14 x mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg + Reisgids en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

14 x mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg + Reisgids en foto's

2 februari 2022 in Maastricht3 reacties

Valkenburg aan de Geul, hét mergelstadje van Zuid-Limburg

De verschillende ondergrondse avonturen en rondleidingen in de grotten en de prachtige heuvellandschap maken Valkenburg een mooie bestemming. Ook zijn er leuke en (ont)spannende activiteiten zoals de thermaalbaden, ontsnappen uit de escaperoom of rodelen op een rodelbaan.

Wanneer je Valkenburg binnen komt, zie je meteen hoe bijzonder dit mergelstadje is. Schattige huisjes, leuke bezienswaardigheden, een compact centrum en boven alles torent de kasteelruïne uit. Het stadje ligt in een prachtige omgeving waardoor je een tripje naar Valkenburg een echte vakantie in Limburg kunt maken.

Onze tip: In December is Valkenburg extra bijzonder: in deze periode is het dé kerststad van Nederland.

Inhoud artikel

 1. Het stadscentrum en de oude poorten

Het centrum van Valkenburg is enorm knus en gezellig. De grote straat is het hart van het mergelstadje en hier vind je dan ook heel wat gezellige cafés en restaurants waar je even kan pauzeren. Aan het eind van de grote straat kan je naar de Berkelstraat en via de Munstraat naar het Grendelplein.

 • Je komt dan vanzelf langs de Grendelpoort en de Berkelpoort. Dit zijn middeleeuwse stadspoorten in Valkenburg. Sinds 1967 zijn de poorten officieel een rijksmonument.
 • De derde is de Geulpoort. Deze is in 2014 gereconstrueerd.
 1. Het Station

Wist je dat het Station van Valkenburg het oudste nog bestaande station van Nederland is? Daarom is het een rijksmonument en is het een bezoekje meer dan waard. Het station ligt op 15 minuutjes loopafstand van het centrum. Je kunt er een kopje koffie drinken op het terras.

TIP DAGUITSTAP: Je kan natuurlijk met de trein naar Valkenburg reizen, maar ook vanaf Valkenburg naar bijvoorbeeld Maastricht. Je kan een uitstap naar Maastricht prima combineren tijdens je vakantie in Valkenburg.

 1. De Romeinse Katakomben

Tijdens je bezoek aan de Romeinse Katakomben in Valkenburg ga je door een ondergronds gangenstelstel. Je ziet de grafkamers van de Romeinen zoals die in die tijd waren. De rondleiding is onder leiding van een gids en duurt een uurtje.

Openingsuren van de Romeinse Katakomben

 • De Romeinse Katakomben is elke dag geopend van 11:00 tot 16.30 en een ticket kost €16 voor volwassenen en €10 voor kinderen t/m 11 jaar.
 • Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.
 • De temperatuur in de grot is 11 graden dus neem, ook in de zomer, neem dus voor alle zekerheid een jasje mee.
 • Meer info op de website.

Onze tip: Van woensdag tot en met zondag kan je er Romeins lunchen!

 1. De Gemeentegrot van Valkenburg

De gemeentegrot is gelegen aan de voet van de Cauberg en is de oudste mergelgrot van Nederland. Je kan hier een mooie rondleiding maken met een ervaren gids. Je kan deze rondleiding zowel per trein als te voet doen.

Openingsuren van De Gemeentegrot

 • De rondleidingen zijn dagelijks tussen 11u en 16u.
 • Tickets kosten €9,25 en kinderen t/m 11 jaar krijgen €2 korting. Deze prijs is inclusief de lichtshow. Wanneer er geen lichtshow is, gelden er kortingsprijzen.
 • Tijdens de rondleiding ga je de grot in en zie je muurschilderingen en schuilkelders waar tijdens de tweede wereldoorlog gebruik van werd gemaakt.

Je kan ook een speciale ‘Liberty Tour’ doen waarbij een gids je langs de schuilplaatsen en overblijfselen van de oorlog leidt. Deze tour is iedere zaterdag om 16u, behalve in november en december. Dan vindt de kerstmarkt plaats in de Gemeentegrot. Lees daarover hieronder meer bij kerststad Valkenburg’. Na de kerstdagen starten de reguliere rondleidingen weer. De gemeentegrot is erg populair, dus zorg dat je er vroeg bent!

Let op: er is een constante temperatuur in de grot van 12 graden. Neem dus, ook in de zomer, een jasje mee.

 1. De Fluweelengrot en Kasteelruine

De kasteelruïne is een ruïne van Nederlandse enige hoogteburcht en is niet te missen in Valkenburg. Overal zie je de resten van dit oude kasteel. In het centrum zie je de ruïne boven het mergelstadje uitsteken en vanaf de Wilhelminatoren heb je een schitterend uitzicht over de ruïne.

Wanneer je een bezoek brengt aan de ruïne, ga je met een enthousiaste gids tussen de monumentale resten ronddwalen en zie je de verdedigingstoren, de vroegere kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Deze leiden uiteindelijk naar de aangrenzende Fluweelengrot. Hier kun je door één van de oudste gangenstelsels van het land lopen.

 • Voor kinderen vanaf 10 jaar is het leuk om de speurtocht te doen. Het is een interactieve speurtocht waarbij geleerd wordt over het kasteel en de geschiedenis. Dat maakt een bezoek aan de ruïne voor kinderen extra leuk. De speurtocht is gratis.
 • De kasteelruïne en de Fluuwelengrot zijn niet altijd geopend en de tijden van rondleidingen wisselen. De entreeprijs is een combinatieticket voor de Fluweelengrot en Kasteelruïne en kost €13,- voor volwassenen en €10,- voor kinderen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Kijk op de website voor openingsuren
 • In de zomer zijn er extra avondrondleidingen die uitgebreider zijn dan de reguliere rondleidingen. Hiervoor zijn losse entreekaarten beschikbaar. Bezoek zeker de kasteelruïne, het is het hoogtepunt van je bezoek aan Valkenburg.
 • Wie nog meer kastelen en burchten in Nederland wil bezoeken, lees zeker ook onze blogpost met de mooiste kastelen van Nederland.

Let op: ook in deze grot is de temperatuur constant 12 graden. Neem daarom, ook in de zomer, een jasje mee.

 1. Ontspannen in Thermae 2000

Kom volledig tot rust in dé wellness van Limburg. Thermae 2000 biedt 60.000 m² aan wellnessfaciliteiten en is mooi gelegen boven aan de welbekende Cauberg. Het thermaalbad is groot en is zowel binnen als buiten. Er is een mooie ligweide met uitzicht over het prachtige heuvellandschap, diverse sauna’s en stoombaden met opgietingsprogramma’s. Er zijn ontspannings- en klankensessies en zowel binnen als buiten zijn rustruimtes.

 • Het restaurant is fijn en in de welness kan je gratis gebruik gebruik maken van shampoo’s en scrubzout.
 • Wil je een massage of lekker bruinen onder de zonnebank? Ook dat kan bij Thermae 2000. Alles is aanwezig.
 • Wij komen hier regelmatig en er is nog geen enkele wellness die Thermae 2000 heeft overtroffen.
 • Houd je van wellness? Dan mag je Thermae2000 zeker niet overslaan.
 • Koop je tickets alvast online (met korting), zo ben je zeker dat je erin kan.

VERBLIJFTIP: Na het ontspannen kan je overnachten in het elegante Thermae 2000 hotel! Dit viersterrenhotel beschikt namelijk niet alleen over een luxe spa- en wellnesscentrum maar ook over een elegant restaurant met uitzicht op het prachtige heuvellandschap. Hier kan je je laten verwennen door gastronomische gerechten. Meer info en boeken.

 1. De Steenkolenmijn

Tijdens je bezoek kun je alles over deze kolenmijn en de geschiedenis van de steenkolenmijnen ontdekken. Nergens anders zal je een levensechter beeld krijgen van het leven en werken in de mijn als in Valkenburg.

 • De rondleiding begint met een film en daarna wandel je met een enthousiaste gids door de steenkolenmijn.
 • De rondleidingen duren iets langer dan een uur en starten vanaf 10u of 11u op het uur of half uur, afhankelijk van de maand waarin je de mijn wil bezoeken.
 • Kijk op hun website voor de actuele tijden.
 • De toegang kost €11 voor volwassenen en €8 voor kinderen. Koop je tickets online.

Tip: Proef na het bezoek het Valkenburgse Grottenbier in de Daelhemergroeve.

 1. MergelRijk

MergelRijk is een grot vol prachtige mergel- en zandsculpturen. Je kijkt je ogen uit. Je krijgt eerst uitleg over het ontstaan van mergel, waarna je zelf aan de slag mag met een klein blokje mergel bewerken. Je kunt op je eigen tempo door de grot wandelen, zonder rondleiding.

Het bezoek is ook leuk voor kinderen; er is ook een dino expositie en een speurtocht. Trek voor een bezoek minimaal 1,5 uur uit en ook hier geldt dat je een jas moet meenemen aangezien de temperatuur er zo een 12 graden is, ook in de zomer.

Openingsuren MergelRijk

 1. Het Sprookjesbos

In 1951 bouwde een vader voor zijn geliefde dochter het sprookjesbos. Vandaag zijn er welgeteld 17 sprookjes te bewonderen in een 3 hectare groot bos. Kinderen kunnen spelenderwijs de sprookjes van onder meer Roodkapje, Hans & Grietje, Klein Duimpje en Sneeuwwitje ontdekken.

Openingsuren Sprookjesbos

 • Naast zich volledig onder te dompelen in de magische wereld van prinsen, prinsessen, heksen en boze stiefmoeders kunnen kinderen zich vermaken op de vele speeltoestellen in het bos.
 • Daarnaast zijn er ook interactieve spelletjes georganiseerd zoals pijl en boog schieten met Robin Hood, meevaren met Kapitein Haak of een potje schaken met reuzegrote pionnen.
 • Een entreekaartje kost €10.
 • Meer info en actuele openingsuren op de website.
 1. De Wilhelminatoren en Agogo Valkenburg

De Wilhelminatoren is een rijksmonument dat in 1906 op de Heunsberg gebouwd is. Met haar 30 meter hoge toren biedt ze het mooiste zicht op Valkenburg en het Zuid-Limburgse heuvellandschap erom heen. Bij helder weer kun je zelfs tot de grens van België en Duitsland kijken.

 • De toren is bereikbaar via een wandelpad of via de kabelbaan van Agogo in het centrum van Valkenburg.
 • De kabelbaan brengt je op 68 meter hoogte naar de Wilhelminatoren.
 • Een ticket voor volwassenen kost €5,50 en voor kinderen €3.
 • Tickets voor de kabelbaan kan je vooraf online kopen.
 • Overige activiteiten kunnen alleen op locatie gekocht worden. Zo kan je voor €2 de Wilhelminatoren al beklimmen. Achteraf kan je bekomen in het panoramarestaurant.

Meer dan alleen een uitkijktoren

De Wilhelminatoren is het start- en eindpunt van de mooiste wandelingen door het heuvellandschap in de regio. Wil je liever niet wandelen? Dan kan je er gaan rodelen, tuben, minigolven of een bezoek brengen aan de Wilhelminagroeve, waar je kan lasergamen.

 • Tijdens je rit op de rodelbaan kan je genieten van het prachtige landschap. Je rit vertrekt aan de Wilhelminatoren en brengt je tot helemaal beneden. Alleen kan je hier niet uitstappen, met en sleepliftje word je weer naar boven gebracht.
 • Het lasergamen bij Agogo Valkenburg is heel uniek. Het is namelijk de enige plek in Nederland waar je kunt lasergamen in een ondergronds gangenstelsel. Je wandelt de grot in waar een klein cafeetje is. Hier krijg je je uitrusting en speluitleg en spelen maar! 1 sessie duurt 30 minuten.
 • De tubingbaan is een grote glijbaan waarvan je met een rubberen band naar beneden glijdt. De huur van de band kost €3 en dan mag je zo vaak glijden als je wil.
 • De minigolfbaan ligt naast de Wilhelminatoren en bestaat uit 18 holes en is leuk voor zowel volwassen als kinderen.
 1. Kerststad Valkenburg

Van half november tot en met begin januari wordt Valkenburg helemaal omgetoverd tot dé ‘Kerststad’ van Nederland. Lichtjes, kraampjes, muziek, eten en drinken: het hele stadje is van onder tot boven in kerstsferen gehuld, boven- en ondergronds. Je ziet, ruikt, hoort en proeft hier in alles kerst.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is een van de bekendste van Nederland

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is een van de bekendste en populairste kerstmarkten van Nederland. Dat is niet voor niks: Het is de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Wij genieten elk jaar opnieuw van dit spektakel. De mergelgangen zijn sfeervol verlicht en er staan talloze gezellige kraampjes met de leukste cadeautjes.

 • De toegang kost €7,50 en voor kinderen €5.
 • Je kan de kerstmarkt bezoeken doordeweeks van 11u tot 19u en in de weekenden al een uurtje eerder vanaf 10u.

Wil je graag Valkenburg bezoeken in de kerstperiode? Lees dan zeker ons uitgebreid blogartikel over een bezoekje aan Kerststad Valkenburg, de meest bijzondere Kerststad van Nederland.

Miniatuur mergelsculpturen uit de bijbel

 • Ook in de grotten van ‘MergelRijk’ is het bijzonder sfeervol in de kersttijd met lampjes en kerstbomen.
 • In de grot vind je miniatuur mergelsculpturen uit de bijbel en bijzondere kerstdorpen. Leuk voor jong en oud, zeker het maken van je eigen kerstsouvenir van mergel.
 • Een ticket kost €13,25 en kinderen krijgen €3 korting.

Grootste verlichte kerstboom van Limburg

Nieuw in 2020 is dat ook de Wilhelminatoren onderdeel is van ‘kerststad Valkenburg’. De toren wordt omgetoverd tot de grootste verlichte kerstboom van Limburg. In de weekenden vindt er een kleine culinaire kerstmarkt plaats met Glühwein, chocomelk en hapjes. In de Wilhelminagroeve vind je een mooie kerststal.

Route d'Amuse in Valkenburg

 • Vergeet ook zeker niet de Route d’Amuse die tijdens kerststad Valkenburg enorm populair is.
 • Er zijn 4 wandelroutes waarbij je tijdens je wandeling bij 4 horecazaken een lekker hapje krijgt.
 • De routes laten je Kerststad Valkenburg zien, maar ook het prachtige heuvellandschap in de regio.
 • De kosten hiervoor zijn €11,95 per persoon.
 1. Heerlijk eten en drinken in Valkenburg

 • Sushi & Grill Kodoo: Houd je van overheerlijke verse sushi? Dan moet je deze zeker proberen. Er zijn veel lovende woorden over! Het ligt aan het Grendelplein.
 • Pub Henri VIII: Veel biertjes, lekkere hapjes en heerlijke gerechten maken dit een geliefde plek voor vele toeristen en locals. Het ligt midden in het centrum in de Grote Straat.
 • A en B Thai Gastrobar: Authentieke en verse Thaise gerechten zorgen ervoor dat dit restaurant op Tripadvisor de nummer 2 Thai is van heel Limburg, gelegen in de grote straat van Valkenburg. Zeker een bezoekje waard als je houd van Thais eten.
 • Pommes Valkenburg Haute Friture: Dit is geen normaal frituur maar een luxezaak met ware smaaksensaties. Naast de gewone menukaart zijn er ook proeverijtjes. Zin in een frietje op hoger niveau? Ga dan snel naar de Berkelstraat.
 1. Valkenburg onder de sterrenhemel: het nachtleven

Ook als je in de avond wil uitgaan moet je in de Grote Straat zijn

 • Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan Bierspecialiteitencafe de Grendelpoort.
 • Wil je een gokje wagen? Holland Casino is gelegen boven aan de Cauberg en is natuurlijk altijd leuk voor een gezellig avondje uit.
 • Escape rooms zijn het perfecte uitje met vrienden of familie. Mystery House in Valkenburg heeft diverse escaperooms voor 2 tot en met 6 personen. De tarieven verschillen per escaperoom.
 1. De regio verkennen

Wil je meer zien van de omgeving? Breng dan een bezoek aan de hoofdstad van Limburg: Maastricht. Geniet van de bourgondische sfeer in deze gezellige stad vol historie, kunst en cultuur. Of breng een bezoek aan Gulpen of Epen, midden in het heuvellandschap.

Er zijn mooie wandelroutes uitgezet. Wil je niet wandelen of ben je met kinderen? Maak dan een onvergetelijk ritje in de Zuid-Limburgse stoomtrein langs de allermooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland, zoals Wittem, Schin op Geul, Wijlre en Eys.

REISGIDS VALKENBURG: Wil je graag nog meer zien van Valkenburg en omgeving? Download dan zeker onze reisgids Maastricht én Valkenburg!

 1. Waar overnachten in Valkenburg?

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan de Kerststad Valkenburg, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Valkenburg online bekijken.

Thermae 2000

Het 4-sterrenhotel Thermae 2000 is een unieke accommodatie op 15 minuten wandelen van het historische centrum van Valkenburg. Het hotel beschikt over modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige comfort. Verder beschikt dit hotel over een luxe spa- en wellnesscentrum, zwembaden en een elegant restaurant dat uitkijkt op het Limburgse heuvellandschap. Graag eens helemaal tot rust komen? Dan is dit hotel een absolute aanrader! Meer info en boeken.

Hotel Valkenhof

Hotel Valkenhof biedt een warme, intieme sfeer voor een ontspannen verblijf in het oude centrum van de stad. Begin de dag met een gezond ontbijt en profiteer van de uitstekende locatie van het hotel om deze charmante stad te verkennen.

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen optimaal profiteren van het schilderachtige landschap rondom Valkenburg, dat gekenmerkt wordt door heuvels en bossen. 's Avonds kan je nog genieten van een glas wijn bij de open haard binnen en kiezen voor een lichte snack of een heerlijke maaltijd. Nadien kan je tot rust komen op je kamer in boetiekstijl. Meer info en boeken.

Hotel Schaepkens van St Fijt

Hotel Schaepkens van St Fijt wordt omgeven door een pittoreske tuin en ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg. Je verblijft in een van de modern ingerichte kamers die voorzien zijn van kunstwerken en vintage foto's. Even ontspannen? Neem dan even een duik in het verwarmde binnenzwembad of laat juist al je energie los in de fitness. In het restaurant kan je 's avonds terecht voor een heerlijk dinerbuffet en tweemaal per dag is er een happy hour in de bar van het hotel. Op sommige avonden geniet je zelfs van live-amusement. Verder leent de omgeving zich uitstekend voor prachtige wandel- en fietstochten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets van Valkenburg met onze reisgids!

Wil je ook niets missen tijdens je bezoek aan Valkenburg? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Maastricht & Valkenburg boordevol achtergrondinformatie, weetjes en wandelroutes. Eerst uitproberen? Download dan onze gratis preview van de reisgids Valkenburg of bekijk onze stadswandeling door Maastricht.

Maastricht

Gratis preview reisgids Valkenburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 juli 2022 - Danielle

ideaal voor een weekendje weg

- 10 juni 2022 - Johnny Janssens

100% goede beschrijving voor het te volgen traject of uitgestippelde wandelingen.

- 19 april 2022 - Ann rottiers

Heel practisch gids van Valkenburg. We hebben beide wandelingen gedaan. We hebben genoten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?