19 x bezienswaardigheden Andorra: Wat moet je zeker zien en doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

19 x bezienswaardigheden Andorra: Wat moet je zeker zien en doen?

21 februari 2022 in Andorra0 reacties

Andorra is een klein land gelegen midden in de Pyreneeën op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Ondanks het kleine oppervlak van het land heeft het ontzettend veel te bieden, en zo staat Andorra onder andere bekend om de vele wintersportgebieden en de prachtige natuur. Andorra wordt echter vaak overgeslagen tijdens rondreizen, vakanties en stedentrips.

Tijd om daar verandering in te brengen, want het land is een bezoek meer dan waard. Lees in dit artikel meer over al het moois dat Andorra te bieden heeft.

Inhoud artikel

  1. Dwergstaat Andorra

Andorra is een dwergstaat in het oostelijke deel van de Pyreneeën. Het land ligt op de grens tussen Frankrijk in het noorden en Spanje in het zuiden, en wordt dan ook geheel omgeven door deze 2 landen. Andorra heeft een oppervlak van 468 km2 en is hiermee niet alleen 1 van de kleinste landen van Europa maar ook gelijk van de hele wereld.

Het land heeft een bevolking van zo’n 77.000 personen, waarvan het grootste deel van Catalaanse afkomst is. De officiële taal van Andorra is dan ook het Catalaan, al wordt er ook veel Spaans, Portugees en Frans gesproken. Andorra is geen lid van de Europese Unie, maar maakt wel gebruik van de euro.

Ontdek ook al het moois van de Spaanse regio Catalonië. Catalonië heeft meer te bieden dan enkel en alleen de toeristische trekpleisters. Denk maar aan prachtige historische steden, bijzondere kunstwerken, en schitterende natuurgebieden. Download nu de gratis preview reisgids Catalonië en ontdek al het moois!
  1. Hoe bereik je Andorra?

Wanneer je Andorra wilt bezoeken moet je standaard via Frankrijk of Spanje reizen

  • Het land zelf heeft geen vliegveld
  • Je zou daardoor eerst naar Barcelona of Girona in Spanje of Toulouse in Frankrijk moeten vliegen.
  • Van daaruit kan je met een huurauto of met de bus naar het land reizen.
  • Met de trein naar Andorra reizen gaat ook niet, want het land heeft geen spoorwegennetwerk.
  • Je doet er dan ook slim aan om met een eigen auto of een huurauto naar Andorra te rijden.

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Huurauto's in Andorra

  1. Andorra la Vella

Andorra la Vella is de hoofdstad van het land Andorra, gelegen op een hoogte van 1029 m en is hiermee ook de hoogstgelegen hoofdstad van Europa. De stad is gelegen in een komvormige vallei en wordt omgeven door de bergen van de Pyreneeën. De stad ligt tegen de samenloop van de rivieren de Valira del Nord en de Valira de l’Orient aan, die hier verder gaan als de Gran Valira.

Oude deel van Andorra la Vella

Dit deeltje dateert uit de Middeleeuwen en wordt nog steeds gekenmerkt door historische stenen straatjes en oude huizen. In de stad zijn 6 beschermde monumenten te vinden, waarvan er 4 in het oude centrum zijn gelegen. Verder kent Andorra la Valle een levendige kunst- en uitgaanscultuur waardoor je in het centrum veel uitgaansgelegenheden kan vinden. Het land is een belastingparadijs doordat het los staat van de Europese Unie, wat inhoudt dat je in de hoofdstad belastingvrij kan winkelen. Na een dagje shoppen kan je genieten van een heerlijke maaltijd een van de vele restaurants.

Kunstwerk 'The nobility of time'

Iets voor de Paris Bridge waar in grote letters 'Andorra la Vella' geschreven staat, vind je dit bijzondere kunstwerk. Dit is een monumentaal werk in brons, met een gewicht van 1.400 kilo en 4,90 meter hoog. Het behoort tot een serie dat gemaakt is door de befaamde Salvador Dalí en symboliseert het verstrijken van de tijd. De klok staat op een boomstam en heeft een kroon die aangeeft hoe de tijd de mensheid domineert. Het werd aanvankelijk aan de regering van Andorra geschonken door de kunstverzamelaar en zelfverzekerd van Dalí, Enric Sabater, in 1999.

  1. Casa de la Vall

De Casa de la Vall is de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Dit gebouw werd in 1580 als woonhuis neergezet, maar in 1702 verhuisde het parlement van Andorra naar het gebouw. De Sala del Consell wordt gezien als de gezelligste parlementskamer ter wereld. In het gebouw kan je verder nog verschillende historische kunstwerken en belangrijke documenten aanschouwen die je een beeld geven van de geschiedenis van het land.

  1. Sant Esteve

De Sant Esteve kerk dateert uit de 12de-eeuw en wordt gekenmerkt door sierlijke houten versieringen. De kerk is gebouwd in de Romaanse stijl en heeft een stenen klokkentoren, terwijl het interieur sober en modern is. In de kerk kan je het grote orgel aanschouwen, met daarachter het roosvenster.

  1. Escaldes-Engordany

Naast Andorra la Vella liggen de plaatsen Les Escaldes en Engordany, die samen de gemeenschap Escaldes-Engordany vormen. Na de hoofdstad is dit de tweede meest bevolkte stad van het land, met zo’n 15.000 inwoners. Escaldes-Engordany staat bekend om de vele warmwaterbronnen in de omgeving met temperaturen tussen de 22°C en de 66°C. Al in de tijd van de Romeinen werden de warmwaterbronnen veel bezocht, en er werd gedacht dat het water hier geneeskrachtige werkingen zou hebben. Nog steeds zijn er verschillende wellnesscentra en thermen in deze regio te vinden.

Bezoek in Escaldes-Engordany enkele kunstmusea. Bijvoorbeeld Perfumeria Júlia en een museum van de Julía Bonet Foundation, waar door middel van parfum de geschiedenis van Andorra verteld wordt. In Andorra zijn namelijk ruim 100 parfumeries te vinden op het kleine landoppervlak.

  1. Centre Termolúdic Caldea

Het bekendste wellnesscentrum van Andora is het Centre Termolúdic Caldea, of kortweg Caldea. Dit is namelijk de grootste spa van heel Europa, met een oppervlak van 6000 m2. De spa is gelegen in Les Escaldes op loopafstand van Andorra la Vella, en valt je meteen op door de 80 m hoge glazen piramide, waarmee het ook gelijk het hoogste gebouw van het land is.

Caldea werd in 1994 geopend en omvat een grote spa van 18 verdiepingen met verschillende binnen- en buitenbaden, sauna’s, hot tub’s, en ruimtes voor massages en andere behandelingen. Wil je graag een namiddagje rust en ontspanning? Dan kan je altijd hier even vertoeven. Meer info over dit wellnesscentrum vind je op de website.

  1. Encamp

Encamp is gelegen aan de rand van Grandvalira, een van de grote skigebieden van Andorra. Het is een authentiek dorpje dat doorsneden wordt door de Valira d’Orient rivier en heeft heel wat prachtige historische gebouwen die je kan bezoeken.

  • Ook heeft het een leuke winkelstraat en verschillende gezellige restaurants en cafés
  • Daarnaast kan je in Encamp terecht in het Automobile Museum, waar je een uitgebreide collectie aan oldtimers, stoommachines en motorfietsen kan vinden
  • En in het etnografisch museum Casa Cristo, wat gelegen is in een oud huis en je een beeld geeft hoe de mensen hier vroeger woonden
  1. Skigebieden in Andorra

Pas de la Casa

Pas de la Casa is een groter resort gelegen aan het Grandvalira skigebied. Het is gelegen in het oosten van Andorra, aan de grens met Frankrijk. Vanaf hier gaan er maar liefst 31 liften naar de verschillende gebieden onder de Pic d’Envalira. Het is het hoogste resort van Andorra en je vindt heir dan ook bijna altijd sneeuw. Je kan hier genieten van ruim 100 km aan pistes waardoor er voor ieder wat wils te vinden is. Zo zijn er enkele rode pistes, maar vind je er ook een bijzondere skiroute die speciaal voor de kinderen door het bos is opgezet.

Zelfs wanneer je niet voor de wintersport komt is het aan te raden om over de pas te rijden. Door de ligging op 2408 m is het één van de hoogste wegen in Europa. De naam heeft het te danken aan het enkele herdershuisje dat hier tot aan het begin van de 20ste-eeuw bij de pas gelegen was. Vanaf de pas heb je prachtige uitzichten over de omringende bergen.

Vallnord

Een ander populair wintersportgebied, is Vallnord. Dit is een van de meest populaire wintersportgebieden van de Pyreneeën. Het skigebied bestaat uit 3 verschillende resorts, Pal, Arsinal en Ordino-Arcalis, die met elkaar verbonden zijn door skiliften. Hierdoor is er heel wat variatie als het gaat om types pistes. Het skigebied is overzichtelijk en bied pistes voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast is er ook een prima après-ski te vinden. Naast skiën kan je hier ook terecht voor rodelen, sneeuwmobieltochten of sneeuwschoenwandelen.

Wil je nog meer ontdekken van de schoonheid van de Pyreneeën? Lees ons artikel met de top bezienswaardigheden in Les Hautes-Pyrénées.
  1. Santa Coloma

Wanneer je over de CG-1 weg richting de Spaanse grens rijdt kom je langs het rustige dorpje Santa Coloma d’Andorra. Een klein dorpje dat vooral bekend staat om de kerk in het centrum, maar heeft nog verschillende andere historische gebouwen uit de 12de-eeuw. Zo vind je boven het dorpje de Sant Vincenç d’Enclar, een historische kerk die uitkijkt over de stad.

De grote bezienswaardigheid van Santa Coloma is echter de Església de Santa Coloma d’Andorra. Deze is nog ouder dan de Sant Vincenç d’Enclar en dateert ongeveer uit de 9de-eeuw. Hiermee is het romaanse kerkje een van de oudste bouwwerken van Andorra. De klokkentoren werd in de 12de-eeuw toegevoegd en is uniek door de ronde vorm. In de kerk zijn nog delen van oude muurschilderingen te zien die in de 12de-eeuw gemaakt werden.

Ontdek ook de schoonheid van de Spaanse regio Catalonië. De regio heeft z’n eigen kenmerkende cultuur en unieke geschiedenis. Tijdens onze 13-daagse rondreis kom je langs al het mooie dat Catalonië te bieden heeft.

  1. Madriu-Perafita-Claror Vallei

De Madriu-Perafita-Claror vallei beslaat maar liefst 10 procent van het gehele land. Het gaat hier om een oude gletsjervallei, en je vindt hier dan ook een bergachtig gebied met allerlei klippen en ruige, ijzige vergezichten. De naam heeft de vallei te danken aan de 3 rivieren Madriu, Perafita en Claror die door het gebied stromen. De vallei is dan ook het belangrijkste secundaire stroomgebied van Andorra.

In de vallei zijn 2 gehuchten te vinden die alleen in de zomer bewoond worden. Doordat de vallei aan de verschillende zijdes wordt afgeschermd door bergketens is het afgesloten van de rest van Andorra, waardoor het ook alleen maar te voet te bereiken is. Hierdoor is het vrijwel onveranderd gebleven sinds de Middeleeuwen. Je kan hier dan ook goed zien hoe de bergbewoners van de Pyreneeën door de jaren heen hebben geleefd.

Door de vallei loopt een netwerk aan verschillende wandelroutes die je langs bossen, hoge rotsen en gletsjers leiden, en waarbij het mogelijk is dat je zeldzame dieren spot. Hier kan je heerlijke wandelingen maken en genieten van de rust en het uitzicht.
  1. Sant Julià de Lòria

In het zuidelijke deel van Andorra ligt het dorpje Sant Julià de Lòria. Dit dorpje bestaat al sinds de 12de-eeuw en bevat verschillende historische bouwwerken. Zo vind je boven op de berg de Església de Sant Serni de Nagol, een van de weinige overgebleven romaanse kerken in de Pyreneeën. Het stenen kerkje staat op een bocht langs de weg naar boven en geeft je mooi uitzicht over de stad.

  • In Sant Julià de Lòria kan je ook nog terecht in het Museu Fàbrica Reig, een klein museum over de tabak industrie van het dorpje, gelegen in een oude fabriek.
  • Buiten het dorp vind je daarnaast de Jardines de Juberri, prachtige tuinen die gecreëerd werden op 1250 m hoogte. Hierbij werd de natuur gecombineerd met kunst, waarbij de lokale vegetatie samen komt met geometrische patronen, watervallen, gevormde struiken en hedendaagse sculpturen. Vanaf de tuin heb je ook nog prachtig zicht over de vallei.
  1. Ecopark Naturlandia

Ecopark Naturlandia is gelegen op een hoger gedeelte in de bergen tussen de 1600 en 2000 m hoogte. Het park wordt omringd door prachtige bossen en biedt zowel in de winter als in de zomer allerlei leuke activiteiten. Zo kan je er terecht in het klimparcours, kan je je wagen aan het boogschieten, is het mogelijk om te sleeën of er met een sneeuwmobiel op uit te gaan en kan je er terecht in het kleine dierenpark.

Wat ook leuk is, is dat je in Naturlandia ook terecht voor de Tobotronc, de langste rodelbaan ter wereld van maar liefst 5300 m lang. Je glijdt hierbij door de bomen waarbij je volop kan genieten van de prachtige uitzichten terwijl je in volle vaart de afdaling maakt. Het is mogelijk om alleen een ticket voor deze baan te kopen, of gelijk een ticket voor het hele park.

  1. Sant Joan de Caselles kerk

Dit is een van de mooiste overgebleven Romaanse bouwwerken van het land. De Església de Sant Joan de Caselles werd gebouwd in de 11de-eeuw en volgt de typische architectuur van de romaanse kerken uit de regio. Daarnaast vind je in het interieur veel fresco’s uit de 12de-eeuw maar ook het 16de-eeuwse altaarstuk is een kunstwerk om te zien.

Het kerkje geeft samen met Canillo een goed beeld van de geschiedenis van Andorra, het is dan ook een van de oudste dorpen van het land. Vanuit het dorpje kan je ook heerlijke wandelingen maken door de prachtige omgeving. Vlakbij vindt je ook het Mirador Roc del Quer, een observatiedek met prachtige panoramazichten over de omgeving.

  1. Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa

De hoogste bergtop van Andorra is gelegen in het noordwesten van het land. De Coma Pedrosa, is 2943 m hoog en leent zijn naam aan het park dat in 2003 in het gebied is geopend. Een gezellige uitstap naar dit park om even te ontsnappen aan alle drukte.

  • Door het park zijn verschillende wandelpaden te vinden, waaronder lange afstandswandelingen die van berghut naar berghut trekken en kortere wandelingen door de bossen
  • Er zijn ook verschillende klimroutes naar de top van de berg
  • Rondom de berg zijn verschillende meren te vinden met mooie watervallen
  • In het park kan je ook verschillende dieren spotten, waaronder wilde paarden
  • Meer info vind je op de website
  1. Estanys Tristaina

Tristaina meren: 3 bergmeren gelegen in een schitterend natuurgebied. Rondom de meren liggen verschillende wandelingen, waarbij er één pad rondom de 3 meren loopt. Onderweg kan je verschillende bloemsoorten zien die je nergens anders zou kunnen vinden. Vanaf de hogere punten van de wandeling kan je genieten van de vergezichten over de vallei. De meren zijn goed te bereiken vanuit het dorp Ordino dat een stukje zuidelijker is gelegen. Een stadje met een zeer goed bewaard middeleeuws centrum met vakwerkhuizen waar je ook heerlijk door heen kan wandelen.

  1. Ertsmijnen van Llorts

Tussen de meren en Ordino in ligt het plaatsje Llorts. Aan de rand van dit dorpje werd in de 17de- tot 19de-eeuw veel gezocht naar ijzererts. Vanaf Llorts loopt er richting La Cortinada een pad dat je langs verschillende plekken brengt die te maken hebben met de lokale mijnindustrie.

Bij Llorts kan je terecht in een 19de-eeuwse ijzermijn, La Mina de Llorts, waar je een kijkje kan nemen in de tunnels. Onder leiding van een gids ga je een stukje de tunnels in, waarbij er ondertussen van alles wordt verteld over de winning en de verwerking van ijzererts.

  1. La Cortinada

La Cortinada is een prachtig kleurrijk dorpje. Het is prachtig om te bezoeken vooral in de lente en de zomer. Dan wordt het dorpje omgeven door prachtige bloemenvalleien, maar door het hele jaar door kan je hier een mooie omgeving vol beboste bergen vinden. In het dorpje staat ook de 12de-eeuwse Sant Martí de la Cortinada kerk. In deze kerk zijn mooie fresco’s terug te zien uit de middeleeuwen, maar ook de ijzeren staven die gemaakt zijn van ijzer uit de omgeving en de barokke altaarstukken zijn bijzonder om te zien.

  1. Shoppen in het centrum van Andorra

Een van de dingen waar heel wat toeristen voor naar Andorra trekken is om er te shoppen. Andorra is, zoals eerder al aangehaald, onafhankelijk van de Europese Unie waardoor het qua belastingen erg aantrekkelijk is. Zo betaal je geen taxen op allerhande merkkledij en luxeproducten. En dat is reden genoeg om wat tijd te spenderen in de winkelstraten van Andorra la Vella of in het traditionele bergdorp Sant Julia de Loria. Shoppen maar!

  1. Andorra als tussenstop

Enkele jaren geleden besloot ik op vakantie te gaan naar Barcelona. Ik vond het dan ook een goed idee om enkele dagen in Andorra door te brengen. Een ideale tussenstop. Je kan dus vanuit Andorra makkelijk doorrijden naar grotere steden als Barcelona of Toulouse.

Barcelona en Toulouse zijn fantastische steden voor een citytrip of weekendje weg. Gun jezelf dus de vrijheid, verlies geen tijd en sla de wachtrijen over. Via de website van Tiqetes of GetYourGuide kan je online tickets boeken om wachtrijen over te slaan. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan het bruisende Barcelona of de universiteitsstad Toulouse.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Catalonië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Catalonië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Catalonië met meer dan 70 bezienswaardigheden, 3 wandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Catalonië en ga op pad!

Catalonië

Gratis reisgids Catalonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?