7 bezienswaardigheden in Echternach die je moet zien

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 bezienswaardigheden in Echternach die je moet zien

De stad Echternach ligt aan de Sûre, die daar de grens vormt met Duitsland. Echternach is het toeristische hoogtepunt van Luxemburg en telt ruim 5.000 inwoners. Haar toeristische aantrekkelijkheid dankt ze aan de mooie ligging in 'Klein Zwitserland' en de vallei van de Sûre.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben bij een bezoek aan Echternach.

Inhoud artikel

  1. Stadsmuur van Echternach

De stadsmuur van Echternach is meer dan 1000 jaar oud, uiteraard werden er in de loop der eeuwen versterkingen aangebracht. Je kan nog een mooi gerestaureerd stuk muur terugvinden op parking 'Kack'. Oorspronkelijk was die 2 kilometer lang, had 20 torens en 4 stadspoorten. Pas in de 19de eeuw werd een groot stuk vernield.

  1. Justitiepaleis

Het vroegere justitiepaleis uit de 14de en 15de eeuw vormt de centrale plaats van het stadscentrum. Dit gebouw is nog ondersteund door drie overgebleven onregelmatige zuilen. Vroeger waren er 5 zuilen (eentje voor elk van de 5 gilden), maar door de slechte onderlinge communicatie over de exacte afmetingen overleefden een paar zuilen niet. Dit gebouw had meerdere functies zoals gevangenis en ‘Dingstuhl’, een plaats waar de notabelen van de stad jaarlijks vergaderden. De beelden op de gevel werden pas toegevoegd in 1898. De laatste restauratie dateert van 1993.

  1. Abdij van Willibrordus

Echternach telt veel nieuwe gebouwen doordat de stad bijna totaal werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Ook de abdij van Willibrordus werd zwaar beschadigd, maar het graf van Willibrordus in de basiliek bleef ongedeerd. Dat kan je zien in de crypte onder het hoofdaltaar (vrij toegankelijk) In 1950 werd de kerk terug opgebouwd zoals ze was in de 11de eeuw. Ze is de belangrijkste bezienswaardigheid van Echternach.

  1. Abdijmuseum

Het Abdijmuseum bevindt zich vlak naast de kerk en is ondergebracht in de kelders van het paleis van de abdij. Hier is de rijkdom van de abdij tentoongesteld. Je ziet er prachtige manuscripten en je komt er meer te weten over het leven en werk van de Heilige Willibrordus.

  1. Orangerie

De Orangerie zelf kan je niet bezoeken. Maar de grote tuin en het gebouw behoorden toe aan de abdij. Het hoeft geen verdere uitleg dat de abdij een enorme rijkdom bezat. Als je uit de Orangerie komt ga je naar rechts. Werp nog even een blik op links en je ziet de toegangspoort van de abdij. Dat de Franse Revolutie er een eer van maakte om deze extreme rijkdom te plunderen is logisch. Ook de abdijkerk moest er aan geloven en werd zelfs een tijdje een aardewerkfabriek.

  1. Kerk St-Peter en St-Paul

De geschiedenis van de kerk St-Peter en St-Paul zou teruggaan tot 698 en werd ontelbare kerken verbouwd en uitgebreid. Ooit zou op deze heuvel nog een Romeins castellum gestaan hebben. Bewijs daarvan is de waterput in de kerk (zijkapel). De moderne glasramen zijn van Franz Gillen.

  1. Musée de Préhistoire

In het Musée de Préhistoire kan je naast de collectie voorwerpen van de prehistorie ook nog een belangrijke verzameling porselein terugvinden. Dit porselein werd hier geproduceerd in de 19de eeuw.

  1. Waar overnachten in Luxemburg?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach.

Booking.com

  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids Luxemburg downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 september 2021 - Rene Zimny

Zeer fijne routes alles heel duidelijk

- 12 september 2021 - Rudolf Janssen

Schiesser tempel cascade. Hallpay grotten.

- 7 augustus 2020 - Els Smeets Verheijen

Een duidelijke reisgids

- 13 juli 2020 - els

Luxemburg heeft wat een mens nodig heeft rust mooie bergen prachtige natuur wat wil je nog meer

- 13 januari 2020 - albrecht vanleysen

was een heel goede reisgids-begeleider!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?