13 x mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland: wandelen in de Zuid-Hollandse natuur + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland: wandelen in de Zuid-Hollandse natuur + kaartje

1 juli 2023 in Nederland0 reacties

Overzicht met de mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland: waar wandelen & fietsen? + kaartje

Als je houdt van wandelen, fietsen, vogelspotten of gewoon genieten van de rust en schoonheid van de natuur, ben je hier zeker aan het juiste adres! Met diverse natuurgebieden, als duinen, polders, zoetwatergetijdengebieden en prachtige meren, biedt Zuid-Holland voor ieder wat wils.

Breng eens een bezoekje aan het Nationaal Park De Biesbosch, wandel door de duinen bij Meijendel of ga vogels spotten in de Nieuwkoopse Plassen. Ontdek hier nog meer mooie natuurplekjes in Zuid-Holland.

Inhoud artikel

Kaartje met overzicht van de mooiste natuurgebieden in Zuid-Holland

  1. Nationaal Park De Biesbosch

De Biesbosch is een Nationaal Park dat zich uitstrekt over Noord-Brabant en deels over Zuid-Holland. Dit zoetwatergetijdengebied is ontstaan door indijking. Van het oorspronkelijke watergebied is ongeveer één vijfde overgebleven. Het uitgestrekte natuurgebied bestaat de dag van vandaag uit de 3 kleinere gebiedsdelen van de Sliedrechtse Biesbosch, de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Samen vormen deze gebieden het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa, met een afmeting van zo’n 9000 hectare.

MICRO-AVONTUUR: Wij gingen op packraft avontuur in de Biesbosch, een leuk en avontuurlijk uitje dicht-bij-huis. Lees hier alles over ons packraft weekend in de Biesbosch.

Je kan er doorheen wandelen of fietsen, maar nog leuker is het om De Biesbosch per boot te verkennen. Die kan je hier op verschillende plaatsen huren. Onderweg kom je langs verschillende eilanden waar de natuur helemaal tot zijn recht komt. Neem ook zeker je verrekijker mee om de vogels te spotten en kom oog in oog te staan met een schattige otter of bever.

  • Je kan de Biesbosch op eigen houtje verkennen of een begeleide wandeling maken met een ranger.
  • De wandelroutes in De Biesbosch variëren in afstand van 1,5 km tot meer dan 20 km, dus voor ieder wat wils.
  • Er zijn drie toegangspoorten in De Biesbosch: in Drimmelen, Dordrecht en Werkendam. Daar vind je in de bezoekerscentra de nodige informatie om een fijne dag te beleven in De Biesbosch.
  • Controleer de openingsuren van de specifieke toegang waar jij het natuurgebied wilt betreden, deze kunnen namelijk variëren.
  • Meer info op de website.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Een drijvende ecolodge, gelegen op een uniek plekje in de Dordtse Biesbosch, hoe zalig is dat! Dit ecologische natuurhuisje ligt in de haven aan de rand van Nationaal Park de Biesbosch. De logde heeft grote ramen met mooie uitzichten over het water. In de rustige omgeving kan je genieten van een mooie kanotocht of verken de schitterende natuur vanop de fiets. Meer info en boeken.

  1. Nationaal Park Hollandse Duinen

Ontdek de pracht en pracht van Nationaal Park Hollandse Duinen, een betoverend stukje natuur aan de Nederlandse kust in de Duin- en bollenstreek. Dit adembenemende park strekt zich uit langs de kustlijn van Zuid-Holland en biedt een perfecte mix van natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en buitengewone fauna en flora. Of je nu een liefhebber bent van wandelen, fietsen, vogels spotten of gewoon wilt genieten van het serene landschap, dit park heeft voor elk wat wils.

Het Nationaal Park Hollandse Duinen is een van de nieuwste nationale parken van Nederland en werd opgericht in 2019 om de bijzondere waarde van dit kustgebied te behouden en te beschermen. Wanneer je het park binnenstapt, word je begroet door een ongerepte en uitgestrekte kustlijn. De duinen, met hun golvende zandduinen en weelderige vegetatie, vormen een natuurlijke barrière tussen het land en de zee.

Het Nationaal Park Hollandse Duinen heeft van alles te bieden voor een dagje weg

  • Wandel langs de kronkelende paden en geniet van de geurige bloemen en graslanden, terwijl je de zeebries door je haren voelt waaien.
  • Het strand strekt zich kilometers ver uit, waardoor er volop ruimte is om te wandelen, te zonnebaden of gewoon te ontspannen terwijl je luistert naar het rustgevende geluid van de golven.
  • Nationaal Park Hollandse Duinen is ook de thuisbasis van vele zeldzame vogels, waaronder de grutto, de lepelaar en de zeearend. Met een beetje geluk kan je deze majestueuze wezens in hun natuurlijke habitat observeren.
  • Verken historische dorpjes zoals Katwijk, Noordwijk en Scheveningen, waar je kan genieten van sfeervolle straatjes, traditionele architectuur en lokale lekkernijen.
  • Breng een bezoek aan historische bezienswaardigheden in de buurt zoals de oude vuurtorens, bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en charmante molens die de omgeving sieren.
  • Meer info op de website.
Mis niets tijdens je verblijf, download onze gratis reisgids Zuid-Holland.

Natuurgebied Meijendel

Het natuurgebied Meijendel is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit grote aaneengesloten duingebied loopt tot aan Scheveningen, met een fietspad dwars er doorheen. Onderweg kan je uitblazen in het Monkeybos.

In de duinen, bossen en op de stranden zie je reeën, vossen, Gallowayrunderen of Konikpaarden. Er zijn heel wat wandelroutes, voorzien van gekleurde paaltjes, met uitzichtpunten op de Meijendelse Berg, Abelentop of Ganzenhoek. Bezoekerscentrum De Tapuit is het ideale vertrekpunt voor je bezoek aan Meijendel (bekijk ligging). De blauwe route (3,2 km) en de gele route (4,5 km) starten hier.

  1. 't Haringvliet en vogelobservatorium Tij

Het Haringvliet is een prachtig en veelzijdig natuurgebied, gelegen tussen de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Het is een estuarium (verbrede riviermonding) waar de rivieren de Rijn en de Maas samenkomen voordat ze uitmonden in de Noordzee.

Langs de oevers van het Haringvliet vind je prachtige wandel- en fietspaden die je langs graslanden, moerassen en rietvelden brengen. Onderweg geniet je van panoramische uitzichten over het water en misschien zelfs enkele zeldzame vogels spotten die in het gebied nestelen. Dit is tevens eens van de beste visplekken van Nederland.

Vogelobservatorium Tij

Meer moderne architectuur vind je aan Vogelobservatorium Tij (bekijk ligging). Deze hippe vogelkijkhut ligt aan ’t Haringvliet en heeft de vorm van een ei van de grote stern, maar dan 8 meter hoog en 11 meter lang. Het reusachtige ei ligt in een nest op de zandplaat, zoals de stern dat zelf ook legt. Het ei is een houten constructie met bedekking van lokaal geoogst riet.

Een kleine wandeling van 10 minuten over een pad met doorkijkjes en vlonders brengt je bij een tunnel naar het ei met panoramisch zicht over de Scheelhoekeilanden. Let wel op voor natte voeten wanneer je een bezoekje brengt buiten de eb: bij hoogwater kan het wandelpad onder water lopen, en heb je zeker laarzen nodig. Parkeer je wagen gratis aan de jachthaven Stellendam (bekijk ligging).

  1. Bezoek de windmolens in Kinderdijk

Een bezoekje aan de UNESCO windmolens in Kinderdijk is altijd een goed idee. Het iconische molencomplex van Kinderdijk bestaat uit 19 molens in het noordwesten van de streek Alblasserwaard. Achttien molens behoren tot het dorpje Kinderdijk, één molen, de ‘Blokker’, ligt net daarbuiten in de gemeente Alblasserdam.

De molens van Kinderdijk werden gebouwd met als doel het water uit de laaggelegen polders omhoog te pompen en zijn zo een typisch voorbeeld van het Nederlands waterbeheer. De molens zijn de bakermat van het Nederlandse Watermanagement en staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is heerlijk om te wandelen in deze schilderachtige omgeving.

Naast alle molens is het Kinderdijk gebied ook een paradijs voor veel vogels en polderdieren, dus neem vooral een verrekijker mee. Zo kan je onder andere purperreigers spotten, maar ook vossen, marters, kikkers en salamanders, naast alle dieren die je standaard in de polder vinden, zoals grijze reigers en hazen. Absoluut de moeite waard om te verkennen.

TICKETS: Wil jij ook graan de molens van Kinderdijk bezoeken? Boek je tickets voor een boottocht + bezoek aan de molens van Kinderdijk.

  1. Het kleurrijke Keukenhof

Met een omvang van 32 hectare is Keukenhof één van de grootste bloementuinen ter wereld. Je vindt er meer dan zeven miljoen tulpen, hyacinten, lelies en narcissen. De tuinen zijn geopend van maart tot mei en zijn een niet te missen attractie in de regio. Het thema van de tuinen verandert jaarlijks, waardoor het park er bij elk bezoek anders uit ziet. Er is ook een speurtocht met puzzelboekje, een kinderboerderij en een doolhof dat leidt naar een uitkijktoren.

Het Keukenhof is een van de mooiste tulpenvelden in Nederland en is een prachtig wandelpark met meer dan 15 km aan paden. Vanaf het landgoed vertrekken ook 6 verschillende fietsroutes naar plekjes in de buurt, tussen de 5 à 40 kilometer. Je huurt je fietsen op het parkeerterrein bij hoofdingang, toert met een elektrische Twizy door de bollenvelden, of gaat mee met een begeleide tour. Meer info op de website.

Boek een van onderstaande tours en geniet ten volle van je bezoek aan het Keukenhof

  1. Otters spotten bij de Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoop is hét otterdorp van Nederland: sinds een paar jaar is dit nachtdier terug aanwezig in de natuurgebieden in de regio, en gaat het gelukkig goed met de populatie! De Nieuwkoopse plassen zijn een laagveenmoeras en de trekpleister in de regio. Hier is je kans om een otter in het wild te spotten.

Wil je de Nieuwkoopse plassen verkennen? Huur dan een kano en vaar over de plassen naar eiland Geitenkamp, dat je recht voor je ziet wanneer je de jachthaven uitvaart. Onderweg kijk je uit voor drijvende stukken veen. Er is aan de achterzijde van het hectare groot eilandje een aanlegplaats, waar het Pimmetjespad (1km) vertrekt.

Liever een stukje wandelen? Het Lusthof de Haeck was ooit een privaat jacht- en visgebied, maar nu kan je er leuk wandelen. Start aan de parking aan de Hollandsekade (bekijk ligging) en laat je leiden door de wandeling over kleine paadjes (3km). Ga op zoek naar de vier meter hoge uitkijktoren die je over de Nieuwkoopse plassen laat uitkijken.

  1. Het eilandje Tiengemeten

Om op het eilandje Tiengemeten te geraken, vaar je 10 minuutjes over het Vuile Gat met de pont (vaart elk uur op het uur). Je komt er terecht in de natuur, op een eiland met een speciale geschiedenis. Van aan het bezoekerscentrum Tiengemeten wandel je de Tien-Gemetroute (3km): volg de bruine pijltjes over het oudste deel van het eiland en kijk uit naar bevers en Schotse Hooglanders.

Met kleinere avonturiers trek je richting de speelnatuur van OERRR: 9 voetbalvelden om te ravotten op een Ukkie-eiland, om in bomen te klimmen, hutten te bouwen, en te spelen met zand en water.

GLAMPING: Na het verkennen van het eilandje, kan je nagenieten in de knus ingerichte glampingtent van TinyParks Cast Away. Geniet met een wijntje van het zicht op de omgeving met de mooie zonsondergang op de achtergrond. Meer info en boeken.

  1. Natuurgebied De Kwade Hoek

Op de noordwestelijke kop van het eiland Goeree-Overflakkee ligt een speciaal natuurgebied. In de Kwade Hoek wisselen zout, brak en zoet water elkaar af. Je vindt er duinen, slikken, schorren en meer dan 300 verschillende planten. De moeite om te doen is De Koploper: een wandeling van 20 kilometer die je makkelijk in 2 lusjes splitst van elk 10km, deze is gemarkeerd met blauwe paaltjes en start aan de parking (bekijk ligging).

  1. Verken de Kagerplassen

De Kagerplassen zijn een eeuwenoud veenweidengebied: verbonden meren en eilandjes zijn nu een natuurgebied van meer dan 1800 hectare. De eilandjes zijn polders die worden drooggelegd door 18 gerestaureerde en werkende poldermolens. Varen, zeilen, vissen en vogel spotten is er erg populair.

Ervaar het eilandleven in Kaag

Kaag is een klein dijkdorpje midden in het Groene Hart van Nederland. Omgeven door molens, eilandjes, pittoreske dorpjes en vergezichten komen zowel wandelaars als watersporters hier aan hun trekken. In de Julianalaan van Kaag staan heel wat huizen met oer-Hollandse geschiedenis: het is de moeite om hier eens door te wandelen.

Oversteken tussen de andere eilandjes kan als volgt:

  • Voetpontje Sweilandveer tussen Warmond Zijldijk en de Zweilandpolder. Info op de website.
  • Voet- en fietspontje van Warmond Broek- en Simontjespolder naar Warmond Zijldijk
  • Salonboot de Heere Schouten tussen Koudenhoorn, de Zwanburgerpolder en Tengnagel. Info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf in de buurt van de Kagerplassen? Verblijf dan op deze eco-vriendelijke VIP woonboot! De woonboot is stijlvol ingericht en biedt adembenemend uitzicht over de prachtige Nederlandse meren. Meer info en je woonboot online boeken.

  1. Wandelen in de Duinen van Oostvoorne

De Oostvoornse Duinen zijn een uitgestrekt duingebied gelegen op het eiland Voorne-Putten. Het gebied beslaat ongeveer 750 hectare en is onderdeel van het grotere natuurgebied Voornes Duin. De Duinen van Oostvoorne staan bekend om hun diversiteit aan landschappen. Het gebied bestaat dan ook uit duinen, stranden, duinvalleien, bossen en open grasland. Dit zorgt onder andere voor een gevarieerde flora en fauna.

  • Er zijn wandelpaden en fietsroutes die je door het duingebied leiden, waardoor je kan genieten van de prachtige natuur en het uitzicht op de Noordzee.
  • Het gebied is tevens populair bij strandliefhebbers, windsurfers en kitesurfers vanwege de aanwezigheid van het Oostvoornse Meer, een groot zoetwatermeer dat grenst aan de duinen.
  • De Oostvoornse Duinen bezoeken? Je kan de auto parkeren bij het bezoekerscentrum aan de Tenellaplas (bekijk ligging) wat meteen ook het startpunt is van verschillende routes door dit natuurgebied.

  1. Landgoed Ockenburgh en duingebied Solleveld

Landgoed Ockenburgh en het aangrenzende duingebied Solleveld bevinden zich in de buurt van Den Haag. Ze vormen samen een prachtig natuurgebied met historische en landschappelijke waarde. Landgoed Ockenburgh is een voormalig landgoed uit de 17e eeuw en wordt omringd door een prachtig park en tuinen. Het landhuis zelf is een mooi voorbeeld van neogotische architectuur.

Vandaag de dag huisvest het landgoed een sfeervol restaurant met gezellige binnenplaats, en dient het als bijzondere eventlocatie. Heerlijk om na een ontspannende wandeling nog even te borrelen in deze schilderachtige omgeving. Bekijk alvast de menu op de website.

Duingebied Solleveld

Het aangrenzende duingebied Solleveld maakt deel uit van het grotere natuurgebied Meijendel, dat zich uitstrekt langs de kust van Den Haag. Solleveld is een prachtig maar kwetsbaar natuurgebied dat voornamelijk bestaat uit duinen, duinvalleien en graslanden. Het gebied is van grote ecologische waarde en herbergt een diversiteit aan flora en fauna.

VERBLIJFTIP: Op een 10 minuten rijden van het duingebied, kan je overnachten in een van de moderne chalets van Vakantiepark Kijkduin.

  1. Wandelen langs de mooiste stranden van Zuid-Holland

Zoals je wel al gelezen hebt kent Zuid-Holland ook een schitterende kustlijn met tal van mooie strandjes en gezellige badplaatsen waar je heerlijk kan ontspannen. Wandel over de boulevards, plof neer op je handdoek, neem een frisse duik in de zee en geniet van een avondwandeling langs de zeepromenade. Hieronder enkele van de mooiste stranden:

  • Katwijk aan Zee is een kustplaats met karakter, met een breed zandstrand en gezellige strandpaviljoens. Je vindt er een breed zandstrand met duinen en biedt volop mogelijkheden voor ontspanning en recreatie.
  • Het strand van Hoek van Holland vind je letterlijk op de hoek van Zuid-Holland, tegenover de Maasvlakte van Rotterdam. Vanaf het strand kan je dan ook de grote schepen die van en naar de haven van Rotterdam varen zien. Het strand is ook erg geliefd bij surfers, zowel kite- als wind- en golfsurfers.
  • Het strand van Kijkduin is een ander populair strand gelegen aan de kust van Zuid-Holland, nabij Den Haag. Het strand heeft een ontspannen en gezinsvriendelijke sfeer en is vaak niet zo druk bezocht.
  • Uiteraard mag ook het strand van Scheveningen niet vergeten. Wandel hier over de brede, lange boulevard en geniet van de stijlvolle strandpaviljoens.
  1. Polderlandschap Krimpenerwaard

Krimpenerwaard is een charmant stukje Nederland. Het is een uitgestrekt polderlandschap met verschillende waterwegen, molens en dijken. De polders liggen onder zeeniveau, en overal zie je water: de drie rivieren de Hollandsche IJssel, de Lek en de Vlist zorgen voor voldoende waterpret. Bezoek de zilverateliers in Schoonhoven, musea in Haastrecht en Krimpen aan de Ijssel, of gaat er vogelspotten. Een verrekijker kan dus niet mankeren in jouw reiskoffer.

Veerdienst Driehoeksveer vaart dagelijks tussen Kinderdijk, Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. Meer info.
  1. Bijzonder overnachten in de natuur van Zuid-Holland

Ben je op zoek naar een unieke verblijfplaats dat je een onvergetelijke vakantie in Zuid-Holland kan bezorgen? Wij hebben alvast onze favorieten voor je opgelijst! Van knusse strandhuisjes met zicht op zee tot glampingtenten middenin de natuur. Of bekijk meteen het volledige aanbod accommodaties in Zuid-Holland.

  • Het natuurhuisje in Lekkerkerk is gelegen in het groene hart van de Krimpenerwaard en heeft alle nodige spa-faciliteiten die je maar kan wensen: een infraroodsauna, Turkse stoomdouche en een bubbelbad. Het natuurhuisje kijkt uit over rivier de Lek en is omringd door de ongerepte natuur met diverse vogelsoorten. Meer info en boeken.
  • ’s Ochtends wakker worden door het ruisen van de zee in een beach bungalow vlak aan het strand van Katwijk. Lekker ontspannen met een kopje koffie met uitzicht over zee met de rust van het verlaten strand op de achtergrond. De beach bungalows van Willy Zuid zijn knus en naar alle comfort ingericht. Meer info en boeken.
  • Stayokay Hostel Dordrecht is een betaalbare accommodatie aan de rand van het nationaal park De Hollandse Biesbosch en Dordrecht. Verblijf in het tiny house en go back to nature (zonder tv en wifi). Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Zuid-Holland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Zuid-Holland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Holland met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en 8 stadswandelingen en fietsroutes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Zuid-Holland.

Zuid-Holland

Gratis reisgids Zuid-Holland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?