Overzicht mooiste museums in Wenen + MuseumsQuartier in Wenen

Koop de volledige gids voor € 5

Overzicht mooiste museums in Wenen + MuseumsQuartier in Wenen

28 september 2022 in Wenen0 reacties

In juni 2001 werd het MuseumsQuartier (MQ) geopend: een architectonisch fascinerende combinatie van een barok gebouw, namelijk de voormalige hofstallen van het keizerlijke huis, en futuristische bouwkunst. Het Museumsquartier biedt een unieke mix variërend van beeldende kunst, toneel- en danskunst over muzikale evenementen, gevestigde kunst en cultuur voor kinderen tot avant-garde. Heel veel inwoners en toeristen zoeken elkaar hier op om te socializen, te zonnen, te lezen en uiteraard om de vele musea te bezoeken.

Met een aantal van meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar, mag het MQ zeker ook niet ontbreken aan jouw to-dolijst wanneer je Wenen gaat bezoeken!

Georganiseerde tours & tickets in Wenen

Wil je graag Wenen bezoeken? Boek dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je favoriete bezienswaardigheden kan bezoeken zonder in de wachtrij aan te schuiven (soms 2 à 3 uur wachttijd). Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide of kijk bij Ticketbar voor nog meer keuze.

Geld besparen? Koop een Wenen Kaart € 17 of Wenen Pas € 70 en bespaar geld uit. Zo kan je ook de hop-on/hop-off kan gebruiken en toegang hebt tot 60+ musea en attracties.

Inhoud artikel

 1. MUMOK

Het MUMOK steekt fel af in het MQ dankzij haar opvallende basaltgevel. Het letterwoord MUMOK staat voor Museum Moderner Kunst, wat dus betekent dat je hier terecht kan om te komen kijken naar hedendaagse kunst met futurisme, surrealisme (denk aan Ernst, Margritte…) en het Weense actionisme, een stroming uit eind de jaren 1950 met werken van Hermann Nitsch, Günter Brus… Meer te weten komen over het MUMOK? Neem dan een kijkje op de website.

 1. Architekturzentrum Wien

Hier vind je 2 tentoonstellingszalen: eentje voor een permanente tentoonstelling over de evolutie van de Oostenrijkse architectuur en nog een andere zaal voor internationale tijdelijke tentoonstellingen. Wie houdt van architectuur en stedenbouw in het bijzonder, moet deze zeker expo bezoeken. Het Architekturzentrum Wien is namelijk hét Oostenrijkse museum voor architectuur.

Het centrum maakt volledig gebruik van haar 2000 vierkante meter ruimte en toont en onderzoekt hoe architectuur en stedelijke ontwikkeling het dagelijks leven van ieder van ons bepalen. Daarnaast gaan hier in het totaal wel meer dan 500 evenementen per jaar door, van symposia, workshops en lezingen tot rondleidingen, excursies, filmseries en praktische formats. Alle info vind je op de website van Architekturzentrum Wien.

 1. Leopoldmuseum

Ongetwijfeld het belangrijkste museum in het MuseumsQuartier: het Leopoldmuseum. Hier vind je de grootste collectie kunstwerken ter wereld van Egon Schiele en ook nog belangrijke werken van Oskar Kokoschka, Gustav Klimt, Egger-Lienz en andere vertegenwoordigers van het Oostenrijkse modernisme. Verder is er ook een tentoonstelling van modernistische Oostenrijkse kunst van internationale standing. Meer info over dit museum vind je op de website.

 1. Dschungel Wien

Dschungel Wien is een theater voor jonge doelgroepen en brengt een breed scala aan producties voor gezinnen, kinderen vanaf 6 maanden en ouder, tieners en jonge volwassenen. Het doel is om jongeren aan te moedigen hun eigen utopieën te bedenken en na te denken over de hedendaagse samenleving.

Het theater reflecteert op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Het biedt premières van Weense ensembles, gastproducties van grote regionale theaters, geselecteerde internationale uitvoeringen en niet te vergeten festivals, workshops, seminars, ateliers, installaties en lezingen. Het doel is om kunstenaars uit meer dan 20 landen te laten verbinden met jongeren.

 1. Halle E + G

De Halle E + G is een exclusieve evenementenruimte in het centrum van Wenen, waar een scala aan ongewone en internationale producties uit de wereld van muziek, theater en dans worden opgevoerd. Dankzij de mooie combinatie van barokke en moderne architectuur is de Halle E + G een ideale locatie voor sociale evenementen, conferenties en presentaties. Er zijn 2 multifunctionele hallen aanwezig.

In dit filmpje zie je een recent artistiek muziekoptreden georganiseerd in Halle E + G.

 1. Kunsthalle Wien

In Kunsthalle Wien vind je tijdelijke exposities met hedendaagse kunst met niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook fotografie, filmkunst, video… Het leukste hier is dat je ook kan gaan kijken naar kunst die nog in de maak is, want in de Kunsthalle Wien zijn kunstenaars druk bezig aan hun creaties en je kan zomaar in de ateliers binnenwandelen.

De Kunsthalle Wien legt de focus vooral op internationale hedendaagse kunst en de huidige discoursen eromheen. Het toont kunstwerken die het licht werpen op sociale relaties en daarom worden de bezoekers zelf ook uitgenodigd om in gesprek te gaan. Meer info vind je op de website.

 1. Q21

Q21 is een speciaal ontworpen werkruimte die plaats biedt voor ongeveer 50 initiatieven, organisaties, agentschappen en redactiekantoren die werkzaam zijn in de culturele sector. Deze creatieve ruimte is verdeeld over meer dan 7.000 m² in het MuseumsQuartier Wien. Je kan de Q21 verkennen met 3 verschillende tours. Tijdens een Backstage Tour kan je als bezoeker een kijkje nemen achter de studiodeuren van de gastkunstenaars waar ze hun initiatieven gebaseerd op Q21 uitleggen. De rondleiding omvat ook een geleid bezoek aan de huidige tentoonstelling. Verder is er nog een tour voor schoolgroepen en een Curator’s Guided Tour.

Neem hier een kijkje naar één van de gallerijen in Q21.

 1. Tanzquartier Wien

Opgericht in 2001, ondertussen uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke danslocaties in Europa. Tanzquartier Wien is de toonaangevende productie- en evenementenlocatie voor dans in Oostenrijk en legt de focus op hedendaagse dans en performance. Het Tanzquartier Wien ziet zichzelf als een creatieve ruimte waar op innovatieve wijze nieuwe verhalen worden verteld en de visie voor een betere toekomst vorm krijgt. Het programma van de maand, vind je telkens op de website.

 1. WienXtra-kinderinfo

WienXtra-kinderinfo biedt een breed scala aan gratis informatie en advies over recreatieve activiteiten in Wenen voor kinderen van 13 jaar en jonger.

 1. ZOOM Kindermuseum

Het ZOOM Kindermuseum, het toonaangevende museum voor kinderen in Oostenrijk, biedt het hele jaar door tentoonstellingen, workshops, een multimediacentrum en nog veel meer voor kinderen van 8 maanden tot 14 jaar. Het biedt ook een uitgebreid programma van wetenschappelijk onderwijs. Kinderen kunnen hier vragen stellen, alles aanraken, onderzoeken, voelen en spelen. Het museum vormt één groot spel.

In dit filmpje krijg je te zien wat de kinderen zoal kunnen doen in het museum.

 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?