De Walletjes in Amsterdam bezoeken? Tips voor je rondleiding door de rosse buurt

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

De Walletjes in Amsterdam bezoeken? Tips voor je rondleiding door de rosse buurt

26 maart 2024 in Amsterdam1 reactie

De Wallen van Amsterdam zijn onderdeel van de oudste, maar ook meest controversiële wijk van de stad. De wijk is erg populair bij toeristen, mannen, geliefden en vrouwen op een vrijgezellenavond. De rosse buurt staat bekend om de sekswerkers die in de roodverlichte ramen staan, waarnaast er ook veel sekstheaters, winkels, clubs en coffeeshops te vinden zijn in de wijk.

Een rondleiding door de rosse buurt is 1 van de grootste activiteiten in Amsterdam, maar nieuwe regelingen zullen een bezoek aan de Wallen minder makkelijk maken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Amsterdam

Duur1 - 5 dagen ()
Openbaar vervoerJe kan tickets voor het openbaar vervoer eenvoudig online kopen € 9
BereikbaarheidMet de trein naar Amsterdam, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Amsterdam zijn:
PakketreizenWil je ook op citytrip naar Amsterdam? Deze reis kan je boeken bij Euroreizen (va. € 175)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Red Light District van Amsterdam

Amsterdam heeft technisch gezien 3 rosse buurten. Zo ligt er een rosse buurt nabij de Singel, tussen de Raadhuisstraat en het centraal station van Amsterdam, evenals rondom de Pijp achter het Rijksmuseum. Het bekende Red Light District van Amsterdam dat ook wel bekend staat als de Wallen ligt in de buurt ten oosten van het Damrak. Dit gebied is zo’n 250 m bij 250 m groot en is gelegen tussen de Lange Niezel en Korte Niezel in het noorden, de Zeedijk en de Nieuwmarkt in het oosten, de Koestraat en Sint Jansstraat in het zuiden en de Warmoesstraat in het westen.

De Wallen zijn onderdeel van het oudste deel van Amsterdam, en zowel de gotische Oude Kerk en de Warmoesstraat dateren uit de 13de eeuw. In het gebied zijn dan ook veel kleine keiensteegjes te vinden rondom de met bomen omringde grachten, waar veel karakteristieke architectuur uit de 13de, 14de en 15de eeuw terug te vinden is.

De naam 'de Wallen' heeft het gebied te danken aan de stadswallen die hier in de 14de eeuw langs de grachten lagen als onderdeel van de vestingwerken van de stad.

Van illegaliteit naar legaliteit

 • Al sinds de 15de eeuw, maar mogelijks zelfs eerder, was dit een plek voor prostitutie en verschenen de eerste bordelen in het gebied. Langs de Zeedijk kwamen de matrozen die tijdelijk aangemeerd waren in de Amsterdamse dokken op zoek naar vertier. Vanaf 1578 werd de prostitutie en de facilitering ervan regelmatig afgestraft, en werd het een ondergronds beroep. Desondanks bleef het gebied rondom de Zeedijk bekend staan om de prostitutie.
 • In 1811 werd de ban op prostitutie opgeheven, waarbij er regulaties werden geïntroduceerd om zo ook de gezondheid van de sekswerkers te monitoren.
 • Aan het begin van de 20ste eeuw waren er opnieuw campagnes om de prostitutie in het gebied te verminderen en in 1911 kwam er weer een ban op de facilitering van prostitutie, maar niet op prostitutie zelf.
 • Vanaf de jaren 30 van vorige eeuw ontstond de raamprostitutie waar de Wallen tegenwoordig bekend om staan. Sekswerkers mochten niet meer vanaf de deuropening klanten naar binnen lokken, maar het was wel toegestaan om achter een raam te zitten met de gordijnen deels open.
 • Vanaf de jaren 60 groeide de prostitutie vervolgens sterk.
 • In oktober 2000 besloot de overheid om prostitutie te reguleren in plaats van te verbieden en sindsdien is het dus legaal voor de sekswerkers om achter de ramen te staan.

Faciliteiten voor sekswerkers

Door de reguleringen van de overheid sinds 2000 moeten sekswerkers zich aanmelden als een zelfstandige ondernemer en dienen ze ook belastingen te betalen. Daartegenover zorgt de overheid dat de prostituees toegang hebben tot gezondheidszorg en in goede en veilige omstandigheden werken. Op de Wallen is een speciaal boekhoudkantoor te vinden voor de prostituees, waarnaast er ook sociale vakbonden zijn opgezet.

Ook worden de sekswerkers bijgestaan door het Prostitutie Informatie Centrum. Al die regelgevingen en organisaties zorgen ervoor dat sekswerk veel beter gereguleerd is en ook veiliger is voor zowel sekswerker als klant.

 1. Wat mag je verwachten op de Wallen?

400 ramen en meer dan 700 sekswerkers

 • Op de Wallen zijn ongeveer 400 ramen te vinden waar dagelijks zo’n 700 sekswerkers aan het werk zijn.
 • Er zijn 15 officiële seksclubs, en 12 officiële escortbedrijven, jaarlijks ontvangen de sekswerkers zo’n 200.000 klanten.
 • Naast de raambordelen zijn er ook nog andere zaken terug te vinden in de rosse buurt, zoals peepshows, theatershows met live seksperformances, sekswinkels waar video’s, tijdschriften, sekshulpmiddelen en seksspeeltjes verkocht worden, seksbioscopen, coffeeshops en bars.

Op de Wallen is er ook nog veel meer te zien

 • Tegenwoordig zijn er ook verschillende restaurants, cafés en zelfs trendy winkels terug te vinden op de Wallen.
 • Verder kan je er ook een bezoek brengen aan het Prostitutie Informatie Centrum, het Erotica Museum en Red Lights Secrets, evenals de Oude Kerk en de Waag.
 • Rondom het Red Light District vind je ook het Musee du Cannabis en het Hash Marihuana & Hemp Museum.
 • De sekswerkers die op de Wallen te vinden zijn allemaal vrouwen. Voor een stunt van het Prostitutie Informatie Centrum waren er voor een korte periode ook tijdelijk 4 mannen in de ramen te zien, maar buiten deze actie om werken er geen mannelijke prostituees op de Wallen.
 • De meeste raambordelen zijn langs de grachten te vinden en zijn te herkennen aan de rode lichten die de ramen verlichten.
 • In de zijstraten zijn ook raambordelen te vinden, waarvan een deel verlicht worden met blauwe lichten. Hier werken transseksuele vrouwen, en de blauwe lichten moeten klanten helpen om de cis- en transseksuele vrouwen te onderscheiden.
 1. Veiligheid en criminaliteit op de Wallen

De stad Amsterdam erkent dat er een behoefte is aan seks en drugs en om te voorkomen dat die praktijken in een onveilig en illegaal milieu gebeuren zijn ze geaccepteerd als onderdeel van het Amsterdamse stadleven. Doordat de prostitutie op de Wallen sterk wordt gereguleerd door de overheid vinden er maar weinig incidenten plaats in het gebied. Sekswerkers hebben het recht om potentiële klanten te weigeren als ze zich niet veilig voelen in een situatie, en bij de theaters zijn er bewakingsagenten aanwezig die zorgen dat mensen zich niet misdragen.

Desondanks voelen vele sekswerkers op de Wallen zich regelmatig ongemakkelijk en onveilig, voornamelijk door de toeristen die naar de Wallen afzakken. Zowel sekswerkers als omwonenden melden regelmatig overlast en benoemen onder andere toeristen die ongewenste foto’s maken en mensen die ongepast gedrag vertonen.

Mensenhandel in Nederland

Nederland is volgens de Verenigde Naties één van de grootste bestemmingen voor mensenhandel, onder andere door de legaliteit van prostitutie en de bekendheid van de Wallen. De ramen in de rosse buurt zouden gemakkelijk door mensenhandelaars gehuurd kunnen worden om hun slachtoffers tentoon te stellen en uit te huren.

In 2007 werd het Coalitieproject 1012 opgezet met als doel om de criminaliteit in de regio tegen te gaan, waarbij raamprostitutie als een crimineel beroep werd gezien en er getracht werd om de raambordelen te verjagen. Een groot aantal ramen werden gesloten. Het idee erachter was om vrouwen die tot prostitutie werden gedwongen te helpen, maar de sekswerkers van de Wallen maakten duidelijk dat het de problemen voor hen juist groter maakte, omdat zij moesten vechten om de overgebleven ramen en hier meer voor moesten betalen. Dit zou ervoor zorgen dat prostitutie weer op straat terecht zou komen en dat het beroep weer onveilig bedreven zou worden.

Strengere regels van kracht

In 2019 kondigde de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, aan dat er nieuwe maatregelen genomen zouden worden om de overlast en de mensenhandel uit de regio te weren. Het is niet haar bedoeling om het sekswerk uit de stad te verjagen, maar om de werkomstandigheden te verbeteren.

 • De grote rondleidingen in groep door de Wallen werden als respectloos gezien en vanaf april 2020 zijn die rondleidingen dan ook verboden en zijn er andere restricties gekomen.
 • Groepen van maximaal 15 personen zijn toegestaan maar dienen buiten het Red Light District zelf te blijven, en groepen van maximaal 5 personen mogen alleen in het gebied zelf rondgeleid worden door een gecertificeerde gids.
 • Gratis rondleidingen mogen niet meer gegeven worden en er is een toeristenbelasting boven op de prijs van de tours gekomen.
 1. Het Prostitutie Informatie Centrum

In augustus 1994 richtte Mariska Majoor, een voormalige prostituee, het Prostitutie Informatie Centrum op als educatiecentrum over prostitutie. Majoor had opgemerkt dat er nog veel misvattingen zijn over prostitutie en wilde die misvattingen de wereld uit helpen en mensen informeren over het beroep. Ook wordt er vanuit het centrum gevochten voor de veiligheid en rechten van sekswerkers. Het PIC is een bereikbare plek waar mensen met vragen over prostitutie terecht kunnen.

Samen met andere voormalige sekswerkers informeert Majoor bij het PIC zo’n 22.000 bezoekers per jaar. In het informatiecentrum worden presentaties gegeven over problemen rondom de prostitutie, en er zijn boeken te vinden met meer informatie over de rosse buurt en de sekswerkers. Ook worden er vanuit het PIC kleine rondleidingen door de buurt gegeven.

Wallenwinkel

Het PIC is een liefdadigheidsinstelling en ontvangt geen geld van de overheid. Het centrum heeft het over de jaren soms financieel lastig gehad, waardoor ze in 2004 samen zijn gegaan met de Wallenwinkel, die naast het PICS is gelegen. De Wallenwinkel doet tegenwoordig dienst als de winkel van het PIC en verkoopt unieke souvenirs en artikels gerelateerd aan de Wallen, waarbij er ook handgemaakte objecten worden verkocht die door sekswerkers zijn gemaakt.

Een stukje verderop kan je op het Oudekerksplein het standbeeld Belle vinden, een beeld van een zelfverzekerde sekswerker staand in een doorgang. Dit standbeeld werd tijdens de open dag van de Wallen, georganiseerd door het PIC, onthuld om het respect voor sekswerkers te promoten. Je eigen kopie van het beeld kan je kopen in de Wallenwinkel.

Praktische info

 • Het PIC is gelegen op de Enge Kerksteeg 3 achter de Oude Kerk.
 • Het centrum is elke woensdag tot en met zaterdag geopend tussen 12:00 en 17:00.
 • Op deze dagen wordt er om 17:00 een rondleiding gehouden door het Red Light District. De tours kosten €19 per persoon.
 • Bekijk hier de website van het PIC.
 1. Seksfaciliteiten op de Wallen

Naast de raamboordelen zijn er nog veel meer andere seksfaciliteiten op de Wallen terug te vinden. Zo zijn er sekstheaters te vinden, waarvan de Casa Rosso op de Oudezijds Achterburgwal 106-108 het bekendste is. Dit theater uit 1968 heeft een grote roze olifant met flitsende LED-lampjes op de gevel en er worden elke avond erotische live shows getoond in het authentiek geklede theater.

 • Bezoekers kunnen hier kijken naar stripteases die afgewisseld worden met seksscènes tussen een man en vrouw of tussen vrouwen. Daarbij draait het bed waarop de scènes zich afspelen voortdurend rond.
 • Daarnaast is er ook soft SM en de Banana show te zien, en af en toe wordt er een lapdance gegeven aan een betalende klant.
 • Na ongeveer 10 minuten van een voorstelling sluiten de gordijnen weer, waarna een volgende voorstelling plaats zal vinden.
 • Klanten mogen zo lang als ze willen blijven zitten, maar er wordt wel gevraagd om altijd een drankje te bestellen.
 • Er zijn wel bepaalde regels waar je je aan moet houden: artiesten mogen niet aangeraakt worden en je mag ook niet fluiten naar hen. Er zijn bewakers die ervoor zorgen dat de gasten zich aan de regels houden.
 • Een bezoek aan Casa Rosso kost €55 en is inclusief 2 drankjes. Het is ook mogelijk om na een rondleiding te eindigen bij Casa Rosso. Die tours zijn vanaf €69 te boeken bij GetYourGuide.

Hospital Bar

Een andere bekende plek is de Hospital Bar op de Oudezijds Achterburgwal 97. Hier worden bezoekers bediend door schaars geklede zusters in witte verpleegsteruniformen. Elke avond dansen zij erotisch door de bar, waarnaast het ook mogelijk is om je op te laten nemen en plaats te nemen op een ziekenhuisbed. De toegang kost hier €25 en is ook inclusief 2 drankjes, maar voor een individuele check-up zal je meer moeten betalen.

Bananenbar

Ook bij de Bananenbar een stukje verderop op de Oudezijds Achterburgwal 37 wordt sensueel gedanst door schaars geklede performers. Deze plek is ingedeeld in de Bananenbar, waar je voor €65 per uur inclusief onbeperkt drinken terecht kan, en de Bananenclub, waar je voor €30 terecht kan en kan genieten van 2 drankjes binnen de prijs.

Weer een stukje verderop, op nummers 5-7, is de Moulin Rouge van Amsterdam te vinden, een sekstheater waar artiesten verschillende erotische shows opvoeren.

Musea

 • Daarnaast kan je in het Red Light Districht ook een bezoek brengen aan het Erotisch Museum op de Oudezijds Achterburgwal 54. In dit museum zijn verschillende erotische objecten, speeltjes, en kunstwerken tentoongesteld. Ook vertelt de tentoonstelling over de buurt en de prostitutie. Het museum is dagelijks geopend vanaf 11:00 tot 01:00 en toegang kost €5.
 • Verderop op nummer 60H ligt ook het Red Lights Secrets museum, waar dieper wordt gekeken naar de geschiedenis van de prostitutie en de sekswerkindustrie van Amsterdam. Dit museum is dagelijks geopend tussen 10:00 en 00:00 en een ticket kost €10.
 1. Rondleiding door de rosse buurt

Ondanks de nieuwe regelingen zijn er nog verschillende tours te volgen door de rosse buurt. De nieuwe regelingen zorgen er wel voor dat de grootte van de groepen beperkt is, waardoor groepen ook snel vol komen te zitten. Het is dus aan te raden om je tour snel te boeken. Het voordeel van de kleine groepen is wel dat er meer mogelijkheden zijn om je vragen te stellen tijdens de tour.

Ga mee met een 2 uur durende tour door de rosse buurt en bezoek de Condomerie, het PIC, de Oude Kerk en de Warmoestraat. De tour wordt gegeven in het Engels en in het Spaans en is te boeken vanaf €18, inclusief de €1,50 toeristenbelasting. Boek hier op voorhand online!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Amsterdam?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip in Amsterdam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Amsterdam met meer dan 87 bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Amsterdam.

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 augustus 2022 - Dennis harinck

Zijn jullie allemaal al aan het werk wat zijn jullie allemaal laat zeg groetjes van Dennis harinck uit Alblasserdam xxxxxxxx

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?