Stedentrip Brugge: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip Brugge

Volledige reisgids kopen voor € 5

Stedentrip Brugge: wat zien en doen? + planning en tips voor je citytrip Brugge

21 maart 2024 in Brugge0 reacties

Op citytrip naar Brugge? Praktische info + handige tips voor je 3-daagse stedentrip Brugge

Brugge, het Venetië van het Noorden, is de uitgelezen bestemming voor een stedentrip. Je duikt er in de middeleeuwen, wandelt er tussen prachtige gebouwen en je kan er lekker eten.

Ben je van plan om een stedentrip naar Brugge te maken, maar weet je niet waar te beginnen? Geen nood, we hebben de perfecte planning voor een driedaagse stedentrip Brugge voor je uitgestippeld, inclusief tips voor restaurants en hotels.

Praktische info voor je bezoek aan Brugge

Duur1-3 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brugge € 32, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
Vespa TourHuur een Vespa en verken Brugge en het Brugse Ommeland va € 90
VerblijvenAan te raden verblijven in Brugge zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Dag 1: Ontdek de highlights van je stedentrip Brugge

Om je stedentrip in Brugge te beginnen, maak je een ontspannende stadswandeling door het hart van deze fantastische stad. Onze stadswandeling Brugge kan je hier downloaden, deze brengt je langs alle highlights van de stad.

De troeven van de Grote Markt

We raden je aan om te beginnen aan het Belfort van Brugge, op de Grote Markt. Deze 83 meter hoge toren kan je beklimmen voor een onklopbaar uitzicht op de West-Vlaamse hoofdstad. Het Belfort wordt ook wel de Halletoren genoemd omdat hier in de middeleeuwen wol en lakens verhandeld werden in hallen. De hallen zijn nu verdwenen, maar het belfort torent nog steeds fier boven de stad uit.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Brugge, inclusief bezienswaardigheden, wandeling & tips.

Eerste kennismaking met Brugge in het Historium

Dit interactief museum is een uitstekende kennismaking met Brugge en daarom is het een goed idee om het Historium meteen op dag 1 van je stedentrip Brugge af te vinken. Je keert hier terug naar het middeleeuwse Brugge van de 15e eeuw via een fictieve verhaallijn in het kader van het schildersatelier van de beroemde schilder Jan Van Eyck. Er zijn muziek en special effects, een fantastische ervaring! Voorzie ongeveer een uurtje voor je bezoek.

TICKETS: Boek hier je toegangstickets voor het Historium en keer terug in de tijd naar het middeleeuws Brugge.

Voormalige vesting De Burg

Wandel via de Breidelstraat verder naar de Burg. Hier stond ooit een grote vesting die onder andere de Noormannen moest tegenhouden. Dit plein was toen volledig omwald en voorzien van toegangspoorten, vandaag vormt het gewoon onderdeel van het stadscentrum. De gebouwen die de Burg omlijnen zijn gotisch of renaissancistisch van stijl. Het opvallendste bouwwerk is ongetwijfeld het Brugse stadhuis.

Een bezoek aan het stadhuis en de Brugse Vrije

Het werd oorspronkelijk opgetrokken rond 1400 en binnenin vind je 19e-eeuwse muurschilderingen. Het hoogtepunt is de Schepenzaal, waar je een met goud bekleed gewelfd plafond kan bewonderen dat je meteen terugvoert naar de middeleeuwse hoogdagen van de stad. Vlak naast het stadhuis zie je de Brugse Vrije, een 18e-eeuws bouwwerk dat lang dienst deed als het gerechtshof van Brugge.

De Heilig Bloedbasiliek

Op de Burg springt nog een bouwwerk in het oog: de middeleeuwse Heilig Bloedbasiliek. Hier wordt een relikwie met het bloed van Christus bewaard, zo vertelt de overlevering. Dat bloed zou door Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, naar Brugge gebracht zijn. Gelovig of niet, deze basiliek verdient absoluut een bezoekje. De kapel is binnenin fantastisch versierd en heeft de tand des tijds als geen ander doorstaan. Weinig andere gebouwen voelen zo hard als een tijdscapsule aan als de Heilig Bloedbasiliek.

Sluit je eerste dag af bij de Vismarkt

Tussen het stadhuis en de Brugse Vrije kan je door de Blinde Ezelstraat wandelen. Je komt dan uit bij de Vismarkt, waar elke voormiddag nog steeds vis verkocht wordt. Al vind je er vandaag de dag in de namiddag ook vooral souvenirtjes. En zo zit je eerste dagje in Brugge erop! Zoek er een (vis)restaurantje uit (bv. Restaurant De Gouden Karpel) en geniet van een heerlijke avond in Vlaanderens mooiste stad.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel La Clé in Brugge, een boetiekhotel waar je tegen zeer scherpe prijzen kan overnachten in het historische centrum van Brugge. Wie houdt van een modern interieur in een historisch kader, met gastvrije eigenaars is hier aan het juist adres. Meer info en boeken.

Dag 2: Boottochtje op de Brugse Reien en shoppen

Boottochtje op de Brugse Reien

Brugge heeft de bijnaam ‘het Venetië van het Noorden’ gekregen. Wat Brugge zo speciaal maakt, zijn de kanaaltjes en romantische bruggen die het stadscentrum typeren. Een boottochtje op de Brugse kanalen mag dan ook absoluut niet ontbreken tijdens je stedentrip Brugge. Je ziet de stad vanop het water voorbij glijden, observeert de gevels vanuit een heel andere hoek en vaart onder verschillende – wel heel erg lage! – bruggen. Onderweg vertelt de gids je leuke anekdotes over wat je allemaal ziet.

 • Er zijn verschillende rederijen die boottochtjes aanbieden. De tochtjes duren bij elke aanbieder even lang en volgen min of meer dezelfde route.
 • Ze vertrekken vanop verschillende plaatsen, onder andere bij de Vismarkt en naast de Gruuthusebrug.
 • De meeste bootjes vertrekken wanneer ze vol zijn.
 • Meer info over een rondvaart door Brugge.

BOOTTOCHT: Wil je zeker zijn dat je een boottocht kan maken tijdens je stedentrip? Dan kan je altijd een boottocht door Brugge op voorhand boeken online bij GYG.

Bezoek enkele must-see's van Brugge als

De Onze-Lieve-Vrouwkerk met haar 122 meter hoge toren. Dit is de tweede hoogste bakstenen kerktoren ter wereld. De bouw begon in de 13de eeuw. Maar ga ook zeker naar binnen. Het pronkstuk van de kerk is namelijk het marmeren beeld Madonna met kind van niemand minder dan Michelangelo. Veder liggen nog Karel de Stoute en Maria van Bourgondië hier begraven.

Vlak naast de kerk ligt het Gruuthusemuseum

Ooit was dit een stadspaleis van een van de machtigste families, vandaag is het een museum waar je alledaagse voorwerpen kan bewonderen van tussen de 15e en 19e eeuw.

Geen zin in dat soort museum vandaag, dan moet je hier ook eveneens een stop maken om de Bonifaciusbrug te bewonderen, een van de mooiste plekjes van de stad. Dit romantische bruggetje steekt een smal kanaal over en wordt omringd door fotogenieke huizen die zowat in het kanaal staan.

Groeningemuseum

Steek de brug over om naar het Groeningemuseum te gaan. Een absolute must voor kunstliefhebbers. Dit is namelijk hét museum om het werk van de Vlaamse Primitieven te bewonderen. In het Groeningemuseum hangen werken van grootmeesters als Van Eyck, Memling, Bosch en Van der Goes.

Er hangen er ook nog enkele beroemde schilderijen uit latere periodes. Zelfs wie niet helemaal thuis is in de kunstwereld zal hier werken zien hangen die een belletje doen rinkelen. Koop hier je ticket voor het Groeningemuseum vooraf online.

Shoppen, shoppen, shoppen

Trek naar de Steenstraat, de belangrijkste winkelstraat van de stad, die de Grote Markt met ’t Zand verbindt. Deze winkelstraat wordt soms vergeleken met de Meir van Antwerpen. Je vindt er verschillende winkelketens alsook lokale boetiekjes, net als in de parallelle Noordzandstraat.

 • Je zal langs de Steenstraat stuiten op de Sint-Salvatorskathedraal, de oudste parochiekerk van de stad. Binnenin hangen werken van Vlaamse Primitieven.
 • Nog een leuke halte in de Steenstraat is The Chocolate Line, de chocoladewinkel van gerenommeerd chocolatier Dominique Persoone. Je ziet er chocolade creaties liggen die doen mondwateren. Ga binnen en proef al dat lekkers.

TIP: Ben je een echte chocoladefan? Dan tippen we je graag het Chocolademuseum Choco Story, gevestigd in een prachtig gebouw. Je komt er te weten hoe chocolade gemaakt wordt, van cacaoboon tot chocoladereep, en natuurlijk mag er ook geproefd worden. Reserveer hier online een rondleiding. Je kan er ook een workshop chocolade maken volgen.

Dag 3: Fotogenieke plekjes van Brugge

Bezoek op de laatste dag van je stedentrip nog enkele fotogenieke plekjes in Brugge zoals de Rozenhoedkaai bijvoorbeeld. Dit is misschien wel het meest gefotografeerde plekje van de stad en zowat het postkaartje van Brugge. Je ziet er het Belfort van Brugge boven het kanaal uitsteken.

Vandaar wandel je richting het Winnewaterpark. Vroeger was dit de binnenhaven van de stad, vandaag is het een gezellig park met bruggetjes en uitzicht op onder andere de Poertoren.

Onderweg kan je nog enkele leuke haltes maken. Zo ligt Brouwerij de Halve Maan op de weg, de bekendste brouwerij van Brugge waar onder andere de Brugse Zot en de Straffe Hendrik geproduceerd worden. Je kan hier een rondleiding volgen waar je alles te weten komt over deze familiebrouwerij, die overigens al bestaat sinds de 16e eeuw. Meer info op de website.

FIETS DOOR DE STAD: Ben je niet zo voor al dat stappen, of wil je snel afstand afleggen in weinig tijd, ga mee met een fietstour door Brugge of huur een e-bike.

Wandel door het Begijnhof

Het is een prachtig stukje Brugge waar in het voorjaar paasbloemen in groten getale het gazon van kleur voorzien. Langs het groen staan pittoreske begijnenhuisjes die tussen de 16e en 18e eeuw opgetrokken werden. Achter de typische witte gevels wonen tot de dag van vandaag nog steeds nonnen. Het is een geweldige plek om de Brugse zwanen te spotten of neer te ploffen op een bankje om van al dat moois te genieten. Een mooie afsluiter van je bezoek aan Brugge!

WANDELTIP: Nog meer fotogenieke plekjes? Bekijk dan ook eens onze wandeling langs de mooiste murals in Brugge en ontdek bijzondere muurschilderingen in en rond de historische stadskern van Brugge.

Leuke hotspots om te eten en drinken in Brugge

We geven je hieronder nog enkele culinaire tips. Om zeker te zijn van een tafeltje doe je er goed aan om te reserveren.

De Republiek

De Republiek is een favoriet onder de locals. Het ligt ietwat verstopt in een straatje waar de meeste toeristen niet komen. De kaart is erg uitgebreid en wisselt af. Er wordt een wereldkeuken geserveerd, aangevuld met enkele Vlaamse klassiekers. Er zijn ook vegan opties.

Erg leuk: je kan tapasporties bestellen om verschillende gerechten te proeven en te delen. Het beste van allemaal is echter het grote en zonnige binnenterras. Een aanrader!

Sanseveria

Brunchen in Brugge doe je in Sanseveria. Dit is een ontbijtbar die de hele dag openblijft en waar bagels centraal staan. Je kan er ter plekke eten of een bagel afhalen en opeten op een van de vele bankjes in hartje Brugge.

Bones

Grote honger na al dat wandelen? Dan raden we je aan om naar Bones te gaan. Dit ribbetjesrestaurant biedt ribbetjes à volonté aan en de wijn wordt aangerekend volgens hoeveel je van de fles op tafel drinkt. Bones ligt op een boogscheut van de Grote Markt. Het restaurant is mooi ingericht met rode stoeltjes en de muren zijn bekleed met boekenkasten.

De Pepermolen

Zoek je naar een iets fijnere keuken, dan raden we je De Pepermolen aan. De kaart is beperkt, maar de gerechten zijn zorgvuldig samengesteld en uitgedacht. De kaart verandert naargelang de seizoenen. Het restaurant werkt met een formulevorm waarbij je zelf kiest hoeveel gangen je eet, van één tot vier.

Optioneel: wat nog meer doen in de buurt van Brugge?

In Brugge valt er ontzettend veel te zien en te beleven. Heb je tijd over of breid je de stedentrip graag uit, dan raden we je aan om de volgende bezienswaardigheden op je lijstje te zetten.

Frietmuseum

Brugge krijgt duizenden internationale toeristen over de vloer en die associëren België niet alleen met Brugge, chocolade en wafels, maar natuurlijk ook met onze nationale trots: de friet. In Brugge kan je het enige museum bezoeken gewijd aan die goudkleurige trots.

In het Frietmuseum leer je hoe frieten ontstaan zijn, hoe ze precies gemaakt worden volgens de regels van de kunst en welke soorten frieten er allemaal bestaan. Natuurlijk moet je ook proeven.

Boek je tickets voor het Frietmuseum

Theater in de Stadsschouwburg

Nog een tip voor de cultuurliefhebbers. De stadsschouwburg van Brugge, in het hartje van de stad, is een van de mooiste stadstheaters van heel Europa. Het werd opgetrokken in 1869 en ziet er nog steeds zo uit als toen. Het beste van allemaal is dat er nog steeds voorstellingen georganiseerd worden. Het loont dus zeker om vooraf het programma te checken. Wordt er een theatervoorstelling georganiseerd? Twijfel dan niet en boek een ticketje.

Varen naar Damme

Elke dag vaart de Lamme Goedzak vier keer uit tussen Brugge en Damme, tussen april en oktober. Deze rivierboot doet er een dik half uur over om de Damse vaart af te varen. Je kijkt uit over de mooie bomenrijen en de graslandschappen rondom.

Eenmaal aangekomen in Damme, kan je terug op verkenning trekken. Dit schattige dorpje kan uitpakken met een mooi marktplein, tientallen boekenwinkeltjes en een imposante kerk waarvan je de toren kan beklimmen. De boot vertrekt in Brugge vanaf de Noorweegse Kaai 31 (om 12u, 14u, 16u en 18u). Meer info op de website.

WANDELING: Download hier onze wandeling langs de Damse Vaart.

Verken het Brugse Ommeland met onze routes

Met de auto of trein naar Brugge?

Brugge is zowel met de auto als met de trein makkelijk te bereiken

 • Ga je met de auto, dan ben je natuurlijk lekker flexibel. Je kan onderweg halt houden waar je wil en eventueel nog andere stedentrippen met Brugge combineren.
 • Het nadeel is dat je mogelijk met files te maken krijgt.
 • Je zal natuurlijk ook parking moeten vinden en betalen.

Waar parkeren in Brugge?

 • Brugge is uitgerust met talloze parkings, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het comfortabelst is parkeren in parking ’t Zand, aan de start van de Steenstraat (bekijk ligging).
 • De goedkoopste optie is parkeren op de Oesterparking aan de achterkant van het station (bekijk ligging). Daar betaal je slechts enkele euro’s per dag, maar de parking is wel snel volzet.

Kom je met de trein, dan kan je makkelijk van het treinstation naar hartje Brugge wandelen of de shuttlebussen nemen die je even verderop afzetten aan het centrum. De trein is de groenste optie en als je parking in rekening brengt ook de goedkoopste. Aan jou de keuze!

Waar overnachten in Brugge?

Op zoek naar een leuk verblijf tijdens jouw bezoek aan Brugge? In het centrum van Brugge en aan de rand van de stad zijn er heel wat hotels te vinden. Of bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Brugge online.

Enkele van onze favoriete hotels, appartementen en B&B's geselecteerd:

 • Hotel Dukes’ Palace is een uniek vijfsterrenhotel in Brugge. Met haar 110 kamers, van elegante suites tot ruime familiekamers, biedt het hotel een groot aanbod van comfort. Even relaxen na een het bezoeken van de stad? Trek dan even terug in het spacentrum van het hotel. Meer info en prijzen
 • Kom je met de trein naar Brugge en zoek je nog een verblijf met goede prijs/kwaliteit? ? In het Ibis budget hotel aan het treinstation kan je gewoon je bagage afzetten en de stad in trekken. Het hotel is ideaal voor budgetreizigers die vaak het openbaar vervoer nemen. Meer info en prijzen
 • Hotel La Clé in Brugge, in dit boetiekhotel kan je tegen zeer scherpe prijs overnachten in het historische centrum van Brugge. Wie houdt van een modern interieur in een historisch kader, met gastvrije eigenaars is hier aan het juist adres. Slapen kan al vanaf €89/nacht. Meer info en boeken
 • Liever overnachten op een camping? Camping Klein Strand is gelegen op 20 minuten rijden van het centrum van Brugge en is ook een uitstekende uitvalbasis om een mooie fietstocht of wandeling te maken in de omgeving. Meer info en prijzen

Filmpje: mooie beelden van Brugge

Zin gekregen in een bezoek aan Brugge? Deze mooie beelden tonen alvast enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Brugge. Om alles zelf te zien, zal je natuurlijk naar Brugge moeten afreizen!

Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brugge?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Brugge? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze stadsgids Brugge met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Download alvast je gratis preview stadsgids Brugge.

Brugge

Gratis reisgids Brugge downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?