabelbaan worden bereikt.

Vanuit België en Nederland kan je Zwitserland in één dag bereiken. Vooral als je naar een van de noordelijke regio’s trekt. Je kan kiezen om via Duitsland of via Frankrijk naar Zwitserland te rijden.

Route via Frankrijk naar Zwitserland

  • Rij je liever door Frankrijk naar Zwitserland? Neem dan de route via Luxemburg, Straatsburg en Freiburg.
  • Als je naar het Westen van Zwitserland wilt, bijvoorbeeld naar de omgeving van Genève of naar een bestemming in Wallis zoals Chamonix, Zermatt of Saas Fee, dan kan je overwegen om via België, Luxemburg en Frankrijk naar Zwitserland te rijden.
  • Deze route is doorgaans rustiger dan door Duitsland, maar wel iets langer.
  • Hou er ook rekening mee dat een deel van de route door Frankrijk over tolwegen gaat. Dit kost ca. 10 euro voor een enkele reis.

Route via Oostenrijk en Liechtenstein naar West-Zwitserland

  • Als je naar het Oosten van Zwitserland reist, bijvoorbeeld naar bekende skigebieden als Laax, Davos, Sankt Moritz of Scuol, dan is de kortste route via Oostenrijk en Liechtenstein.
  • De route naar Oost-Zwitserland via Oostenrijk is als volgt: A3 (Keulen/Frankfurt), A67 Karlruhe, A8 (Stuttgart/Ulm), A7 (Memmingen), A96 Lindau/Bregenz, A14 (Vaduz).
  • Deze route is 10 minuten sneller dan de route via Basel.
  • Echter heb je wel een wegenvignet nodig om door Oostenrijk te rijden. Lees meer over de tolwegen en vignetten in Oostenrijk.
  1. Wanneer vertrek je best naar Zwitserland?

Je weet nu ongeveer langs waar je zal rijden maar wanneer vertrek je het best? Over het algemeen kan je wel stellen dat het beste moment om naar Zwitserland te rijden is, wanneer anderen dat niet doen. Wanneer je voor of na de massa vertrekt, kan je alleszins files voorkomen, vooral in de vakantieperiodes.

Enkele tips om de files te vermijden

  • Op zondag rijden. De minderheid van de reizigers kiezen er voor om op zondag naar hun vakantiebestemming te vertrekken. Populaire dagen zijn eerder vrijdag en zaterdag. Daarom kan je altijd overwegen om op zondag te vertrekken.
  • Overnacht langs de snelweg. Je kan ook rijden wanneer de ergste drukte op de wegen achter de rug is. Zo kan je ’s avonds ergens overnachten om de dag nadien weer vroeg te baan op te gaan.
  • ’s Nachts rijden is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd maar het is en blijft de grootste kans om filevrij te reizen met de wagen. In de nacht is het namelijk rustiger door het mindere verkeer op de weg.
  • Kijk op voorhand naar wegwerkzaamheden. Gebruik een goede GPS. Een goede GPS zal je steeds weergeven waar er eventuele werkzaamheden én files zijn en wat alternatieve routes zijn.
  1. Autorijden in Zwitserland

  • Over het algemeen zijn sneeuwbanden en sneeuwkettingen niet verplicht in de winter.
  • Echter raden we je wel aan om winter- of sneeuwbanden te gebruiken op je auto wanneer je naar Zwitserland trekt in de wintermaanden.
  • Voor het rijden in de bergen is het altijd handig dat je goed met je auto overweg kan. Enige jaren ervaring met autorijden is altijd wel interessant om die haarspeldbocht of bergpas te kunnen nemen.
  • Zorg ook dat je een volle benzinetank hebt, want hoog in de bergen zijn geen tankstations en je wilt natuurlijk niet aan de rand van een ravijn opeens zonder benzine komen te zitten.
  • Kijk ook even of je remmen nog goed werken, ook dat kan al eens van pas komen.

Wil je graag op autovakantie door Zwitserland? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Zwitserland en mis niets van dit sprookjesachtige land!

Wanneer zijn de bergpassen gesloten?

In de winter zijn bergpassen vaak gesloten bij hevige sneeuwval. Omdat de hoeveelheid sneeuw bepaalt, of een pas al dan niet dichtgaat, kan je je niet vaststellen aan een vaste periodes. Sommige Zwitserse bergpassen blijven zelfs dicht tot juni of juli. Pas wanneer de sneeuw voldoende weggesmolten is en de weg weer gangbaar is, gaat de bergpas opnieuw open. Voor een overzicht van bergpassen die open zijn, kan je een kijkje nemen op de website Alpenpässe.

  1. Wat zijn de verkeersregels in Zwitserland?

De verkeersregels zijn in ieder land verschillend. Naast het verplichte wegenvignet, zijn er nog enkele andere belangrijke verkeersregels waar je best rekening mee houdt als je op vakantie vertrekt naar Zwitserland. Tip: houd ook rekening met de regels in de landen waar je doorrijdt.

  • Automobilisten moeten overdag de lampen van hun auto aanzetten.
  • Maximumsnelheid op snelwegen is 120km/u tenzij anders aangegeven.
  • Maximumsnelheid op hoofdwegen is 100km/u tenzij anders aangegeven.
  • Op andere wegen, buiten de bebouwde kom, mag je 80km/u rijden.
  • Ook in Zwitserland is het verplicht om de middenstrook bij file vrij te houden voor hulpdiensten. Dit noemt men Rettungsgasse.
  • Ook hier geldt de voorrang van rechts.

Binnenkort op reis naar het wondermooie Zwitserland? Dan heb je allicht ook een tolvignet nodig. Lees in ons uitgebreid blogartikel met alle info over tolwegen in Zwitserland.

  1. Tolvignet en tolwegen in Zwitserland

Het Zwitserse tolvignet is lokaal bekend als het ‘Autobahnvignet Zwitserland’. Je dient zo’n vignet te hebben om gebruik te mogen maken van de nationale autosnelwegen. Maar er zitten in het Zwitserse wegennet ook enkele tunnels waarvoor je apart moet betalen.

Hierbij gaat het om de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor een andere belangrijke tunnel, de bekende Sint-Gotthardtunnel, moet je dan weer niet betalen.

Wat moet je weten over het Zwitsers tolvignet

  • Ieder voertuig (maximummassa tem 3.500 kg) dat van de Zwitserse autosnelwegen gebruik wenst te maken, moet over een geldig wegenvignet beschikken.
  • Voor een aanhanger (maximummassa tem 3.500 kg) moet een apart vignet worden aangekocht. Ben je van plan erop uit te trekken met de auto én caravan, dan heb je 2 vignetten nodig.
  • Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld.
  • Zware voertuigen, inclusief campers, boven de 3.500 kg moeten een “heavy vehicle charge of Schwerverkehrsabgabe” betalen. Het bedrag van deze tol is afhankelijk van het gewicht, de emissie en het aantal kilometers dat je reed in Zwitserland en Liechtenstein.
  • Het tolvignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december van het voorafgaande jaar en januari van het volgende jaar. Ieder jaar heeft het vignet een andere kleur en het huidige jaartal staat telkens aangegeven op het vignet.
  • Bestel je vignet eenvoudig online via deze site
  1. Wat moet je verplicht mee nemen in de auto naar Zwitserland?

Wanneer je naar Zwitserland vertrekt met de wagen, zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto liggen. Deze moet je dus bij je hebben tijdens je vakantie. Sterker nog, wanneer je deze items niet in je auto liggen hebt, dan kan je altijd een boete krijgen. En niets vervelender dan dat! De volgende items moet je meenemen in de auto of kunnen altijd van pas komen:

  • In Zwitserland is het verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen in de auto. Deze gebruik je in geval van autopech op de Zwitserse (snel)wegen.
  • Wanneer je over de snelwegen rijdt, is het verplicht om een milieusticker te bezitten. Een vignet is namelijk een vorm van wegenbelasting en dient ter allen tijden op de autovoorruit te zitten. Let op! Je hebt een extra vignet voor de caravan nodig.
  • Een verbanddoos of een EHBO-set. Deze is ook handig om mee te nemen tijdens het wintersporten. Zo kan je iemand die is gevallen eventueel goed helpen of voorzien van een warmtedeken.
  • Een veiligheidshesje zodat je zichtbaar bent bij eventuele autopech.
  1. Tanken in Zwitserland

  • Je moet natuurlijk ook ergens kunnen tanken tijdens je reis. In Zwitserland zijn alle brandstofsoorten beschikbaar, echter kunnen deze wel benoemd worden onder een andere naam.
  • De benzineprijzen in Zwitserland variëren dag per dag, maar over het algemeen ligt de benzineprijs lager dan in Duitsland.
  • Wil je graag goedkoop tanken? Rijd dan best even van de snelweg af, op de snelwegen zijn de prijzen namelijk een pakje hoger.
  • Je tankt ook het best op zondag of maandag. Dan liggen de brandstofprijzen het laagst.
  • Bekijk hier een actueel overzicht van de brandstofprijzen in Zwitserland.
  1. Waar overnachten op je route naar Zwitserland?

Graag onderweg ergens overnachten? Hieronder vind je alvast enkele hotels die ideaal zijn voor een tussenstop op je route naar Zwitserland! Heb je zelf al een idee waar je wilt overnachten op je baan? Boek je verblijf dan snel via Booking.com.

Enzo Hotels Thionville by Kyriad Direct

Kyriad Design Enzo Thionville ligt in Thionville, in de regio Lorraine. Hier verblijf je in moderne kamers voorzien van alle comfort. Na een vermoeiende autorit kan je hier nog even ontspannen in de sauna vooraleer je in bed kruipt. Meer info en boeken.

ibis Styles Strasbourg Stade de la Meinau

Wil je graag in de buurt van Strasbourg overnachten? Dan kan je altijd verblijven in het ibis Styles Strasbourg Stade de la Meinau Hotel. Na een ritje in de wagen kan je nog wat energie kwijt in het fitnesscentrum. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet verzorgd. Meer info en boeken.

Mövenpick Hotel Egerkingen

Het Mövenpick Hotel Egerkingen heeft een verhoogde ligging met panoramisch uitzicht over West-Centraal Zwitserland. Een prachtige én gunstige ligging voor een laatste stop. Hier geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en internationale gerechten. Meer info en boeken.

  1. Extra: inspiratie voor je vakantie Zwitserland

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Zwitserland je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Zwitserland!

Bezoek de klassiekers: Genève, Bazel en Bern

Genève is een stad die heel wat te bieden heeft. Het oude centrum is een labyrint van eeuwenoude straten en levendige pleinen waar je rondwandelt tussen middeleeuwse bouwwerken met prachtige voorgevels. Maar ook natuurliefhebbers zijn hier op hun plek. Het prachtige meer van Genève leent zich uitstekend tot boottochtjes en wandelingen en de stad ligt ook in de schaduw van de Mont Blanc.

TIP: Download onze stadswandeling door Genève, langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Bazel ligt aan de Rijn op het punt waar Zwitserland, Frankrijk en Duitsland elkaar ontmoeten. Bazel ziet er misschien niet altijd even pittoresk uit, maar het oude centrum langs de Rijn moet zeker niet onderdoen voor pakweg Zürich. Of toch liever de historische hoofdstad Bern bezoeken waar je uren kan slenteren door straten die druipen van de middeleeuwse romantiek?

Zermatt en Matterhorn

Zermatt is een dorpje aan de voet van de indrukwekkende berg Matterhorn, één van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. De regio rond Zermatt en de Matterhorn is het grootste en hoogstgelegen zomerskigebied van Europa en biedt adembenemende uitzichten. Je kent deze berg niet alleen als het symbool van Zwitserland maar ook als het symbool van de heerlijke chocolade Toblerone.

Ontdek de tours en excursies in Zermatt en haal het beste uit je vakantie

Natuurfenomeen Creux du Van

Een verborgen pareltje? Dat zal wel het natuurlijk amfitheater Creux du Van zijn, een bijzonder natuurfenomeen in het westen van Zwitserland. Je vindt het op de grens tussen de kantons Neuenberg en Vaud. De hoge verticale rotswanden zijn maar liefst 160 meter hoog en vormen een natuurlijke boog. Hier kan je prachtige foto’s maken!

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?