17 x bezienswaardigheden in de Voerstreek: Wat te zien & doen in Voeren?

17 x bezienswaardigheden in de Voerstreek: Wat te zien & doen in Voeren?

4 oktober 2023 in Voeren61 reacties

De Voerstreek behoort landschappelijk gezien tot het allermooiste dat Vlaanderen te bieden heeft. Bovendien heeft de streek heel wat te bieden: een rijke cultuur en geschiedenis, fruit en daarvan afgeleide streekproducten, tradities, aangename herbergen,…

Toch is deze streek nog niet zo bekend als locatie voor de vakantie. We nemen je mee naar de leukste plekjes in de Voerstreek.

Inhoud artikel

  1. Wat is de Voerstreek?

De Voerstreek is een kleine regio met een oppervlakte van in totaal 50 km2. In de streek zijn 6 dorpen gelegen, met daarnaast nog enkele gehuchten. De regio bezoek je veelal voor de prachtige natuur waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. De Voerstreek is het overgangsgebied tussen het Land van Herve, het Nederlands-Limburgse Heuvelland en Haspengouw, en wordt dan ook wel gezien als het groene hart tussen Hasselt, Luik, Maastricht en Aken.

  • De streek wordt gekenmerkt door de vrij ongerepte natuur, vol bossen, heuvels, riviertjes, bronnen en holle wegen.
  • Dit wordt afgewisseld met verlaten groeven, historische molens en schitterende kastelen.
  • Door de dalen van de Voerstreek stromen 2 zijriviertjes van de Maas waaraan de dorpen zijn gelegen.
  • De dorpen Moelingen, ’s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren liggen aan de Voer, terwijl Teuven en Remersdaal aan de Gulp zijn gelegen.
  • In Remersdaal ligt trouwens ook het hoogste punt van Nederlandstalig België.

Kaartje bezienswaardigheden Voerstreek

  1. ’s-Gravenvoeren

’'s-Gravenvoeren is het grootste dorp van de Voerstreek en wordt soms kortweg ook wel Voeren genoemd. Het plaatsje is een lintdorp en is rondom de oevers van de Voer gelegen. ’s-Gravenvoeren heeft een oppervlakte van zo’n 13,4 km2 en heeft bijna 1400 inwoners.

Wil jij ook de Voerstreek gaan ontdekken? Download onze fietsroutes in de Voerstreek en wandelroute in de Voeren.
  1. Sint-Lambertuskerk

Als je in 's Gravenvoeren komt kan je niet naast de Sint-Lambertuskerk kijken. De bonkige toren in mergelsteen van de Sint-Lambertuskerk dateert nog deels uit de 14de eeuw, maar de rest van het gebouw is van recentere datum; zowat het laatste kwart van de 18de eeuw.

Boven het marmeren hoofdaltaar hangt het belangrijkste schilderij van de kerk: “Calvariegroep met Maria Magdalena”. Elders in de kerk vind je enkele fraaie beelden uit de 16de tot de 18de eeuw. Zoals vaak in oudere kerken hoort het oudste onderdeel bij het doopvont; hier is dat een voetstuk uit de 13de eeuw.

  1. Bezoekerscentrum Voerstreek

In dit Bezoekerscentrum kan je niet alleen terecht voor toeristische informatie. Er is eveneens een natuur-educatieve tentoonstelling en de geologie van de Voerstreek krijg je nader uitgelegd hier. Op een speelse en interactieve manier kom je meer te weten over de geologie, fauna & flora, cultuur, tradities en streekproducten van de Voerstreek. Heel laagdrempelig en aanbevolen voor kinderen. Meer informatie en hun openingsuren: www.voerstreek.be

  1. De Swaen en kapel

Afspanning De Swaen in ’s-Gravenvoeren was al in de 16de eeuw een rustplaats voor paard en reiziger halverwege het postkoetstraject Luik-Aken. Het huidige gebouw dateert uit 1727 en is gelegen op een van de mooiste plekjes in de Voerstreek, in de wijk Kinkenberg, vlak naast de Onze-Lieve-Vrouwkapel en een gietijzeren waterpomp.

Nu is het de perfecte plaats om op het terras, in de gelagkamer of het restaurant te genieten van streekmaaltijden, zoals de gebakken trip met appelschijven, of de forel op Voerense wijze, vers uit de kwekerij van Sint-Pietersvoeren!

  1. Steenboskapel

De Steenboskapel in ’s Gravenvoeren heeft al een lange geschiedenis achter zich. Ze werd halfweg de 19de eeuw gebouwd met opgegraven stenen van een Romeinse villa uit ca. 200 n.Chr. Waarschijnlijk op dezelfde plaats waar toen een tempel stond. De villa zou zeer groot geweest zijn maar daarvan is nu niets meer te zien.

  • Al de waardevolle voorwerpen die gevonden werden hier liggen in het museum ‘Grand Curtius’ te Luik.
  • Deze kapel werd gerestaureerd door de Voerense stichting die alle kapellen en wegkruisen in beheer heeft.
  • Ga zeker eens binnen in de kapel (tussen 9 en 19u.).
  • Binnenin worden er ook relikwieën bewaard, waaronder - volgens de legende - een stukje van het kruis waaraan Christus stierf.
  1. Natuurreservaat Altenbroek

Het Natuurreservaat Altenbroek omvat 160 hectare in ’s Gravenvoeren en daarnaast ook nog 25 hectare in de Nederlandse gemeente Noorbeek. De naam Altenbroek is afkomstig van het kasteeldomein te midden van deze natuurpracht.

  • Erg opvallend in het landschap is de aanwezigheid van asymmetrische dalen, waarbij de steile zuidwaarts gerichte hellingen veel meer zonlicht ontvangen dan de andere; een verschil dat zich ook uit in de plantengroei.
  • Neem je tijd om op een relatief kleine oppervlakte een grote hoeveelheid aan kleine landschapselementen te ontdekken: holle wegen, houtkanten, graften, poelen en bronnen, maar ook hoogstam boomgaarden en beekjes.
  • Ontdek hier onze uitgestippelde wandeling in het natuurreservaat!
  1. Sint-Martens-Voeren

Sint-Martens-Voeren ligt ten oosten van ’s-Gravenvoeren. Het dorpje is bijna 13 km2 groot en heeft ruim 800 inwoners. Ook hier stroomt de Voer door het dorp, en om het dorp heen liggen groene heuvels en bossen. In de omgeving van het plaatsje werd veel silex gewonnen, wat vervolgens gebruikt werd in de bouw van de woningen van het dorp.

Aan het begin van de 20ste eeuw trokken veel bewoners weg uit het dorpje, maar tegenwoordig is het een populaire woonplaats onder Nederlanders die in steden in de omgeving, zoals Maastricht of Luik, werken.
  1. Sint-Martinuskerk

In 1728 werd de huidige Sint-Martinuskerk gebouwd op de plaats waar eerder ook al een kerk stond. Alleen de vrijstaande Romaanse toren van die oudere kerk bleef behouden, waar de nieuwe kerk werd aangebouwd.

  • Barok speelt de hoofdrol in het interieur.
  • Let ook op de mooie gepolychromeerde beelden naast het hoofdaltaar.
  • Aan de voet van de oude kerktoren ligt pastoor Hendrik Veltmans begraven. Op hetzelfde kerkhof rust ook de bemanning van een Brits vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in de buurt neerstortte.
  • Achter dit soldatengraf staat een grafkruis uit de 16de eeuw, een van de oudste in zijn soort in Voeren.
  • Dit is ook het startpunt van een van de mooiste wandelingen in Vlaanderen, de Bronnenwandeling (8,3 km).
  1. Spoorwegviaduct

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaven de Duitse bezetters opdracht tot aanleg van een spoorlijn tussen Aken en Tongeren. Het meest opvallende bouwwerk op dat traject is dit spoorwegviaduct met een lengte van 250 m, net buiten de dorpskern van Sint-Martens-Voeren, dat 18 tot 23 meter boven het landschap uitsteekt.

Tot dezelfde spoorlijn hoort een 2 km lange tunnel in het gehucht Veurs. Op dit spoortraject reden vroeger zowel goederen- als passagierstreinen, maar sinds 1958 is de spoorlijn niet meer in gebruik.

Niets missen tijdens je bezoek aan de Voeren? Download onze gratis reisgids in de Voerstreek.
  1. Sint-Pieters-Voeren

Sint-Pieters-Voeren heeft met ongeveer 250 inwoners de minste inwoners van Voeren, al is het met een oppervlakte van ruim 5 km2 niet het kleinste dorp. Net als in de andere plaatsjes in de streek trokken hier aan het begin van vorige eeuw veel mensen weg en wonen er tegenwoordig veel forenzen die in de omliggende steden werken.

  1. Kasteel Commanderie

In Sint-Pieters-Voeren staat de vroegere Kommanderij van de Teutoonse Orde. Deze werd in 1242 gesticht, maar het huidige gebouw dateert uit de 17de eeuw en werd in Maaslandse Renaissance stijl gebouwd, een stijl die je ook veel in Luik en Maastricht ziet. In 1798 werd de orde opgeheven door de Fransen, waarna het kasteel in bezit is geweest van verschillende eigenaren.

  • Het huidige kasteelcomplex heeft een groot park vol vijvers waar je omheen kan wandelen.
  • Aan de Commanderie is ook een forellenkwekerij verbonden. Het gebouw zelf is niet te bezoeken maar het is prachtig om er omheen te wandelen en te genieten van een drankje aan de waterkant.
  • De forellenkwekerij daarentegen is wel open voor bezoekers, deze is steeds open tijdens de weekends en in de zomermaanden ook tijdens de week.
  • Bij de viskwekerij van de commanderie kan je de heerlijke verse visprodukten degusteren bij Commanderie 7.
  1. Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden is een herenhuis met kasteelhoeve en ligt ten zuiden van Eijsden, aan de rivier de Maas. Het ligt eigenlijk net over de grens in Nederland, maar het is een tripje over de grens zeker waard. Voordat het huidige kasteel in 1636 werd gebouwd, stond er al een versterkt huis dat de Caestertburg, werd genoemd. De oorspronkelijke bouwheer was Arnold de Lamargelle. Het kasteel bleef lang in zijn familie, maar werd vererfd aan een graaf Van Hoensbroek en kwam vervolgens in handen van Hubert de Geloes.

Eijsden is een bijzonder fraai kasteel, opgetrokken in de Maaslandse renaissancestijl. Het kasteel is nog steeds in privébezit maar het park errond is vrij toegankelijk.

  1. Wijndomeinen in de Voerstreek

Je zou het misschien niet denken maar de Voerstreek heeft ook heel wat wijnbouw. De zuidelijke hellingen en de kalkhoudende & mineraalrijke ondergrond zijn erg geschikt voor wijnbouw. Dat er steeds meer interesse is voor dit kleine wijngebied blijkt uit de aanleg van enkele nieuwe wijngaarden en de uitbreiding van bestaande wijngaarden!

Een bezoekje aan een wijngaard is dan ook een uitstekend idee! Deze wijndomeinen zijn stuk voor stuk gelegen op een prachtige locatie met uitstekende uitzichten en een proeverij van lekkere lokale wijn!
  1. Teuven

Teuven kent nog geen 500 inwoners op een oppervlakte van zo’n 7,3 km2, waarvan de meesten Nederlandse forenzen zijn. Het is het meest noordoostelijke dorpje van de Voerstreek. Het plaatsje is gelegen in een prachtig golvend landschap dat omringd wordt door bossen.

  • De kerk wordt gedomineerd door de toren van de Sint-Pieterskerk, die in 1870 werd gebouwd nadat de voormalige kerk door een brand werd verwoest.
  • Bij Teuven zijn er 2 kastelen te vinden. Zo ligt het Kasteel van Teuven, dat ook bekend staat onder de namen de Draeck, de Hoef en de Hoof, vlak bij het dorp. Dit kasteel werd in eerste instantie in de 14de eeuw gebouwd, maar het huidige gebouw dateert uit de 17de eeuw. Het u-vormige complex en de daarvoor gelegen kasteelhoeve deed voor jarenlang dienst als de woning van de plaatselijke heren, maar tegenwoordig is het een hotel met restaurant.
  • Verderop ligt ook de Abdij van Sinnich. Deze Augustijnse abdij werd halverwege de 18de eeuw gebouwd rondom de 13de eeuwse kerktoren nadat eerdere abdijgebouwen waren verwoest tijdens de Oostenrijkse successieoorlog. In de gemeenschap werden alleen dochters van adellijk bloed toegelaten, maar de gemeenschap werd na de Franse Revolutie opgeheven. Sindsdien is het kasteel privégebied.
  1. Remersdaal

Remersdaal is na Sint-Pieters-Voeren het dorpje met de minste inwoners en heeft een bevolking van nog geen 300 mensen. Wel is het na ’s-Gravenvoeren en Sint-Martens-Voeren het grootste dorp met een oppervlakte van 8,65 km2. Remersdaal ligt in het zuidoosten van de Voerstreek, en buiten het dorp vind je het hoogste punt van Vlaanderen op een hoogte van 287,5 m.

  • Aan het kruispunt van het dorp is de Sint-Heribertuskerk gelegen. Deze neogotische kerk werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd.
  • Naast de kerk zijn de resten van het voormalige kasteel Het Hoes te vinden, zoals de inrijpoort, een muur en enkele hoektorens.
  • Buiten het dorp ligt nog een ander kasteel, het Kasteel van Obsinnich. Dit complex stamt uit de 17de eeuw en is veel beter bewaard gebleven. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als een accommodatie voor jeugdgroepen.
  • Buiten het dorp zijn ook enkele herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog te zien. Zo ligt er bij de grens tussen Vlaanderen en Wallonië een monument ter nagedachtenis van de elektrische afsluiting die hier tijdens de oorlog was gespannen. De versperring was zo’n 2 m hoog en ondanks dat enkelen via inventieve manieren toch nog door de afsluiting naar Nederland wisten te vluchten zijn velen hier gestorven. Het monumentje herdenkt de slachtoffers die hier gevallen zijn.
  1. FAQ - Veelgestelde vragen over de Voersteek

Waar kan je overnachten in de Voerstreek?

In de Voerstreek kan je heel wat beleven daarom verblijf je best enkele dagen in de omgeving zodat je zoveel mogelijk kan zien. Boek je verblijf in een gezellig vakantiehuis in Sint-Jansrade of een sfeervolle B&B zoals B&B Hof van Vervoering. Bekijk alvast onze favoriete verblijven in de Voerstreek.

  1. Welke taal spreken ze in de Voerstreek?

Voeren bevindt zich in het noordoostelijke deel van België. Dit gebied, dat zo’n 50 km2 beslaat, was in de vorige eeuw het toneel van van een ware taalstrijd. Er ontstond een hevige discussie of de streek louter Nederlands, Frans of Duits als officiële taal moest nemen.

Tegenwoordig wordt er echter in het overgrote merendeel van de dorpen Nederlands gesproken maar net zo goed kan je aangesproken worden in het Frans en Duits afhankelijk van waar je je bevindt in de Voerstreek.

  1. Waar kan je wandelen en fietsen in de Voerstreek?

De Voerstreek is een waar fiets- en wandelparadijs. Er is een uitgebreid knooppuntensysteem te vinden in de regio van zo’n 125 km en je kan makkelijk een wandelroute samenstellen, maar er zijn ook enkele voorgeselecteerde routes te lopen.

  • Zo loopt er een natuurwandeling bij het Bezoekerscentrum van de Voerstreek van zo’n 4 km lang, welke langs een belevingsboomgaard en een speelbos loopt. Deze wandeling is dan ook erg leuk om te doen met kinderen.
  • Onze wandeling in het natuurgebied Altenbroek brengt je langs alle natuurpracht, deze wandeling is 4 km lang.
  • Wil je graag de streekproducten ontdekken, doe dan zeker onze complete streekproducten wandeling Voeren, deze wandeling is 10 km.
  • In Sint-Martens-Voeren begint ook de Panoramawandeling, die langs de grens met Nederlands naar ’s Gravenvoeren loopt, waarna je langs de grens met het Waals Gewest weer terug naar Sint-Martens-Voeren loopt. Onderweg kom je langs een groot aantal bezienswaardigheden, zoals het Kasteel van Altenbroek, de Steenboskapel en het spoorwegviaduct.
  • Bij ’s-Gravenvoeren loopt een wandeling van bijna 11 km lang door het natuurgebied Altenbroek naar het Nederlandse Noorbeek. Deze wandeling kent wat meer hoogteverschil door het heuvelachtige gebied maar is nog steeds een wandeling die ook voor beginnende wandelaars goed te doen is.
  • Wie graag fietst kan onze 6-dorpen fietsroute fietsroute in de Voerstreek downloaden, deze is zo'n 40 km.
Voeren + Drielandenpunt

Gratis reisgids 3-landenpunt en Voeren downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 januari 2024 - herwig defour

heel mooi uitgelegd, doe zo verder

- 28 december 2023 - herwig defour

prachtig , uw reisroutes

- 12 oktober 2023 - Peter groen int woud

Download gedaan en geheel doorgelezen. Wat een vracht aan informatie en tips.in het bijzonder de fiets en wandelroutes. Ook de verdere attracties zeer goed beschreven en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Wij kijken al uit naar onze geboekte reis naar de Voerstreek in september 2024 met 10 volwassenen.

- 4 oktober 2023 - Marc De Gang

Alles prima en duidelijk weergegeven in deze gids.

- 22 september 2023 - guy hendrickx

Heerlijk stukje natuur, prachtige wandelingen, voor elk wat wils, fietsers,gravel bikers,kinderen. Mooie en praktische gids van de Voer. Aanrader voor wie de streek niet kent en optimaal wil genieten. Wij komen alvast terug , want de vermakelijkheden zijn zeker nog niet uitgeput.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?