Bezoek het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve: het succesverhaal van Hergé + tips

Bezoek het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve: het succesverhaal van Hergé + tips

5 april 2024 in België0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Hergé Museum + tips

De avontuurlijke reporter Kuifje, de Brusselse kwajongens Kwik en Flupke.. je kent ze ongetwijfeld wel. Het zijn de bekende stripfiguren die op de wereld zijn gebracht door Georges Remi, alias Hergé. In Louvain-la-Neuve kan je het Hergé Museum bezoeken waar je je kan verdiepen in het werk en leven van de Belgische tekenaar en illustrator Hergé. Hij was de beroemdste Belgische striptekenaar en een van de grootste kunstenaars uit de 20ste eeuw.

Het Musée Hergé is zeker een bezoekje waard. Ontdek in deze blogpost alles over je stripbezoek aan het museum.

Inhoud artikel

  1. Wie was Hergé?

Hergé, pseudoniem van Georges Prosper Remi Remi, was een Belgisch striptekenaar en scenarist van stripverhalen. Hij bedacht zijn pseudoniem "Hergé" op 17 jarige leeftijd en gebruikte hiervoor de initialen van zijn naam Georges Remi: RG dat uitgesproken wordt als Hergé. Bij het grote publiek staat hij bekend als de geestelijke vader van Kuifje maar hij was natuurlijk veel meer dan dat alleen. Hij was ook succesvol als illustrator, letterontwerper, publicist, karikaturist en verteller.

Zijn grootste creatie was natuurlijk Kuifje, een jonge journalist die over de hele wereld avonturen beleeft. Kenmerkend voor deze beroemde stripreeks was het humanistische karakter en de heldere tekenstijl, de zogenaamde klare lijn. In sommige gevallen worden gebouwen naar de werkelijkheid getekend en zijn er enkele verhalen die geïnspireerd zijn op echte gebeurtenissen. Ook zijn er heel wat satirische verwijzingen naar de (politieke) geschiedenis van de 20e eeuw.

Na het overlijden van Hergé werd de Stichting Hergé opgericht in 1986. De Stichting wijdde zich aan de identificatie en archivering van Hergé's leven en werk zodat deze later tentoon gesteld konden worden in een museum. In 2002 besloot men een museum te bouwen in het Waals-Brabantse Louvain-la-Neuve. Sinds 2009 kan je een onvergetelijke reis maken doorheen het oeuvre van één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw.

TIP: Verken deze bijzondere stad met onze wandeling door Louvain-la-Neuve.
  1. De buitengevel van Musée Hergé

Wanneer je door de straten van Louvain-la-Neuve wandelt, zal de indrukwekkende voorgevel van het museum je zeker niet ontgaan. Het Musée Hergé zit gevestigd in een indrukwekkend gebouw, een ontwerp van de Franse architect Christian de Portzamparc. Je zal merken dat de ramen en de gevel gelijkenis hebben met de opstelling een stripverhaal. Ook het interieur van het museum is een kleurrijk, modern complex van atypische lijnen en vormen die elkaar overlappen. Het lijkt wel een soort labyrint dat past binnen het universum van Hergé.

  1. Bezoek aan het Hergé Museum

Via een loopbrug wandel je zo het Hergé museum naar binnen. Koop je toegangsticketje aan het onthaal en je krijgt een gratis audio/videogids waarmee je je reis doorheen het museum kan beginnen.

Het museum is onderverdeeld in drie verdiepingen en thematische tentoonstellingszalen die door loopbruggen met elkaar verbonden zijn. Iedere ruimte behandelt een ander aspect uit het persoonlijke en professionele leven van Georges Rémi alias Hergé.

Je krijgt onder andere originele schetsen, tekeningen en stripboeken te zien, maar ook voorwerpen, maquettes en filmfragmenten. De nadruk ligt voornamelijk op zijn belangrijkste creatie, stripfiguur Kuifje maar ook andere belangrijke personages komen aan bod!

De verschillende zalen hebben telkens een eigen thema

  • In de eerste zaal wordt het leven van Hergé weergegeven aan de hand van zijn werk en persoonlijke voorwerpen.
  • Hergé was vooral een bekende striptekenaar maar hij werkte ook een tijdje voor te pers. Zo maakte hij ook reclameposters, gravures en meer. Aan de muren in zaal 2 kan je enkele mooie reclame-affiches zien.
  • In zaal 3 maak je kennis met de personages die Hergé tot leven riep, meer bepaald zijn belangrijkste personage Kuifje. Je ziet onder andere hun eerste verschijningen, karaktertrekken en bijzonderheden. De blikvanger in deze ruimte is echter de kroonluchter met de 226 portretten van alle personages.
  • In zaal 4 zie je welke invloed film en actualiteit hebben gehad op het werk van Hergé.
  • In het “laboratorium” wordt de relatie tussen Kuifje en de wetenschap toegelicht. Hier kan je op de foto met de iconische rode raket uit het album ‘Raket naar de maan‘.
  • Zaal 6 is gewijd aan de verre reizen die Hergé gemaakt heeft en die doorschemeren in zijn albums. De blikvanger hier is de haaienduikboor uit het album ‘De schat van Scharlaken Rackham‘.
  • In de voorlaatste zaal krijg je meer informatie over de uitgeverij en medewerkers van Hergé.
  • In de laatste tentoonstellingsruimte zie je dat Hergé wereldwijd bekend was. Zo maakte de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol een portret van hem.
Aan de hand van een quiz op de audiogids kan je nagaan hoe goed jij de personages kent. Bijvoorbeeld: hoe kan je Jansen en Janssen het best uit elkaar houden?
  1. Het sculptuur van Hergé

In de tuin voor het Hergé museum word je begroet door een bronzen standbeeld van de striptekenaar gemaakt door kunstenaar Tom Frantzen ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het museum. Hergé wordt geconcentreerd uitgebeeld met naast hem een klein Kuifje, zijn hond Bobbie en op zijn schouders een kat. In het museum kom je onder andere te weten dat hij een grote kattenliefhebber was.

  1. Sluit je bezoek af in de boekhandel

Sluit je bezoek af met in de Librairie Hergé, het winkeltje van het museum. Hier vind je uiteraard enkele albums maar ook posters, beeldjes, ansichtkaarten, merchandise of zelfs plaids met een afbeelding van de hoofdpersonages. Een walhalla voor verzamelaars. De openingsuren van het museumwinkeltje zijn van 10u30 tot 18u.

TIP: Wil je graag zelf een van de prachtige strips van Kuifje in huis halen? Bekijk hier alle strips en bestel direct online

  1. Restaurant Le Petit Vingtième

Na je bezoek aan het museum kan je in het moderne restaurant Le Petit Vingtième terecht voor een lekkere lunch of een drankje. Terwijl je op het eten wacht, neem dan even de tijd om de schitterende setting in je op te nemen. De setting van het restaurant is geïnspireerd op de omslagen van de wekelijkse bijlage van de krant "le Vingtième Siècle", die de avonturen van Kuifje van 10 januari 1929 opriep. Raadpleeg hier het menu van Le Petit Vingtième.

  1. Wat zijn de openingsuren van het Hergé Museum?

  • Het Hergé Museum is alle dagen open behalve op maandag en op 1 januari en 24, 25 en 31 december.
  • Van dinsdag tot vrijdag: van 10u30 tot 17u30 (kassa sluit om 17u).
  • Op zaterdag en zondag: van 10u30 tot 18u00 (kassa sluit om 17u30).
  • Meer info op de website.
  1. Waar tickets kopen voor het Hergé Museum?

  • Een ticket voor een volwassene 12€, voor kinderen van 7 tot 14 jaar 5€.
  • Voor kinderen onder 7 jaar is het museum gratis.
  • Prijzen kunnen variëren naargelang leeftijd, beroep of eventuele handicap.
  • Elke eerste zondag van de maand heb je gratis toegang tot het museum.
  • Ook wanneer je een museumpas hebt, kan je het Hergé museum gratis bezoeken.
  1. Wat is de ligging van het Hergé Museum?

  1. Bezoek nadien het centrum van Louvain-la-Neuve

Wandel na je bezoek aan het museum even de stad in. Louvain-la-Neuve lijkt misschien niet de meest opwindende bestemming, maar wie openstaat voor iets alternatiefs zal deze stad zeker bevallen. Fans van street-art kunnen hun ogen er rijkelijk de kost geven. En wie gek is van bevreemdende, brutalistische architectuur zal de stad als een ware speeltuin ervaren. Je kan er bovendien ook aangenaam rondwandelen. Er loopt een mix van studenten, locals en toeristen door de straten. Veel om te ontdekken dus. Volg onze stadswandeling door Louvain-la-Neuve.

VERBLIJFTIP: Overnachten middenin de stad? Dan raden we een verblijf aan in het stijlvolle Martin's Louvain-la-Neuve. Het ligt in het stadscentrum en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends geniet je van een Amerikaans ontbijt of een ontbijtbuffet alvorens je de stad induikt. Meer info en boeken.

  1. Wat is er te zien in de omgeving?

Bezoek Walibi en Aqualibi

Louvain-la-Neuve is natuurlijk niet zo bijzonder groot, op een dag heb je de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Heb je toch een weekendje weg gepland? Dan kan je een onvergetelijke uitstap maken naar Walibi in Waver. Het pretpark Walibi ligt op een kleine 10 minuten rijden en is een leuke uitstap met het hele gezin! Naast de vele kinderattracties zijn er ook heel wat snelle achtbanen en sensationele attracties te vinden. Ideaal dus voor wie op zoek is naar een echte adrenalinekick!

Bovendien wordt ook waterpret gegarandeerd bij je bezoek aan Walibi Belgium dankzij het naastgelegen Aqualibi. Een combinatie van het attractiepark met het waterpark vol glijbanen en golfslagbaden is dan ook een echte aanrader voor wie veel energie heeft en het beste uit zijn dag wilt halen! Meer info op de website.

Breng een bezoek aan de Leeuw van Waterloo

Het herdenkingsmonument staat symbool voor de Slag bij Waterloo, uitgevochten op 18 juni 1815 nabij Brussel. Toen was het een van de grootste veldslagen ooit in Europa.

Napoleon Bonaparte verloor hier tegen de geallieerde legers en de Pruisische strijdkrachten. Twee eeuwen later komen bezoekers nog steeds naar het slagveld om de overblijfselen van de strijd en de belangrijkste tegenstanders te ontdekken. Vanuit Brussel kun je eenvoudig met de auto of met het openbaar vervoer de slagvelden en de museums in Waterloo bezoeken.

Breng een bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville

De Abdij van Villers la Ville is een verborgen pareltje ten zuiden van Brussel. De ruïnes van dit uitzonderlijk erfgoed zijn mooi bewaard gebleven en zijn zeker een bezoekje waard. Je kan ze bezichtigen in de gelijknamige stad Villers-la-Ville. Ideaal voor een weekendje Ardennen. Benieuwd naar je bezoek aan deze abdij? Ontdek hier alvast alle info voor je bezoek aan de Abdij van Villers-la-Ville.

  1. Waar overnachten in Louvain-la-Neuve?

Voor je bezoek aan Louvain-la-Neuve, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Louvain-la-Neuve.

  • Martin's Louvain-la-Neuve bevindt zich in het centrum van de stad en biedt moderne accommodatie. 's Ochtends geniet je van een Amerikaans ontbijt of een ontbijtbuffet alvorens je de stad induikt. Meer info en boeken.
  • ibis Styles Louvain-la-Neuve Hotel is een 3* hotel op wandelafstand van topbezienswaardigheden als het Hergé Museum. Je overnacht in ruime, lichtrijke kamers voorzien van alle nodige luxe en comfort. Iedere ochtend kan je genieten van een onbeperkt ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Villa Monceau ligt net buiten de stad in Ottignies, op 5 minuutjes rijden van Louvain-la-Neuve. Deze charmante villa met rieten dak biedt stijlvolle accommodatie, ruime kamers ingericht met eigentijds meubilair, een aangename tuin en een heerlijk continentaal ontbijt in de ochtend. Verder is er ook nog gratis privéparkeergelegenheid. Bovendien geniet je hier van rust en sereniteit in een groene omgeving. Meer info en boeken.

Wil jij ook Louvain-la-Neuve gaan verkennen? Download hieronder onze gratis reisgids met uitgeschreven wandeling Louvain-la-Neuve, en ontdek de mooiste plekjes van de de stad.

Stadswandeling Louvain-la-Neuve

Gratis stadswandeling Louvain-la-Neuve downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?