Roadtrip Zwitserland met auto of camper: Route in 11 dagen langs alle highlights

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Zwitserland met auto of camper: Route in 11 dagen langs alle highlights

7 maart 2024 in Zwitserland0 reacties

Roadtrip Zwitserland met auto of camper: 11-daagse route

Speur je het internet af naar een leuke route door Zwitserland voor een onvergetelijke roadtrip? Zoek dan niet verder! We delen graag onze 11-daagse roadtrip langs de mooiste plekjes van Zwitserland. Op het programma staan natuurlijk de historische Zwitserse steden en de prachtige Alpenlandschappen, maar we brengen je ook langs minder bekende dorpjes en enkele goed bewaarde geheimen. Lees vooral verder.

Benieuwd naar meer? In onze reisgids Zwitserland vind je een uitgebreidere versie van deze roadtrip die 14 dagen in beslag neemt.

Inhoud artikel

Kaartje met roadtrip door Zwitserland

Dag 1: Bazel

Op de eerste dag van je roadtrip door Zwitserland rijden we richting Bazel. De beste route daarvoor vind je even verderop in dit artikel. Beginnen doe je dus in Bazel, op het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, aan de oevers van de Rijn.

Het is vanuit de Lage Landen dé toegangspoort tot Zwitserland. Bazel is niet de meest pittoreske stad, maar er valt wel veel te zien. Bekijk zeker de brug Mittlere Brücke, hét symbool van de stad. Ook het stadhuis op de Marktplatz en de kathedraal zijn een bezoekje waard, net als de vele musea. Met onze stadswandeling door Bazel kom je alvast langs dé highlights van de stad.

VERBLIJFTIP: Tijdens ons bezoek aan Bazel, kan je overnachten in Motel One Basel, een budgethotel dat voorzien is van alle comfort en luxedesign! De kamers zijn ruim ingericht en hebben alles wat je nodig hebt voor een verblijf in Bazel. Ontbijten doe je hier in een authentieke atelierhoek op Overdyed Chair-stoelen, van het label Diesel for Moroso. Meer info en boeken.

Dag 2: Bazel naar Neuchâtel

Eenmaal je Bazel achter je gelaten hebt, is het tijd om Zwitserland echt te beginnen verkennen. Je rijdt verder door naar het charmante Neuchâtel dat genesteld zit tegen de uitlopers van het Juragebergte en aan de oevers van het gelijknamige Meer van Neuchâtel. Maar onderweg raden we eerst nog een tussenstop aan bij volgende bestemmingen:

  • De indrukwekkende abdij Mariastein in het dorpje Metzerlen, één van de belangrijkste pelgrimsoorden van Zwitserland. Hier zou ooit een mirakel plaatsgevonden hebben dankzij Maria.
  • Saint-Ursanne is een pittoresk stadje vol middeleeuwse burgerhuizen uit de 14de en 16de eeuw. Er staat ook een indrukwekkende kerk en je kan de romantische Doubs-brug oversteken. Hoog boven de stad kan je een trap van 190 treden beklimmen naar de grot die ooit de kluizenarij van Sint-Ursicinus was.
  • Wil je de benen strekken? Parkeer dan in Saignelégier en geniet van de prachtige landschappen in de buurt. Je wandelt hier op het plateau van Franches-Montagnes, een mooi natuurgebied vol wandelpaden.

Uiteindelijk kom je bij Neuchâtel, een charmante stad met een rijke geschiedenis en die barst van de cultuur. Dankzij de grote studentenbevolking valt er veel te beleven. Geniet van het uitzicht vanop de top van de Gevangenistoren en bezoek de collegiale kerk en natuurlijk het bijzonder mooie kasteel van Neuchâtel, die samen het hart van de stad vormen.

Dag 3: Neuchâtel naar Bern

Vandaag staat natuur op onze planning. Na het verkennen van Neuchâtel, rijd je door richting Bern, de hoofdstad van Zwitserland, en onderweg passeer je nog langs enkele prachtige landschappen. De eerste optionele stop is Murten, een stadje dat ongeschonden de tand des tijds heeft doorstaan. Hier wandel je door gezellige steegjes en schaduwrijke arcades en bovenop de oude stadsmuren.

Vlakbij ligt Fribourg, aan de oevers van de Saane. Deze charmante oude stad telt meer dan 200 gotische voorgevels en kan uitpakken met een indrukwekkende kathedraal. Ook daar kan je even halt houden.

TOURS & EXCURSIES: Wil jij graag tijdens je roadtrip enkele leuke uitstappen doen? Bekijk dan zeker het aanbod tours en excursies in Zwitserland en geniet ten volle van je verblijf.

  • Wat je zeker niet mag overslaan is Gruyères. De stad is beroemd om haar gelijknamige kaas, maar ook een waanzinnig mooi middeleeuws overblijfsel. Natuurlijk moet je er de kaas proeven, maar geniet ook van de gebouwen en het prachtige 800 jaar oude kasteel. De ideale plek voor een middagmaal.
  • Vervolgens kan je nog een stop maken in Rossinière. Je vindt hier de typische Zwitserse chalets die gekaderd worden door een helderblauw meer en scherpe bergtoppen.
  • Dichtbij kan je bij Gstaad, een luxueus skiresort, naar het uitkijkpunt op Gletsjer 3000 gaan. De moeite!
  • Maar dé plek die je moet zien is echter Lauterbrunnen, ook wel “het dal van de 27 watervallen” genoemd. Tolkien zou hier de inspiratie gevonden hebben voor het elfenrijk Rivendell. Breng er zeker een bezoek aan de Watervallen van Trümmelbach. Deze 10 watervallen bevinden zich eigenlijk ín de berg, en zijn toegankelijk gemaakt voor het publiek via een tunnellift. Het is een van de beroemdste plekjes van Zwitserland.

Dag 4: Bern

Vandaag breng je de volledige dag door in de Zwitserse hoofdstad Bern. Heb je gisteren Lauterbrunnen niet meer kunnen bezoeken? Dan kan je dat vandaag ook eerst doen en daarna de stad induiken. Maar Bern dus. Bern is een mooie historische stad waar je indrukwekkende gebouwen kan bezoeken. In 1779 zei Goethe al dat Bern “de mooiste stad is die we ooit gezien hebben” en tot op de dag van vandaag klopt die stelling. Het oude centrum is het hart en de ziel en barst van de charme en middeleeuwse romantiek.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan Bern?

  • Het parlementsgebouw, de zetel van de Zwitserse regering.
  • De Franse Kerk, de oudste kerk van Bern. Ze werd tussen 1270 en 1285 gebouwd.
  • De Zytglogge is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bern. Deze sierlijke astronomische klok met bewegende figuren werd in 1530 gebouwd. Boek je tour door de Zytglogge klokkentoren.
  • De kathedraal van Bern is het grootste kerkgebouw van Zwitserland.
  • Of breng een bezoekje aan boeiende musea als het Historisch Museum, het Natuurhistorisch Museum en het interessante Zwitserse Alpenmuseum dat gewijd is aan de natuur en cultuur van de Alpen.
  • Met onze stadswandeling door Bern mis je alvast niets van je bezoek.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Bern? Overnacht in het Stay KooooK Bern Wankdorf! Dit hippe aparthotel biedt moderne appartementen voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Meer info en boeken.

Dag 5: Bern naar Zürich

Vandaag staan enkele historische steden op het programma vooraleer je Zürich binnenrijdt

Eerst en vooral houden we halt bij Burgdorf, een aangename historische stad, omringd door zacht glooiende heuvels en steile kliffen. Het is de toegangspoort tot de regio Emmental, beroemd om haar gelijknamige kaas. Een korte omweg brengt je eventueel bij Solothurn, de mooiste barokke stad in Zwitserland.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt is het kasteel van Hallwyl, dat in de 11de eeuw werd gebouwd. Rijd daarna door naar Luzern, een middeleeuws pareltje, verdoken in een sprookjesachtig landschap van meren en bergen. Het oude centrum is een bijna perfect bewaarde middeleeuwse stad. Mis zeker de kapelbrug niet, de oudste houten overdekte brug in Europa.

Een leuke tussenstop die je eventueel nog kan maken is het benedictijnerklooster Einsiedeln, dat al meer dan 1000 jaar door pelgrims wordt bezocht. Het ligt verborgen in een schitterend landschap naast een diepblauw meer en in de schaduw van ontembare bergen.

Na al deze prachtige tussenstops, komen we aan in Zürich

Zürich is een stad beroemd om haar hoge levenskwaliteit. Bern mag misschien wel de hoofdstad van Zwitserland zijn, Zürich is misschien wel de belangrijkste stad van het land. Het wordt ook wel eens het economische hart van Zwitserland genoemd.

De stad draagt ook heel wat geschiedenis met zich mee en dat valt meteen op wanneer je door de eeuwenoude straten en langs de historische gebouwen wandelt. Hieronder hebben we alvast enkele topbezienswaardigheden in Zürich voor je opgelijst:

  • De Paradeplatz, een van de duurste plekken onroerend goed van Zwitserland en het epicentrum van de Zwitserse banksector.
  • Het Uhrenmuseum Beyer, waar je alles ontdekt over de kunst van het maken van uurwerken en klokken.
  • Het Zwitsers Nationaal Museum, een van de belangrijkste musea voor kunst- en cultuurgeschiedenis in Europa.
  • Kunstliefhebbers kunnen terecht in het kunstmuseum Kunsthaus.
  • Geniet op of rond het idyllische Meer van Zürich van het spectaculaire landschap.
  • Voor een prachtig uitzicht over de stad moet je op de Üetliberg zijn!
  • TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien in deze stad? Koop dan zeker de Zürich Card en bespaar op attracties, vervoer én lokale restaurants. Deze citycard is geldig voor 1-3 dagen. Bestel je Zürich Citycard.

VERBLIJFTIP: Tijdens je bezoek aan Zürich raden we een overnachting aan in Trip Inn Zurich Hotel. Meer info en boeken.

Dag 6: Zürich naar Appenzell

Na een heerlijke nachtrust en ontbijt in het hotel, kan je nog wat rond wandelen in het centrum van Zürich vooraleer je terug plaatsneemt achter het stuur. Vandaag rijden we richting Appenzell maar eerst komen we nog langs enkele andere bestemmingen.

De eerste bestemming van de dag is Winterthur. Deze middeleeuwse stad is een schatkamer aan kunst, cultuur, geschiedenis en natuur, en er is het hele jaar door wel iets te beleven. Bewonder hier de knappe herenhuizen in en rond de Marktgasse, de stadskerk en het stadhuis. Je vindt hier niet minder dan 17 musea. Ideaal voor de musealiefhebbers!

Nadien is er tijd voor het verkennen van de prachtige natuur

Een indrukwekkend hoogtepunt in dit deel van Zwitserland zijn de spectaculaire Rheinfall, de krachtigste watervallen van Europa. Over een breedte van 150 meter stromen vele honderden kubieke meters water naar beneden per seconde. Een boottocht brengt je bij de rots die tussen de waterval staat. Bekijk de boottochten naar de Rijnwatervallen.

Honger gekregen? Ga dan naar Stein am Rhein, beroemd om de geschilderde voorgevels en vakwerkhuizen. De laatste stop is Sankt Gallen, vooral bekend om de barokke kathedraal en de door UNESCO erkende bibliotheek. Eindigen doe je in Appenzell. Appenzell is één van de romantische plekken in Zwitserland en dat zal je meteen merken. Dit prachtige stadje leent zich uitstekend tot wandelingen om de mooie landschappen in de buurt te verkennen.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan zeker onze reisgids Zwitserland en mis niets!

Dag 7: Appenzell naar Zernez

Vandaag trek je opnieuw de prachtige Alpen in voor een rit door een van de meest adembenemende landschappen van Europa. De eerste stop is de Säntis-kabelbaan van Schwägalp. Eens je de top hebt bereikt, geniet je van een bijzonder mooi uitzicht over de omgeving.

Nadat je genoten hebt van het uitzicht reis je door. En laat onze volgende bestemming een bijzondere zijn. Want de kans dat je ooit naar Liechtenstein reist, een van Europa’s kleinste landen, is niet groot. Dus, waarom zou je het dan niet nu even meepikken? De hoofdstad is de moderne stad Valduz waar heel wat te bezichtigen valt. Maar het is vooral bekend om het indrukwekkende kasteel (dat je wel niet kan bezoeken). Bovendien is het een belastingparadijs en kan je er dus heerlijk shoppen!

Even verderop ligt het populaire skioord Davos, ook bekend als de locatie van het Wereld Economisch Forum. We raden je vooral de treinrit aan op de Gletsjerexpress, die je naar de beroemde Matterhorn brengt.
Daarna kan je eventueel nog even halt houden in Guarda, een spectaculair gelegen dorp waar de ene historische gevel naast de andere prijkt.

Zernez, is onze eindbestemming voor vandaag. Dit is ook meteen de toegangspoort tot het Zwitsers Nationaal Park. Hier kan je genieten van maar liefst 80 kilometer aan wandelpaden en natuurwegen tussen de alpijnse fauna en flora. In het bezoekerscentrum in Zernez vind je meer info over het nationaal park. Trek je wandelschoenen aan en kies er een wandeling uit!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Zernez.

Dag 8: Zernez naar Locarno

Vandaag reis je eerst naar het mondaine skioord Sankt Moritz of je rijdt meteen door naar de indrukwekkende Viamala-kloof. Vanuit Thusis kan je over de nieuwe hangbrug wandelen en veilig afdalen naar de kloof. Het is een bijzonder indrukwekkende plek, de kliffen torenen tot 300 meter boven je uit.

De volgende stopplek is het Lago d’Isola. Hier kan je je even uitleven door enkele uren te roeien, windsurfen of je uit te leven op een touwenparcours en tokkelbanen. Via Lugano rijd je verder naar het historische stadje Mendrisio, op de glooiende hellingen van Monte Generoso.

We eindigen de dag in Locarno, een zonovergoten stad aan het Lago Maggiore. Je kuiert hier door smalle steegjes en je hebt uitzicht op het heldere meer. Ga naar de bedevaartkerk van Madonna del Sasso voor de beste uitzichten over de stad, het meer en de omliggende bergen.

Lago Maggiore is een van de vele schilderachtige meren in Zwitserland. Breng jij graag een dagje door aan het meer wanneer het zonnetje schijnt? Lees dan zeker onze selectie mooiste meren in Zwitserland.

Dag 9: Locarno naar Sion

Na het verkennen van Locrano, zetten we onze reis verder. Meteen op het programma: de indrukwekkende Saint-Gotthard-pas. Het is een schitterende bergpas (die sinds de Gotthard-tunnel veel minder gebruikt wordt). De haarspelbochten onderweg naar de top zijn een ervaring op zich. Je komt terecht in de Jungfrau-Aletsch-regio, de allereerste UNESCO-werelderfgoedsite van de Alpen. Bewonder de adembenemende Aletschgletsjer, met zijn 23 kilometer de langste gletsjer in de Alpen.

Je passeert vervolgens Zermatt en rijdt naar prachtige dorpje Grimentz, vol idyllische huizen die aangekleed zijn met honderden geraniums. In de omgeving kan je wandelen en de Moiry-gletsjer verkennen. Uiteindelijk kom je aan in Sion (Sitten), een historische stad die al sinds de steentijd bewoond wordt. De ideale plek om de dag af te sluiten en te overnachten.

Dag 10: Sion naar Lausanne

Vandaag rijd je naar Lausanne, maar eerst stop je in het charmante marktstadje Saillon. Deze regio staat bekend om de wijnbouw, zeker proeven (maar voorzicht want je bent nog altijd op vakantie met de wagen)!

Heb je zin in een cultuuruitstap? Dan is de abdijbasiliek van Saint-Maurice in Wallis een optie. De abdij werd in 515 gesticht en is het oudste christelijke klooster in de westerse wereld dat onafgebroken op zijn oorspronkelijke plek is blijven staan. Je vindt er een van de rijkste collecties kerkschatten in Europa.

Montreux

Het hoogtepunt vandaag is Montreux, de hoofdstad van de Zwitserse Rivièra. De stad is bekend om haar milde klimaat, haar jaarlijkse jazzfestival en om de bekende figuren die hier ooit gewoond hebben, zoals Charlie Chaplin en Freddie Mercury. Bewandel de prachtige promenade en bewonder de mooie gebouwen uit de belle-epoque-periode.

Even verderop kan je het kasteel van Chillon zien schitteren, de drukst bezochte historische bezienswaardigheid van het land en zeker een bezoekje waard. Naast Montreux ligt het even pittoreske Vevey. Wandel in het historische centrum, ontdek de omringende wijngaarden en geniet van het prachtige decor. Je kan hier overnachten of meteen doorrijden naar Lausanne en ervoor kiezen om daar te overnachten.

Boek je tickets voor het kasteel van Chillon hier online, zo ben je zeker van je toegang + hoef je niet in de wachtrij te staan.

Montreux is een van de mooiste steden van Zwitserland.

Dag 11: Genève naar Bazel

De laatste dag van je roadtrip door Zwitserland is jammer genoeg aangebroken. Maar vandaag staat er nog een prachtige stad op onze planning! We trekken naar het beroemde Genève. We raden je aan om je auto aan de rand van de stad te parkeren en te voet het wondermooie centrum in te trekken. Met onze stadswandeling door Genève kan je alvast op weg.

Wat mag je niet missen tijdens je bezoek aan Genève?

  • Wandel langs de mooie Promenade du Lac waar je kan genieten van het uitzicht op het meer in het hart van de stad.
  • De enorme waterfontein Jet d'Eau op het meer is een van de grootste fonteinen ter wereld en een van de belangrijkste herkenningspunten van Genève.
  • In het hart van Genève bevindt zich de Sint-Pieterskathedraal, gebouwd op de overblijfselen van een Romeinse tempel uit de 4de eeuw.
  • Bezoek eventueel enkele van de musea zoals het Natuurhistorisch Museum en het Museum voor Kunst en Geschiedenis.
  • De klokkentoren Tour de l'Île is het enige wat nog overblijft van een 13e-eeuws versterkt kasteel.

BOOTTOCHT: Uiteraard mag ook het Meer van Genève niet ontbreken. Het is één van de grootste meren in Europa en heeft heel wat te bieden. Wil je graag een rondvaart maken? Boek dan je boottocht op het meer van Genève online en geniet ten volle van je bezoek.

Vervolgens kan je verder rijden naar Nyon, waar heel wat archeologische opgravingen gedaan zijn. Boven de stad torent een 13e-eeuws kasteel, gebouwd op Romeinse ruïnes. En even verderop ligt Vallorbe, een stadje dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen.

Je rondreis door Zwitserland eindigt uiteindelijk in stijl met een bezoek aan het natuurlijke amfitheater van Creux du Van. Dit knappe natuurfenomeen bevindt zich aan de grens van de kantons Neuenberg en Vaud. De 160 meter hoge verticale rotswanden omringen een breed valleibekken. Indrukwekkend!

VERBLIJFTIP: Uiteindelijk kom je terug aan in Bazel. Daar kan je overnachten om vervolgens terug te rijden naar de Lage Landen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Bazel.

Wat is de beste route naar Zwitserland?

Wie naar Zwitserland wil rijden, heeft de keuze uit twee verschillende routes. De eerste route gaat via Frankrijk, de tweede route gaat via Duitsland.

Vanuit België naar Zwitserland rijden

  • Voor onze route, die begint in Bazel, zal je vanuit België steeds via Frankrijk rijden.
  • De rit van Brussel naar Bazel is ongeveer 570 kilometer lang en duurt 6 uur.
  • Je rijdt eerst naar Luxemburg en vandaar gaat het naar Metz en Straatsburg.
  • EXTRA TIP: Maak eventueel nog een stop in Colmar vooraleer je Bazel binnenrijdt.

Vanuit Nederland naar Zwitserland rijden

  • Kom je vanuit Nederland, dan zal je waarschijnlijk via Duitsland rijden.
  • De route Amsterdam-Bazel is 750 kilometer en neemt 7,5 uur in beslag.
  • Je kan ook via Frankrijk. Je zal evenveel kilometers afleggen, maar er iets langer over doen.
  • De route via Duitsland loopt langs Düsseldorf, Keulen en Frankfurt.
  • Je rijdt vervolgens via Mannheim en Karlsruhe langs de Franse grens.
Vertrek je binnenkort op roadtrip naar Zwitserland? Lees dan onze praktische tips voor rijden naar Zwitserland.

Reizen binnen Zwitserland

Niet vergeten: het wegenvignet

Het Zwitserse tolvignet is lokaal bekend als het ‘Autobahnvignet Zwitserland’. Je dient zo’n vignet te hebben om gebruik te mogen maken van de autosnelwegen. Toch zijn er nog steeds enkele grote tunnels in Zwitserland waar je extra voor moet betalen. De bekendste zijn de Grote Sint-Bernhardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor de Gotthardtunnel moet je geen extra tol betalen.

Vignetten kunnen op de grens of online worden gekocht. Naast het kopen van een vignet, kan je ook overwegen om een Swiss Half Fare Card te krijgen, waarmee je korting krijgt op trips met de kabelbaan. Lees meer over tolvignetten in Zwitserland.

Heb je sneeuwbanden en sneeuwkettingen nodig?

Sneeuwbanden zijn natuurlijk een vereiste als je naar Zwitserland rijdt buiten het zomerseizoen. Reis je in de wintermaanden of wordt er veel sneeuw verwacht, dan is het zeker een goed idee om ook sneeuwkettingen mee te nemen. Het weer in het bergachtige Zwitserland slaat snel om.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan zijn sneeuwkettingen aan te raden. Soms is het aan de ene kant van de berg zonnig, maar kan het sneeuwen aan de andere kant. Voorzichtig en goed voorbereid de weg op gaan dus!

Wat is de beste reistijd voor Zwitserland?

Wanneer de beste reistijd is voor Zwitserland, hangt natuurlijk af van wat je in Zwitserland wil doen. Wintersporters zullen graag in de wintermaanden komen. Je kan in Zwitserland uitstekend skiën en snowboarden en dat doe je natuurlijk het best wanneer er een heel pak sneeuw ligt.

Wil je bovenstaande roadtrip maken? Dan raden we je aan om te kiezen voor de late lente of de zomermaanden. De temperatuur is dan aangenaam. Je kan uitstekend wandelen en van de prachtige uitzichten genieten met helderblauwe hemels. Wil je minder toeristen? Dan zijn mei, juni en september topmaanden. Neem wel altijd warme kledij mee, want ’s avonds en ’s nachts koelt het ook in de zomer snel af.

Hoe met de trein reizen in Zwitserland?

Je zou het misschien niet denken met al die bergen en diepe dalen, maar Zwitserland heeft een buitengewoon efficiënt treinennetwerk. Je koopt makkelijk een kaartje in het station en kan daarmee van de ene uithoek van het land naar de andere reizen. Meer zelfs, op veel plekken kom je enkel en alleen met de trein (of de kabelbaan). Er zijn ook voordeelkaarten waarmee je zowel treinen, bussen als kabelbanen kan gebruiken. Interessant als je Zwitserland met het openbaar vervoer wil verkennen.

Met de Swiss Travel Pass kan je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer: trein, bus en boot.

Wist je dat er in Zwitserland ook heel wat mooie treinroutes liggen? Ze zijn een attractie op zich. Ontdek hier de mooiste treinreizen in Zwitserland. De beroemdste treinrit is waarschijnlijk de Glacier Express, ook wel bekend als de langzaamste sneltrein ter wereld. In 8 uur tijd overbrug je 300 kilometer.

Je neemt de trein natuurlijk vooral voor de prachtige bergen en bossen die voorbijglijden. De trein rijdt over twee nauwe treinbanen vanaf de voet van de Matterhorn in Zermatt naar Sankt Mortiz en terug.

Wat zeker eten en drinken in Zwitserland?

Wie naar Zwitserland op vakantie gaat, wordt ook op culinair vlak verwend. Je kan hier namelijk heerlijke kazen proeven en er wordt ook wijn geteeld. Onze route hierboven gidst je bijvoorbeeld naar Gruyères en de wijnregio. Proef er zeker van de lokale lekkernijen. Andere bekende kazen zijn Vacherin en die van Appenzeller, die eveneens op onze route liggen. Fondue en raclette zijn nationale schatten, net als de rösti.

Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?