Flamenco-show in Sevilla bijwonen? De beste adresjes, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Flamenco-show in Sevilla bijwonen? De beste adresjes, tips & tickets

8 juni 2023 in Andalusië0 reacties

De Spaanse regio Andalusië staat bekend om lekkere tapas, de stierenvechten, sinaasappels en ook om de typische flamenco. Deze muziek- en dansvorm ontstond in Sevilla en nog steeds worden er in heel wat flamencobars dagelijks voorstellingen opgevoerd. Je vindt er zelfs een flamencomuseum!

Wie naar Sevilla gaat, moet dan ook zeker een flamenco show van dichtbij meegemaakt hebben. We maakten een lijst met onze favoriete flamencobars.

Boek je tickets voor een Flamenco show Sevilla online

Ben je in Sevilla dan is een flamenco show bijwonen een echte must. Bezoek een van de tablao's en geniet van heerlijke tapas en een bijzonder flamenco optreden.

Boek een plaatsje bij El Patio Sevillano voor € 38 (inclusief tapas), een van de belangrijkste tablao’s in zijn soort.

Bekijk het volledige aanbod flamenco shows in Sevilla en boek online bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

 1. Wat is Flamenco?

1.1. Meer dan dans alleen

De term flamenco verwijst naar meer dan enkel de wereldberoemde dansvorm. Flamenco omvat een hele cultuur waar dans, zang en muziek de belangrijkste componenten van zijn. Daarnaast bestaan er echter ook flamencostromingen in de literatuur, film en mode.

1.2. Het ontstaan van de flamenco

De meeste historici zijn het erover eens dat de flamenco ontstond in Sevilla, maar ook Jerez en Granada eigenen zich die eer soms toe. Waarschijnlijk is de Andalusische flamencomuziek ontstaan uit de typische zigeunermuziek die beïnvloed werd door christelijke, joodse en Moorse muziekstijlen.

1.3. Sevillaanse flamenco

Sevillanen groeien op met de flamencomuziek en –dans en ze zijn er dan ook erg trots op. Er bestaat zelfs een aparte lokale variant van de flamencodans, de zogenaamde Sevillanas, die je enkel in de bars en theaters van Sevilla kan bewonderen.

 1. Triana, de bakermat van de flamenco

De wijk Triana is het kloppende hart van de flamenco in Sevilla. De wijk ligt aan de oever van de rivier Guadalquivir en je komt er door de bruggen Puente de San Telmo of de Puente de Isabel II over te steken. Er wonen van oudsher veel arbeiders en tot de jaren 1970 woonden er ook veel Roma-zigeneurs die een grote invloed hebben gehad op de lokale flamencostijl.

In de wijk vind je nog steeds veel bars waar regelmatig levendige flamencovoorstellingen gehouden worden. Je zal de Sevillanen er luid horen meezingen, meeklappen en meedansen met de flamencoartiesten.

 1. Een authentieke flamenco show bijwonen

Er worden doorheen de stad op heel wat plekken professionele flamencovoorstellingen georganiseerd. De flamenco shows die we hieronder op een rijtje zetten zijn traditioneel en authentiek en worden vaak opgevoerd op kleine podia. Er hangt vaak een intieme sfeer en de muzikanten en dansers zijn vaak lokale, gepassioneerde artiesten.

3.1. Museo del Baile Flamenco

Het Museo del Baile Flamenco is een museum over de geschiedenis en de betekenis van de flamenco, maar er worden ook workshops en traditionele famenco shows gegeven. Wie kennis wil maken met de wereld van de flamenco is hier op de juiste plek. Je kan online makkelijk tickets voor het museum kopen en er zijn ook tickets voor de flamenco show beschikbaar. Wie zowel het museum wil bezoeken als een voorstelling wil bijwonen, kan ook combitickets kopen.

 • Adres: Calle Manuel Rojas Marcos 3, bekijk ligging op de kaart
 • Het museum is dagelijks open tussen 10:00 en 19:00 en de voorstellingen beginnen om 19:00 en 20:45
 • Soms is er nog een extra voorstelling om 22:15

3.2. Casa del Flamenco

Het Casa del Flamenco houdt dagelijks voorstellingen in een typische patio van een vijftiende-eeuws paleis. Dit flamencohuis werkt met een vaste groep artiesten waaruit voor elk optreden twee dansers, een zanger en een gitarist gekozen worden. De artiesten maken hier geen gebruik van micro’s of versterkers en dat zorgt voor een unieke ervaring.

 • Adres: Calle Ximénez de Enciso 28, bekijk ligging op de kaart
 • Er worden dagelijks flamenco shows gehouden om 19:00 en 20:30 en in de lente en de zomer is er een extra voorstelling om 22:00.
 • Een standaard ticket kost 18 euro, studenten betalen 15 euro en kinderen onder de 6 jaar zijn niet welkom.

3.3. Casa de la Memoria

Het Casa de la Memoria is een cultureel centrum dat al sinds 1998 de Andalusische kunsten promoot. Elke avond worden er twee en soms zelfs drie voorstellingen gehouden met de beste zangers, gitaristen en dansers uit de regio.

 • Adres: Calle Cuna 6, bekijk ligging op de kaart.
 • Er worden dagelijks flamenco shows opgevoerd om 19:30, om 21:00 en soms ook om 22:30.
 • Een ticket kost 18 euro voor volwassenen, 15 euro voor studenten en 10 euro voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar.

3.4. Casa de la Guitarra

Het Casa de la Guitarra is een museum dat vooral focust op de flamenco-gitaar. Er worden dagelijks ook twee flamencoshows van één uur gehouden waarin een kleine groep artiesten je hun traditionele muziek laat horen. Ga hier naartoe voor de zang en het gitaarspel, ook al wordt er ook gedanst.

 1. De tablao's: dans & eten

In de tablao’s in Sevilla kan je uitgebreide flamenco show bijwonen. In de tablao’s treden meestal verschillende artiesten op tijdens één voorstelling en vaak zit in je ticket ook een hapje en een drankje of zelfs een traditioneel Spaans diner inbegrepen.

Deze tablao’s zijn een stuk commerciëler dan de gewone flamencobars, maar je krijgt er wel een goed beeld van hoe die Sevillaanse flamenco precies klinkt en hoe erop gedanst wordt. De dansers zijn er professionals die een traditionele flamenco-opleiding gevolgd hebben.

4.1. El Palacio Andaluz

El Palacio Andaluz is een grote bodega met restaurant waar je kan genieten van heerlijke tapas tijdens de flamenco show. Dagelijks worden er twee shows van anderhalf uur opgevoerd met professionele dansers, eenmaal om 19:00 en nogmaals om 21:30.

 • Adres: Calle María Auxilliadora 18B
 • Dagelijks open van 18:00 tot 23:00; tickets vanaf 40 euro, kinderen tot 6 jaar zijn gratis. Bekijk liggen op kaart.

4.2. Los Gallos

Los Gallos bestaat al sinds 1966 en de flamencovoorstellingen worden hier in een prachtig decor opgevoerd. De eerste voorstelling vindt plaats om 20:30 en de tweede begint om 22:30.

4.3. El Arenal

De tablao El Arenal ligt in de gelijknamige wijk vlakbij het centrum van de stad. Je komt hier terecht in een typisch 17de-eeuws pand waar enthousiaste artiesten het beste van zichzelf geven. El Arenal wordt beschouwd als één van de beste tablao’s van Sevilla en tickets verkopen daarom vaak snel. Ook hier worden dagelijks twee voorstellingen van anderhalf uur gehouden, de eerste om 19:30 en de tweede om 21:30.

4.4. El Patio Sevillano

Deze tablao is een van de oudste van Sevilla en werd al in 1952 opgericht. Veel grote flamenco-artiesten hebben hier opgetreden en nog steeds geldt El Patio Sevillano als een van de belangrijkste tablao’s in zijn soort. Ook hier worden dagelijks twee voorstellingen van anderhalf uur opgevoerd. De eerste begint om 19:00 en de tweede om 21:30.

 1. De peñas

Een peña is een non-profit culturele vereniging die zeer geliefd is onder de lokale bevolking. De flamencovoorstellingen die hier gehouden worden zijn niet heel professioneel, maar vormen wel een goede opstap voor gepassioneerde artiesten. Peña Cultural Flamenco Torres Macarena is de grootste peña van Sevilla.

 • Adres: Calle Torrijiano 29, bekijk de ligging op de kaart.
 • Woensdag- en vrijdagavond wordt er tussen 20:00 en 00:30 volop gedanst
 • Zondag is het centrum tussen 13:00 en 21:00 geopend.
 1. De talrijke flamencobars van Sevilla

Niet alle flamencovoorstellingen in Sevilla zijn betalend. Je kan ook langsgaan bij gewone flamencobars waar artiesten het beste van zichzelf geven in een heel informeel decor. Hieronder lijsten we de leukste flamencobars van de stad op.

6.1. Casa Anselma

De Casa Anselma is de bekendste flamencobar van Triana. Wanneer je er naar de flamencovoorstellingen komt kijken, moet je een drankje bestellen in de bar. Je kan er dan de hele avond genieten van de Sevillanas die opgevoerd worden. De sfeer is er erg ontspannen. Ook de eigenares Anselma staat regelmatig op het podium.

 • Adres: Calle Pages del Corro 49, bekijk ligging online.
 • Casa Anselma is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 20:00 en 01:00.

Onze tip: Ben je in Sevilla, vergeet dan zeker niet onze stadswandeling Sevilla te gebruiken. Zo ontdek je de stad op eigen tempo en kom je langs de mooiste plekjes. Je kan ook onze reisgids Andalusië downloaden, perfect voor een rondreis door de regio.

6.2. Quitpesares

Quitpesares lijkt op het eerste gezicht niet erg bijzonder, maar toch is dit een favoriet van de lokale bevolking. Het was namelijk de bar van de beroemde Sevillaanse flamencozanger Pepe Peregil. Tegenwoordig wordt de zaak gerund door zijn zoon Álvaro. De voorstellingen in Quitpesares worden meestal niet ingepland of aangekondigd en ontstaan eerder spontaan.

Je hebt er dus minder kans om een flamencovoorstelling te zien, maar in het weekend worden er wel regelmatig Sevillanas gedanst.

 • Adres: Plaza Padre Jerónimo de Córdoba 3, bekijk ligging online.
 • De bar is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 20:30 en 01:30.

6.3. La Carbonería

Net buiten de historische Joodse wijk Santa Cruz, waar je onder andere het Real Alcázar de Sevilla kan bezoeken, bevindt zich La Carbonería, een van de bekendste en meest populaire flamencobars. Deze bar bevindt zich in een oud warenhuis en er wordt elke avond live flamenco opgevoerd door verschillende lokale artiesten. Vanaf 22:00 is het hier altijd druk. Een aanrader!

6.4. La Taberna

Ook in de bar La Taberna kan je een flamencovoorstelling bijwonen. In La Taberna wordt vooral gezongen en gitaar gespeeld, de typische flamencodans ontbreekt hier meestal. Het is wel de ideale plek voor wie enkele klassieke flamenconummers wil leren kennen.

 • Adres: Calle Duarte 3, bekijk ligging op kaart.
 • Dagelijks open van 19:00 tot 02:00
 • Op zondag sluit La Taberna de deuren om middernacht

Ontdek de Spaanse cultuur bij je bezoek aan Sevilla. Flamenco is onlosmakelijk verbonden met deze Spaanse regio. Bekijk het volledige aanbod flamenco shows in Sevilla en boek online bij GetYourGuide.

6.5. Lo Nuestro

Lo Nuestro is een kleine bar aan het water in de pittoreske Calle Betis. De bar is slechts enkele uren open, maar je bent er wel bijna zeker van dat je er flamencomuziek zal horen en de traditionele dans zal zien. Vlak naast Lo Nuestro ligt nog een andere flamencobar, El Regoneo, waar je ook bijna elke avond flamencomuziek kan horen.

 1. Filmpje: flamenco in Sevilla

Benieuwd naar hoe die flamenco eruitziet? Bekijk dit filmpje en kom meer te weten over de traditionele dans en muziek. Om het spektakel in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Sevilla moeten reizen.

 1. Download hier je gratis stadswandeling door Sevilla

Herkenbaar: Wil je niets missen tijdens je verblijf? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Sevilla. Ideaal om Sevilla volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer ontdekken van Andalusië? Koop dan zeker onze volledige reisgids Andalusië en ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden over deze prachtige regio.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?