15 bezienswaardigheden in Luxemburg-Stad die je niet mag missen

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 bezienswaardigheden in Luxemburg-Stad die je niet mag missen

Luxemburg-stad is de belangrijkste stad in het Groothertogdom Luxemburg en is dan ook de hoofdstad. Ook in Europa speelt deze stad een belangrijke rol. Dit komt omdat het één van de belangrijkste locaties is van Europese instellingen. Omdat heel wat inwoners van het land dan ook werken in één van deze instellingen, woont maar liefst een derde van de bevolking van het land in de stad.

Op historisch vlak is Luxemburg-stad ook een heel interessante stad. Zo zijn er heel wat bezienswaardigheden te vinden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Luxemburg-Stad.

Inhoud artikel

 1. Pont Adolphe

De Pont Adolphe werd gebouwd van 1900 tot 1903 en werd ook wel de Pont Neuf genoemd. Het was de grootste spanbrug van Europa met een spanwijdte van 85 meter. De brug is meer dan 150 meter lang en bereikt een maximale hoogte van 42 meter.

Wil je ook graag al het moois ontdekken van Groothertogdom Luxemburg? Download dan nu onze gratis preview reisgids Luxemburg.

 1. Place de la Constitution

Op de Place de la Constitution werd een monument opgericht ter ere van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Het beeld aan de voet stelt de overwinning voor en bovenaan de obelisk prijkt een vergulde vrouw, Gëlle Fra. Doch dit is een copy van het origineel want het monument werd vernield in de Tweede Wereldoorlog. Nu is dit het symbool van de Luxemburgse weerstand tijdens diverse militaire conflicten.

Je zal ook een klein huisje opmerken op dit plein. Dit is de toegang tot de Casemates de Pétrusse (alleen toegankelijk met gids). Soms worden in deze kazematten intieme concerten georganiseerd.

 1. Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg

De Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is van origine 17de eeuwse Jezuïetenkerk maar kreeg begin 20ste eeuw een grote uitbreiding en vernieuwing. Het is pas bij de oprichting van de Luxemburgse staat in 1870 dat dit kerkelijk gebouw kathedraal werd. Veel bezoekers komen voor de crypte waar de groothertogen begraven liggen. De crypte is open van april tot oktober. De kerk kan je bezoeken van 8 tot 18u30 behalve op zondagvoormiddag.

 1. Musée d’Histoire de la Ville de Luxemburg

In grote lijnen loopt de geschiedenis van Luxemburg samen met de Belgische. Beide landen kenden dezelfde bezetters: te beginnen bij de Romeinen tot en met de Nederlanders. Een bezoek aan het Musée d’Histoire de la Ville de Luxemburg is als het ware ook een opfrissing van onze eigen geschiedenis. Interessant zijn in de benedenzaal de maquettes die de geografische en militaire geschiedenis (vestingen, kazematten) op een interactieve wijze van Luxemburg-stad verklaren.

Nog geen overnachting tijdens je bezoek aan Luxemburg-stad? Bekijk onze favoriete verblijven in de hoofdstad.
 1. Abdij van Neumünster

De abdij van Neumünster werd opgericht in 1606 nadat de oude gebouwen werden vernield in 1542. Momenteel doet dit gebouw dienst als cultureel centrum en er zijn een aantal instituten in gehuisvest. Doch tot 1980 was het een gevangenis.

Toen het Groothertogdom Luxemburg onafhankelijk werd beschikte het niet over een eigen gevangenis. De Luxemburgse gevangenen werden dan vanuit Antwerpen en Vilvoorde overgebracht naar deze abdij. Tijdens WO II was het een belangrijk transitkamp van krijgsgevangenen.

 1. Kazematten van Bock

De kazematten van Bock maken deel uit van de verdedigingsgordel rond de stad. Kazematten zijn ondergrondse gangenstelsels waarvan de oudste dateren uit de 17de eeuw. Ze hebben dienst gedaan tot 1867. Van de origineel 23 km gangen blijven er nu nog 17 km over. Waarvan een deel toegankelijk zijn via de Casemates de Bock en de Pétrusse.

Beide kazematten behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco. Deze site is het gemakkelijkst te bezoeken in tegenstelling tot deze van de Pétrusse (450 treden). De grootste hal in de Casemates du Bock heeft een lengte van 110 meter en een breedte van 7 meter. De laatste renovatie dateert van 2008. Deze kazematten kan je wel bezoeken zonder gids vanaf 1 maart tot en met de eerste week van november

 1. Toegangspoort van Pfaffenthal of ‘Trois Tours’

De Toegangspoort van Pfaffenthal wordt ook wel de ‘drie torens’ genoemd in de volksmond. De drie torens kan je echter pas zien als je onder de doorgang bent gewandeld. Ze maakten deel uit van de verdedigingsgordel van de stad. Het begon allemaal met één toren langs de stadsmuur van de 11de eeuw. Rond 1500 werden de twee ronde torens toegevoegd. Ze hebben dienst gedaan als gevangenis, logies voor reizigers en ook als kantoor. Net zoals op de Kirchberg dateren de laatste versterkingen van de hand van Vauban.

 1. Musée National d’historie et d’art Luxembourg

Het Musée National d’historie et d’art Luxembourg is het belangrijkste museum van de stad. Het heeft verschillende afdelingen, van een préhistorische tot een museum voor Schone Kunsten. Er zijn in de omgeving nogal wat succesvolle opgravingen geweest waardoor de afdelingen archeologie rijk gevuld zijn.

Het museum heeft ook een afdeling die je wat meer vertelt over het leven in het Groothertogdom. Uiteraard mag de geschiedenis van de vestingen rond de stad niet ontbreken want Luxemburg-stad werd ook wel het Gibraltar van het noorden genoemd. Schilderwerken van lokale kunstenaars en ook internationale kunstcollecties van het hertogdom vind je in de afdeling ‘Beaux-Arts’.

Wil je graag dit museum bezoeken? We raden je aan om je tickets alvast op voorhand te reserveren zodat je zeker bent van je toegang. Bekijk de toegangsprijzen en openingsuren op de website.
 1. Palais Grand-Ducal

Het Groothertogelijk paleis (Palais Grand-Ducal) is alleen in de zomermaanden (half juli tot eind augustus) beperkt opengesteld, rondleidingen kan je reserveren bij de toeristische dienst. Het paleis ziet er niet spectaculair uit en de wachten zijn er alleen maar als de Groothertog in het land is.

Het uiterst rechtse deel van het gebouw is voorbehouden voor het parlement. Het is pas sedert 1890 dat dit de verblijfplaats is van de Groothertog, daarvoor was dit het stadhuis van de stad. Het uitzicht dat je nu ziet dateert van net voordat de Groothertog er zijn intrek nam.

 1. Place Guillaume II

Place Guillaume II is genoemd naar de Nederlandse en Luxemburgse koning Willem II. Het bronzen standbeeld werd opgericht omdat hij ervoor gezorgd heeft dat het Groothertogdom één van de meest liberale grondwetten kreeg van Europa. Op dit plein gaan de markten en openluchtconcerten door.

Download nu onze gratis preview reisgids Luxemburg en kom nog meer te weten over de verborgen pareltjes in Luxemburg. Niet alleen Luxemburg-stad is de moeite waard te bezoeken maar ook nog andere gezellige steden en bijzondere bezienswaardigheden. Deze komen allemaal aan bod in onze reisgids!

 1. Grand Rue

De Grand Rue is de belangrijkste en ook autovrije winkelstraat van Luxemburg-stad. De inwoners geven deze straat de naam ‘Groussgaass’, verwijzend naar het charmante karakter door een mix van winkels, bars en restaurantjes.

 1. Place d’Armes

Place d’Armes maakt deel uit van de voetgangerszone en is de plaats bij uitstek voor een hapje of culinaire maaltijd. Dit plein beschouwen de Luxemburgers als ‘het salon van de stad’ door de vele terrassen.

 1. MUDAM (Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean)

Het MUDAM werd ontworpen door Ieoh Ming Pei, die ook de glazen piramides van het Louvre op zijn palmares heeft. Gebouwd tegen de overblijfselen van Fort Thüngen, volgt het de lijnen van de vesting. Het licht valt binnen door grote glaspartijen en geeft door het zonlicht verschillende kleurnuances aan de honingkleurige kalksteen.

 • Het museum herbergt een permanente collectie van hedendaagse kunst (in ruime betekenis) en wisselende thematentoonstellingen.
 • In het omringende “Parc des Trois Glands” vind je ook een beeldencollectie uit het museum en heb je een prachtig uitzicht op de oude stad.
 • Op vrijdagavond kan je in het MUDAM boeken voor een geleid bezoek met aansluitend een etentje in Mudam-Café.
 • Meer informatie vind je op de website.
 1. Philharmonie

Christian de Portzamparc, in 1994 winnaar van de Pritzer Prijs (zowat de Nobelprijs van de architectuur) en die ook het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve ontwierp, won de internationaal uitgeschreven kompetitie voor het ontwerpen van het Philharmonie dat in gebruik genomen werd in 2005. De gevel van het concertgebouw heeft een ritmische structuur en telt 823 slanke zuilen (de ultieme droom van de architect was een concertzaal in een bos op te trekken, de bomen werden dan maar vervangen door zuilen).

Het groot auditorium met een indrukwekkend orgel (6768 pijpen!) geeft een warme indruk doordat de zijloges aangekleed zijn in warme tinten zijn van een Italiaanse piazza. De zaal voor kamermuziek en jazz is ontworpen als een oorschelp en een kleine, multifunctionele zaal leent zich voor interactieve workshops.

 1. Europese wijk op Kirchberg

Het agrarisch plateau van Kirchberg werd uitgekozen om de Europese instellingen in Luxemburg-stad te centraliseren. In 1951 werd de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal (EGKS) opgericht en Luxemburg werd aangeduid om de voorlopige administratieve diensten te huisvesten.

 • Bij de oprichting van de EEG in 1957 werd Brussel aangewezen als standplaats van de Europese commissie. In Luxemburg werden hoofdzakelijk de juridische en financiële instellingen gevestigd. De indrukwekkende metalen “Pont Rouge” of “Pont Grande-Duchesse-Charlotte” verbindt het centrum van Luxemburg met Kirchberg.
 • Op Kirchberg vestigden zich een achttal Europese instellingen; in grote open ruimten komt hun architectuur mooi tot ontplooiing, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot Brussel waar alles compact volgebouwd is in de Europese wijk. Enkele voorbeelden: het Europees Hof van Justitie huisde in een bruine geverfde stalen constructie, maar met de uitbreiding van de EEG werd de oppervlakte vergroot van 50.000 naar 150.000 m2. Er werd niet zomaar aangebouwd.
 • Het oude paleis kreeg een nieuwe aankleding en twee torens van 24 verdiepingen verbonden met een gaanderij huisvesten nu deze administratie. Op een terras prijken beelden van Henry Moore en Lucien Wercollier.
 • Tegenover het Europees Hof van Justitie vind je de ecologisch gebouwde Europese Investeringsbank met glazen gevel. Voor het gebouw staat een monumentale massiefhouten “Stuhl” die de duurzaamheid van het financieel systeem symboliseert.
 • In 1990 ontdekte Deutsche Bank Kirchberg als vestigingsplaats voor hun hoofdzetel.
 • BNP Paribas imponeert door zijn grote landoppervlakte. Het gebouw werd ontworpen als een bastion, refererend naar de vestingstad Luxemburg. De grote parktuin werd ontworpen door de Belgische landschapsarchitect Jacques Wirtz. Internationale zetels van banken wedijveren hier met elkaar om architecturale schoonheid. Misschien het meest opvallende in vernieuwde architectuur is de Hypo-Vereinsbank Luxemburg met zijn witte gevels.
 • De economische en bankencrisis hebben schijnbaar niet veel invloed gehad op hun aanwezigheid in Luxemburg-stad, men telt er momenteel nog meer dan honderd. Hun talrijke aanwezigheid heeft wel een invloed op de werking van musea en theaters, hier hoort men niet klagen over een gebrek aan sponsoring.
 1. Waar overnachten in Luxemburg?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 januari 2022 - Tim

Handig, vooral het mapje met de bezichtingen. Veel info omtrent de historie en gebouwen.

- 21 november 2021 - hilde vdh

Goede gids bij een verblijf in Luxemburg stad, wandeling in gids geeft een goed beeld van het oude Luxemburg. Tevreden!

- 15 november 2021 - Nicole van hoof

is de moeite om luxenburg stad te gaan bezoeken .

- 22 oktober 2021 - Katrien

Mooie selectie van de toppers van Luxemburg. Alles wordt duidelijk omschreven. Dit maakte dat onze roadtrip vlekkeloos verliep.

- 11 oktober 2021 - chris

interessant en leuke gids , goed te gebruiken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?