Wat is de beste route naar Portugal? Tol, tanken, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Portugal? Tol, tanken, etappehotels & tips

14 juli 2021 in Portugal4 reacties

Wil je graag op vakantie naar Portugal met de wagen? Portugal is perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat mooie plekjes, gezellige dorpjes en prachtige natuur tegen. Maar, wat is nu de beste route naar Portugal?

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Op vakantie naar Portugal? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Portugal? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Portugal.

  1. FAQ - Veelgestelde vragen over de beste route naar Portugal

Hoe lang is het rijden naar Portugal?

Portugal ligt ongeveer 2.000 kilometer verderop. Vanuit Brussel en Amsterdam is het gemiddeld 20 uur rijden. Uiteraard is je reistijd afhankelijk van de begin- en eindbestemming vanwaar je vertrekt, de snelheid die je rijdt en de verkeersdrukte op dat moment. Maar laat je zeker niet afschrikken door die lange uren. Er is namelijk onderweg ook al heel wat te zien en te beleven.

  1. Met de auto naar Portugal: wat is de best route?

Wat de beste route naar Portugal is, hangt af van meerdere factoren. Niet alleen is het belangrijk om te weten waar je vertrekt maar ook naar welke bestemming je heen wilt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de eventuele wegwerkzaamheden en de files onderweg. Richting Portugal is er eigenlijk maar één route. Deze route is zo’n 2000 kilometer naar het noorden en je bent ongeveer 20 uur onderweg. Afhankelijk van het aantal stops dat je van plan bent om te maken.

Volg onderstaande route naar Portugal

  • De route naar Portugal gaat vooral via het binnenland van Frankrijk.
  • De route loopt via Parijs naar Bordeaux en Biarritz. Tot hier zal je merken dat het vlotjes rijdt en dat je amper file hebt.
  • Vanaf de Spaanse grens, moet je een gebergte door waardoor de snelweg heel wat bochten maakt. Vanaf Gasteiz gaat het terug iets vlotter.
  • Trek je naar het Noorden van Portugal? Dan rijd je best via León het noorden van Portugal binnen.
  • Ligt je eindbestemming centraal in Portugal? Dan volg je beter de route via Salamanca en zo verder naar Guarda. Deze route neem je ook best wanneer je naar Lissabon trekt.
  • Zijn de Algarve je vakantiebestemming? Dan neem je ook best deze grensovergang om dan via Evora en Beja naar het zuiden te rijden.
  1. Tolvignet en tolwegen Portugal

Ga je op rondreis door Portugal, weet dan dat rijden over de meeste snelwegen in Portugal niet gratis is! Hoeveel tol je betaalt hangt af van je wagen en de afstand die je aflegt. Er zijn daarbij twee soorten snelwegen:

  • Op de klassieke autostrade betaal je aan tolpoortjes, met je kredietkaart. Op bepaalde plaatsen kan dit ook cash.
  • Op de elektronische snelwegen wordt je wagen automatisch geregistreerd. Deze wegen worden aangeduid met ‘Portagem electronica’.

Tolklassen in Portugal op basis van hoogte en aantal assen van het voertuig

  • Klasse 1: Motoren, auto’s of auto’s met aanhanger met maximale hoogte van 1,10 meter.
  • Klasse 2: Tweeassige campers en personen- of bestelbusjes hoger dan 1,10 meter.
  • Klasse 3: Drieassige voertuigen of combinaties.
  • Klasse 4: Vier- of meerassige voertuigen of combinaties.

Extra: tolwegen op je route naar Portugal

Niet alleen dien je tol te betalen in Portugal, maar ook op je weg er naartoe. Vooral in Frankrijk kan je een flinke som kwijt zijn aan de tolwegen. In Frankrijk rijd je echter goed door op de tolwegen en de kwaliteit van het wegdek erg goed. In Spanje en Portugal is het dan weer een stukje makkelijker om tolwegen eventueel te vermijden. Enerzijds omdat er minder tolwegen aanwezig zijn, anderzijds omdat de alternatieven vaak betere doorgaande wegen zijn.

Lees meer over de tolwegen in Frankrijk en de tolwegen in Spanje. Zo ben je volledig geïnformeerd voordat je op reis vertrekt.

  1. Autorijden in Portugal

  • Autorijden in Portugal is over het algemeen prima te doen.
  • De hoofdwegen zijn in goede staat en ook secundaire wegen zijn geasfalteerd.
  • Soms kan het wel eens zijn dat je te maken krijgt met gaten, kuilen en hobbels in hoofdwegen, zoals op de N120 die van noord naar zuid loopt.
  • Kleinere binnenwegen kunnen bestaan uit grind, zand of gravel.
  • Houd er wel rekening mee dat deze binnenwegen vaak wat smaller zijn, waardoor je bij tegenliggers onhandige manoeuvres moet uithalen om ze te laten passeren.
  • Dat geldt eveneens in middeleeuwse en historische stadjes, waar je te maken krijgt met smalle straatjes.
  • Tip: Wanneer Portugese automobilisten met hun lampen seinen, betekent dat niet meteen dat ze je voor willen laten gaan. Integendeel, hiermee willen ze zeggen dat ze zelf voor willen.
  1. Tanken in Portugal

Overal in Portugal vind je wel een tankstation waar je kan tanken. De meeste tankstations bevinden zich langs de snelwegen, aan de rand van steden en langs de doorgaande wegen in kleine plaatsen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je wilt tanken op de snelwegen, hier een langere afstand tussen kan zitten.

  • Langs de snelwegen zijn benzinestations 24 uur per dag open.
  • Je kan er betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Voor betaling met creditcard wordt vaak een toeslag berekend van € 0,50.
  • Over het algemeen is de brandstof in Portugal goedkoper dan bij ons in België en Nederland. Maar vaker wel duurder dan in Spanje.
  • Als je met je eigen wagen naar Portugal rijdt, is het dus voordeliger om voor de grens nog even in Spanje te tanken.
  • Wil je goedkoop tanken in Portugal? Dan is de brandstof het goedkoopst bij supermarkten.
  • Bekijk de actuele brandstofprijzen van Portugal.
  1. Extra: inspiratie voor je vakantie Portugal

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Portugal je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Portugal!

Bezoek de klassiekers: Lissabon, Porto of Braga

Breng een bezoekje aan de kleurrijke hoofdstad Lissabon, slenter door de smalle straatjes of maak een ritje op de iconische gele tram. Of bezoek het oudste stadscentrum van Europa in Porto? Deze stad met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd moet zeker niet onderdoen voor het mooie Lissabon.

Of je kan ook altijd eens Braga bezoeken. Hier kan je de oudste kathedraal van Portugal bezoeken, een populair pelgrimsoord. Het bouwwerk werd opgetrokken op de top van een heuvel en wordt omringd door tuinen. Je vindt in Braga vele kerken, kapellen en klooster, de stad wordt om die reden ook wel het Portugese Rome genoemd.

Wil je graag Braga bezoeken met een gids of tour? Bekijk de mogelijkheden online en boek je daguitstap.

Het Paleis van Pena

Niet zo ver van Lissabon vind je het bijzondere Sintra. Deze stad loopt over van de gekleurde villa’s en paleizen. Bezoek het Palácio da Pena, ofwel het Paleis van Pena. Dit paleis wordt gezien als één van de 7 wonderen van Portugal en dankzij haar felle kleuren is het ook bekend als het kleurrijkste kasteel van Europa! Een pareltje in Portugal. Lees ons uitgebreid artikel over ons bezoek aan de kastelen van Sintra.

Benagil grotten in de Algarve

Een ander verborgen pareltje zijn de Benagil grotten in de Algarve. De Algarve is een waar paradijs voor zonnekloppers op de idyllische stranden. Of ga op ontdekking langs de authentieke, rotsige kustlijn met oude vissersdorpjes en sprookjesachtige baaien.

Maar wat je hier echt moet zien, zijn de Benagil grotten. De Benagil grotten worden omschreven als ‘buitenaards’ én zelfs als ‘een van de bijzonderste plaatsen ter wereld’. En dat is absoluut geen leugen, de grot is gewoonweg adembenemend.

Kan je haast niet wachten om deze grotten te bezoeken? Bestel je tickets voor de Benagil grotten alvast op voorhand! Dan ben je zeker van een plaatsje en kan je lange wachtrijen vermijden.

  1. Waar overnachten op je route naar Portugal?

Rijd je liever niet in één trok door, maar overnacht je graag ergens onderweg? Dat begrijpen we zeker. Het is tenslotte een lange rit die je moet afleggen. Hieronder vind je alvast enkele hotels die ideaal zijn voor een tussenstop op je route naar Portugal!

Premiere Classe Bordeaux Sud - Pessac Becquerel

Deze Premiere Classe is gelegen op je weg naar Portugal, naast de snelweg A63, op zo'n 15 minuutjes rijden van het centrum van Bordeaux. Het hotel biedt gratis parkeergelegenheid en moderne kamers voorzien van al het nodige comfort. 's Ochtends kan je nog genieten van een heerlijk ontbijtbuffet vooraleer je terug de baan op gaat. Meer info en boeken.

Room Mate Gorka Hotel

Nadat je de Spaanse grens over bent, rijd dan even San Sébastian binnen en verblijf in het Room Mate Gorka. Hier geniet je van comfortkamers die modern zijn ingericht, een fitnesscentrum om nog wat energie kwijt te spelen en een heerlijk continentaal ontbijt in de ochtend. Wanneer je niet gehaast bent, kan je eventueel de stad verkennen vooraleer je verder rijdt naar je eindbestemming. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 augustus 2023 - TONY STAMMELEER

Super interessant

- 28 augustus 2023 - F van den hoorn

Heel veel info en erg duidelijk, wij zijn er blij mee

- 18 november 2022 - F van den Hoorn

Wij zijn ons aan het oriënteren en zijn heel blij met de info via deze site.

- 22 april 2022 - Jan Mencnarowski

heb zelf erg genoten van de uitleg en tips en wij gaan dar zeker gebruik van maken in het najaar

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?