Stadswandeling Aken - Aachen, zie het mooiste van de stad

Volledige reisgids kopen voor € 10

Stadswandeling Aken - Aachen, zie het mooiste van de stad

  • Startpunt: Friedrich-Wilhelm-Platz, Aken
  • Eindpunt: Friedrich-Wilhelm-Platz, Aken
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 2,7 km
  • Duur: 4 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Aken

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Aken hotel 4* buiten de milieuzone

Aken hotel 4* buiten de milieuzone

Leonardo Hotel Aachen **** ligt net buiten de milieuzone (geen sticker nodig). Zeer dichtbij afrit snelweg A4. Goede verbindingen met openbaar vervoer. Parkeerkost ca. 6 euro/dag bij het hotel. Huisdieren toegestaan.

Wandelroute langs de kunstschatten van Aachen en Karel de Grote

Aken (Aachen) is Karel de Grote dankbaar en laat dat ook zien. Het was Karel de Grote die de stad al in de tweede helft van de achtste eeuw een grote uitstraling bezorgde. Sinds dan kan Aken uitpakken met gebouwen, standbeelden en tal van andere bezienswaardigheden gelinkt aan Karel de Grote. Zeker ook in de Dom vind sporen van Karel de Grote met o.a. zijn troon, relikwieën, het Karelschrijn en de brave man ligt er ook begraven.

Maar Aken is nog zoveel meer dan Karel de Grote. Aken heeft zijn bezienswaardige stadskern met historische fraaie gebouwen, zijn elegante winkelstraten, hippe shoppingcentra, zijn geneeskrachtige bronnen maar vooral ook zijn musea (Centre Charlemagne, Couven Museum, Internationales Zeitungsmuseum). Op zoek naar een dichtbij bestemming, aantrekkelijk en toch cool voor een leuk weekendje uit? Kom naar Aken, eveneens de ideale uitvalsbasis voor de ontdekking van de nabijgelegen Eifel en het 3-landenpunten. Nog meer bezienswaardigheden in Aken lees je op onze blog.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam hotel in Aachen? Hotel Krone Aachen ligt net buiten het centrum en een ideale plek om de stad te verkennen.

Aken

Gratis stadswandeling Aken downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Rurhgebied en Urbanana

Ontdek de deelstaat Noordrijn-Westfalen via een complete reisgids, 14 wandelingen en 2 fietsroutes die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-track Aken: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Niet te missen bezienswaardigheden in de stadswandeling Aken

Aken dankt deels haar faam en uitstraling aan Karel de Grote, eerst koning en later keizer. Hij regeerde tijdens de 8ste eeuw over het Frankische Rijk dat zover uitstrekte dat het een groot deel van het huidige West-Europa besloeg. Als epicentrum koos hij Aken uit. Hij liet er een palts (koninklijk paleis) optrekken. Zoals het er toen uitzag, kan je vandaag niet meer zien want inmiddels is al veel verdwenen. Toch zijn er nog sporen terug te vinden. Bijvoorbeeld in de Dom waar de vroegere Mariakerk die Karel de Grote liet bouwen als basis diende en in het huidige stadhuis. Karel de Grote overleed in Aken op 28 januari 814. Hij kreeg zijn laatste rustplaats in de keizerskapel van de Dom.

Tijdens onze stadswandeling kom je langs bijna alle bezienswaardigheden die een link hebben met Karel de Grote. In de vaste collectie van het Centre Charlemagne, het stadsmuseum van Aken, is er ruime aandacht voor Karel de Grote.
Copyright: buste Karel de Grote Moskwa / Shutterstock.com en troon Karel de Grote Takashi Images / Shutterstock.com

Je kan vele uren besteden aan musea bezoeken in Aken. Hierbij lijsten we er enkele op die zeker de moeite lonen.
Centre Charlemagne
Een vrij recent stadsmuseum, althans de invulling ervan. Het gebouw is uit de jaren 60 van de vorige eeuw. De permanente collectie brengt de geschiedenis van Aken. Veel aandacht gaat daarbij naar Karel de Grote. Het gaat vanaf de eerste nederzettingen tot het moderne Aken vandaag. A-typisch voor dergelijk museum is de 'geschiedenisruimte' waar je naar hartenlust kan experimenteren verband houdende met het alledaagse leven uit de Karolingsche periode. Heel leuk voor de kinderen.
Couven Museum-Haus Monheim
Een herenhuis uit 1662 waar eerst een apotheek werd ingericht. Later opgekocht door Andreas Monheim (vandaar de dubbele naam van het museum) die zelf een apotheker was. Hij liet het huis ombouwen door het architectenduo Couven (vader en zoon). Het interieur bevat meubilair en huisraad uit de periode van 1740 tot 1840. Je vindt er rococo als ook classicisme en Biedermeier. Het museum wil tonen hoe de rijke burgerij in de 18de en 19de eeuw woonde.
Ludwig Forum für Internationale Kunst
Hier zie je vooral moderne kunst. Het echtpaar Ludwig waren de grondleggers omdat zij een indrukwekkende collectie reeds bezaten. Je vindt er pop-art, kunst van de jaren '60 tot vandaag. Bijzonder detail: het museum is gehuisvest in een vroegere paraplufabriek. Hier zijn kunstwerken te zien van onder meer Close, Haring, Warhol, Lichtenstein, Borowsky e.a.
Internationales Zeitungsmuseum
Ruim 200 000 dagbladen van over de ganse wereld zijn hier opgeslagen. Dit dagbladmuseum heeft ook een bibliotheek, een archief en in de vaste collectie wordt uitgediept hoe een bericht evolueert naar het geschreven artikel. Ook krijg je er een blik op de media van de toekomst. Leerrijk en boeiend.
Copyright: Shutterstock.com 

Je kan Aken niet bezoeken zonder de Dom binnen te gaan. De Dom (of kathedraal) behoort tot één van de hoogtepunten. Hier bevindt zich de laatste rustplaats van de Karolingische heerser Karel de Grote, werden 30 Duitse koningen gekroond. De kerk was het eerste Duitse bouwwerk dat door UNESCO de erkenning kreeg van uitzonderlijk cultureel erfgoed. De koorhal, het Karelschrijn en Mariaschrijn, het octogoon, de keizerlijke troon, de kapellen, de preekstoel met bladgoud bedekt, enz. Stuk voor stuk zijn het kostbaarheden die een bezoek zo uniek maken. De bouwgeschiedenis is op zijn minst gezegd opzienbarend. De oudste delen dateren uit het einde van de 8ste eeuw. Vele verbouwingen en uitbreidingen zouden nog volgen. In 1884 pas werd de toren toegevoegd. 

Je kan individueel de Dom bezoeken aan de hand van een Nederlandstalige folder bij de ingang voor een symbolisch bedrag. Hou wel rekening met de openingsuren. Wil je de troon en het koor bezichtigen, dan kan dat enkel als je voor een geleid bezoek kiest. Voor een rondleiding bekom je alle nodige informatie bij de Dominformation, tegenover de Schatkamer. Een ticket vooraf reserveren is echter niet mogelijk. Kijk hier voor meer info over rondleidingen met gids  of op de website www.aachenerdom.de

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

415 ervaringen

- 6 juni 2024 - Jean-Philippe Janssens

Alweer een leuke stadswandeling: Interessante informatie, mooie route en speciale tips. Ik blijf fan! Buiten dat is Aken gewoon een prachtige stad om eens te bezoeken. Rijke historie, gezelligheid en er altijd wel wat te doen.

- 14 mei 2024 - Maria C

Wij hebben de route gewandeld met 3 koppels en vonden heel goed de weg. We hebben de belangrijkste gebouwen kunnen bewonderen. De uitleg was voldoende. Bedankt!

- 10 mei 2024 - Els

Duidelijke en mooie stadswandeling met goeie tips.

- 26 februari 2024 - Myriam Vanden Nest

Zeer goede reisgids, heel duidelijk en overzichtelijk. Aangenaam om te gebruiken ook.

- 25 februari 2024 - Anne Schrooten

Handig om de wat uitleg te lezen bij de bezienswaardigheden.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?