De 6 mooiste treinreizen door Zwitserland

21 januari 2019 in Zwitserland1 reactie

Wil je graag aan boord van een comfortabele trein met panoramisch dak naar de meest pittoreske plekjes van dit Alpenland? Rij via spectaculaire bruggen en door tientallen tunnels naar het hoogst gelegen treinstation van Europa. Dat kan ... in Zwitserland heeft men een aantal treinen die speciaal rijden om jou de mooiste plekjes van het land te tonen.

Waar wacht jij nog op om in te stappen? Tut tuuuuuut ... Daguitstappen of tickets kopen kijk hier?

  1. De Glacier Express

De Glacier Express is waarschijnlijk de meest bekende treinrit van Zwitserland en staat ook wel bekend als de langzaamste sneltrein ter wereld. Hierdoor kan je op een route van bijna 300 kilometer, waar je maar liefst acht uur over doet als je de hele treinrit in één keer doet, volop genieten van prachtige bergen, bossen en andere uitzichten. De trein rijdt over twee nauwe privé treinbanen vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt naar St. Mortiz en terug.

Onderweg kom je over 291 bruggen en ga je door 91 tunnels, en kom je onder andere langs Chur, Andermatt en Brigg. Onderweg passeer je dan ook de Oberalppas op een hoogte van 2033 meter, de Rijnkloof, het Engadin, het Domleschg met haar vele kastelen en de veel gefotografeerde Landwasser viaduct.
De trein rijdt bijna het gehele jaar door minstens één keer per dag, en in de zomer kan de trein zelfs 4 keer per dag vertrekken, maar van oktober tot december rijdt de trein voor acht weken niet.

  1. De Bernina Express

De route die de Bernina Express rijdt komt deels overeen met de route van de Glacier Express. De Bernina Express rijdt namelijk van Chur naar Tirano in Italië, waarbij het stuk tot aan St. Moritz bekend is als je al een keer met de Glacier Express mee bent geweest. De hele route is bijna 150 kilometer lang en duurt net iets langer dan vier uur, maar het is ook mogelijk om in St. Moritz op te stappen voor het laatste stuk naar Tirano, en dit stuk duurt ongeveer twee uur.

Rondreizen en treinreizen Zwitserland

Rondreizen en treinreizen Zwitserland

Bij Pharosreizen krijg je een zeer gevarieerd aanbod aan 10- en 15-daagse rondreizen in Zwitserland. Combineer met de bergtoppen van Frankrijk, treinreizen door Zwitserland of combinatie trein en autorondreis.

Wanneer je de gehele route mee rijdt kom je onder andere 55 tunnels en 196 bruggen tegen, waaronder ook weer het Landwasser viaduct van maar liefst 65 meter hoog, maar ook het stuk vanaf St. Moritz is zeer spectaculair. Hier kom je bijvoorbeeld langs een rond viaduct en maak je een bijzondere afdaling van de Bernina Pass naar Tirano. Net als de Glacier Express rijdt de Bernina Express dagelijks minstens één keer met meer treinen in het zomerseizoen.

  1. De Golden Pass

De Golden Pass is één route van bijna 200 kilometer verdeeld over drie segmenten. De treinreis begint in Luzern en rijdt met panoramische wagons richting Interlaken, waarbij je tijdens de rit dus heerlijk kan genieten van het traditionele Zwitserse leven. Vanaf Interlaken rij je vervolgens met de standaard diensttreinen naar Zweisimmen, waar je weer overstapt op panoramische wagons en het laatste stuk naar de Franse stad Montreux vervolgt.
Hierbij kom je onder andere langs het Meer van Genève. Helaas moet je dus wel twee keer overstappen op deze route, maar daar zal ergens in de komende jaar verandering in komen.

  1. Gotthard Panorama Express

Hoogstwaarschijnlijk ken je de bijna 60 kilometer lange Gotthard tunnel wel. Helaas kan je niet veel zien terwijl je door de tunnel rijdt. Gelukkig is er ook nog de oude Gotthard tunnel van 15 kilometer lang, en hier gaat de Gotthard Panorama Express trein door heen. Je komt tijdens de tocht ook op open stukken waarbij je kan zien waar je vandaan bent gekomen en waar je naar toe rijdt. De Panorama Express is een standaard diensttrein waaraan panorama wagons gezet zijn waarbij de ramen open kunnen zodat je ook gelijk goeie foto’s onderweg kan maken zonder ze achter glas te hoeven maken.

Ook deze trein rijdt weer dagelijks met een enkele rondreis vanaf Lugano naar Fluelen per dag. Vervolgens heb je in Fluelen de optie om met een historisch raderstoomschip over het Vierwoudstrekenmeer richting Luzern te varen in plaats van over te stappen op een andere diensttrein, of neem een shuttle vanaf Goschenen naar Andermatt waar je op de Glacier Express kan stappen.

  1. De Jungfraubahn

De vorige 4 routes zijn een stuk langer dan de Jungfraujoch route, maar dat maakt deze route niet minder spectaculair. Met de Jungfraubahn rij je een kleine route van Interlaken naar Jungfraujoch en weer terug, een tocht van in totaal 37 kilometer waar je iets meer dan twee uur over doet.

Deze route is onder andere bijzonder doordat je naar de Jungfraujoch rijdt, een treinstation dat met een ligging op 3454 meter hoogte de hoogste van Europa is. Je rijdt dan via bergtunnels en prachtige uitzichten naar boven en komt zo langs de prachtige plaatjes van de Aletschgletsjer, de Mönch, de Eiger en natuurlijk de Jungfrau, met mooie beelden van groene weiden en schitterende watervallen op de terug weg.

  1. De Grand Train Tour

Kan je niet kiezen uit de bovenste 5 routes? Dat is niet gek, want ze bieden alle vijf super bijzondere ervaringen en prachtige uitzichten. Gelukkig is er een oplossing: de Grand Train Tour. Met deze route worden acht verschillende panorama-trajecten gecombineerd tot een route van maar liefst 1280 kilometer, waarbij je dus langs alle hoogtepunten van Zwitserland komt.
Wanneer je de hele tocht achter elkaar doet ben je acht dagen bezig, maar het is ook mogelijk om in- en uit te stappen wanneer je wilt, zodat je tussendoor ook nog Zwitserland kan leren kennen. Meer info op de website van Grand Train Tour.

  1. Waar overnachten in Zwitserland

Booking.com

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?