Dé 13 x mooiste meren in Zwitserland: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 13 x mooiste meren in Zwitserland: alle info voor je bezoek, kaartje + foto's

31 januari 2023 in Zwitserland2 reacties

Trek je binnenkort op vakantie naar Zwitserland? En hou jij ook zo van die verrassend mooie natuur?

Bezoek dan zeker eens de mooiste meren in Zwitserland! Je vindt er het ene na het andere, het ene al wat blauwer dan het andere. Niets leuker dan na een flinke wandeltocht bij een meertje neer te ploffen en te relaxen in de zon of een verfrissende duik te nemen in het kristalheldere, turquoise water.. Ah, dat is puur genieten!

Wil je graag dit natuurschoon van dichtbij bewonderen? Wij hebben alvast de mooiste meren in Zwitserland op een rijtje gezet. Nog meer inspiratie op doen? Koop je reisgids Zwitserland!

Inhoud artikel

Wil je veel bezoeken in Zwitserland? Koop de Swiss Pass Coupon

Wie van plan is om veel te bezoeken in Zwitserland, doet er goed aan om de Swiss Pass Coupon te kopen. In dat boekje vind je maar liefst 100 2-voor-1 kortingsbonnen. Zo spaar je heel wat uit tijdens je reis door dit toch wel dure land. Koop je Swiss Pass Coupon voordelig online voor 45 euro.

Kaartje met de mooiste meren van Zwitserland

  1. Thunersee

De Thunersee, aan de noordrand van de Alpen, wordt omringd door sprookjesachtige bergen en omgeven door het charmante Thun en Interlaken. Je kan hier uitgebreid wandelen, heerlijk zwemmen, zelfs surfen en zeilen of een boottochtje maken! In de zomer kan je hier zelfs een boottochtje nemen met een prachtig gerestaureerde historische schepradstoomboot.

Je kan vanaf de Thunersee sommige bergtoppen zoals die van de Jungfrau van ver spotten. En wanneer je de Thunersee ’s avonds bezoekt, zal je de zon zien ondergaan achter de Niesen-berg. Dat zorgt voor een bijzondere schaduw op het water en een adembenemend uitzicht! Bijzonder de moeite waard zijn ook de twaalf duizendjarige romaanse kerkjes rond het meer, bijvoorbeeld in Einigen.

Wil je graag een boottochtje maken op deze Thunersee? Reserveer je ticket voor je boottocht oop voorhand online! Zo vermijd je lange wachtrijen.

  1. Blausee

Blausee, de naam verklapt al meer dan genoeg. Het is een opvallend blauw meertje in de Kandervallei en een van de bekendste meren in Zwitserland. De Blausee ligt middenin in een natuurpark, waarvan het landschap gevormd werd door gevallen rotsgesteente, waardoor ook dit meer ontstond. Je kan hier aangenaam wandelen en heerlijk picknicken.

Maar de meest populaire excursie, is toch wel een boottochtje op de Blausee. Bij aankomst zal je dan ook meteen heel wat bootjes in het meer zien liggen. Met een kapitein aan boord, geniet je van het meer en zijn prachtige omgeving terwijl je wat meer uitleg krijgt over alles wat met het meer te maken heeft.

Zo zal je onder meer een standbeeld van een vrouw terugvinden in het kristalheldere water. Volgens een lokale legende komt de kleur van het water, door de ogen van een jonge vrouw die aan het meer treurde om de dood van haar vriend.

Wil je graag wat langer genieten van de Blausee? Verblijf in het hotel aan het meer, Hotel Blausee. Dit hotel heeft niet alleen een gunstige ligging aan het kristalheldere meer maar ook een spa en een gastronomisch restaurant waar heerlijke forel en andere lekkernijen worden geserveerd! Meer info en boeken.

  1. Meer van Genève

Een ander bekend meer, is het Meer van Genève op de grens van Zwitserland en Frankrijk. Een van de grootste meren in Europa waar bekende plekken als Genève, Montreux en Lausanne gevestigd zijn. Zo kan je in de voormiddag een stadje bezoeken om nadien te ontspannen aan het meer.

Het meer van Genève wordt ook wel eens het Lac Léman genoemd. Het is de Franse benaming van het meer dat afstamt van het Keltische ‘Lam an’, wat ‘groot water’ betekent. Ook hier kan je een rondvaart maken met de boot. Je kan er zelfs een culinaire boottocht of cruise van maken!

Ontdek hieronder de leukste tours op het Meer van Genève

  1. Brienzersee

Niet ver van de Thunersee ligt de Brienzersee, ook wel het Meer van Brienz genoemd. Het meer staat bekend om de unieke blauwe kleur en de verschillende activiteiten die je rondom het meer kan ondernemen. Wandel rustig langs het meer, geniet van een gezellige boottocht of verken zelf de prachtige omgeving van het Berner Oberland vanuit je kajak!

Op een heldere dag weerspiegelen de charmante dorpjes en omliggende berglandschap op het turkooiskleurige Brienzermeer wat alles nog mooier maakt.

Wil jij graag kajakken op de Brienzersee? Boek je ticket voor een kajaktocht op het Turquoise Meer van Brienz op voorhand online! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en ben je zeker van je uitstapje.

  1. Oeschinensee

Op ruim 1500 meter ligt het schitterende bergmeer Oeschinensee, midden tussen torenhoge rotswanden. Niet alleen is het een van de mooiste bergmeren van de Alpen, ook de bergflora met orchideeën, edelweiss en de marmotten en berggeiten die je hier kan aantreffen maken het tot een geliefde bestemming.

Het water van de Oeschinensee wordt voorzien door de gletsjerbeekjes van de meer dan 3000 meter hoge Blüemlisalp met de Oeschinenhorn, Fründenhorn en de Doldenhorn. Maar geen zorgen, het water heeft in de zomer een temperatuur van 20 graden. Hier kan je dus een verfrissende duik nemen na een fijne wandeltocht of een ritje op de zomerrodelbaan!

Onze tip: Wil je graag de Oeschinensee bezoeken? Zeker doen! Maar best op het einde van de dag wanneer er minder toeristen zijn. Neem ook wat eten en drinken mee. Op sommige plekken kan je namelijk een vuurtje stoken.
  1. Vierwaldstättersee

In het hart van Zwitserland, omgeven door historische steden, torenhoge schilderachtige bergen en uitgestrekte landschappen met hier en daar pittoreske kastelen, ligt het Vierwoudstrekenmeer. Men verward het al eens met het Vierwoudstedenmeer.

De spraakverwarring is ontstaan door de Duitse benaming ‘Vierwaldstättersee’, waarbij ‘stätte’ in de juiste vertaling ‘streek’ is en niet ‘stad’. Om de verwarring nog wat groter te maken is ‘Meer van Luzern’ ook een gebruikelijke naam. Rondom het meer liggen een aantal fijne stranden en gezellige steden als Luzern met topbezienswaardigheden. Verder kan je hier ook genieten van allerlei watersporten.

  1. Bodensee

De Bodensee is een meer bestaande uit 2 kleinere meren, de Obersee en de Untersee, die door een verbindingskanaal van 4 km verbonden worden. Het meer ligt op de grens van Duitsland en Zwitserland en stroomt voor een klein deel ook Oostenrijk binnen. Het meer is een zeer grote toeristentrekker, waarbij Bregenz de grootste stad langs het Oostenrijkse deel van het meer is. Op het meer kan je perfect watersporten uitvoeren. Of je kan ook lekker genieten van de mooie natuur in je omgeving.

  1. Caumasee

De Caumasee is een ander meertje dat het bezoeken waard is. Het wordt omringd door dennenbos en heeft alles voor leuke middag te beleven. Je kan hier heerlijk zwemmen, luieren en zonnebaden. Het wordt ook wel eens ‘het meer van de middagrust’ genoemd.

Geniet hier vooral van de rust en het idyllische landschap rondom het turquoisekleurige Caumameer. Er is bovendien een klein restaurantje aan het meer waar je kan lunchen of een drankje kan drinken op het gezellige terras met uitzicht.

Wil je graag een rondreis maken door Zwitserland? Haal inspiratie uit onze rondreizen in Zwitserland. Ze brengen je één voor één langs de mooiste plekjes.

  1. Lago Bianco

Lago Bianco ligt op 2300 meter hoog en wordt met slib houdend gletsjerwater gevoed. Dit zorgt ervoor dat het water een bijzondere melkachtige witte kleur krijgt. De omringende bergwereld is prachtige in combinatie met het meertje. Wanneer je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om te bezoeken.

In Zwitserland heeft men een aantal treinen die speciaal rijden om jou de mooiste plekjes van het land te tonen! Zo rijdt de Bernina Express langs Lago Bianco. Wil je graag ook zo'n spectaculaire treinreis maken? Lees hier meer over de mooiste treinreizen door Zwitserland.

  1. Meer van Neuchâtel

Vlakbij het Lac Léman, ligt het meer van Neuchâtel. Het is het grootste meer dat volledig in Zwitserland ligt en je kan er een aangename boottocht maken. Ook het Meer van Biel en het Meer van Murten liggen hier vlakbij.

Wie het meer van Neuchâtel bezoekt, zal zien dat de noordelijke oever bezaaid ligt met wijngaarden terwijl de zuidelijke oever het grootste moeras- en vogelgebied van het land is. In de zomer leent het meer zich perfect voor allerlei watersporten of uitgebreide wandeltochten.

  1. Lago Maggiore

Lago Maggiore zal je allicht eerder associëren met Italië maar het grenst ook aan Zwitserland. Dit grote meer werd gevormd in de ijstijd door een gletsjer. Rondom het meer kan je heel wat pittoreske steden en dorpjes bezoeken. Je kan er ook meerdere dagen verblijven in een van de (luxe) hotels langs het meer. Hier zijn de uitzichten op de Zwitserse bergen aan de noordkant zijn prachtig!

Op zoek naar een aangenaam verblijf langs Lago Maggiore? Bekijk het aanbod hotels en vakantiehuizen langs het Lago Maggiore!

  1. Bannalpsee

In een dwarsdal van het Engelbergertal ligt de idyllische Bannalpsee. Gelegen op 1586 meter boven het zeeniveau, is de Bannalpsee een waar natuur- en recreatieparadijs! Je kan zwemmen in het meer en picknicken rond het meer. Er zijn ook wandelpaden aangelegd voor zowel jong als oud. Je kan ook de gelijknamige Alp vanuit Oberrickenbach bereiken met een kabelbaan.

  1. Schwarzsee

Last but not least, de Schwarszee. De Schwarzsee is niet zo helder van water als bovenstaande meren. De legende luidt dat de wateren van de Schwarszee zo donker zijn, omdat een reus zijn voeten in het bergmeer zou gewassen hebben. Het bergmeer glinstert naargelang de lichtinval en weerspiegelt zwarte tot turquoise schakeringen.

Het meer is omgeven door boerderijen, woningen en gezellige herbergen. Het dorpje Schwarzsee is de ideale uitvalbasis om de de Schwarzseeregio te ontdekken. Je kan hier in de winter allerlei wintersporten ondernemen en in de zomer kan je stevig wandelen om nadien even af te koelen in de frisse wateren.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 november 2023 - Dirk De Coster

Heel leuke tips, duidelijk, heel praktisch. Zonder problemen onmiddellijk te gebruiken. Waarom moeilijk als het gemakkelijk ook kan, dat is met deze reisgids bewezen. Top. Vriendelijke groeten

- 6 augustus 2022 - Sanny

zeer duidelijk, altijd tevreden over jullie reisgidsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?