Stephansdom in Wenen bezoeken? De graftombes van Habsburgse keizers: alle info + tickets

Koop de volledige gids voor € 5

Stephansdom in Wenen bezoeken? De graftombes van Habsburgse keizers: alle info + tickets

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Stephansdom in Wenen + waar tickets kopen

De Stephansdom in Wenen is een must-see wanneer je de Oostenrijkse hoofdstad bezoekt. In de kerk liggen beroemde keizers begraven, maar het is vooral de beklimming van de kerktoren die toeristen lokt. Vanop 136 meter hoogte heb je een adembenemend uitzicht op Wenen.

Ontdek in dit blogartikel alles over je bezoek aan de Stephansdom in Wenen + bestel je tickets online op voorhand.

Tickets & tours boeken voor je bezoek aan Wenen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wenen bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour of met een deskundige gids? Bekijk hier alle daguitstappen en tours in Wenen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van de Stephansdom in Wenen

Een eeuwenoude kerk

De eerste versie van de Stephansdom werd hier opgetrokken in de 12de eeuw. In de eeuwen daarna werd de kerk verschillende keren gerenoveerd. In 1359 werd uiteindelijk een grootschalig project op poten gezet. De oude kerk moest vervangen worden door een nieuw, groot exemplaar in gotische stijl. Het merendeel van de kerk die je vandaag ziet, is terug te dateren tot die tijd.

Een toren in plaats van twee

De kerk zou volgens de oorspronkelijke plannen uitgerust worden met twee hoge torens, maar die zijn er uiteindelijk niet gekomen door een gebrek aan fondsen. Enkel de zuidelijke toren, de Alter Steffel, werd voltooid. De toren is maar liefst 136 meter hoog en je kan ze als bezoeker beklimmen.

Op wat ooit de noordelijke toren had moeten worden, vind je vandaag een ander uitkijkplatform dat met een lift toegankelijk is. Het pronkstuk van de zuidertoren is de enorme Pummerin-klok, gemaakt van versmolten kanonnen van de Ottomaanse vijand.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor de Stephansdom in Wenen online.

 1. Het barokke interieur van de Stephansdom

De Stephansdom is langs binnen uitgerust met altaren en kapellen die uit verschillende periodes stammen. Het grootste gedeelte van de binnenkant van de Stephansdom dateert uit de 18e eeuw. Dat zie je aan de barokstijl. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte een grote brand schade aan, maar dankzij geslaagde restauratiewerken zie je daar vandaag niets meer van.

Wanneer je de Stephansdom in Wenen binnenstapt, overvalt het barokke interieur je meteen. In de kerk is het behoorlijk donker. Enkele gebrandschilderde ramen zorgen voor de enige lichtinval. Het geeft de Stephansdom een bijzondere sfeer.

 1. De graftombes van Habsburgse keizers

In de kapellen en de catacomben van de kerk liggen enkele grote keizers uit de Oostenrijkse geschiedenis begraven. Vreemd weetje: enkel de ingewanden van de heersers liggen hier, hun lichaam vond meestal elders zijn laatste rustplaats. Het bekendst is de rode, marmeren graftombe van keizer Frederik III. Op de grafsteen zie je een vreemd tafereel met dieren afgebeeld. Andere bekendheden die hier een tombe hebben zijn prins Eugene van Savoye en Rudolf IV en ook verschillende kardinalen en bisschoppen.

Verder worden er nog relikwieën tentoongesteld in de Stephansdom die rijkelijk versierd zijn met goud, zilver en edelstenen. Je kan hier ook waardevolle manuscripten en kleurrijke gewaden bewonderen.

 1. Klassiek concert bijwonen in de Stephansdom

Wenen is natuurlijk de stad van de klassieke muziek, er zijn verschillende operahuizen waar je een concert kan bijwonen tijdens je stedentrip, ook in de Stephandsom. Of je nu een muziekliefhebber bent of niet, een klassiek concert in de Stephansdom is een absolute aanrader.

Geniet van de geweldige akoestiek en bewonder het prachtige interieur van de prachtige kathedraal, waar ooit WA Mozart en J. Haydn speelden. Je luistert naar schitterende werken van Europese componisten zoals Mozart, Beethoven en Bach. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een concert bij te wonen tijdens de kerstperiode (indien je deze optie hebt geselecteerd). Boek je klassiek concert in de Stephansdom Wenen.

Geïnteresseerd in een klassiek concert tijdens je vakantie in Wenen? Wij hebben alvast de belangrijkste operahuizen in Wenen voor je opgelijst zodat je een concert van Mozart kan bijwonen.
 1. Beklim de toren van de Stephansdom

Maar het hoogtepunt van je bezoek aan de Stephansdom is natuurlijk de beklimming van de zuidelijke toren. Wie de 343 treden trotseert, wordt beloond met een onklopbaar uitzicht op Wenen. Vanop 136 meter hoogte zie je de hele stad en de weidse omgeving. De toren behoort zelfs tot de top 10 van hoogste kerktorens ter wereld.

 1. Hoe koop ik tickets voor de Stephansdom in Wenen?

 • Tickets voor de Stephansdom koop je gewoon ter plekke of makkelijk vooraf online. Zo kan je meteen naar binnen en hoef je niet aan te schuiven in eventuele wachtrijen.
 • Met een online ticket voor de Stephansdom krijg je toegang tot het bijhorende museum, de kerktoren en je krijgt een audiogids mee.
 • Boek je tickets voor de Stephansdom in Wenen online.
 • TIP: er worden klassieke concerten georganiseerd in de Stephansdom. In deze gigantische kathedraal klinkt klassieke muziek nóg indrukwekkender. Wil je ook graag zo'n concert bijwonen? Boek online tickets voor een klassiek concert in de Stephansdom en maak je bezoek onvergetelijk!
 1. Waar bevindt zich de Stephansdom in Wenen?

De Stephansdom ligt in het centrum van Wenen. Je komt er makkelijk te voet als je in het centrum verblijft of je kan ook gewoon het openbaar vervoer nemen.

 • Neem metrolijnen U1 of U3 en stap uit bij de halte Stephansplatz.
 • Bussen 1A en 3A brengen je eveneens naar de halte Stephansplatz.
 • De tram stopt iets verderaf. De dichtstbijzijnde halte is Schwedenplatz, via lijn U.
STADSWANDELING: Of volg onze stadswandeling door Wenen die je langs de Stephansdom brengt, maar ook langs tal van andere topbezienswaardigheden in Wenen.

Ligging van de Stephansdom in Wenen op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van de Stephansdom in Wenen?

 • De Stephansdom is elke dag open voor het grote publiek.
 • Je kan er terecht van 9u tot 11u30 en van 13u tot 15u30.
 • Op zon- en feestdagen is de kerk geopend van 13u tot 16u30.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een bezoek aan de Stephansdom

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Stephansdom in Wenen? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Wenen!

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?