Noord-Frankrijk rondreis van Lille tot Calais: complete voorbeeldroute

Volledige reisgids kopen voor € 10

Noord-Frankrijk rondreis van Lille tot Calais: complete voorbeeldroute

 • Startpunt: Lille
 • Eindpunt: Calais
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 460 km
 • Duur: 7 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen in hotels 3* met ontbijtbuffet

Noord-Frankrijk rondreis 7 dagen

Je verblijft op 3 locaties in Noord-Frankrijk, telkens in charmante 3* hotels, zo zijn de verplaatsingen beperkt. Inbegrepen: 6x ontbijtbuffet. Half pension in alle hotels mogelijk.

Autoroute Noord-Frankrijk van Lille via Saint-Omer en Le Touquet naar Calais

Deze rondreis door Noord-Frankrijk bevat in 7 dagen een superaanbod aan mogelijkheden. Variatie troef met autoroutes, stadswandelingen, museabezoek, een tochtje op een platte schuit en óók belangrijk 3 heerlijke verblijfadresjes***. We starten met een verkenning van Lille (Rijsel). Nadien volgen nog wandelingen in Arras, Cassel, Saint-Omer, Boulougne-sur-Mer, Montreuil-sur-Mer en Le Touquet.

De autoroute door Frans-Vlaanderen zal zeker voor aangename momenten zorgen en moet het opkomend gevoel van heimwee wat drukken. Na een laatste verblijf in Montreuil-sur-Mer klimmen we langzaam terug naar boven, maar niet vooraleer we een grondige verkenning doen van de prachtige Côte d'Opale tussen Boulogne en Calais.

Dag per dag route rondreis Noord-Frankrijk

 • Dag 1: heenreis via Lille met een stadswandeling - 2 nachten in Lens: La Maison Rouge ***
 • Dag 2: Museum Louvre Lens en autoroute Eerste Wereldoorlog of stadswandeling Arras
 • Dag 3: Autoroute door Frans-Vlaanderen met stadswandeling in Cassel - 2 nachten in Lumbres (Saint-Omer): Hotel du Golf ***
 • Dag 4: Stadswandeling Saint-Omer en Museum La Coupole of boottocht op de Clairmarais
 • Dag 5: Stadswandeling Boulogne-sur-Mer - 2 nachten in Montreuil-sur-Mer: Hotel Best Western L'Hermitage ***
 • Dag 6: Stadswandelingen in Montreuil-sur-Mer en in Le Touquet (duinen en stad)
 • Dag 7: terugreis via de autoroute van de Côte d'Opale tussen Boulogne en Calais
Noord-Frankrijk

Gratis rondreis Noord-Frankrijk downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Noord-Frankrijk

Ontdek Noord-Frankrijk met onze complete reisgids: 7 autoroutes + 22 wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids uniek.
Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord-Frankrijk: we hebben de GPS-tracks (GPX - ITN) van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Niet te missen bezienswaardigheden langs deze autoroute Noord-Frankrijk

Het Louvre in Parijs werd stilaan te klein, vandaar dat het in casu de Franse regering was die besliste om ergens in Frankrijk een tweede filiaal open te stellen. Men koos de stad Lens en niet toevallig deze oude mijnstad. Door de sluiting van de mijnen kon Lens wel een 'economisch' zetje gebruiken, in dit geval met behulp van de toeristen. Het Museum Louvre staat overigens op de voormalige mijnsite. De nabijheid van de autosnelweg, Lille op een half uurtje rijden en Vlaanderen dichtbij en bovendien veel Engelsen die hierlangs passeren op weg naar het zuiden, allemaal beweegredenen om Lens te kiezen.

Het is een immens groot gebouw waarin vier afdelingen de permanente collectie toont als tijdelijke. Hoewel, dat permanente moet je ook niet te letterlijk nemen want op regelmatige basis worden de tentoonstellingen aangepast. Er is immers voldoende materiaal vanuit Louvre Parijs.

De kans is groot dat je bij een wandeling in Cassel Nederlands zal horen praten. De Vlaming en Nederlanders komen nog altijd graag afgezakt naar Cassel. Deze stad ligt niet eens zo ver van de Belgische grens (Poperinge op 20 km). Je moet een heuvel op (de Casselberg) om er te geraken en als je ook nog eens tot naar het plateau klimt in het Parc du Château, dan word je daar getrakteerd op een fabuleus uitzicht over de regio. Oriëntatietafels helpen je om te weten wat waar ligt.

Met de stadswandeling die wij in Cassel uittekenden, kom je langs de bezienswaardigheden van Cassel. Er is de markt met de estaminets, het goed aangeprezen Musée départemental de Flandre, de kerk Notre-Dame, het ruiterstandbeeld van maarschalk Foch en het reeds genoemde park boven. Maar ook stap je op de 'promenade des remparts', dit is het wandelpad, fraai aangelegd op de vroegere vestingwallen met 'vreemde' bruggetjes.

Wil je meer te weten komen over de verwoestende vliegende bommen uit de Tweede Wereldoorlog, dan kunnen we een bezoek aan het museum La Coupole ten zeerste aanraden. Het museum ligt bij Saint-Omer (7km). Wat tijdens de oorlog een lanceerbasis was is omgebouwd tot een multimediaal museum. Je krijgt er te lezen en te zien over de vliegende bommen doch ook het verband met de ruimtevaart. Hier steek je heel wat van op. De geschiedenis van de ontwikkeling van de bommen, de inzet tijdens de strijd, het veroorzaakte leed en hoe ze een aandeel hadden bij de ruimtevaart. Alles mooi verpakt in films, foto's, maquettes, infoborden, ... Wil je het goed doen, trek er minstens een halve dag voor uit. 

Als je daar dan toch bent, neem er ook Blockhaus Eperlecques mee, ten noorden van Saint-Omer. Het is een flink uit de kluiten gewassen bunker, heringericht als herdenkingsplaats als eerbetoon aan de vele burgerslachtoffers (vooral opgevorderden) en soldaten.

Verwacht je niet aan zeewater in Montreuil-sur-Mer. De zee ligt op een kwartiertje rijden. Maar er lag wel een economisch belangrijk handelskanaal, de Canche dat evenwel compleet zou verzanden. De stad kan je in twee delen opsplitsen, een boven- en benedendeel. Met de stadswandeling blijven we vooral in de hogere straten, wat ook het oudste gedeelte is. Je wandelt op de citadel, op de markt, in de straat bekend als decor voor de eerste verfilming van 'Les Misérables', voorbij een kerk en kapel en in de pittoreske rue du Clape-en-Bas.

Le Touquet ligt in het departement Pas-de-Calais, ook wel Paris-Plage genoemd. Dat komt omdat met deze in de 19de eeuw gelanceerde benaming gehoopt werd om de Parisiens tijdens het weekend naar het strand van Le Touquet te kunnen lokken. Maar misschien was die ruim 250 km toch iets te ver voor de Parijzenaar. Niettemin, wij komen er wél en doen er een wandeling van net iets meer dan 6 km. De route laat je het mondaine karakter zien, de villa's, de jachthaven en nog een paar andere bezienswaardigheden. Maar we gaan ook de natuur in en wandelen een flink stuk op het strand en in de duinen, in een natuurgebied met het estuarium van de Canche, enz.

Als je pas voor het eerst zou kennismaken met de Côte d'Opale ga je je bijna zeker afvragen waarom je nog niet eerder hier was. De Opaalkust, al klinkt dit wat 'ruwer' in onze eigen taal, is een aaneenschakeling van natuur, architectuur, cultuur en gastronomie. In de rondreis Noord-Frankrijk kiezen we voor een traject tussen Boulogne-sur-Mer tot in Calais. We volgen de kustlijn op de D940. Kom wel af en toe uit de wagen of je mist een paar 'finesses' van deze autoroute. Maak een wandeling bv. langs de krijtrotsen van Les Dunes de la Slack bij Wimereux. Het Musée 39-45 handelt over de volledige tijdsduur van de Tweede Wereldoorlog (Ambleteuse). Een ander museum is het Musée du Mer de l'Atlantique, bekend als Batterie Todt. Het is een bunker die als lanceerbasis gebruikt werd voor bommen op Engeland. Er is ook aandacht voor de Atlantikwal.

En uiteraard kunnen we de Côte d'Opale niet verlaten zonder een frisse neus te halen op de iconische plekken Cap Griz-Nez en Blanc-Nez. Wie nog wat meer inspiratie wil voor bezoekjes zijn er nog Blériot Plage, de Eurotunnel en eindigen doen we in stijl met een verkenning van Calais.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

79 ervaringen

- 16 juni 2023 - CALLE

Precies wat ik zocht !!! Erg bedankt!

- 20 maart 2023 - nico fierloos

fijne volledige gids. Ik mis wel een overzichtskaart ter orientatie. Nu is het een kwestie van dikwijls zoeken en heen en weer bladeren. Als zo een kaart aan het begin van een hoofdstuk getoond zou worden en je zou die uitprinten leest het een stuk makkelijker

- 28 februari 2022 - Henk Gerritsen

Prima informatie, wij hebben de reis reeds geboekt

- 27 februari 2022 - André Van Peteghem

alles dik in orde

- 29 december 2021 - Conny Demonie

Zeer interessante en gedetailleerde gids. Wij hebben de route: Rijsel - Arras – Montreuil – Boulogne-sur-Mer- Saint Omer gedaan op basis van de gids. Onderweg hebben we de stadswandelingen te Rijsel, Arras, Le Touquet-Paris-Plage, Saint Omer en Boulogne-sur-Mer gestapt. De plannen en uitleg zijn zeer waardevol. Je hebt geen andere gids meer nodig. Ook de parkeersuggesties hebben wij gevolgd. Een aanrader!

Gratis rondreis Noord-Frankrijk downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?