Dé 30 x mooiste witte dorpen van Andalusië. Pueblos blancos: foto's + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 30 x mooiste witte dorpen van Andalusië. Pueblos blancos: foto's + kaartje

5 januari 2023 in Andalusië2 reacties

De Spaanse regio Andalusië is een prachtige streek vol geschiedenis, mooie bezienswaardigheden, prachtige landschappen, en authentieke plaatsjes. Je vindt er dan ook een groot aantal mooie dorpen, waarvan het ene al bekender is dan het andere. Overal word je hier omringd door de bijzondere Andalusische architectuur, gekenmerkt door smalle straatjes met witte huizen met vaak rode of bruine daken.

Deze witte dorpen, of pueblos blancos zoals ze in het Spaans genoemd worden, zijn zo gekleurd om het zonlicht te weerkaatsen en de warmte buiten de huizen te houden. Daarnaast zorgen ze zo ook voor een idyllisch straatbeeld.

De meeste witte dorpen bevinden zich in de provincie Cádiz en de Sierra de Grazalema, maar ook in de rest van Andalusië vind je mooie witte dorpen. Onze 30 favorieten op een rij:

Tours en georganiseerde daguitstappen langs de witte dorpen

Wil je graag de witte dorpjes van Andalusië bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Kijk hier naar alle mogelijkheden en tours langs de pueblos blancos van Andalusië, je kan al mee vanaf € 25. Er zijn tal van opties, en vertrekken vanuit Sevilla, Granada, Malaga, Ronda, ...

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Frigiliana

Frigiliana is een favoriet onder de witte dorpen en werd al meerdere malen verklaard tot het mooiste dorp van Spanje. Het plaatsje is vlakbij Nerja gelegen aan de Costa del Sol. De kronkelende straatjes creëren een pittoreske sfeer en gekleurde bloempotten en mozaïeken fleuren de witte muren op.

Moorse Wijk

In het plaatsje is er ook een mooie oude Moorse wijk, met stijlvolle oude kerken, zestiende-eeuwse paleizen en een archeologisch museum. Daarnaast staat Frigiliana bekend om de productie van zoete wijn en honing.

Culturele mix

Je kan ook jaarlijks aan het einde van augustus het bijzondere Festival de las Tres Culturas bijwonen waarbij het samenleven van de tradities van de christenen, moslims en joden wordt gevierd.

Tips om te verblijven in Frigiliana

Tip: Wist je dat je Frigiliana als daguitstap vanuit Malaga of Granada kan bezoeken vanaf € 50, bekijk alle tours en boek online.

  1. Ronda

Ronda is waarschijnlijk het bekendste witte dorp van Andalusië. Het is één van de oudste plaatsen van Spanje en is vooral bekend door de ligging op een rots. De stad wordt in twee gesplitst door de El Tajo de Ronda kloof met de Guadalevín rivier die midden door de stad trekt.

Drie bruggen

De kloof is zo’n 500 meter lang en 100 meter diep, en om van de ene kant van Ronda naar de andere kant te gaan kan je gebruik maken van één van de drie bruggen:

  • Puento Romano of Puente San Miguel
  • Puento Viejo
  • Puento Nuevo

Die laatste is de bekendste brug met de drie bogen en ligt op een hoogte van 120 meter boven de kloof. Zo geeft ze ook een mooi uitzicht over het ravijn.

Stierengevechten in Ronda

Daarnaast kent Ronda heel veel bijzondere bezienswaardigheden. Zo vind je de oudste stierenvechtersarena van Spanje in deze prachtige pueblo blanco, de Plaza de toros de Ronda.

Arabische baden in Ronda

Ook kan je een bezoek brengen aan de baños árabes, de grotendeels nog intact gebleven Arabisch baden uit de dertiende eeuw. Verder vind je er oude Moorse muren, prachtige paleizen, felgekleurde tuinbalkons en nog veel meer.

Ronda is daarnaast een perfecte uitvalsbasis om rest van Andalusië te ontdekken door de centrale ligging tussen Sevilla en Málaga.

Tips om te verblijven in Ronda

  • Hotel Montelirio ligt pal in het centrum en is gevestigd in een gevestigd in een 17de eeuws paleis met prachtige uitzichten.
  • Arriadh Hotel ligt buiten het centrum op een rustige plek omringd door de natuur. De villa is prachtig en mooi ingericht
Wist je dat we ook een compleet uitgewerkte wandeling hebben door Ronda? Download hier je wandelroute + kaart.
  1. Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is een zeer geliefd dorpje onder zowel buitenlandse bezoekers als de lokale bevolking. Volgens veel Spanjaarden is dit een van de allermooiste dorpen van het land.

Uniek uitzicht over de Straat van Gibraltar

Het dorp is gelegen op een heuvel en heeft in de verte zelfs uitzicht over de Straat van Gibraltar. De witgekleurde straatjes worden omringd door sinaasappelgaarden, en daarnaast staan de straatjes ook vol met bloemen. Gibraltar bezoeken? Bekijk zeker ook de belangrijkste bezienswaardigheden in Gibraltar!

In Vejer de la Frontera kan je ronddwalen door de Barrio de la Judería, de joodse wijk, of een bezoek brengen aan het middeleeuwse kasteel dat tussen de 11de en de 15de eeuw in een combinatie van christelijke en Arabische stijl werd opgetrokken. Daarnaast staat Vejer de la Frontera bekend om de molinos de Vejer, mooie authentieke molens die een belangrijk onderdeel waren van de landbouw van de regio.

Tips om te verblijven in Vejer de la Frontera

  • Hotel La Casa del Califa is heel mooi en warm ingericht en is gelegen in het hartje van Vejer de la Frontera. Dit hotel heeft ook mooi dakterras.
  • Hotel Sindhura is een prachtige accommodatie gelegen op het rustgevend platteland net buiten Vejer. Mooie tuin, prachtig uitzicht en groot buitenzwembad.
  • Hotel Fuerte Conil-Resort is ideaal als je wat meer luxe wil. Dit viersterrenhotel ligt bovendien vlakbij het strand van Conil.
  1. Arcos de la Frontera

Het bijzondere dorp Arcos de la Frontera is gelegen op een klif in de Sierra de Cádiz. De Guadalete rivier sluit het dorp langs drie kanten in. Vanuit het dorp kijk je uit op het Lago de Arcos meer, en het de oude dorpskern is te bereiken door vanuit het nieuwe stadsdeel omhoog te lopen of het toeristenwagonnetje te nemen.

Het dorp ontstond in de 13de eeuw en wordt omringd door een middeleeuwse stadsmuur. Vanuit het hoogste punt van Arcos de la Frontera kan je het militaire kasteel Castillo de Arcos zien.

Pittoreske straatjes

Het dorp bestaat uit smalle straatjes waar de mooie witte huizen gedecoreerd worden met rijkversierde deuren en handgemaakte ornamenten op de gevels van de panden. Je vindt er een mix aan Moorse stijlen met de gotische, renaissance en barokke stijlen terug. Langs de renaissance herenhuizen kan je naar de Iglesia de San Miguel lopen, een voormalig Moors fort en een gotisch klooster.

Tips om te verblijven in Arcos de la Frontera

  • Hacienda el Santiscal, een prachtig 15de-eeuws herenhuis, is omringd door prachtige natuur en heeft een heerlijk zwembad, op slechts 10 minuutjes rijden van Arcos de la Frontera.
  • Apartamentos La Casa de la Alameda is een budgetvriendelijke optie. Uitstekende locatie (gelegen aan Plaza de España) en zonnig dakterras.
Er zijn dan ook genoeg redenen waarom dit dorp als één van de meest bijzondere pueblos blancos gezien wordt. Daarnaast doet Arcos de la Frontera ook dienst als de toegangspoort tot de route langs de witte dorpen van de provincie Cádiz. Bekijk ook zeker onze uitgestippelde autoroute door Andalusië!
  1. Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra is gelegen aan de noordelijke grens van het UNESCO-biosfeerreservaat Sierra de Grazalema en kijkt uit op zowel de Gargante Verde als het stuwmeer Embalse de Zahara-el Gastor. Hierdoor is dit witte dorp een populaire uitvalsbasis voor wandelaars, fietsers en klimmers die de groene omgeving willen ontdekken.

Het dorp is gelegen op een heuveltop van 500 meter hoogte en werd gebouwd op de restanten van een oude Moorse stad. Het dorp wordt dan ook als een historisch monument gezien. Je vindt er een mooi dertiende-eeuws kasteel boven op de heuvel met verschillende uitkijktorens, zoals de Torre del Homenaje en de Torre del Reloi.

TIP: Combineer Zahara de la Sierra met Ronda of andere pueblos blancos! Boek online je tour vanuit Sevilla, Granada of Málaga.

Even tot rust komen?

Wanneer je uitgekeken bent in het dorpje of terugkomt van een lange wandeling door de omgeving kan je op het kleine strandje aan het meer, La Playita, tot rust komen.

Tip om te verblijven in Zahara de la Sierra

Vakantiehuis Los 4 Vientos is gelegen op 250 meter van het centrum van Zahara de la Sierra. Verzorgde woning met balkon en uitzicht op de stad.

  1. Grazalema

Grazalema is één van de bekendste plaatsen van de pueblos blancos. Het dorp ligt centraal in het Parque natural de la Sierra de Grazalema op een hoogte van 812 meter. Vanuit het dorp vertrekken dan ook veel wandelingen door het natuurgebied waarbij je de prachtige naaldbossen met zeldzame sparren en de glooiende heuvels van het park leert kennen.

Naast de mooie omgeving is het ook zeker aan te raden om door het dorp zelf langs het centrale plein te wandelen. De mooie kerk, het historische monument Ermita del Calvario en de verschillende uitkijkpunten met uitzicht over de omgeving zijn zeker de moeite waard.

Tips om te verblijven in Grazalema

  • Hotel Fuerte Grazalema ligt in het prachtige natuurreservaat Sierra de Grazalema. Viersterrenhotel met een groot zwembad.
  • Vakantiehuis Casa Chica is een authentieke woning op een voortreffelijke locatie, dichtbij het centrum met uitzicht op de stad. Ideaal voor gezinnen.
  1. Carmona

Carmona is wat hoger gelegen in de provincie Sevilla en is te vinden op een hoge klif met uitzicht over het centrale gebied van Andalusië. Het dorp is één van de mooiste pueblos blancos, maar is nog niet echt ontdekt door toeristen. Je komt hier dus echt in een authentiek plaatsje terecht.

Geschiedenis

Het dorp was een belangrijke plaats in de Romeinse tijd doordat de Vía Augusta door het dorp liep, en daardoor kent Carmona nog steeds een belangrijke Romeinse erfenis. Die is vooral terug te vinden bij de Necropolis Romana, de Romeinse brug en het Romeinse amfitheater. Je kan naar Carmona vanuit Sevilla, boek je tour hier.

Daarnaast zijn er ook vondsten gedaan uit het Neolithisch tijdperk, en vind je ook prachtige bouwwerken uit de middeleeuwen en latere periodes terug, zoals het Alcázar de la Puerta de Seville en de Iglesia de San Pedro. Voor een maaltijd of een drankje kan je terecht op het centrale plein van Carmona, waar veel restaurants en cafés zijn.

Tips om te verblijven in Carmona

  • Vlakbij het centrum vind je Frenteabastos Hostel & Suites. Deze accommodatie is erg mooi ingericht en heeft een terras en buitenzwembad.
  • Het prachtige 4-sterren Alcázar de la Reina is wondermooi en bijna royaal ingericht. Het is gelegen aan de rand van de stad en biedt de nodige luxe.

Meer te weten komen over de productie van olijfolie in Carmona? Ontdek en proef met deze tour € 45, boek online!

  1. Iznájar

Iznájar ligt centraal in de regio van Andalusië, in de provincie Cordoba. Het dorp ligt op een heuveltop die omringd wordt door een dam. Vanuit het dorp heb je uitzicht over het Embalse de Iznájar, het grootste waterreservoir van Andalusië.

In het dorp vind je het Castillo de Iznájar en de mooie Iglesia parroquial de Santiago, evenals de Torre de San Rafael en verschillende uitkijkpunten. Net als Carmona is Iznájar nog niet ontdekt door het grote toerisme en zal je dus vooral veel lokale bevolking tegen komen hier.

Tip om te verblijven in Iznájar

Iznájar Suites heeft een ideale locatie, zo'n 500 meter buiten het centrum en de kamers zijn verzorgd ingericht. Er is gratis parkeergelegenheid.

  1. Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas is een bijzonder wit dorp dat tussen de rotsen, op een hoogte van 640 meter, gelegen is. De witte huizen zijn in de omgevende rotsen gebouwd. Door de rotsige omgeving vind je ook verschillende grotten in en rondom het dorp, zoals de Cuevas de la Sombra en de Cuevas del Sol.

Cultuur opsnuiven?

Daarnaast vind je boven op de heuvel een oud Arabisch fort, en in de stad kan je ook een mooie gotische kerk en het oude stadhuis bezoeken. Daarnaast vind je in het Centro de Interpretacíon Medioambiental del Olivar informatie over de culturele en natuurlijke geschiedenis van Setenil. Iets verderop kan je verschillende Romeinse ruïnes bezoeken.

Tips om te verblijven in Setenil de las Bodegas

  • La Casa Del Rio is een ideaal gelegen ruim appartement met dakterrasje en uitzicht op de rivier.
  • In Casa Rural Las Cuevas de Setenil overnacht je in het centrum van het authentieke dorp. De locatie is prachtig. Er is een balkon met uitzicht op de oude straatjes.

Wil jij ook graag Andalusië en de witte dorpjes ontdekken? Download onze gratis rondreizen door Andalusië.

  1. El Gastor

El Gastor is een klein dorpje ten noorden van de Sierra de Grazalema. Gelegen op een hoogte van 590 meter en omringd door olijfgaarden is dit plaatsje zeer authentiek gebleven en zijn er dus ook bijna geen toeristen.

Op het kerkplein midden in het dorp zit de lokale bevolking gewoon gezellig bij te praten met elkaar. Het dorpje wordt ook wel het balkon van de witte dorpen genoemd en het is dan ook zeker de moeite waard om door het kleine doolhof aan steegjes rond te lopen. Breng ook aan bezoek aan de Iglesia de San José, deze wordt omringd door witte huizen is gedecoreerd met gekleurde bloempotten.

Tip om te verblijven in El Gastor

Cabaña Lentisco is perfect gelegen vlakbij El Gastor. Er is een buitenzwembad, tuin en een terras. De cabane waar je overnacht is erg charmant.

  1. Mijas Pueblo

Het dorpje Mijas Pueblo is gelegen tussen Marbella en Torremolinos vlak aan de Costa del Sol. Ondanks de ligging is Mijas Pueblo behoorlijk authentiek gebleven, en er is dan ook veel te zien in het dorp.

Stierengevechten

Zo kan je een bezoek brengen aan het Plaza de Toros de Mijas, de stierenvechtersarena van het dorp. Ook het typische stadhuis, Ayuntamiento de Mijas, en de oude katholieke kerk Ermita de la Virgen de la Peña zijn de moeite waard. Daarnaast is het dorp een perfect uitgangspunt als je tijdens een bezoek langs de witte dorpen ook wilt genieten van een dagje op het strand van de Costa del Sol.

Tips om te verblijven in Mijas Pueblo

  • La Careza De Mijas ligt een stuk buiten het centrum op een prachtige plek tussen de natuur. Perfect om tot rust te komen in alle luxe. Erg mooi ingericht in Ibiza-stijl.
  • Hostal El Escudo de Mijas is een charmant en schilderachtig hostel in het centrum van Mijas, dichtbij het Plaza de la Constitución. Gelegen op een berg metprachtig uitzicht over de Costa del Sol.

Onze tip: Wil je graag mee met een daguitstap naar Mijas Pueblo? Bekijk de mogelijkheden en boek online vanaf € 40

  1. Olvera

Olvera is het meest noordelijke plaatsje langs de meest bekende pueblos blancos route en wordt als de hoofdstad van de witte dorpen gezien. Het dorp ligt op een hoogte van 643 meter in de heuvels en wordt omgeven door olijfbomen, waarvan gezegd wordt dat ze de beste olijfolie van Andalusië produceren.

Net als bij veel andere witte dorpen torent het kasteel van Olvera hoog boven het dorp uit. Daarnaast vind je in het dorp ook een prachtige kerk, de Parroquia de Nuestra Señora de la Encarnación.

Tips om te verblijven in Olvera

  • Buiten het centrum van Olvera vind je Cortijo El Guarda, een prachtige gerestaureerde Andalusische boerderij met spectaculair uitzicht op de Alcalá-vallei. Er is een grote binnenplaats en buitenzwembad.
  • Vakantiehuis Casa Cal Y Sol heeft een eigen zwembadje en patio. Rustig gelegen in Olvera en mooi uitzicht.
  1. Ubrique

Ubrique ligt aan de voet van de Sierra de Ubrique, tussen de Sierra de Grazalema en het Parque Natural los Alcornocales. Hierdoor wordt het dorp omgeven door een rotsachtig landschap vol olijfbomen en kurkeiken.

Ubrique is de grootste plaats van de pueblos blancos, en is met ruim 17.000 inwoners officieel een stad. In de straten van Ubrique vind je dan ook veel verschillende bezienswaardigheden, zoals het stadhuis en meerdere mooie kerken, maar vanuit de plaats kan je ook een prachtige wandeling door de groene omgeving maken.

Tips om te overnachten in Ubrique

  • Loft Sierra Cádiz ligt in Ubrique en is perfect voor koppels. De kamer beschikt over een bubbelbad en biedt alle nodige comfort.
  • Hotel Sierra de Ubrique is een rustiek hotel met groot zwembad, gelegen aan de rand van Ubrique. Omringd door heuvelachtig landschap.

Tip: Met onze uitgestippelde rondreis langs de witte dorpen van Andalusië kom je langs de meest bijzondere dorpjes.

  1. Cortegana

Cortegena is een dorp gelegen in het biosfeerreservaat Parque Natural Sierra de Aracena y Picos de Aroche, en wordt daardoor omringd door kurkbomen.

In het gebied werden veel archeologische vondsten gedaan uit de Neolithische tijd, waarnaast het plaatsje zelf ook veel historische monumenten biedt. Zo vind je op de heuvel het middeleeuwse kasteel Castillo de Cortegana en iets verderop de stierenvechtersarena Plaza de Toros de Cortegana.

Ook kan je er een bezoek brengen aan één van de kerken, zoals de Iglesia del Divino Salvador, of bezoek het Casa Mudéjar de Cortegana museum.

Tips om te verblijven in Cortegana

  • Hotel Sierra Luz is uitstekend gelegen en beschikt over een verwarmd overdekt zwembad en is omgeven door mooie tuinen.
  • Net buiten het centrum vind je vakantiehuis Mirador Don Jose met privézwembad. Ruime accommodatie met vier slaapkamers en grote loungeruimte.
  1. Casares

Het witte dorp Casares ligt aan de voet van de Sierra Crestellina. Het dorp kent een aantal bezienswaardigheden, zoals de Iglesia parroquial de San Sebasitan, het oude kasteel van Casares en de Fuente de Carlos III bron. Daarnaast kan je in de omgeving verschillende grotten bezoeken.

Andalusische held

Het dorp staat echter vooral bekend als de geboorteplek van Blas Infante, de auteur van de tekst ‘Ideal Andaluz’ en de initiatiefnemer van de autonomie van Andalusië. Hij creëerde daarnaast het volkslied van Andalusië, evenals de vlag van de regio. In Casares vind je dan ook een cultureel centrum over deze volksheld en een museum.

Tips om te overnachten in Casares

  • B&B Kia Ora heeft alles wat je maar wil: superlocatie met fantastisch uitzicht, rustige ligging, mooi ingericht, fijn terras. Top adres!
  • Buiten het centrum vind je het unieke Alcazaba Lagoon Apartment. Er is een waterpark, een binnen- en buitenzwembad en watersportfaciliteiten.

Tip: Boek hier je privé tour door Casares vanuit Marbella of Málaga.

  1. Baeza

Het plaatsje Baeza, gelegen in de Jaén provincie van Andalusië, ligt aan de rand van een klif in de Loma de Úbeda bergketen.

Stukje Italië in Spanje

Baeza staat bekend als één van de best bewaarde voorbeelden van de Italiaanse renaissance architectuur in Spanje, waardoor het plaatsje samen met het naastgelegen Úbeda op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is gezet.

Tips om te verblijven in Baeza

  • La Casa del Maestro de Música biedt huizen en appartementen in het centrum van Baeza. Je wordt voorzien van alle comfort en de locatie is uitstekend.
  • Palacio de los Salcedo is een erg uniek hotel, gevestigd in het Salcedos paleis (paleis van de graaf en gravin) in Renaissance-Gotische stijl. Dit is een van de meest symbolische gebouwen van de stad. Charmant hotel en unieke ervaring!

Je vindt dan ook heel wat monumenten terug in Baeza, zoals de Universidad de Baeza uit de 16de eeuw, de Natividad de Nuestra Señora Catedral uit dezelfde periode, en het Palacio de Jabalquinto. Een tour door Baeza kan al vanaf € 20.

  1. Úbeda

Een paar kilometer van Baeza ligt het plaatsje Úbeda. Dit stadje is iets groter dan Baeza en ontving net als Baeza veel geld in de zestiende eeuw. Zo werd er geïnvesteerd in de bouw van vele paleizen en kastelen in de Italiaanse renaissancestijl. Leer meer over de geschiedenis van dit dorp tijdens een historische wandeltocht!

In 2003 werden de centra van beide plaatsen dan ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste bezienswaardigheid van Úbeda is het Vázques de Molina plein, waaromheen vele bijzondere gebouwen uit de Renaissance te zien zijn, zoals de Basílica de Santa María de los Reales Alcázares en het Palacio de las Cadenas.

Daarnaast vind je ook de bijzondere Hospital de Santiago, de Capilla del Salvador en nog een hoop andere monumenten in Úbeda.

Tip om te verblijven in Úbeda

In een prachtig 17de eeuwse gebouw vind je het Alvaro de Torres Boutique Hotel, vlak naast het klooster van Santa Clara. Heel het hotel is elegant ingericht.

  1. Lucainena de las Torres

Het dorpje Lucainena de las Torres ligt in de provincie Almería en is daarom wat meer afgezonderd van de andere pueblos blancos. Desondanks wordt dit als één van de mooiste dorpjes gezien.

Het dorp ligt op een verhoging in het woestijnlandschap van de Desierto de Tabernas. Nog steeds worden de witte huizen mooi afgewerkt met veel groen en door de vele bloempotten die overal in het dorp te vinden zijn.

Vanuit het dorp lopen verschillende wandelingen door het gebied, die je ook door de groene delen van het landschap brengen.

Tip om te verblijven in Lucainena de las Torres

B&B Cortijo 4 Elementos biedt uitzicht op de bergen. De kamers hebben een privé badkamer en er kan gebruik gemaakt worden van een gedeelde keuken. met een bank en een flatscreen-tv. De tuin met barbecue, grote terrassen, olijfbomen en druivenranken is prachtig en zeker een meerwaarde.

  1. Genalguacil

Genalguacil is een dorpje wat vooral de moeite waard is door de mooie omgeving waarin de witte huizen zijn gelegen. Het wit steekt mooi af tegen het vele groen van de pijnbomen, kurkeiken en kastanjebomen. In de straten vind je ook veel gekleurde kunstwerken terug.

Openluchtmuseum

Het dorp doet dan ook eigenlijk dienst als een groot openluchtmuseum, met naast muurschilderingen ook veel beelden en uitgehouwen bomen. Deze werken worden elke twee jaar gemaakt binnen een week, waarna de kunstenaars de werken voor een tijd in de straten van Genalguacil achterlaten.

Tips om te verblijven in Genalguacil

  • Op zo'n 8 kilometer van Genalguacil vind je landhuis Cortijo La Alberca. Deze charmante accommodatie wordt door familie gerund en ligt in de prachtige Huebro-vallei. Er is een mooie tuin met sinaasappel- en olijfbomen en een zwembad. Er zijn ook veel prachtige wandelroutes in de buurt.
  • Villa En Lucainena is een vakantiehuis met drie slaapkamers en twee badkamers, gelegen in een rustige en mooie omgeving. Het huis is vrij modern en heel netjes. Perfecte accommodatie voor gezinnen.
  1. Alhama de Granada

Alhama de Granada is een mooi stadje in de buurt van Granada. Het plaatsje ligt op een strategische ligging aan de rand van de Río Alhama kloof, waardoor het dorp dan ook veel waterbronnen heeft. Hierdoor trok het plaatsje zowel Romeinen, als later de Moren en de Christenen aan.

Architectuur in verschillende stijlen

In Alhama de Granada zijn dan ook veel verschillende stijlen terug te vinden, en zo kan je onder andere door een mooie Arabische wijk lopen. In het dorp vind je veel mooie bouwwerken zoals de Hospital de la Reina, de Iglesia de la Joya, de Iglesia del Carmen en de Convento de San Diego.

Daarnaast gaan er ook vele wandelingen door de prachtige omgeving rondom Alhama de Granada, vanwaar je mooie uitzichten krijgt op het dorp.

Tips om te verblijven in Alhama de Granada

  • In het mooie landhuis La Maroma Rooms & Views, op een steenworp van Alhama de Granada, heb je prachtig uitzicht over de stad. De locatie is erg gunstig en de kamers zijn mooi ingericht.
  • Pension La Seguiriya is gevestigd in een 18e-eeuws huis in Alhama de Granada. De kamers zijn charmant ingericht, de sfeer is erg relaxt en je kan genieten van mooie uitzichten op het fijne dakterras.

Wil je ook Granada verkennen? Download dan onze stadswandeling Granada om geen enkele hotspot te missen!

  1. Villaluenga del Rosario

Villaluenga del Rosario ligt in de Sierra de Grazalema op een hoogte van 858 meter en is daarmee het hoogstgelegen officiële witte dorp van Andalusië. Het dorp is niet heel groot en heeft naast een museum en een mooie kerk niet heel veel meer bezienswaardigheden.

De payoyo geitenkaas waar het dorp bekend om staat moet je zeker eens proberen. Daarnaast is het dorpje een mooi uitgangspunt voor verschillende wandelingen door het natuurpark.

Tips om te verblijven in Villaluenga del Rosario

  • Conjunto Rural Casa Victoria is een heel knus huisje, perfect voor twee personen. Het is prachtig gelegen en perfect als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Je kan prachtig wandelen in de buurt.
  • Het Charmante Alojamientos Rurales Appartement beschikt over twee slaapkamers en een terras met spectaculair uitzicht op de bergen.
  1. Medina-Sidonia

Medina-Sidonia is een wit stadje wat vaak vergeten wordt, maar dit bijzondere plaatsje wordt gezien als één van de oudste steden van Europa. Het plaatsje werd al ten tijde van de Romeinen bewoond, waarna de Moren en later invloedrijke Spaanse hertogen naar Medina-Sidonia trokken.

Het Castillo de Medina-Sidonia werd tussen de 13de en de 15de eeuw opgetrokken, maar je vindt ook een Romeins archeologisch complex in het plaatsje. Bezoek ook de verschillende mooie kerken en loop langs de oude poorten van het stadje.

Tips om te verblijven in Medina-Sidonia

  • Casa Antigua gelegen in het hartje van Medina Sidonia biedt een zalige tuin en terras. De accommodatie is erg charmant en authentiek ingericht. Bovendien een uitstekende locatie.
  • De appartementen van La Vista de Medina zijn gesitueerd in het historische centrum van Medina Sidonia. Het uitzicht is adembenemend. Er zijn twee kleine zwembaden en mooie natuur. De omgeving is prachtig: je vindt Romeinse ruïnes en historische bij wijze van spreken op elke hoek van de straat.
  • Bij Pension Nr. 9 hebben alle kamers een eigen zithoek en badkamer. Geweldige locatie in een monumentale stad. Nr. 9 is heel mooi ingericht en beschikt bovendien over een fijn terras.

Tip: Wil jij ook Medina-Sidonia en de plaatselijke stieren boerderij bezoeken? Boek je tour online.

  1. Almodóvar del Río

Het plaatsje Almodóvar del Río ligt vlakbij de grote stad Córdoba, in de Vega del Guadalquivir streek. Vanuit het witte stadje kijk je dan ook uit op de rivier.

Bij de rivier vind je de oude Portus Romanus, en een stukje verderop ligt het Castillo Almodóvar del Río, een prachtig kasteel uit de achtste eeuw vanwaar je mooi uitzicht hebt over het plaatsje en de omgeving.

Tips om te verblijven in Almodóvar del Río

  • Een stukje buiten het centrum van Almodóvar del Río vind je het mooie Finca la cigarra. Dit landhuis heeft een eigen zwembad, tuin, gratis privéparkeergelegenheid en je kan er gezellig barbecuen. De ligging is erg rustig en de omgeving prachtig.
  • Apartamentos Balcón de la Vega bevindt zich pal in Almodóvar del Río. De appartementen zijn voldoende ruim en bovendien mooi en comfortabel ingericht.
  1. La Iruela

Het plaatsje La Iruela ligt op een top van de Sierra de Cazorla en wordt omgeven door olijfgaarden en de Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas natuurpark. Op een uitstekende rots vind je het Castillo de la Iruela, welke uitkijkt over het dorp en de omgeving.

Bijzonder aan het plaatsje is dat je in de omgeving gebruik kan maken van spa’s van olijfolie. Verken de regio van Andalusië en de Witte Dorpen met onze uitgewerkte rondreizen door Andalusië.

Tips om te verblijven in La Iruela

  • Vakantiehuis Alojamiento Rural Casa Fuente del Prado heeft alles wat je nodig hebt voor een prachtige gezinsvakantie. De accommodatie heeft een eigen zwembad en patio, gratis parkeerplaats, vier slaapkamers en zelfs een hot tub. Prachtige wandelingen in de buurt. Een perfecte plek om tot rust te komen!
  • La Finca Mercedes is een landelijk hotel met buitenzwembad gesitueerd in het hart van La Iruela. De ligging van de accommodatie is fantastisch. Ook ideaal om vanaf hier Cazorla te bezoeken.
  1. Zuheros

Het bergdorpje Zuheros, aan de rand van het natuurpark Sierras Subbéticas, staat bekend om de schoonheid van het plaatsje. Het dorpje wordt omringd door olijfbomen, en aan de rand van het dorp kijkt het Castillo de Zuheros uit over de prachtige omgeving.

Ook staat het plaatsje bekend om de geitenkaas, die je zeker eens zou moeten proeven als je de kans krijgt. In de buurt is er ook een bijzondere grot vol ,vleermuizen, die je kan bezoeken.

Tips om te verblijven in Zuheros

  • De landelijke appartementen van Los Castillarejos liggen in het centrum van Andalusië, tussen de dorpen Luque en Zuheros. Je beschikt over een gezellig balkon met geweldige uitzicht en er is een mooi overloopzwembad. De appartementen zijn ruim en netjes.
  • Vakantiehuis Casa El Remanso De Zuheros beschikt over vier slaapkamers. De inrichtingen is heel netjes en modern, je voelt je meteen een beetje in paradijs. Ook de locatie is top.

Op zoek naar een roadtrip die je langs Zuheros neemt? Download hier onze uitgestippelde route

  1. Salobreña

Salobreña ligt aan de Costa Tropical in de provincie Granada en is daardoor zeer populair als een verblijfplaats. Het oude centrum van het stadje is een typisch pueblos blancos centrum met een doolhof aan kleine straatjes omgeven door witgekleurde huizen.

Aan de rand van de oude stad van Salobreña ligt het tiende-eeuwse Moorse kasteel Castillo de Salobreña, dat uitsteekt boven de witte gebouwen. Aan de onderkant van de heuvel, richting de zee, liggen de nieuwere gebouwen van het stadje, die rondom de vijf stranden van Salobreña zijn gelegen.

Tips om te verblijven in Salobreña

  • Hotel Miba is een erg stijlvol hotel met heel mooie kamers. Er is een buitenzwembad met uitzicht op zee, een prachtig terras en zonnedek. Je wordt hier voorzien van alle comfort! Het stadje is op loopafstand.
  • Pensión Mari Carmen is een eenvoudige accommodatie, maar wel met alles wat je nodig hebt. Het is gelegen in het historische dorp Salobreña en van op het terras heb je een mooi zicht. De badkamers zijn privé of gedeeld.

Tip: Combineer Salobreña met andere steden aan de Costa Tropical tijdens deze dagtour.

  1. Pampaneira

Het kleine dorpje Pampaneira ligt verscholen in de bergen van de Barranco de Poqueiro, samen met de twee andere dorpjes Bubión en Capileira.
De Berberse architectuur is in deze dorpjes goed bewaard gebleven en is terug te zien in de verschillende gebouwen.

Bezoek hier de mooie Iglesia de la Santa Cruz aan het Plaza de la Libertad en loop langs het Artesania y Bodega Desakos kunstcentrum vol kleine winkeltjes met traditionele en authentieke producten.

Tips om te verblijven in Pampaneira

  • Dreams Alpujarra heeft de perfecte ligging als je van van natuur en rust houdt. Er is een zwembad en elk appartement heeft een eigen terrasje. De appartementen zijn heel mooi en netjes ingericht met warme sfeer, een plezier om te verblijven, zeker een aanrader!
  • Casita Paloma is zeer dicht bij het stadsplein van Pampaneira gelegen, maar wel in een rustige straat. Huisdieren zijn hier toegelaten. Het appartement is eenvoudig ingericht en er is een terras. Goede accommodatie prijs-kwaliteit.
  1. Algodonales

Het plaatsje Algodonales ligt ten noorden van de Sierra de Grazalema. Je vindt hier verschillende Romeinse opgravingen en de prachtige barokke Iglesia de Santa Ana.

Handgemaakte gitaren

Dit witte dorpje staat echter vooral bekend om de lokale ambachtslieden die de allermooiste gitaren maken, en je vindt dan ook verschillende gitaarwinkels in het dorpje.

Tips om te verblijven in Algodonales

  • Appartement ATICO-PLAZA beschikt over drie slaapkamers en uitzicht op de stad. Het appartement is eenvoudig ingericht, maar het is erg lichtrijk en proper. Zalig zonneterras waar je kan ontspannen.
  • Bij Hostal El Cortijo vind je een authentieke sfeer. Je kan tot rust komen in de tuin of genieten van een lekker hapje. Goede budgetvriendelijke optie.
  1. Benaocaz

Het dorpje Benaocaz, gelegen in de Sierra de Grazalema, is naast een mooi wit dorpje ook een belangrijk historisch monument. Het plaatsje omvat een Moors gedeelte, evenals de restanten van een Romeinse weg. Ook vind je er de restanten van het 13de en 14de-eeuwse kasteel Aznalmara met uitzicht over de omgeving.

Tips om te verblijven in Benaocaz

  • Op zo'n 500 meter van Benaocaz vind je de prachtige Navazos loft. Deze accommodatie is heel mooi ingericht, een mix tussen landelijk en loft, met als troef een zalig dakterras. Heel fijne plek, er is aan elk detail gedacht.
  • Apartamentos Rurales Sierra Alta is gelegen in het nationaal park Sierra de Grazalema. Het wordt dus omgeven door mooie natuur en je kan genieten van een buitenzwembad. De accommodatie zelf is basic ingericht, maar je beschikt over voldoende ruimte.
  1. El Bosque

El Bosque ligt aan de rand van het park van de Sierra de Grazalema, aan de oevers van de Majaceite rivier. Tussen en rondom de witte huizen van het dorp vind je dan ook veel groen, en je kan er een bezoek brengen aan de mooie El Castillejo botanische tuin. Daarnaast lopen er vanuit El Bosque verschillende schitterende wandelroutes langs de rivier en door het natuurpark.

Tips om te verblijven in El Bosque

  • Het charmante en authentieke Hotel Enrique Calvillo wordt uitgebaat door een familie en heeft een goede locatie met een aangename omgeving. De kamers zijn ingericht met de typische tegelvloeren en houten balken. Een rustieke plek.
  • Casa Rural El Vihuelo is een unieke accommodatie. Dit hotel is gevestigd in een gerestaureerde olijfoliemolen daterend uit de 19de eeuw met uitzicht op de bergen, gelegen net buiten het dorp El Bosque in een prachtige omgeving. Ook de kamers vallen in de smaak: mooi ingericht en alle nodige comfort.

Onze tip: Bezoek de verschillende pueblos blancos tijdens een dagtour vanaf € 70.

  1. Kaartje: ligging van de Pueblos Blancos

Kaartje met de bekendste witte dorpjes van Andalusië:

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Andalusië: Download onze reisgids!

Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Andalusië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Andalusië met een volledige uitgestippelde rondreis van Andalusië, en alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Andalusië.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 april 2023 - Saan

Veel aan gehad , goede informatie

- 2 maart 2021 - Kees Peeters

Ik heb met veel plezier de gids doorlopen en we kunnen hier veel goede en leuke tips uit gebruiken nu maar hopen dat we weer snel het reizen kunnen hervatten. groetjes Kees

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?