Müllerthal bezoek? Bezienswaardigheden Klein-Zwiterserland: wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 12

Müllerthal bezoek? Bezienswaardigheden Klein-Zwiterserland: wat te zien en doen?

Bezienswaardigheden en praktische info om het Müllerthal te bezoeken

Het Müllerthal is een heuvelachtige regio in het oosten van Luxemburg, niet zover van de Duitse grens. Omdat de regio er zo feeëriek is wordt ze ook wel eens het Klein Zwitserland genoemd. Het prachtige natuurlandschap heeft heel wat mooie wandelroutes die je door sprookjesachtige groene bossen, langs bijzondere rotsformaties en indrukwekkende watervallen brengen.

Het Müllerthal is de ideale bestemming voor een dagje in de buitenlucht of een wandelvakantie dichtbij huis. In dit blogartikel ontdek je alles over je bezoek aan het Müllerthal.

Praktische info voor je bezoek aan het Müllerthal

Duur1 - 5 dagen ()
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan het Müllerthal zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van het Müllerthal?

Het Müllerthal is gelegen in het oosten van Luxemburg, dichtbij de grens met Duitsland. Het Müllerthal ligt op 30 minuten rijden van de hoofdstad Luxemburg-Stad, en dichtbij het stadje Echternach. Ideaal voor een weekendje.

  1. Wandelen in het Müllerthal

Het Müllerthal is een uniek stukje natuurgebied en biedt enkele mooie wandelroutes door prachtige landschappen, langs kronkelende rivieren, grillige rotsformaties en watervallen. Dit alles, en de rotsformaties in het bijzonder, doet men erg denken aan het mooie landschap van Zwitserland, vandaar dat men de regio ook wel eens het Klein Zwitserland noemt.

In dit blogartikel kom je meer te weten over de wandelroutes en de mooie bezienswaardigheden in het Müllerthal. Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan en verken deze prachtige regio.

  1. Mullerthal Trail

Een van de grootste redenen waarom men naar het Müllerthal trekt, is omwille van de Mullerthal Trail. Deze wandeling is in totaal maar liefst 112 kilometer lang en wordt in drie verschillende etappes afgelegd. Tijdens de wandeling kom je langs het gevarieerde landschap van de regio dat uit onder meer bekend staat om zijn bizarre rotsformaties.

Heb je niet zoveel tijd of wil je maar een stukje van de trail doen? Dat kan ook. De regio biedt een uitstekend netwerk aan (lokale) wandelroutes die je langs sprookjesachtige landschappen brengt met prachtige uitzichtpunten.
Alle wandelingen worden telkens aangegeven. Bekijk alle wandelroutes online.

Müllerthal Trail Route 1

  • Vertrekpunt: Echternach, het centrum van de regio.
  • Hoogtepunten op deze route: Tijdens deze wandeling kom je langs indrukwekkende rotsen, het dorpje Rosport, het Tudorslot, de bedevaartkapel Girsterklaus met prachtig zicht over de akkers in het dal van de Beneden-Sauer en het meer van Echternach.
  • Lengte van de wandeling: 36 km

Müllerthal Trail Route 2

  • Vertrekpunt: bij het busstation van Echternach in de richting Berdorf.
  • Hoogtepunten op deze route: uitzichtpunt Trooskneppchen, Wollefsschlucht (Gorges du Loup - een steile kloof, waarin wolven vroeger hun toevluchtoords vonden), de indrukwekkende Perekop en Wëlkeschkummer, Schéissendëmpel (een kleine maar zeer schilderachtige waterval), en de fascinerende rotsformaties Eilebuerg, Goldfralay en Goldkaul.
  • Lengte van de wandeling : 38 km
  • Stevige wandelschoenen zijn vereist voor deze wandelroute.

Müllerthal Trail Route 3

  • Vertrekpunt: Vanuit het dorp Müllerthal gaat de route richting Beaufort
  • Hoogtepunten op deze route: romantische dalen van de beek de Zwarte Ernzen, Halerbaachtal met zijn indrukwekkende steile rotswanden, kasteel van Beaufort, imponerende Burchtruïne in Larochette, de indrukwekkende Kallektuffquell en de bekende waterval Schéissendëmpel.
  • Lengte van de wandeling: 38 km
  1. Echternach

Echternach is gelegen in het oosten van Luxemburg aan de grens van Duitsland aan de Sûre rivier. De stad is de oudste van Luxemburg en ontstond al in 698 rondom het klooster van Echternach. Er zijn ook overblijfselen gevonden uit de Romeinse Tijd.

  • De stad werd deels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen was Echternach namelijk het front tijdens de Slag om de Ardennen. Na de oorlog werd een groot deel van de stad goed gerestaureerd. In 2010 werd de stad zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.
  • In de stad kan je de oude basiliek van St Willibrordus, die onderdeel was van het oude klooster, bezoeken, waar de restanten van de heilige Willibrordus liggen.
  • Ook een bezoek aan de kerk van St Peter en Paulus is de moeite.
  • Je kan ook langs de overblijfselen van de oude stadsmuur lopen of een bezoek brengen aan de restanten van de Romeinse Villa die buiten de stad te zien zijn.
  • Bij mooi weer is het ook de moeite om eens een bezoekje te brengen aan het meer van Echternach. Dit recreatiemeer is vrij toegankelijk, ideaal om even te zonnebaden en heerlijk te wandelen door het park eromheen.

WANDELTIP: Bekijk hier onze uitgestippelde stadswandeling in Echternach.

  1. Rotsformatie Huel Lee of Hohllay

De Huel Lee of Hohllay, wat ‘holle steen betekent, is een van de vele spectaculaire rotsformaties in het Müllerthal. De rots werd jaren geleden door de mensen uitgehold en werd in de tijd van de Romeinen gebruikt om molenstenen uit te houwen voor de molens in het Müllerthal. De dag van vandaag kan je hier nog steeds enkele sporen van de uitgehakte molenstenen terugvinden. Het is een bijzondere plek in het Müllerthal. Bekijk de ligging.

  1. Het amfitheater Breechkaul

Naast de rotsformaties van de Hohllay grot vind je het Amfitheater de Breechkaul dat dateert uit 1979. Vandaag de dag wordt het gebruikt als openluchttheater. Zo vindt hier ieder jaar de Sint-Hubertusmis plaats. Tijdens deze mis wordt Sint-Hubertus herdacht, de beschermheilige van de jagers. Bekijk de ligging.

  1. Schiessentümpel waterval

De Schiessentümpel waterval is misschien wel een van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden in Luxemburg. De waterval is gelegen onder een brug en bestaat uit 3 verschillende watervalletjes. Langs de waterval lopen verschillende wandelingen, waarbij het mogelijk is om direct vanaf de parkeerplaats in de buurt naar de waterval te lopen of een langere wandeling te maken door de omgeving.

Je komt bij deze waterval uit als je de Stairway Mëllerdall volgt, een prachtige houten trap. Bekijk de ligging.

WANDELING: Met onze uitgestippelde luswandeling in het Müllerthal en Consdorf kom je onder meer langs de Schiessentümpel waterval, de Buddelerkummer, de Versteinerter Dino en de Goldfralay die verwijst naar verwijst naar de legende van een gouden vrouw die de sleutel bezit tot de goudkuil.

  1. De indrukwekkende Perekop

De Perekop is een andere indrukwekkende rots in het Müllerthal en is ook erg populair bij de toeristen. De Perekop is een hoge rotsformatie met een smalle kloof waar je door kan lopen. Eens je de Perekop bereikt hebt, kan je de via de traptreden naar de top van de Perekop wandelen. Vanaf hier heb je zicht op de omgeving. Door de bossen kan het echter wel zijn dat je niet al te veel ziet.

Heel wat toeristen stoppen hier om het unieke rotslandschap te bewonderen. Bekijk de ligging. Niet ver van de Perekop, vind je ook de Grotte Piteschkummer.

  1. De Priedegstull

De Priedegstull rotsformatie dankt zijn naam aan z'n bijzondere vorm die doet denken aan een preekstoel. Als je met de auto op de weg 364, Rte de Grundhof rijdt kom je er langs, stop even aan de parkeerplaats om er ook de Werschrummschlüff te bezoeken. Ligging van de Priedegstull vind je hier.

  1. Kallektuffquell

Op dezelfde weg van de Schiessentümpel waterval, ligt de Kallektuffquell. Kallektuffquell, in de vallei van de Zwarte Ernz, is een kalktufbron met kristalhelder kalkhoudend water dat over de rotsen naar beneden stroomt. Deze indrukwekkende plek is iets minder bekend bij de toeristen maar zeker wel een bezoekje waard! Achter de waterval is er ook een natuurlijk schilderij ontstaan dankzij de combinatie van de kleuren van het water, de rotsen achter de waterval en de verschillende soorten mos.

  1. Waar overnachten in het Müllerthal?

Tijdens je bezoek aan het Müllerthal overnachten in de buurt? We hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgezocht.

Het Trail-Inn Natur & Sporthotel is een 3-sterrenhotel in Berdorf. Dit is een ideale locatie voor wie op zoek is naar nette basic kamers met eigen badkamer en overdag graag de natuur in trekt. 's Morgens kan je energie opdoen aan een continentaal ontbijt. Wie wil kan er een fiets huren om het Müllerthal met de fiets te ontdekken. Meer info en boeken.

Ben je op zoek naar wat meer luxe, dan is B&B White Pearl zeker een aanrader. De B&B in Müllerthal beschikt over een zwemvijver en elke ochtend mag je aanschuiven voor een ontbijt dat vers klaar gemaakt wordt door Otto. De gastvrouw Judith is zeer spontaan en meelevend. Meer info en boeken.

Een camping die we kunnen aanraden is Camping Martbusch. Deze camping heeft alles voor een onvergetelijke vakantie te beleven. Camping Martbusch is een familiecamping gelegen in het bosrijk gebied van Berdorf. Je hebt hier ook meteen toegang tot de lokale rondwandelingen en de route van de Mullerthal Trail 2. Meer info en boeken.

Wat heeft Camping Martbusch allemaal te bieden?

  • Je kan kamperen op het autovrije tentveld, of je kan je vouwwagen, camper of caravan parkeren op het voorziene kampeerterrein.
  • Je kan ook een van de bijzondere glamping accommodaties afhuren.
  • Speel een potje minigolf, voetbal of (beach)volleybal en daag elkaar uit! Daarnaast is er ook een animatieprogramma voorzien. Op regenachtige dagen kan je ook gebruikmaken van de gezelschapsspelletjes.
  • Wil je liever de omgeving van de camping verkennen? Huur dan een paar fietsen bij de receptie.
  • Boek je verblijf op Camping Martbusch.
  1. Praktische informatie voor je bezoek aan het Müllerthal

  • Trek je beste wandelschoenen aan om deze verrassend mooie regio te verkennen.
  • Op zonnige dagen, vergeet je best je zonnecrème niet.
  • Voor informatie over het wandelnetwerk kan je terecht in een van de informatiecentra verspreid over de verschillende dorpjes.
  • Vanuit het informatiecentrum vertrekken verschillende wandelroutes en kan je de Mullerthal Trail volgen.
  • De wandelroutes staan steeds aangegeven. Houd er wel je aandacht bij, het kan al eens zijn dat je een kloof voorbij wandelt zonder dat je het weet.
  • Zaklampen kunnen soms handig zijn.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf en download onze reisgids Luxemburg.

  1. Filmpje: Wandeling in het Müllerthal vanuit Consdorf

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je wandeling in het Müllerthal? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Consdorf!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 13 juli 2023 - frank vannieuwenhuyze

super gids, zoals altijd trouwens !!

- 2 juli 2023 - Anja

heel overzichtelijk geschreven, leuke tips

- 11 mei 2023 - Anita

Erg leuk! Veel aan gehad, we waren zes dagen in Luxemburg, vooral Mullerthal en dat was echt genieten met een grote G! In de gids veel tips die we anders niet hadden gezien denk ik zomaar.

- 8 mei 2023 - Lenssen Jean

Vertrekken tweede helft mei naar Berdorf. Vroeg info omdat jullie uitleg altijd zo gedetailleerd en goed is, geen betere voorbereiding dan jullie reisgids.

- 28 april 2023 - Abieda

Mooie gids dat zorgt voor geweldige momenten en foto's.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?