15 x mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra + wat te doen?

15 x mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra + wat te doen?

28 december 2023 in Turkije2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden aan de Turkse Riviera + verblijftips

Lekker zonnebaden onder de Turkse zon, sippen van heerlijke cocktails aan de strandbars en rondkuieren in de bruisende badplaatsen met kleurrijke bazaars en je laten verwennen in een traditionele hamam, wat kan je meer wensen voor een ontspannende zonvakantie?

De Turkse Riviera staat zonder twijfel garant voor een onvergetelijke strandvakantie, maar.. ook de cultuurliefhebber kan hier z'n hart ophalen. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes aan de Turkse Riviera.

Praktische info & tickets voor je vakantie aan de Turkse Rivièra

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u45 vliegen naar Alanya, Antalya, Izmir, Bodrum, ... richtprijs € 104 vergelijk prijzen bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
PakketreizenOvernachtingen aan de Turkse Rivièra zijn:
HuurautoZelf een auto huren in Turkije? boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bodrum

Bodrum ligt op een schiereiland aan de Turkse westkust in de Golf van Gökova. De badplaats met opvallend witte huisjes vormt zowat de overgang tussen de Turkse westkust en de Egeïsche kust. De Turkse badplaats kan uitpakken met een adembenemende turquoise kustlijn, goudgele zandstranden, een levendige jachthaven met dobberende boten en een handvol toeristische attracties. Niet voor niets, een van de meest geliefde bestemmingen in Turkije voor een zonvakantie.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Bodrum zijn de levendige haven, de oude windmolens, de Myndos-poort, het Mausoleum van Halicarnassus en de Petrusburcht.

TIP: Boek hier je begeleide wandeling door Bodrum, inclusief een bezoek aan de Petrusburcht.

  1. Dilek Peninsula National Park

Dilek Peninsula National Park, ook bekend als het Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı in het Turks, is gelegen in het westen van Turkije, nabij de stad Kuşadası en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 28.000 hectare langs de kust.

Het schiereiland is geliefd om zijn adembenemende vergezichten, azuurblauwe baaien om in te zwemmen en groene bossen die bewoond worden door wilde dieren en meer dan 250 vogelsoorten. Enkele populaire plekken in het nationaal park zijn het zandstrand İçmeler Köyü, het rustigere kiezelstrand Aydınlık Köyü, het dorpje Doğanbey met prachtige stenen huizen en de Zeus-grot met azuurblauw water.

Het natuurpark is vooral populair bij wandelaars vanwege de prachtige omgeving. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld met hier en daar enkele spectaculaire vergezichten. Kan jij het Griekse eiland Samos in de verte spotten met je verrekijker?

  1. Şirince

Şirince is een heel rustig maar schattig dorpje. Gelegen op een heuvelachtig gebied en omgeven door wijngaarden en olijfboomgaarden, biedt Şirince prachtige uitzichten op de omliggende natuur en de Egeïsche kust.

Şirince is vooral bekend om de unieke architectuur met traditionele Turkse huizen die zijn gebouwd in de kenmerkende Ottomaanse stijl. Ook produceert het dorpje enkele heerlijke lokale fruitwijnen, waaronder perzikwijn en druivenwijn. Wandel tijdens je bezoek zeker eens een wijnhuis binnen waar je eventueel een rondleiding en wijnproeverij kan volgen.

  1. Alaçatı

Gelegen in het westen van Turkije, in de buurt van de populaire badplaats Çeşme, vind je het pittoreske Alaçatı. De charmante stad is een verborgen juweeltje waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord.

Alaçatı ademt geschiedenis en bewaart nog steeds de prachtige architectuur uit het Ottomaanse tijdperk. Met zijn smalle geplaveide straatjes, stenen huizen met houten balkons en kleurrijke bloemen die aan de gevels bloeien, lijkt het alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het stadje was ooit een belangrijk handelscentrum in de regio, en de invloeden van verschillende beschavingen zijn te zien in de bouwstijlen en de lokale keuken.

  1. Izmir

Izmir is, op Istanbul en Ankara na de derde grootste stad van Turkije. De haven is, op die van Istanbul na, de meest belangrijke van het land. Izmir stond voorheen bekend als het historische Smyrna. Deze stad kent een rijk verleden met verschillende beschavingen die door de eeuwen heen hebben gefloreerd. Als je door de straten van Izmir wandelt, zie je nog enkele sporen van de Griekse, Romeinse en Ottomaanse invloeden die het karakter van de stad hebben gevormd.

Ontdek alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Izmir zoals de Kordon-pier, de klokkentoren en de agora van Izmir tijdens onze stadswandeling door Izmir.

  1. Marmaris

Bijna volledig ingesloten in een baai en de heuvels met dennenbossen begroeid, pakt Marmaris uit met een schitterende ligging langs de Egeïsche kust. Van de charme van het vissersplaatsje zal je nog weinig sporen terugvinden maar toch is er in deze badplaats nog niet iets meer van de authentieke Turkse sfeer aanwezig. Vanaf de jaren 60 kwam een expansie op gang en die maakte Marmaris tot één van de populairste vakantiebestemmingen langs de Turkse Egeïsche kust. Download onze stadswandeling door Marmaris en zie de belangrijkste plekjes in de stad.

  1. Bezoek de uit rotsen gehouwen tombes bij Dalyan

Dalyan ligt op een dik uurtje rijden van de badplaats Marmaris en is gelegen aan de oevers van de rivier en bij de monding van het Köycegiz Gölü. Tegenover het stadje bevinden zich rotsen waarin bijzonder mooie tombes zijn uitgehouwen die dateren uit de 4de eeuw v.C.

Dalyan ligt aan de turkooizen kust en is beroemd om zijn zonovergoten strand, maar deze stad heeft meer te bieden dan zand en zee. Het stadje is al jaren een geschikte uitvalsbasis voor uitstappen naar het antieke Kaunos met zijn bekende graftomben in de rotsen, het meer van Köycegiz Gölü met de warmwaterbronnen en het strand van Iztuzu. Bootjes varen hier op en af, een absolute aanrader als je in Marmaris verblijft.

Boek je daguitstap naar Dalyan

  1. Het verlaten dorpje Kayaköy

Kayaköy, ook wel bekend als "Karmylassos" in het Grieks, is een verlaten dorp dat zicht uitstrekt langs een glooiende heuvel in het Taurusgebergte. Het dorpje staat vooral bekend als de "spookstad" vanwege zijn verlaten en vervallen staat. Tot 1920 werd het dorpje bewoond door de Grieken, maar door de Grieks-Turkse bevolkingsuitwisseling als gevolg van het Vredesverdrag van Lausanne, dat Klein-Azië tot volledig Turks nationaal grondgebied verklaarde, verlieten de inwoners deze nederzetting.

Vandaag de dag heeft het dorpje een bijzondere aantrekkingskracht. Neem de tijd om de geschiedenis van deze plek in je op te nemen wanneer je door de verlaten oude steegjes wandelt.

  1. Azuurblauwe lagune van Ölüdeniz

Zoek je een plek langs de Egeïsche kust waar je alleen maar door de natuur bent omringd, dan moet je naar Ölüdeniz, 12 kilometer van Fethiye. Olüdeniz is Turks voor ‘dode zee’, maar zo dood is het daar niet. Gelukkig heeft men er ingezien dat er dreigde een overexploitatie te komen. De omgeving is nu beschermd gebied, wanneer men nog hotels wil bijbouwen, zal dit landinwaarts moeten gebeuren.

Je kent wel de foto’s van een azuurblauwe lagune met een dobberend bootje. Veel kans dat die foto genomen is in Olüdeniz. Tijdens de weekends en in de zomermaanden ligt het er propvol met toeristen of bewoners uit de omgeving.

  1. Het idyllische eiland Suluada

Na een korte boottocht vanuit Antalya, bereik je het idyllische eiland Suluada omgeven door de mooiste stranden en azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee. Niet zo gek dus dat deze betoverende plek de bijnaam van ‘Turkse Malediven’ kreeg.

Eenmaal je het eiland bereikt hebt, kan je een hele dag lekker zonnebaden op de witte zandstranden, zwemmen in het kristalheldere water, de indrukwekkende rotsformaties bewonderen of vissen spotten tijdens het snorkelen en duiken.

Boek je boottocht naar het eiland Suluada

  1. Ruïnes van Perge en Side

Heb je een auto gehuurd? Dan is een tripje naar Perge en/of Side het zeker waard als je een liefhebber van geschiedenis en archeologie bent. Je vindt bij Perge namelijk een archeologische site met een episch theater, een tempel van Artemis en een Palaestra (een openbare sportfaciliteit). Deze stammen allemaal uit de Romeinse oudheid. Side kent een tempel van Apollo en Dionysus, zonen van Zeus.

Ook vind je er een groot amfitheater en de poort van Vespasianus. Het is een kleine 20 minuutjes rijden, maar zeker een aanrader voor liefhebbers van dit soort historische locaties. Beschik je niet over een eigen wagen? Dan kan je ook altijd een daguitstap boeken naar Perge en Side.

HUURAUTO: Om een daguitstap te maken vanuit Antalya, heb je best een huurauto nodig. Een huurauto kan je online huren bij Sunny Cars.

  1. Manavgat watervallen

Een bezienswaardig natuurfenomeen ligt op zowat een klein half uurtje rijden van Side, in Manavgat. Daar bevinden zich 4 km buiten het stadje de spectaculaire watervallen van Manavgat, een van de bekendste watervallen van Turkije. Een picknickplek, leuke theehuizen en diverse winkeltjes omringen de watervallen. Het water komt vanaf twee stuwmeren bovenaan de gelijknamige rivier Manavgat naar beneden.

Boek je excursie naar de Manavgatwaterval

  1. Myra

Myra ligt op de meest zuidelijke landtong van de Turkse Riviera. Het Romeinse theater en de necropolis zijn er schitterend om zien. De tombes werden uitgehouwen in een rotswand. Sommige gelijken meer op huizen. Heel wat tombes werden gedecoreerd met reliëfs. Op één van de tombes staat een heus begrafenisbanket afgebeeld. Een ander toont strijdende soldaten. Wat verder op de site is er een groot theater te zien. Wil je goed kunnen genieten en zoveel mogelijk zien? Dan bezoek je Myra best heel vroeg op de dag ofwel vrij laat.

  1. Amfitheater van Aspendos

De trekpleister in Aspendos is ongetwijfeld één van de best bewaarde theaters uit Klein-Azië. Het dateert uit de 2de eeuw n.C. toen keizer Marcus Aurelius aan de macht was. De prima staat waarin het theatergebouw, de arcade en de toeschouwersrangen (15000 marmeren zitjes) zich bevinden lijkt bijna onwaarschijnlijk. Het wordt dan ook door velen beschouwd als het mooiste ter wereld.

Verder kan je in Aspendos naar de akropolis, een nymphaeum (monumentale arcademuur met nissen rond een fontein), een Romeins aquaduct dat over een lengte van maar liefst 15km water uit de bergen tot in Aspendos bracht en een 13e-eeuwse brug.

  1. Antalya

Antalya is een ideale bestemming als je houdt van cultuur, lekker eten en drinken, historische architectuur en vooral rustig in het zonnetje liggen. Hoewel de Turkse badstad onder veel toeristen vooral bekend staat om de prachtige stranden met gigantische beach resorts, is er veel meer te beleven dan alleen de Middellandse Zee. Het historische centrum is bijvoorbeeld erg gezellig, en biedt talloze winkeltjes met traditionele souvenirs en lekkernijen uit de regio.

VERBLIJFTIP: Hotel Lykia Old Town Antalya bevindt zich in het hart van de oude binnenstad en beschikt over mooie kamers, een buitenzwembad en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Indrukwekkende watervallen van Düden

Watervallen kennen we in Nederland en België niet bepaald, en juist daarom zijn de watervallen van Düden (bekijk ligging) zo’n leuke bezienswaardigheid in Antalya. Het overweldigende geluid van het water dat van 40 meter hoog in de zee kletst, is één van de meest indrukwekkende dingen die je in Turkije kan meemaken. Er zijn verschillende manieren om deze watervallen te zien.

  1. Kuşadası

Letterlijk vertaald betekent Kuşadasi ‘Vogeleiland’. Er ligt inderdaad een eilandje dat nu met het vasteland verbonden is door een dam. Waar de vogels vroeger kwamen broeden, is het nu met een vergrootglas zoeken. Toeristen namen mettertijd hun plaats in en dat zal je bij aankomst meteen opmerken.

Kuşadasi is een drukke badplaats met alles er op en er aan: je vindt er heel wat (strand)bars, gezellige winkelstraten en een grote bazaar. Toerisme vormt hier vandaag de dag een belangrijke bron van inkomen. Een ware metamorfose want op het eind van de 20ste eeuw was Kuşadasi nog een gewoon vissersdorp met enkele hotelletjes omgeven door heuvels. Vandaag zijn de heuvels bebouwd met grote hotels en appartementsblokken.

Veel bezienswaardigheden zal je in Kuşadasi niet vinden. Restanten van middeleeuwse muren en een moskee zijn misschien wel de enige ‘bezienswaardigheden’. We raden je wel aan om tijdens je bezoek aan Kuşadasi naar het uitzichtpunt Sevda Tepesi (bekijk ligging) te wandelen. Hier geniet je van een panoramisch zicht over de zee, de badplaats en omgeving.

Boek je een onvergetelijke daguitstap of excursie vanuit Kuşadası

Vanuit Kuşadası worden er verschillende dagtours en excursies georganiseerd. Van leuke boottochten langs de Turkse kustlijn tot avontuurlijk quad-safari's. Ontdek alvast enkele leuke uitstappen vanuit Kuşadası hieronder.

  1. Alanya, de drukste badplaats van Turkije

Alanya is wellicht de drukst bezochte badplaats aan de Turkse Riviera. De ingrediënten zijn het grote aanbod aan hotels en appartementen, het mooie zandstrand en het bruisende nachtleven. Maar Alanya heeft ook een andere kant en is een perfecte uitvalbasis voor excursies naar onvergetelijke bezienswaardigheden in de nabije omgeving.

Maar ook in Alanya zelf valt er van alles te beleven. Het oude centrum van Alanya rond de bruisende haven, wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, oude Ottomaanse huizen en fascinerende architectuur. In dit gedeelte ervaar je nog het echte Turkse leven. Verder is er ook nog het kasteel van Alanya, de kleurrijke bazaar en de iconische achthoekige Rode Toren.

  1. Maak een jeepsafari door het Taurusgebergte

Wanneer je je opties voor excursies in Alanya overweegt, is een jeepsafari door het Taurusgebergte een uitstekende keuze. Met zijn ruige terrein en afwisselende landschap biedt het Taurusgebergte talloze mogelijkheden voor verkenning en ontdekking. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, geschiedenis, of gewoon het zien van verbazingwekkende bezienswaardigheden en geluiden, er is hier voor elk wat wils.

Een geweldige manier om het Taurusgebergte te ontdekken

  • Onder leiding van ervaren gidsen doorkruis je in je stevige jeepvoertuig zowel kronkelige bergwegen als offroad paden.
  • Geniet van prachtige vergezichten zover het oog reikt.
  • Onderweg kan je ook enkele van de fascinerende natuurlijke kenmerken van het gebied tegenkomen, waaronder ruisende rivieren, indrukwekkende watervallen, bruisende grotten en imposante rotswanden.
  • Bovendien maak je verschillende stops langs de route waar je kan genieten van een heerlijke lunch terwijl je uitkijkt over de Dimcayi rivier.

EXCURSIE: Als je op zoek bent naar een onvergetelijke excursie waarbij je je verkwikt en geïnspireerd voelt door de schoonheid van de natuur, zoek dan niet verder dan een jeepsafari door het Taurusgebergte.

  1. Kronkelende Dimcay rivier

Op slechts 15 kilometer van het charmante kustplaatsje Alanya ligt een van de mooiste natuurgebieden van Turkije. Hier tuimelt de kronkelende Dimcay rivier over rotsachtige kliffen en voedt zachtjes uitgestrekte stukken groen. Met zoveel verschillende activiteiten om uit te kiezen in deze serene omgeving is er voor elk wat wils. Of je nu wilt zwemmen in het verfrissende water, de omgeving wilt verkennen op een mountainbike, of jezelf wilt uitdagen met een uitdagende wandeling, je zult echt geboeid worden door alles wat deze bijzondere plek te bieden heeft.

Misschien is de beste manier om dit opmerkelijke natuurwonder te ervaren, wel om te dineren vanuit een werkelijk uniek perspectief. Op speciaal gebouwde vlotten die boven de ruisende rivier hangen, kan je genieten van heerlijke lokale Turkse gerechten terwijl je de frisse berglucht en het spectaculaire uitzicht om je heen in je opneemt. En als je op zoek bent naar nog meer plezier en opwinding tijdens je bezoek hier, ga dan zeker kijken bij de glijbanen in de buurt, waar je steil naar beneden schiet in het kille water.

EXCURSIE: Of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur, dit mooie natuurgebied bij Alanya heeft het allemaal! Boek hier je dagtour naar Dimcay, inclusief een boottocht en kabelbaanrit in Alanya.

  1. Opvallende kalksteenformaties van de Dim Cave

Dim Cave ligt hoog bovenop een berg bij een kronkelende rivier en staat bekend om zijn opvallende kalksteenformaties, die zijn uitgeslepen door jarenlange regen- en sneeuwstromen. Deze spectaculaire rotswanden zijn naar schatting meer dan een miljoen jaar oud, en ze bieden een intrigerende blik in de geologische geschiedenis van het gebied.

Of je nu het prachtig verlichte pad volgt dat naar het kleine meer in de grot leidt of geniet van een picknick in de nabijgelegen tuinen met een prachtig uitzicht op het omringende landschap, Dim Cave is een onmisbare bestemming voor elke natuurliefhebber.

Er is openbaar vervoer beschikbaar van de stad naar de grotten via bussen, maar er moet worden opgemerkt dat er veel trappen zijn, zowel naar als in deze indrukwekkende natuurwonderen. Dus als je op zoek bent naar een unieke buitenervaring die je zowel een adrenalinestoot als een adembenemend uitzicht geeft, mis dan Dim Cave niet!

  1. Belek, een golfparadijs

Belek is een van de nieuwste trekpleisters aan de Turkse Riviera. In de nabije omgeving vind je prachtige en ongerepte natuurgebieden, romantische zandduinen begroeid met pijnbomen, weelderige eucalyptusbossen en kilometerslange stranden die perfect zijn voor een ontspannende strandwandeling bij zonsondergang. Bovendien heeft Belek een indrukwekkende natuurlijke schoonheid en een klein maar gezellig stadscentrum. Hierdoor kan er wat rustiger genoten worden van de Turkse cultuur.

Daarnaast is de Turkse badplaats ook een paradijselijke bestemming voor golfliefhebbers. Hier kan je genieten van golfen te midden van de prachtige natuur. Maar ook voor andere sportieve activiteiten is Belek perfect geschikt. Zo kan je deelnemen aan verschillende watersporten, diepzeeduiken, en heerlijk wandelen in de omgeving.

  1. Vermijd roamingkosten in Turkije koop je eSIM

Opgelet, in Turkije betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Wacht niet langer en boek voordelig jouw reis naar de Turkse Riviera

De Turkse Riviera is ongetwijfeld een van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije. De gezellige badplaatsen als Antalya, Bodrum en Kusadasi zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je je volgende vakantie naar Turkije zou moeten bezoeken. Dus waar wacht je nog op?

Boek vandaag nog je ticket naar het paradijs

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Rivièra downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 26 oktober 2023 - Guy Tillieux

Goed gerichte informatie om je uitstappen te plannen.

- 24 oktober 2023 - Lia Thijs

Mooi aanbod en gevarieerd,ik wist niet dat er zoveel mooie dorpen en monumenten te zien zijn in Turkije. Misschien toch eens hiervoor gaan 🙂

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?