17 x mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken: wat zien & doen?

17 x mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken: wat zien & doen?

5 maart 2024 in Duitsland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saarbrücken + verblijftips

Saarbrücken, gelegen in de regio Saarland aan de Duits-Franse grens, betovert met zijn unieke mix van Duitse en Franse invloeden. De stad, met zijn imposante stadhuis, ligt genesteld langs de schilderachtige oevers van de Saar-rivier. Kunstliefhebbers zullen genieten van de talrijke musea, terwijl de bruisende St. Johanner Markt en de barokke Ludwigskirche de cultuurliefhebbers zullen weten te charmeren.

Ondanks al dat erfgoed hangt er in Saarbrücken ook een kosmopolitische sfeer en, ook niet onbelangrijk, je kan er heerlijk eten. Kortom, Saarbrücken belooft een onvergetelijke vakantie te worden. We vertellen je hieronder welke bezienswaardigheden in Saarbrücken je zeker niet mag missen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Saarbrücken

Reisgids
HuurautoOp rondreis door Saarland? Boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
HotelsAanbeloven overnachtingen in Saarbrücken zijn:

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Saarbrücken

Saarbrücken is een stad gelegen in het westen van Duitsland, in de deelstaat Saarland. Het ligt aan de oevers van de rivier de Saar, vlakbij de grens met Frankrijk. De dichtstbijzijnde steden zijn Völklingen (bekend om zijn industrieel erfgoed) en de historische vestingstad Saarlouis.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Saarbrücken op de kaart

 1. De oude brug over de Saar

De Oude Brug, opgetrokken door keizer Karel V in 1546, is een van de oudste bouwwerken in de stad. De brug overspant de rivier de Saar en zorgt voor de verbinding tussen de wijken St. Johann wijk en Alt-Saarbrücken. Hoewel er oorspronkelijk 14 bogen waren, resteren er momenteel nog 8. Het bouwwerk liep grote schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd later aan het begin van de jaren zestig gereconstrueerd. Wanneer je over de brug wandelt, hebt je een uitzicht op de rivier en het omringende landschap.

 1. Stadhuis van Saarbrücken

Het Rathaus St. Johann (stadhuis) is een indrukwekkend monument dat uitkijkt op de St. Johanner Markt, het bruisende marktplein van Saarbrücken. Het stadhuis werd gebouwd aan het einde van de 19de eeuw in neogotische stijl door Georg von Hauberrisser, de architect die onder meer ook het stadhuis van München ontwierp.

Het wordt gekenmerkt door zijn imposante gevel in roze zandstenen, smeedijzeren balkons, 54 meter hoge klokkentoren en beelden die oude ambachten uitbeelden. Het weerspiegelt de kunstzinnige smaak van die tijd en draagt bij aan de historische charme van het stadscentrum.

Het Rathaus van Saarbrücken is niet alleen een administratief centrum, maar ook een cultureel en architectonisch juweel dat tegelijkertijd dienst doet als de belangrijkst toeristische trekpleister van de stad. Neem zeker eens een kijkje in de balzaal waar jaarlijks heel wat koppels elkaar het ja-woord geven.

WANDELTIP: Verken de mooiste plekjes van de stad tijdens deze privé wandeling door Saarbrücken met gids.

 1. St. Johanner Markt

Op de Sankt-Johanner-Markt valt er nog meer te zien dan het stadhuis alleen. Dit plein is het sociale hart van de stad en het komt helemaal tot leven tijdens de wekelijkse markt. Je kan er van alles kopen, van verse producten tot ambachtelijke waren, de ideale plek dus om de lokale smaken en cultuur te leren kennen. Verder vind je midden op het marktplein ook een barokke fontein en wordt het omringd door historische gebouwen, gezellige restaurants en trendy pubs.

 1. Ludwigskirche am Ludwigsplatz

De indrukwekkende drievoudige koepels van de Ludwigskirche zijn van overal in de stad zichtbaar. Deze kerk werd eveneens opgetrokken in de 18de eeuw en symboliseert de hoogtijdagen van de Duitse barokstijl. Vanop de Ludwigsplatz heb je het beste zicht op de sierlijke zuilen die de uitbundige gevel versieren en de opvallende koepels.

Binnen zal je versteld staan van het prachtige witte interieur en kan je een standbeeld van Lodewijk XIV, een getuige van de historische Franse invloeden in de regio bezichtigen. De indrukwekkende akoestiek maakt van de Ludwigskirche een fel begeerde locatie voor concerten en culturele evenementen.

 1. Saarbrücker Schloss

Verderop op de Schlossplatz staat het kasteel van Saarbrücken, welke origineel uit 999 stamt. Een nieuw kasteel werd in de 16de eeuw gebouwd maar deze werd later verwoest, waarna in de 18de-eeuw een nieuw kasteel, en vervolgens nogmaals aan het begin van de 19de-eeuw. Het neobarokke paleis is nog deels terug te zien, maar een deel is vervangen door een modern bouwwerk van staal en glas. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Apartment am Schloss is charmant en zeer rustig gelegen op wandelafstand van het kasteel.

 1. Historisches Museum Saar

Onder het Saarbrücken kasteel is ook het Historisches Museum Saar te vinden, waar een collectie wordt getoond die een licht werpt op de geschiedenis van de stad en de regio. De permanente tentoonstellingen in het Historisch Museum Saar omvatten archeologische vondsten, historische artefacten, en kunstwerken die het verleden van de Saar-regio belichten. Tevens zijn er delen van het oude kasteel terug te zien, zoals de ondergrondse kazematten. Meer info op de website.

 1. Schlosskirche

Aan de noordrand van het kasteelcomplex staat de laatgotische Schlosskirche uit de 15e eeuw. Na ernstige schade tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk in de jaren vijftig herbouwd en verfraaid met artistieke ramen van Meistermann. Na een grondige restauratie heropende in 2004 de kasteelkerk met een museum voor christelijke heilige kunst in de Saar-regio.

 1. Basilica of St. John the Baptist

De Basilica of St. John the Baptist (Basiliek van St. Johannes de Doper) is een meesterwerk van barokke architectuur. Het verhaal van deze kerk startte in de 18de eeuw en het bouwwerk heeft zijn oorspronkelijke pracht weten te bewaren dankzij verschillende restauraties.

De dag van vandaag imponeert de basiliek zowel met zijn indrukwekkende exterieur als met zijn weelderige interieur. De paus bestempelde het gebouw zelfs als ‘Basilica minor’ – een eretitel die wordt toegekend aan belangrijke kerkgebouwen. Voor je naar binnen gaat, bekijk dan even de versierde bronzen entree.

 1. Deutsch-Französischer Garten

De Deutsch-Französischer Garten, ook bekend als de Duits-Franse Tuin, is een groene oase dat symbool staat voor de langdurige “vriendschap” tussen Duitsland en Frankrijk. Deze tuin, opgericht als een gezamenlijk project van de beide landen in 1961, is een harmonieuze samensmelting van Franse en Duitse tuinarchitectuur.

Het uitgestrekte terrein omvat prachtige bloembedden, aangelegde wandelpaden, idyllische waterpartijen en weelderige gazons. Dit is de ideale plek voor een ontspannende wandeling, zowel op een warme zomerdag als op een koude winterdag.

In het park kan je ook boottochtjes maken op de vijver, er zijn speelplaatsen voor kinderen en sfeervolle picknickplekken. Daarnaast worden in de Deutsch-Französischer Garten regelmatig culturele evenementen en festiviteiten georganiseerd, waaronder openluchtconcerten en tuinfestivals.

 1. Moderne Galerie

Bij slecht weer kan je een bezoek brengen aan de Moderne Galerie, gelegen in het Buntentor. Dit museum huist een indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunstwerken. Het opvallende architecturale ontwerp van de galerie weerspiegelt die moderne benadering van kunst.

 • Je vindt er een eclectische mix van schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties, die een breed scala aan artistieke stromingen vertegenwoordigen.
 • Van avant-garde experimenten tot baanbrekende hedendaagse kunst.
 • De tentoonstellingen wisselen regelmatig en dankzij thematische presentaties is elk bezoek aan de Moderne Galerie een nieuwe en verrassende ervaring.
 • Meer info op de website.
 1. Winkelen in de Europa Galerie

Dit moderne winkelcentrum, geopend in 2008, biedt een uitgebreide selectie aan winkels, boetieks en restaurants. Het is een groot winkelcentrum waar zowel bekende internationale merken als trendy lokale boetieks gevestigd zijn, maar ook een bioscoop. Moet je even schuilen voor een regenbui of ga je graag even shoppen, dan is dit de place to be. Meer info op de website.

 1. Saarbrücker Zoo

De Saarbrücker Zoo, gelegen in het Warndt Park, werd opgericht in 1932 en huist een diverse verzameling dieren uit verschillende delen van de wereld, waaronder exotische zoogdieren, kleurrijke vogels en giftige reptielen. Kom je met kinderen naar Saarbrücken, dan is een bezoek aan de zoo zeker het overwegen waard. De dierentuin zet zich tevens in voor natuurbehoud en informeert bezoekers met displays over bedreigde diersoorten en milieukwesties. De dierentuin bevindt zich net buiten het stadscentrum, op 10 minuten rijden. Meer info op de website.

 1. Wildpark

Of ga dieren spotten in het Wildpark in de buurt van Saarbrücken. In dit park leven dieren die van nature in dit deel van Duitsland voorkomen. Door het park lopen wandelpaden zodat je de dieren makkelijk van dichtbij kan spotten: van herten en everzwijnen tot lynxen en vogels. Het Wildpark heeft als doel een bewustzijn te creëren rondom de lokale fauna en flora en het belang van natuurbehoud te benadrukken. Er zijn in het Wildpark ook picknickplaatsen en speelruimtes, waardoor het een ideale locatie is voor een dagje uit met het gezin.

LEESTIP: Ontdek nog meer van Saarland.

 1. Kerstsfeer opsnuiven op de kerstmarkt

De Kerstmarkt van Saarbrücken betovert het St. Johanner Marktplein elk jaar tijdens de eindejaarsperiode. Duitsland staat natuurlijk bekend om zijn kerstmarkten en dat is in Saarbrücken niet anders. De stad wordt omgetoverd tot een sfeervol winterwonderland, het marktplein komt tot leven met sierlijke verlichting en het barst er van de houten chaletjes die lekkernijen aan de man brengen.

Leef je uit op de schaatsbaan, geniet van de geur van glühwein en geroosterde kastanjes en luister naar de kerstliedjes die gespeeld worden door live bands. Kortom, plan je een bezoek aan Saarbrücken, dan doe je er goed aan om het te laten samenvallen met het kerstseizoen. Meer info op de website.

 1. Ijzerfabriek Völklingen

Op 12 kilometer van Saarbrücken (20 minuten rijden) kan je de ijzerfabriek van Völklingen, ook bekend als Weltkulturerbe Völklinger Hütte bezoeken. De ijzerfabriek is een indrukwekkend industrieel monument dat een belangrijk hoofdstuk van de Duitse industriële geschiedenis vertegenwoordigt. Het werd oorspronkelijk opgericht in de 19e eeuw en was in werking tot 1986. Later, in 1994 werd het complex erkend als UNESCO-werelderfgoed.

De IJzerfabriek Völklingen staat bekend om zijn goed bewaard gebleven industriële architectuur. Het complex omvat hoogovens, gieterijen, fabriekshallen en andere installaties die je onderdompelen in de bloeiperiode van de ijzer- en staalindustrie in de regio Saarland. Je krijgt hier een rondleiding die een diepgaand inzicht geeft in het hele proces van de ijzerproductie en hoe de ijzerindustrie de economie en het sociale leven bepaalde. Meer info op de website.

 1. Saarschleife

Saarschleife is ongetwijfeld een van de mooiste plekken in Saarland. Ga naar het Baumwipfelpfad Saarschleife en het bijbehorende bezoekerscentrum, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de hele omgeving en informatieve tentoonstellingen kan bezoeken over de geologie en flora van de regio. Het Baumwipfelpfad is een verhoogde wandelroute tussen de bomen die uitmondt in een soort wandeltoren. Het is een kort wandelpad dat uitstekend aangelegd en voor iedereen toegankelijk is.

Voor wandelliefhebbers zijn er diverse paden rondom de Saarschleife, waaronder het populaire Cloef Pfad dat naar het uitkijkpunt Cloef leidt (bekijk ligging). Daar maakt de rivier de Saar een indrukwekkende haarspeldbocht. Het is een waar natuurspektakel dat prachtige foto’s oplevert. Het dient tevens als het vertrekpunt voor tal van andere, langere wandelroutes in de omgeving.

LEESTIP: Download onze reisgids Saarland, voor nog meer inspiratie.

 1. Waar overnachten in Saarbrücken?

Wil je graag meerdere dagen in Saarbrücken vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Saarbrücken.

 • Motel One Saarbrücken ligt tegenover het staatstheater Saarland en biedt stijlvolle kamers met airconditioning.
 • Domaine Leidinger is een viersterrenhotel op 500 meter van de St. Johanner Markt in de oude binnenstad. Het verblijf beschikt over kamers ingericht in een Oosterse stijl, waarvan sommigen met een eigen balkon/terras.
 • Hotel Fuchs is een charmant driesterrenhotel met ruime kamers waarvan sommigen met uitzicht op de stad. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt.
 • Liever overnachten in een appartement? Kaiser9 biedt ruime appartementen, modern ingericht en voorzien van alle luxe en comfort op wandelafstand van de bezienswaardigheden.
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Saarland met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Saarland? Maak gebruik van onze gratis reisgids Saarland inclusief info over de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de Duitse deelstaat Saarland.

Saarland

Gratis reisgids Saarland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?