Hiëronymietenklooster in Lissabon bezoeken? Tips & info + foto's !

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hiëronymietenklooster in Lissabon bezoeken? Tips & info + foto's !

1 juni 2022 in Lissabon1 reactie

Het Mosteiro dos Jerónimos, ook wel bekend als het klooster van Maria van Belém, is een bijzonder klooster en populaire bezienswaardigheid in de Portugese hoofdstad Lissabon. Het klooster werd gebouwd in een architectonische stijl die zeer uniek is voor Portugal. Het Mosteiro dos Jerónimos werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO samen met de nabijgelegen toren van Belém en dat is niet verwonderlijk, want het klooster is waarlijk een architecturaal kunstwerk!

Het Hiëronymietenklooster is een bijzondere plek die je tijdens een bezoek aan Lissabon zeker eventjes moet opzoeken!

Tip: Tickets en tours Jerónimos klooster online kopen

Wil je graag het Jerónimos in Lissabon bezoeken? Koop je tickets zeker online €10, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel Tiqets.

Er zijn ook combi-tickets beschikbaar: Toren van Belém + Jeronimos Klooster met een skip-the-line toegang, dus zonder wachten naar binnen. Koop dit ticket online voor € 19 voor dit combi-ticket hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. Vasco da Gama & het klooster

Na de terugkeer van Vasco da Gama uit India liet koning Manuel I een nieuw klooster bouwen. Het klooster zou dienst doen voor de Hiëronymietenorde. Die orde had de rol om voor de ziel van de koning te bidden en om zeevaarders spiritueel te assisteren. Toch werd het klooster vooral gebouwd als dank aan Vasco da Gama voor alle voorspoed die hij meebracht uit India en die ervoor zorgde dat koning Manuel I de rijkste vorst in Europa werd. Dankzij de belastingen die gelegd werden op de meegebrachte kruiden van da Gama en van andere zeevaarders kon de bouw van het klooster gefinancierd worden.

1.2. Het parcours van de bouw

De bouw begon in 1501 onder leiding van Diogo de Boitaca op plaats van een oude kerk die gewijd was aan Santa Maria de Belém, oftewel de heilige Maria van Bethlehem. Dit was ook waar de monniken zeevaarders hielpen voor ze op reis vertrokken. De Boitaca stierf in 1517 waarna het project in eerste instantie door Juan de Castilho overgenomen werd.

Drie jaar later, in 1520, werd de bouw stilgelegd door het overlijden van koning Manuel I, maar in 1550 werd het project opnieuw opgepakt door de architect Diogo de Torralva. Uiteindelijk werd de bouw afgewerkt door Jérôme de Rouen, die het project in 1571 overnam. Tot slecht werd de bouw nogmaals stopgezet in 1580, doordat alle fondsen naar de bouw van het Escorial in Spanje gingen na de verbintenis van Spanje en Portugal.

1.3. Koning Philip

Koning Philip liet in 1604 een wet opnemen dat alleen de koninklijke familie en de monniken van de orde het gebouw binnen mochten en hij liet vervolgens nog een aantal aspecten van het gebouw afwerken, waaronder het koor.

1.4. Aardbeving

In 1755 was er een heftige aardbeving in Lissabon, die aardig wat in de stad vernietigde, maar het Hiëronymietenklooster bleef grotendeels gespaard. De onderdelen die kapot waren gegaan, werden binnen enkele jaren alweer opgeknapt.

1.5. Opening van de musea

In 1833 werd de orde van de Hiëronymieten ontbonden en werd het klooster geseculariseerd. De kunstwerken en beelden uit het klooster werden grotendeels overgeplaatst, waarvan jammer genoeg velen verloren raakten of in de handen van de kroon terecht kwamen. Na 1860 werd het gebouw gerenoveerd onder leiding van Rafael Silva e Castro en vanaf 1898 onder Domingos Parente da Silva. Uiteindelijk werd in 1893 het Museu Nacional de Arquelogia, het nationaal archeologisch museum van Portugal, geopend in de westvleugel. Hier waren voormalig de slaapvertrekken van de monniken. In 1963 werd vervolgens ook het Museu de Marinha, het maritiem museum, in het oude klooster geopend.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Het Hiëronymietenklooster: wat te zien?

2.1. Stijl & versiering

Het klooster is gebouwd in een Portugese Manuelino stijl, een variant op de laatgotische stijl. Een kenmerk van deze stijl en daarmee ook een kenmerk van het gebouw is het gebruik van fijn steenhouwwerk met motieven die geïnspireerd zijn door de ontdekkingen. Hierdoor zijn er onder andere wereldbollen, ankers en touwknopen terug te vinden in de versieringen naast de religieuze symbolen.

2.2. Het zuidportaal

Het zuidportaal is niet de hoofdingang maar desondanks een zeer populaire ingang. Het gecreëerd door Juan de Castilho en is maar liefst 32 meter hoog en 12 meter breed. De poort omvat 2 verdiepingen en heeft gevelspitsen en torenspitsen waartussen verschillende beelden te zien zijn. Het centrale beeld hiervan is van Henry de navigator. Het timpaan boven de deur beeld 2 scenes uit het leven van Sint-Hiëronymus van Stridon uit: het weghalen van de doorn uit de poot van een leeuw en zijn belevingen in de woestijn. Tussen deze 2 scenes is ook het schild van koning Manuel I te zien. De andere beelden tonen je de 12 apostelen, profeten en de heilige Maria.

2.3. De hoofdingang: het westportaal

Het westportaal is de hoofdingang van de kerk. De poort is ontworpen door Nicolas Chanterène en is versierd met nissen, emblemen en wapenschilden. Daartussen zijn beelden te zien van onder andere koning Manuel I en zijn vrouw, koningin Maria van Aragon en van hun patroonheiligen Sint-Hiëronymus en Sint-Johannes de Doper. In het timpaan boven de deur worden verschillende scenes van de geboorte van Christus uitgebeeld.

2.4. De Santa Maria kerk

De Santa Maria kerk staat vooral bekend om het bijzondere gewelf van de kerk die een breedte heeft van maar liefst 30 meter en door 6 pilaren wordt ondersteund. Aan de ene kant van de kerk kan je de biechtstoelen bezichtigen en aan de andere kant vind je de grote glas-in-lood ramen van Abel Manta die je kan bekijken. Het koor van de kerk stamt uit 1578 en bevat banken van houtsnedewerk.

2.5. De tombes & grafmonumenten

In de kerk vind je ook nog verschillende tombes en grafmonumenten. Zo zijn de tomben van koning Manuel I en zijn vrouw Maria van Aragon te zien. Deze tomben ogen zeer imposant en worden omringd door beelden van olifanten. Daarnaast zijn ook de tomben van koning Juan III en zijn vrouw koningin Catharina van Oostenrijk te zien. Verder ligt er een grafmonument voor koning Sebastiaan, maar vreemd genoeg is zijn tombe leeg. Hij stierf namelijk tijdens een gevecht in Noord-Afrika en zijn lichaam is nooit teruggebracht naar Portugal. Ook de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en de dichter Luís de Camões zijn in de kerk begraven.

2.6. De kruisgang van het klooster

De kruisgang van het klooster is ontworpen door Diogo de Boitaca, maar is afgewerkt door het duo Juan de Castilho en Diogo de Torralva. Het bestaat uit 2 verdiepingen en heeft gewelven als plafonds. De kruisgang wordt gezien als één van de belangrijkste voorbeelden van Manuelino architectuur. Elke zuil is uniek met andere versieringen en er wordt zowel gebruik gemaakt van religieuze symbolen als van koninklijke en natuurlijke elementen. Ook wordt de stijl gemixt met andere Europeaanse, Moorse en Oosterse motieven.

 1. Openingstijden

 • Het Hiëronymietenklooster is het gehele jaar door geopend.
 • Van oktober tot mei zijn de openingstijden van 10:00 uur tot 17:30 uur.
 • Van mei tot en met september is het klooster van 10:00 uur tot 18:30 uur geopend.
 • De laatste toegang is telkens een halfuur voor sluitingstijd.
 • Het klooster is elke maandag gesloten, en daarnaast ook op 1 januari, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 25 december.
 1. Tickets

 • De toegang tot de Santa Maria kerk is gratis, maar wanneer je de rest van het klooster wilt bezoeken dien je een ticket aan te schaffen.
 • Tickets kunnen alleen ter plaatse gekocht worden. Studenten en senioren ouder dan 65 jaar krijgen korting. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee.
 • Daarnaast kan het klooster gratis bezocht worden met de Lisboa kaart.
 • Een bezoek op zondagen of feestdagen voor 14:00 uur is ook gratis.
 • Het is daarnaast ook mogelijk om een combinatieticket aan te schaffen waarmee je ook toegang krijgt tot het Museu Nacional de Arqueologia. Dit
 • Ook is er een combinaticket met toegang tot beide het Hiëronymietenklooster en de nabijgelegen toren van Belém te verkrijgen.
 1. Vermijd de wachtrijen

Het is af te raden om op zondagen of feestdagen het klooster voor 14:00 uur te bezoeken. Door de gratis toegang in deze periodes wordt het klooster extra druk bezocht. Het is juist aan te raden om het klooster op een doordeweekse dag net na openingstijd te bezoeken, voordat de grote massa’s naar het klooster toe komen. Ook is het aan te raden om het klooster buiten het hoogseizoen te bezoeken en in plaats daarvan in de lente of in de herfst een bezoek te brengen aan het Hiëronymietenklooster.

Het is ook mogelijk om een voorrangsticket voor het klooster aan te schaffen. Dit kan online en kost €18. Hiermee kan je meteen doorlopen zonder in de wachtrij te hoeven staan.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

Het Hiëronymietenklooster is gelegen in de wijk Belém en ligt daardoor een stuk uit het centrum vandaan. Het is mogelijk om langs de kade naar het klooster toe te lopen, maar de wandeling is aardig lang. Zo is het vanaf het Museu Nacional de Arte Antiga een uur lopen naar het klooster.

6.2. Met het openbaar vervoer

Het klooster is te bereiken met tram 15. Stap hierbij uit bij halte Belém-Jerónimos, vanwaar het nog maar 5 minuten wandelen is naar het klooster. Ook kan je bussen 15E, 201, 714, 727, 728, 729 en 751 nemen naar de halte Mosteiro dos Jerónimos.

6.3. Met de auto

Het wordt afgeraden om in Lissabon met eigen vervoer te rijden, doordat de straten erg smal zijn en er niet veel parkeerplekken zijn. Wanneer je toch besluit om met de auto naar het Hiëronymietenklooster te rijden is de dichstbijzijnde parkeerplaats op R. de Belém 28, vanwaar het nog geen 5 minuten lopen is naar het klooster.

 1. Praktische info

 • Je schouders moeten bedekt zijn voor je naar binnen kan.
 • Vanaf het klooster is het niet meer dan 5 minuten te voet naar Pasteis de Belém: de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. De allereerste Pasteis ooit werd gemaakt in Belém, als je deze gebakjes dus eens wil proberen, doe het dan zeker hier!
 1. Zien: Hiëronymietenklooster & omgeving

Neem in dit filmpje een kijkje naar het imposante Hiëronymietenklooster en de prachtige omgeving rondom. Droom eventjes weg en je zal het klooster gegarandeerd een bezoekje willen brengen!

 1. Download je gratis stadswandeling Lissabon

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis ontdek meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 april 2023 - Hildegard Haleydt

Zeer goede uitleg van wat er in en rond Lissabon tezien is , ook ivm vervoer .Wij vertrekken maar van 8 tot 12 mei maar wil me zo goed mogelijk voorbereiden op onze citytrip, dus foto s en tips kan ik nog niet geven . Maar als ik terug kom zal ik zeker nog eens deze site bezoeken

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?