Roadtrip in de Portugese Alentejo (7-daagse): route langs de mooiste plekjes + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip in de Portugese Alentejo (7-daagse): route langs de mooiste plekjes + verblijftips

3 augustus 2023 in Portugal0 reacties

Een roadtrip door de zuidelijke regio Alentejo? Gebruik onze uitgestippelde route

De Alentejo is de grootste regio van Portugal en ook de dunst bevolkte. Het ligt tussen Lissabon, de Algarve en de Spaanse grens en er valt ontzettend veel moois te zien. Van versterkte dorpjes en historische monumenten tot uitgestrekte landschappen en uitmuntende stranden, je vindt het hier allemaal. En bovendien hoef je al die troeven met weinig andere toeristen te delen.

Hieronder stippelen we een roadtrip door de Alentejo voor je uit en we geven je praktische tips.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Alentejo

Duur7 dagen ()
Hoe reizen naar?
  • 2u50 vliegen naar Brussel naar Lissabon, richtprijs vanaf €74 vergelijk prijzen bij Cheaptickets.
  • In de luchthaven van Lissabon neem je een huurauto en reis je verder naar de eerste bestemming.
  • Of reis met je eigen auto naar Portugal. Lees meer over de beste route naar Portugal, houd rekening met tolwegen.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI of Euroreizen
HuurautoVoor je roadtrip door de Alentejo-regio is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Waarom op roadtrip gaan in de Alentejo?

In vergelijking met andere populaire toeristische bestemmingen in Portugal, zoals Lissabon, Porto of de Algarve, is de Alentejo een stuk minder druk bezocht. Hier hangt nog steeds een ontspannen en authentieke sfeer. De Alentejo wint wel steeds meer aan populariteit bij reizigers die op zoek zijn naar authentieke bestemmingen. Het is met andere woorden het ideale moment om nu op roadtrip door de Alentejo te gaan, vooraleer de regio helemaal ontdekt wordt.

De grootste troef van de Alentejo zijn de adembenemende landschappen

Je rijdt hier rond tussen uitgestrekte vlaktes, glooiende heuvels, gouden graanvelden, wijngaarden en langs schilderachtige kliffen die uittorenen boven de oceaan. Onderweg zie je historische steden en dorpen die in de middeleeuwen versterkt werden om de grens met Spanje te verdedigen. Stadjes als Évora, Monsaraz en Beja zijn absolute must-sees. Hier zijn eeuwenoude tradities nog steeds springlevend. Ook niet onbelangrijk: de lokale gerechten zijn om duimen en vingers bij af te likken. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoog aangeschreven Alentejo-wijnen.

Al die geschiedenis kan je afwisselen met prachtige stranden, vooral langs de Costa Vicentina vind je echte pareltjes. Ook die verdienen een plaatsje in onze route voor je roadtrip hieronder. Sportievelingen kunnen zich uitleven op het grootste kunstmatige meer van Europa of een van de vele wandelpaden trotseren.

Dag 1: Lissabon naar Évora

Haal je huurauto op in Lissabon (deze kan je hier huren) en rijd naar Évora, een historische stad die barst van de geschiedenis. Bezoek hier zeker de Templo Romano, een goed bewaard gebleven Romeinse tempel, en de imposante kathedraal van Évora, een gotisch meesterwerk waarvan je de torens kan beklimmen voor een onevenaarbaar uitzicht.

Dwaal ook door de geplaveide straatjes van het historische centrum, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en kies er een restaurantje uit om één van de lokale lekkernijen te proeven (waarover later meer). Breng ook een bezoek aan de Capela dos Ossos, een kapel versierd met duizenden menselijke botten. Een iets romantischere wandeling kan je maken langs de stadsmuren.

Geschiedenisliefhebbers zullen ook een bezoekje willen brengen aan de universiteit van Évora, een van de oudste universiteiten van Portugal, en het Museum van Évora, waar je de rijke geschiedenis en kunst van de regio beter leert kennen.

Niets missen tijdens je verblijf? Boek dan een begeleide wandeling door Évora en ontdek het mysterie en de intriges van Évora terwijl je door de kronkelende straten van de stad dwaalt met je gids.

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van de kathedraal, kan je overnachten in het charmante Valeriana Exclusive GuestHouse. De B&B biedt gezellige accommodatie, een heerlijk continentaal ontbijt en mogelijkheid tot fietsen huren. Meer info en boeken.

Dag 2: Monsaraz

Vandaag op het programma? Het pittoreske Monsaraz. Het dorpje is gelegen op een heuveltop en biedt spectaculaire panoramische uitzichten over de omliggende vlaktes en het Alqueva-meer, het grootste kunstmatige meer van Europa.

Monsaraz heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie

Het is een middeleeuws dorp met smalle geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en traditionele architectuur. Het historische centrum, volgepropt met witgekalkte huisjes die langs smalle geplaveide straatjes prijken, heeft de tand des tijds uitstekend overleefd. Er hangt een betoverende sfeer en Monsaraz is naar onze mening het mooiste dorpje in de Alentejo.

Het kasteel van Monsaraz is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en biedt een indrukwekkend uitzicht over het omringende landschap. Binnenin het kasteel kan je ronddwalen tussen de oude muren. Zin in wat meer avontuur? Dan moet je afzakken naar het meer om er te kajakken bijvoorbeeld.

Nog een tip voor de wijnliefhebbers: in het nabijgelegen Reguengos de Monsaraz liggen uitstekende wijngaarden waar enkele van de beste Alentejo-wijnen geproduceerd worden. Wij raden er twee aan:

  • Herdade do Esporão: een gerenommeerde wijngaard met moderne wijnproductiefaciliteiten waar je natuurlijk ook kan proeven.
  • Herdade dos Grous: een prachtige wijngaard vlakbij Albernoa waar je eveneens rondleidingen kan volgen.

VERBLIJFTIP: Vandaag gaan we voor een iets meer luxeverblijf. Het elegante Montimerso Skyscape Countryhouse biedt stijlvolle accommodatie, een buitenzwembad met een adembenemend uitzicht en gratis fietsen om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

Dag 3: Beja en Mértola

Vandaag staan er nog twee mooie dorpjes op het programma: Beja en Mértola.

In Beja mag je het kasteel zeker niet missen. Het dateert uit de 13e eeuw en vanop de vestingwerken heb je een panoramisch uitzicht. Wandel daarna door de schilderachtige straatjes van het historische centrum en geniet van alle historische gebouwen rondom, zoals de Igreja de Santo Amaro en de Igreja de Santa Maria.

Geschiedenisliefhebbers kunnen nog enkele archeologische vondsten uit de regio bewonderen in het Museu Regional de Beja. Zin om zelf iets in elkaar te stoven? Doe dat dan met ingrediënten uit de markthal, elke dag open, behalve op zondag.

Rijd dan nog verder naar Mértola, een charmant stadje aan de oevers van de rivier de Guadiana

Ook dit dorpje kan uitpakken met een mooi, historisch centrum, maar het ziet er wel iets anders uit dan de vorige dorpjes. Mértola heeft namelijk een rijke, Moorse geschiedenis en dat zie je weerspiegeld in de gebouwen. Hét hoogtepunt is opnieuw het lokale kasteel. Ga ook zeker naar de Rua Direita, de hoofdstraat, waarlangs mooie gebouwen staan, en mis zeker de kerk Igreja Matriz de Nossa Senhora da Anunciação niet, binnenin kan je er prachtige azulejos-tegeltjes bewonderen.

VERBLIJFTIP: Quinta do Vau ligt naast de rivier de Guadiana en biedt een panoramisch uitzicht op de schilderachtige stad en de rivier de Guadiana. Deze charmante accommodatie beschikt over smaakvol ingerichte kamer, een buitenzwembad en gratis WiFi. Meer info en boeken.

Dag 4 en 5: De kust van de Alentejo

Vandaag rijd je naar de kustlijn van de Alentejo

Hier vind je prachtige stranden die nog niet overrompeld worden door massa’s toeristen in de zomermaanden.

  • De eerste stop is het charmante kustplaatsje Vila Nova de Milfontes. Wandel hier even rond of ga meteen naar het strand. Het bekendste strand is Praia de Franquia (bekijk ligging), dat gemakkelijk bereikbaar is vanuit het stadscentrum. Andere stranden, iets verderop, zijn Praia das Furnas en Praia do Malhão.
  • Rijd daarna verder langs de adembenemende kustlijn naar Zambujeira do Mar, een pittoresk vissersdorpje. Wandel rond op de kliffen en geniet van het prachtige uitzicht op zee. De ster is het strand van Zambujeira do Mar (bekijk ligging), met fijne, wit zand. Het wordt beschut tegen de wind door de hoge kliffen die het strand omringen.

VERBLIJFTIP: Overnacht in een van de moderne suites met balkon van het Duna Parque Beach Club achter de duinen van het charmante Vila Nova de Milfontes. Meer info en boeken.

Dag 6: Odeceixe

Op dag zes rijd je verder naar Odeceixe, misschien wel het mooiste plekje langs de kuststrook van de Alentejo. Dit kleine stadje lijkt van de kliffen te glijden op een strand dat omgeven wordt door de zee én een rivier. Het is er onbeschrijfelijk mooi. Maak hier een stop en geniet van de uitzichten, het gouden zandstrand, het helderblauwe water en natuurlijk de zon. Bij laag tij kan je door de rivier wandelen. In het dorpje vind je heel wat restaurantjes en bars waar je hongerige magen kan stillen.

Het hoofdstrand van Odeceixe is bovendien een geliefkoosde bestemming voor surfers. Dat kan je gerust opvatten als een to do-tip! Sportievelingen kunnen zich in de omgeving van Odeceixe uitleven op tal van wandelpaden in het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een luxueus hotel? Dan kan je doorrijden naar Comporta, een exclusieve badplaats bekend om zijn uitgestrekte zandstranden. Boek hier je hotel. Zoek je eerder iets budgetvriendelijkers? Dan raden we je aan naar het kuststadje Odemira te trekken. Bekijk hier het aanbod.

Dag 7: Terug naar Lissabon

En tot slot rijd je terug naar Lissabon. Dat kan gewoon via de weg, in ongeveer 2,5 uur ben je terug in de hoofdstad. Wie het iets avontuurlijkers wil, of een terugvlucht neemt laat in de avond, kan ook vanuit Comporta de veerboot nemen naar het schiereiland Troia (bekijk de mogelijke excursies hier). Daar kan je Romeinse ruïnes bezoeken of neerploffen op een van de stranden. Neem vervolgens de veerboot naar Setúbal en rijd verder naar Lissabon.

Heb je nog wat tijd over en wil je graag de Portugese hoofdstad wat beter leren kennen?

  • Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Lissabon.
  • Breng een bezoekje aan het Mosteiro dos Jerónimos, ofwel het Hiëronymietenklooster, één van de bekendste bouwwerken in Lissabon. Het prachtige klooster is gebouwd in de Portugese manuelino-stijl, een laatgotische stijl die alleen terug te vinden is in Portugal. Het unieke gebouw is daarom opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
  • In de buurt van het klooster ligt de Torre de Belém, eveneens opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bespaar geld en tijd met dit combiticket voor de toren en het Hiëronymietenklooster met de Belém Bundel.
  • Of bezoek het bijzondere Sintra op zo'n 30 kilometer van Lissabon. In deze stad vind je allerlei gekleurde villa’s en paleizen.
Ben je van plan om nog iets langer in Lissabon te verblijven? Bekijk hier onze favoriete hotels, B&B's en pensions in Lissabon.

De Rota Vicentina: voor wie de Alentejo te voet wil verkennen

De Rota Vicentina is een populaire wandelroute in Portugal die zich uitstrekt langs de zuidwestelijke kust van het land, door de regio's Alentejo en Algarve. Het is een netwerk van wandelpaden door prachtige landschappen en vooral langs kliffen, stranden en meer landelijke gebieden. Rust en stilte staat hier centraal.

De paden zijn goed gemarkeerd en er zijn verschillende accommodaties langs de route, variërend van campings tot pensions en hotels. Je kan ook gewoon een deeltje van de route afleggen.

De Rota Vicentina bestaat uit twee hoofdroutes:

  • 1. Vissersroute (Trilho dos Pescadores): deze route volgt de historische paden die vissers vroeger gebruikten om toegang te krijgen tot de beste visplekken langs de kustlijn. Het pad biedt mooie uitzichten op de kliffen en je wandelt langs afgelegen stranden en kleine vissersdorpen. De route is uitdagend.
  • 2. Historische route (Caminho Histórico): deze route volgt oude paden en landelijke wegen door het binnenland van Alentejo en Algarve. Hier staat cultuur eerder centraal. Je wandelt langs traditionele dorpjes en historische monumenten. Deze route is over het algemeen minder uitdagend dan de Vissersroute.

Vergeet ook de lokale lekkernijen van de Alentejo niet

De Alentejo-regio staat in Portugal bekend om zijn rijke culinaire tradities en heerlijke gerechten. Heb je altijd keuzestress wanneer je op het restaurant gaat? Dan geven we je hier alvast enkele aanraders:

  • Açorda of Alentejaanse broodsoep, gemaakt van brood, knoflook, olijfolie, kruiden en soms vis of eieren.
  • Migas, een typisch Alentejaans gerecht gemaakt van broodkruimels, knoflook, olijfolie en soms vlees zoals varkensvlees of chorizo. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht.
  • Ensopado de Borrego, een traditionele lamstoofpot die typerend is voor de Alentejaanse keuken. Het mals lamsvlees wordt gestoofd met aardappelen, knoflook, kruiden en soms wijn. Een aanrader!
  • Carne de Porco à Alentejana, een gerecht dat varkensvlees combineert met schelpdieren, meestal kokkels en gekruid met knoflook, koriander en paprikapoeder.
  • Sericaia com Ameixas de Elvas, een populair dessert. Het is een puddingachtige cake op basis van eieren, suiker en kaneel die traditioneel geserveerd wordt met geconserveerde pruimen.

De Alentejo staat natuurlijk verder nog bekend om zijn rode wijnen. Die moet je absoluut proeven wanneer je in de regio bent. Er worden ook veel kazen in de Alentejo geproduceerd. De meest gerenommeerde is Queijo de Serpa, een romige kaas met een licht pikante smaak.

Wat is de beste reistijd in Alentejo?

De beste reistijd in de Alentejo hangt af van wat je graag wil doen op je roadtrip. De Alentejo-regio heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het over het algemeen warme zomers en milde winters kent.

  • Wil je graag naar het strand? Dan kom je beter in de zomer. De temperaturen stijgen dan regelmatig boven de 30 graden en het is zonnig, maar je moet de mooie stranden wel met andere toeristen delen.
  • De lente is misschien wel de beste reistijd, want dan staat alles in bloei, is het weer mild en zijn er nog weinig andere bezoekers. Ideaal wandel- en fietsweer.
  • Ook september en oktober zijn doorgaans nog goede maanden voor een roadtrip in de Alentejo.
  • De herfst en winter zijn minder aan te raden, al leveren de herfstkleuren wel mooie foto’s op (tussen de regenbuien door).

Hoe reizen naar Alentejo?

Er zijn verschillende manieren om vanuit de Lage Landen naar de Alentejo-regio in Portugal te reizen. De makkelijkste en meest comfortabele manier om naar de Alentejo te reizen is door te vliegen.

  • Je kan een vlucht boeken vanuit België naar de internationale luchthaven van Lissabon (LIS) of de luchthaven van Faro (FAO), al ligt die stad wel wat verder verwijderd van startpunt Lissabon. Beide luchthavens hebben goede verbindingen met België.
  • Op de luchthaven kan je dan een auto huren. Zo rijd je op eigen tempo naar de stadjes en dorpjes die we hierboven aanraden.
  • Je kan ook het openbaar vervoer gebruiken, maar de bus- en treinverbindingen tussen kleinere dorpjes zijn schaars.

Je kan natuurlijk ook met de auto naar Lissabon rijden (lees hier meer over de beste route naar Portugal). Je doorkruist dan Frankrijk en Spanje, een bijzonder lange rit die om verschillende rustpauzes vraagt. Voorzie voldoende dagen om de afstand te overbruggen. Of neem de trein. Er is een verbinding tussen Parijs en Lissabon.

Download onze gratis autoroute door Alentejo en onze reisgids Portugal

Op roadtrip door Alentejo met een huurauto? Download dan onze autoroute door Alentejo in het Portugese binnenland. voor je rondreis langs Alentejo, regio Lissabon en Evora.

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Download dan onze reisgids Portugal. Eerst proberen? Download onze gratis preview reisgids Portugal. Je vindt er tips van locals, leuke eetadresjes, stadswandelingen in Lissabon, Evora, Guimarães en Porto in meer dan 80 bladzijden vol up-to-date en betrouwbare info.

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?