23 x mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg + Reisgids en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 5

23 x mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg + Reisgids en foto's

7 december 2022 in Maastricht7 reacties

Valkenburg aan de Geul, hét mergelstadje van Zuid-Limburg

De verschillende ondergrondse avonturen en rondleidingen in de grotten en de prachtige heuvellandschap maken Valkenburg een mooie bestemming. Ook zijn er leuke en (ont)spannende activiteiten zoals de thermaalbaden, ontsnappen uit de escaperoom of rodelen op een rodelbaan.

Wanneer je Valkenburg binnen komt, zie je meteen hoe bijzonder dit mergelstadje is. Schattige huisjes, leuke bezienswaardigheden, een compact centrum en boven alles torent de kasteelruïne uit. Het stadje ligt in een prachtige omgeving waardoor je een tripje naar Valkenburg een echte vakantie in Limburg kunt maken.

Onze tip: In December is Valkenburg extra bijzonder: in deze periode is het dé kerststad van Nederland.

Inhoud artikel

 1. Het gezellige stadscentrum van Valkenburg

Wanneer je Valkenburg bezoekt, zal het gezellige, knusse centrum je zeker bij blijven. Het centrum is niet bijzonder groot maar er valt meer dan genoeg te zien en te beleven. Overal word je omringd door charmante okergele huizen, sfeervolle boetiekjes en de gezellige cafeetjes en restaurants fleuren de straten op. De Grote straat is echter het hart van het mergelstadje. Hier kan je na het verkennen van de stad even neerploffen en genieten van de aangename sfeer. Af en toe zal je tussen de knusse winkelstraatjes door, ook de kasteelruïne in de verte zien opduiken.

VERBLIJFTIP: Overnachten in het stadscentrum? Hotel Walram is een gezellig hotel in een typisch mergelstenen gebouw, aan een rustig plein aan de oever van het riviertje De Geul. Meer info en boeken.

 1. De oude stadspoort van Valkenburg

In het centrum kan je nog steeds enkele historische poorten bezichtigen. Enkele mooie voorbeelden van deze oude poorten zijn de Grendelpoort, de Berkelpoort en de Geulpoort. Dit zijn middeleeuwse stadspoorten die vroeger deel uitmaakten van de stadsmuur van Valkenburg.

De Grendelpoort is één van de drie stadspoorten en bevindt zich in het midden van het oude centrum van Valkenburg. De poort werd gebouwd in de 14de eeuw om de stad tegen vijandelijke aanvallen te beschermen. Bij de poort zie je een plaquette met de geschiedenis van de bewoners van Kasteel Valkenburg en een bronzen beeld van een poortwachter in traditionele kleding. Vandaag de dag kan je de poort niet bezichtigen, je kan er wel door wandelen. Sinds 1967 zijn de oude stadspoorten officieel erkend als rijksmonument.

 1. Station Valkenburg

Wist je dat het Station van Valkenburg het oudste nog bestaande station van Nederland is? Daarom is het een rijksmonument en is het een bezoekje meer dan waard. Het romantische stationsgebouw ligt op 15 minuutjes wandelen van het centrum. Je kan er na een lange treinrit ook eerst een kopje koffie drinken op het terras.

TIP DAGUITSTAP: Je kan natuurlijk met de trein naar Valkenburg reizen, maar ook vanaf Valkenburg naar bijvoorbeeld Maastricht. Je kan een uitstap naar Maastricht prima combineren tijdens je vakantie in Valkenburg.

 1. De Romeinse Katakomben

Tijdens je bezoek aan de Romeinse Katakomben in Valkenburg ga je door een ondergronds gangenstelstel. Je ziet er kopieën van enkele Romeinse catacomben en schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen zoals die in die tijd waren. In sommige grafkamers kan je ook wandschilderingen bewonderen die het dagelijkse leven van de Romeinen weergeven. De rondleiding is onder leiding van een gids en duurt een uurtje.

Openingsuren van de Romeinse Katakomben

 • De Romeinse Katakomben is elke dag geopend van 11:00 tot 16.30 en een ticket kost €16 voor volwassenen en €10 voor kinderen t/m 11 jaar.
 • Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.
 • De temperatuur in de grot is 11 graden dus neem, ook in de zomer, neem dus voor alle zekerheid een jasje mee.
 • Meer info op de website.
Onze tip: Van woensdag tot en met zondag kan je er Romeins lunchen!
 1. Kasteelruïne van Valkenburg

De kasteelruïne is een ruïne van Nederlandse enige hoogteburcht en is niet te missen tijdens je bezoek aan Valkenburg. Overal zie je de resten van dit oude kasteel. In het centrum zie je de ruïne boven het mergelstadje uitsteken en vanaf de Wilhelminatoren heb je een schitterend uitzicht over de ruïne.

Wanneer je een bezoek brengt aan de ruïne, ga je met een enthousiaste gids tussen de monumentale resten ronddwalen en zie je de verdedigingstoren, de vroegere kapel en de ondergrondse vluchtgangen. Deze leiden uiteindelijk naar de aangrenzende Fluweelengrot waar je door één van de oudste gangenstelsels van het land lopen.

 • Voor kinderen vanaf 10 jaar is het leuk om de speurtocht te doen. Het is een interactieve speurtocht waarbij geleerd wordt over het kasteel en de geschiedenis. Dat maakt een bezoek aan de ruïne voor kinderen extra leuk. De speurtocht is gratis.
 • De kasteelruïne en de Fluuwelengrot zijn niet altijd geopend en de tijden van rondleidingen wisselen. De entreeprijs is een combinatieticket voor de Fluweelengrot en Kasteelruïne en kost €13,- voor volwassenen en €10,- voor kinderen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Meer info op de website.
 • In de zomer zijn er extra avondrondleidingen die uitgebreider zijn dan de reguliere rondleidingen. Hiervoor zijn losse entreekaarten beschikbaar. Bezoek zeker de kasteelruïne, het is het hoogtepunt van je bezoek aan Valkenburg.
LEESTIP: Wie nog meer kastelen en burchten in Nederland wil bezoeken, lees zeker ook onze blogpost met de mooiste kastelen en burchten van Nederland.
 1. Bezoek de grotten van Valkenburg

Het pittoreske Valkenburg is vooral beroemd om zijn mergelgrotten. Het is dan ook een absolute aanrader om eens een bezoekje te brengen aan de Gemeentegrot of de Fluweelengrot, de meest bekende grotten van de stad.

Gemeentegrot, de oudste mergelgrot van Nederland

De gemeentegrot is gelegen aan de voet van de Cauberg en is de oudste mergelgrot van Nederland. Je kan hier een mooie rondleiding maken met een ervaren gids. Je kan deze rondleiding zowel per trein als te voet doen. Tijdens de rondleiding ga je de grot in en zie je muurschilderingen en schuilkelders waar tijdens de tweede wereldoorlog gebruik van werd gemaakt.

Openingsuren van De Gemeentegrot

 • De rondleidingen zijn dagelijks tussen 11u en 16u.
 • Tickets kosten €9,25 en kinderen t/m 11 jaar krijgen €2 korting. Deze prijs is inclusief de lichtshow. Wanneer er geen lichtshow is, gelden er kortingsprijzen.
Je kan ook een speciale ‘Liberty Tour’ volgen waarbij een gids je langs de schuilplaatsen en overblijfselen van de oorlog leidt. Deze tour is iedere zaterdag om 16u, behalve in november en december. Dan vindt de kerstmarkt plaats in de Gemeentegrot. De gemeentegrot is erg populair, dus zorg dat je er vroeg bent!

De Fluweelengrot

Naast de Gemeentegrot, kan je ook een bezoekje brengen aan de Fluweelengrot, die onder de kasteelruïne ligt. Het gangenstelsel van de grot werd gebruikt om mergel te winnen en boden een soort van ontsnappingsroute voor ridders, knechten en andere kasteelbewoners wanneer vijanden het kasteel binnenvielen.

In totaal bestaat de Fluweelengrot uit ongeveer vijf kilometer aan gangen en tunnels, waarvan een gedeelte dagelijks te bezoeken is. Tijdens je rondleiding door deze grot zie je hier nog enkele sporen van en kan je tevens meerdere grotschilderingen en kunstwerken bezichtigen.

Openingsuren van de Fluweelengrot

 • De Fluweelengrot is dagelijks open.
 • De tijdstippen waarop de rondleidingen georganiseerd worden, schommelen sterk doorheen het jaar. Bekijk daarom de openingstijden op de officiële website en ga ook na wanneer de rondleidingen precies beginnen.
 • Tickets voor de Fluweelengrot zijn zowel ter plekke bij de kassa als online te koop.
 1. Het Spaans Leenhof

Het Spaans Leenhof bevindt zich aan het Theodoor Dorrenplein (die tijdens de kerstperiode wordt omgetoverd tot een gezellig dorpje met houten chalets) en is een voormalig leenhof uit 1661. Het wed opgetrokken in mergelstenen. Vandaag de dag zetelt er de VVV (Visit Zuid-Limburg). Je kan een miniatuur van het pand bezichtigen in Madurodam.

 1. Kasteel Den Halder en het Halderpark

Het Kasteel Den Halder en het Halderpark behoren ook zeker tot een van de mooiste bezienswaardigheden in Valkenburg. Het Halderpark is een openbaar stadspark en wordt omgeven door een mooie vijver en enkele bomen. Het is een aangename plek om even te wandelen langs een deel van de middeleeuwse stadsmuur en de stadsgracht. Hier en daar kan je ook plaatsnemen en genieten van het uitzicht op de omgeving.

Het park is ook onderdeel van het charmante Kasteel Den Halder aan de rivier de Geul. Oorspronkelijk was het een middeleeuwse verdedigingstoren die onderdeel uitmaakte van de verdedigingswerken rond Valkenburg. Je kan het pand niet bezichtigen maar wel van buitenaf bekijken. Je kan eventueel iets drinken bij Aan De Linde (bekijk ligging) met zicht op de versterkte woontoren.

 1. Museum Valkenburg

Wil je graag de geschiedenis van de stad induiken? Dan breng je best een bezoekje aan het Museum Valkenburg. Tijdens je rondleiding maak je kennis met de historie van Valkenburg en schitterende kunst. Je kan er onder andere een unieke fossielen- en gesteenten verzameling en werken van de Zuid-Limburgse kunstenaars bewonderen. Daarnaast zijn er ook diverse exposities en tentoonstellingen. Meer info op de website.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Maastricht & Valkenburg.

 1. Maak een wandeling langs de Geul

Verblijf je meerdere dagen in Valkenburg en heb je zin in een mooie wandeling? Ook dan zit je hier meer dan goed. De stad ligt namelijk genesteld tussen de prachtige Limburgse heuvels, kastelen en kabbelende riviertjes. Valkenburg aan de Geul is niet voor niets uitgeroepen tot wandelgemeente van Nederland in 2019. Er zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die je langs een indrukwekkende decor brengt met verbluffende uitzichten.

 1. Ontspannen in Thermae 2000

Kom volledig tot rust in dé wellness van Limburg. Thermae 2000 biedt 60.000 m² aan wellnessfaciliteiten en is mooi gelegen boven aan de welbekende Cauberg. Het thermaalbad is groot en is zowel binnen als buiten. Er is een mooie ligweide met uitzicht over het prachtige heuvellandschap, diverse sauna’s en stoombaden met opgietingsprogramma’s. Er zijn ontspannings- en klankensessies en zowel binnen als buiten zijn rustruimtes.

 • Het restaurant is fijn en in de welness kan je gratis gebruik gebruik maken van shampoo’s en scrubzout.
 • Wil je een massage of lekker bruinen onder de zonnebank? Ook dat kan bij Thermae 2000. Alles is aanwezig.
 • Wij komen hier regelmatig en er is nog geen enkele wellness die Thermae 2000 heeft overtroffen.
 • Houd je van wellness? Dan mag je Thermae2000 zeker niet overslaan.
 • Koop je tickets alvast online (met korting), zo ben je zeker dat je erin kan.

VERBLIJFTIP: Na het ontspannen kan je overnachten in het elegante Thermae 2000 hotel! Dit viersterrenhotel beschikt namelijk niet alleen over een luxe spa- en wellnesscentrum maar ook over een elegant restaurant met uitzicht op het prachtige heuvellandschap. Hier kan je je laten verwennen door gastronomische gerechten. Meer info en boeken.

 1. De Steenkolenmijn

Tijdens je bezoek kun je alles over deze kolenmijn en de geschiedenis van de steenkolenmijnen ontdekken. Nergens anders zal je een levensechter beeld krijgen van het leven en werken in de mijn als in Valkenburg.

 • De rondleiding begint met een film en daarna wandel je met een enthousiaste gids door de steenkolenmijn.
 • De rondleidingen duren iets langer dan een uur en starten vanaf 10u of 11u op het uur of half uur, afhankelijk van de maand waarin je de mijn wil bezoeken.
 • Kijk op hun website voor de actuele tijden.
 • De toegang kost €11 voor volwassenen en €8 voor kinderen. Koop je tickets online.
PROEVEN: Proef na het bezoek het Valkenburgse Grottenbier in de Daelhemergroeve.
 1. MergelRijk

MergelRijk is een grot vol prachtige mergel- en zandsculpturen. Je kijkt je ogen uit. Je krijgt eerst uitleg over het ontstaan van mergel, waarna je zelf aan de slag mag met een klein blokje mergel bewerken. Je kunt op je eigen tempo door de grot wandelen, zonder rondleiding.

Het bezoek is ook leuk voor kinderen; er is ook een dino expositie en een speurtocht. Trek voor een bezoek minimaal 1,5 uur uit en ook hier geldt dat je een jas moet meenemen aangezien de temperatuur er zo een 12 graden is, ook in de zomer.

Openingsuren MergelRijk

 1. H.H. Nicolaas en Barbarakerk

Midden in het centrum, vlakbij de Geulpoort vind je de H.H. Nicolaas en Barbara kerk. Deze rooms-katholieke kerk dateert uit de 13de eeuw en is door branden en oorlogsgeweld meerdere keren gerestaureerd en verbouwd. De lokale bevolking spreekt wel eens over de "Oude Kerk". Ga zeker eens een kijkje binnenin nemen. De kerk is mooi beschilderd.

 1. De Cauberg

De 134 meter hoge Cauberg, in het centrum van Valkenburg bij de Grendelpoort, is een erg populaire bestemming bij wielrenners. De route naar de top van de heuvel is zo'n 1.2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5.8%. Smeer je kuiten al maar in! Onderweg fiets je onder andere nog langs leuke bezienswaardigheden als de Gemeentegrot, het voormalige klooster van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria.

Weetje: de Cauberg werd reeds opgenomen in wereldkampioenschappen wielrennen en het is onderdeel van de Amstel Gold Race.
 1. Vuursteenmijnen Valkenburg

Op de rand van het centrum (in de Plenkerstraat) kan je de overblijfselen van prehistorische vuursteenmijnen bezichtigen. De uitgekapte schachten en kruipgangen geven een goed beeld over de vuursteenwinning die hier plaatsvond in Zuid-Limburg. Van deze vuursteenmijnen werden allerlei wapens en gereedschap gemaakt. Vandaag de dag zijn ze geclassificeerd als Rijksmonument.

 1. Nostalgie in het Sprookjesbos

In 1951 bouwde een Limburgse zakenman voor zijn geliefde dochter het sprookjesbos, op de heuvelrug van de Heunsberg. Vandaag zijn er welgeteld 17 sprookjes te bewonderen in een 3 hectare groot bos. Kinderen kunnen in dit oude themapark spelenderwijs de sprookjes van onder meer Roodkapje, Hans & Grietje, Klein Duimpje en Sneeuwwitje ontdekken. Een leuke uitstap voor het hele gezin.

Openingsuren Sprookjesbos

 • Naast zich volledig onder te dompelen in de magische wereld van prinsen, prinsessen, heksen en boze stiefmoeders kunnen kinderen zich vermaken op de vele speeltoestellen in het bos.
 • Daarnaast zijn er ook interactieve spelletjes georganiseerd zoals pijl en boog schieten met Robin Hood, meevaren met Kapitein Haak of een potje schaken met reuzegrote pionnen.
 • Een entreekaartje kost €10.
 • Meer info en actuele openingsuren op de website.
 1. Het mooiste zicht vanaf de Wilhelminatoren

De Wilhelminatoren is een rijksmonument dat in 1906 op de Heunsberg gebouwd is. Met haar 30 meter hoge toren biedt ze het mooiste zicht op Valkenburg en het Zuid-Limburgse heuvellandschap erom heen. Bij helder weer kan je zelfs tot de grens van België en Duitsland kijken.

 • De toren is bereikbaar via een wandelpad of via de kabelbaan van Agogo in het centrum van Valkenburg.
 • De kabelbaan brengt je op 68 meter hoogte naar de Wilhelminatoren.
 • Een ticket voor volwassenen kost €5,50 en voor kinderen €3.
 • Tickets voor de kabelbaan kan je vooraf online kopen.
 • Overige activiteiten kunnen alleen op locatie gekocht worden. Zo kan je voor €2 de Wilhelminatoren al beklimmen. Achteraf kan je bekomen in het panoramarestaurant.

Meer dan alleen een uitkijktoren

De Wilhelminatoren is tevens het start- en eindpunt van de mooiste wandelingen door het heuvellandschap in de regio. Wil je liever niet wandelen? Geen probleem, er zijn meer dan genoeg activiteiten rondom de toren te beleven. Je kan er gaan rodelen, tuben, minigolven of een bezoek brengen aan de Wilhelminagroeve, waar je kan lasergamen.

 • Tijdens je rit op de rodelbaan kan je genieten van het prachtige landschap. Je rit vertrekt aan de Wilhelminatoren en brengt je tot helemaal beneden.
 • Het lasergamen bij Agogo Valkenburg is heel uniek. Het is namelijk de enige plek in Nederland waar je kan lasergamen in een ondergronds gangenstelsel. In de grot krijg je je uitrusting en speluitleg en spelen maar! 1 sessie duurt 30 minuten.
 • De tubingbaan is een grote glijbaan waarvan je met een rubberen band naar beneden glijdt. De huur van de band kost €3 en dan mag je zo vaak glijden als je wil.
 • De minigolfbaan ligt naast de Wilhelminatoren en bestaat uit 18 holes en is leuk voor zowel volwassen als kinderen.
 1. Kerststad Valkenburg

Van half november tot en met begin januari wordt Valkenburg helemaal omgetoverd tot dé ‘Kerststad’ van Nederland. Lichtjes, kraampjes, muziek, eten en drinken: het hele stadje is van onder tot boven in kerstsferen gehuld, boven- en ondergronds. Je ziet, ruikt, hoort en proeft hier in alles kerst.

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is een van de bekendste van Nederland

De kerstmarkt in de Gemeentegrot is een van de bekendste en populairste kerstmarkten van Nederland. Dat is niet voor niks: Het is de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Wij genieten elk jaar opnieuw van dit spektakel. De mergelgangen zijn sfeervol verlicht en er staan talloze gezellige kraampjes met de leukste cadeautjes.

 • De toegang kost €8,50 en voor kinderen €5.
 • Je kan de kerstmarkt bezoeken doordeweeks van 11u tot 19u en in de weekenden al een uurtje eerder vanaf 10u.

Wil je graag Valkenburg bezoeken in de kerstperiode? Lees dan zeker ons uitgebreid blogartikel over een bezoekje aan Kerststad Valkenburg, de meest bijzondere Kerststad van Nederland.

Miniatuur mergelsculpturen uit de bijbel

 • Ook in de grotten van ‘MergelRijk’ is het bijzonder sfeervol in de kersttijd met lampjes en kerstbomen.
 • In de grot vind je miniatuur mergelsculpturen uit de bijbel en bijzondere kerstdorpen. Leuk voor jong en oud, zeker het maken van je eigen kerstsouvenir van mergel.
 • Een ticket kost €13,25 en kinderen krijgen €3 korting.

Grootste verlichte kerstboom van Limburg

Nieuw in 2020 is dat ook de Wilhelminatoren onderdeel is van ‘kerststad Valkenburg’. De toren wordt omgetoverd tot de grootste verlichte kerstboom van Limburg. In de weekenden vindt er een kleine culinaire kerstmarkt plaats met Glühwein, chocomelk en hapjes. In de Wilhelminagroeve vind je een mooie kerststal.

Route d'Amuse in Valkenburg

 • Vergeet ook zeker niet de Route d’Amuse die tijdens kerststad Valkenburg enorm populair is.
 • Er zijn 4 wandelroutes waarbij je tijdens je wandeling bij 4 horecazaken een lekker hapje krijgt.
 • De routes laten je Kerststad Valkenburg zien, maar ook het prachtige heuvellandschap in de regio.
 • De kosten hiervoor zijn €11,95 per persoon.
 1. Château St. Gerlach en de mooie fresco's in de Sint-Gerlachuskerk

In het naburige dorpje Houthem-Sint Gerlach, op 30 minuten wandelen van Valkenburg, ligt Château St. Gerlach. Wanneer je Valkenburg bezoekt, is het echt de moeite om dit landgoed eens te bezichtigen. Het Château St. Gerlach wordt omringd door authentieke bijgebouwen, prachtige baroktuinen, een rozen- en kruidentuin, een fruitarboretum en een wijngaard. Je vindt er ook een groot beeldenpark waar allerlei kunstwerken tentoongesteld worden die je kan kopen. Kortom, je komt er ogen te kort.

Verder biedt het Château St. Gerlach ook nog zalen en salons voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen en kan je genieten van culinaire gerechten in Les Salons, gevestigd in de voormalige woonvertrekken van de laatste aristocratische bewoner van Château St. Gerlach.

Sint-Gerlachuskerk

Naast het kasteel kan je hier ook de Sint-Gerlachuskerk bezoeken. Absoluut de moeite waard. Wanneer je de kerk binnenwandelt, vallen de kleurrijke fresco's uit de 18de eeuw je meteen op. Ze zijn gemaakt door de Duitse barokschilder Johann Adam Schöpf en illustreren onder meer het leven van Sint Gerlach. Naast de barokke wandschilderingen kan je er het orgel, de schatkamer en graftombe van Sint Gerlach met heilig zand bezichtigen. Je kan deze kerk gratis bezoeken.

Het château op wandelafstand van Valkenburg

Vanaf het landgoed kan je zo het heuvelland in wandelen (wel opletten voor de koeien en paarden die hier zomaar los lopen). Via een pad door het Limburgse landschap bereik je Valkenburg op een halfuurtje. Ongeveer halverwege kan je even pauzeren in de huiselijk ingerichte Chalet Tivoli. Hier kan je lekker opwarmen met een heerlijke chocomelk en proeven van de typische Nederlandse poffertjes.

Bijzonder overnachten in het Château St. Gerlach

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje Valkenburg? Dan raden we een overnachting aan in het Château St. Gerlach. Het voormalige klooster en pachthof van het Château St Gerlach zijn namelijk omgetoverd tot karakteristieke hotelkamers en suites voorzien van mooie decoraties.

Na een drukke dag in de stad, kan je nog even een duik nemen in het Romeinse badcomplex of ontspannen in de spa van het hotel (massages mogelijk tegen betaling). 's Ochtends, na een heerlijke nachtrust, kan je genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt dat geserveerd wordt in het tuinpaviljoen, met zicht op de kruidentuin en het Geuldal. Meer info en boeken.

 1. Pretpark de Valkenier

Pretpark de Valkenier is een leuk familiepretpark met attracties voor kleine en grotere kinderen. Het park is niet heel groot, maar met kinderen kun je je hier prima een middag vermaken. Met je entreeticket mag je ook gratis een rondrit met het Valkenierstreintje door Valkenburg maken.

Openingsuren de Valkenier

 • De Valkenier is van april t/m oktober elke dag geopend tot 17u of 18u.
 • Een entreekaartje kost €15,50. 60+’ers betalen maar €6,50 en dat is inclusief een koffie of thee.
 • Meer info op de website.

REISGIDS VALKENBURG: Wil je graag nog meer zien van Valkenburg en omgeving? Download dan zeker onze reisgids Maastricht én Valkenburg!

 1. Heerlijk eten en drinken in Valkenburg

 • Sushi & Grill Kodoo: Houd je van overheerlijke verse sushi? Dan moet je deze zeker proberen. Er zijn veel lovende woorden over! Het ligt aan het Grendelplein.
 • Pub Henri VIII: Veel biertjes, lekkere hapjes en heerlijke gerechten maken dit een geliefde plek voor vele toeristen en locals. Het ligt midden in het centrum in de Grote Straat.
 • A en B Thai Gastrobar: Authentieke en verse Thaise gerechten zorgen ervoor dat dit restaurant op Tripadvisor de nummer 2 Thai is van heel Limburg, gelegen in de grote straat van Valkenburg. Zeker een bezoekje waard als je houd van Thais eten.
 • Pommes Valkenburg Haute Friture: Dit is geen normaal frituur maar een luxezaak met ware smaaksensaties. Naast de gewone menukaart zijn er ook proeverijtjes. Zin in een frietje op hoger niveau? Ga dan snel naar de Berkelstraat.
 1. Valkenburg onder de sterrenhemel: het nachtleven

Ook als je in de avond wil uitgaan moet je in de Grote Straat zijn

 • Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan Bierspecialiteitencafe de Grendelpoort.
 • Wil je een gokje wagen? Holland Casino is gelegen boven aan de Cauberg en is natuurlijk altijd leuk voor een gezellig avondje uit.
 • Escape rooms zijn het perfecte uitje met vrienden of familie. Mystery House in Valkenburg heeft diverse escaperooms voor 2 tot en met 6 personen. De tarieven verschillen per escaperoom.
 1. De regio rond Valkenburg verkennen

Wil je meer zien van de omgeving? Breng dan een bezoek aan de hoofdstad van Limburg: Maastricht. Geniet van de bourgondische sfeer in deze gezellige stad vol historie, kunst en cultuur. Of breng een bezoek aan Gulpen of Epen, midden in het heuvellandschap.

Er zijn mooie wandelroutes uitgezet. Wil je niet wandelen of ben je met kinderen? Maak dan een onvergetelijk ritje in de Zuid-Limburgse stoomtrein langs de allermooiste plekjes van het Zuid-Limburgse Heuvelland, zoals Wittem, Schin op Geul, Wijlre en Eys.

REISGIDS VALKENBURG: Wil je graag nog meer zien van Valkenburg en omgeving? Download dan zeker onze reisgids Maastricht én Valkenburg!

 1. Waar ligt Valkenburg op de kaart?

Valkenburg ligt aan de kleine rivier de Geul, in het zuiden van de provincie Limburg (Nederland). De oude stad ligt vlakbij de grens met België op zo'n 50 minuten rijden van Hasselt. Je kan een bezoek aan Valkenburg bovendien ook perfect combineren met een bezoekje aan het nabijgelegen Maastricht. Op slechts 15 minuten rijden bereik je de Limburgse stad.

Heb je geen zin om tijd te verliezen bij het zoeken van een (betaalbare) parking? Dan kan je ook gewoon de trein nemen naar Valkenburg. Je komt dan nog eens aan met de trein in een van de oudste treinstations van Nederland.

Wat is de ligging van Valkenburg in Nederland op de kaart?

 1. Waar overnachten in Valkenburg?

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan de Kerststad Valkenburg, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Valkenburg online bekijken.

Thermae 2000

Het 4-sterrenhotel Thermae 2000 is een unieke accommodatie op 15 minuten wandelen van het historische centrum van Valkenburg. Het hotel beschikt over modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige comfort. Verder beschikt dit hotel over een luxe spa- en wellnesscentrum, zwembaden en een elegant restaurant dat uitkijkt op het Limburgse heuvellandschap. Graag eens helemaal tot rust komen? Dan is dit hotel een absolute aanrader! Meer info en boeken.

Hotel Valkenhof

Hotel Valkenhof biedt een warme, intieme sfeer voor een ontspannen verblijf in het oude centrum van de stad. Begin de dag met een gezond ontbijt en profiteer van de uitstekende locatie van het hotel om deze charmante stad te verkennen.

Wandel- en fietsliefhebbers kunnen optimaal profiteren van het schilderachtige landschap rondom Valkenburg, dat gekenmerkt wordt door heuvels en bossen. 's Avonds kan je nog genieten van een glas wijn bij de open haard binnen en kiezen voor een lichte snack of een heerlijke maaltijd. Nadien kan je tot rust komen op je kamer in boetiekstijl. Meer info en boeken.

Hotel Schaepkens van St Fijt

Hotel Schaepkens van St Fijt wordt omgeven door een pittoreske tuin en ligt aan de rand van het centrum van Valkenburg. Je verblijft in een van de modern ingerichte kamers die voorzien zijn van kunstwerken en vintage foto's. Even ontspannen? Neem dan even een duik in het verwarmde binnenzwembad of laat juist al je energie los in de fitness. In het restaurant kan je 's avonds terecht voor een heerlijk dinerbuffet en tweemaal per dag is er een happy hour in de bar van het hotel. Op sommige avonden geniet je zelfs van live-amusement. Verder leent de omgeving zich uitstekend voor prachtige wandel- en fietstochten. Meer info en boeken.

 1. Mis niets van Valkenburg met onze reisgids!

Wil je ook niets missen tijdens je bezoek aan Valkenburg? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Maastricht & Valkenburg boordevol achtergrondinformatie, weetjes en wandelroutes. Eerst uitproberen? Download dan onze gratis preview van de reisgids Valkenburg of bekijk onze stadswandeling door Maastricht.

Maastricht

Gratis preview reisgids Valkenburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 januari 2024 - Freddy Minnaert

Uitgebreide en zeer interessante reisgids. Eveneens komt Valkenburg ook aan bod. Een aanrader

- 18 juli 2023 - Merckx Patricia

J'ai téléchargé le guide parce que je devais me rendre à Maastricht pour le concert d'André Rieu le 06 juillet 2023... Nous y avons passé un agréable séjour et il y a tant de choses encore à voir à Maastricht et dans les environs que j'aimerais vraiment revenir cet été... On a adoré!

- 2 juli 2023 - Ludo Claes

Nu nuttige tips gekregen voor Valkenburg.

- 12 april 2023 - Willy Tielemans

Dit was om een reis voor te bereiden in begin oktober

- 22 juli 2022 - Danielle

ideaal voor een weekendje weg

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?