13 x mooiste bezienswaardigheden in de Turkse badplaats Izmir: wat zien & doen?

13 x mooiste bezienswaardigheden in de Turkse badplaats Izmir: wat zien & doen?

28 december 2023 in Turkije0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Izmir + verblijftips

Izmir is, op Istanbul en Ankara na de derde grootste stad van Turkije. De haven is, op die van Istanbul na, de meest belangrijke van het land. Izmir stond voorheen bekend als het historische Smyrna. Deze stad kent een rijk verleden met verschillende beschavingen die door de eeuwen heen hebben gefloreerd. Als je door de straten van Izmir wandelt, zie je nog enkele sporen van de Griekse, Romeinse en Ottomaanse invloeden die het karakter van de stad hebben gevormd. Ontdek in deze blogpost alvast de must-see bezienswaardigheden in Izmir.

Praktische info & tickets voor je vakantie aan de Turkse Rivièra

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets4u45 vliegen naar Alanya, Antalya, Izmir, Bodrum, ... richtprijs € 104 vergelijk prijzen bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
PakketreizenOvernachtingen aan de Turkse Rivièra zijn:
HuurautoZelf een auto huren in Turkije? boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Izmir op de kaart

  1. Het Archeologisch Museum van Izmir

Het Archeologisch Museum werd opgericht in 1924 en enkele jaren later in 1927 geopend voor het publiek. Het museum geeft je, aan de hand van tentoonstellingen, een beter beeld over Izmir en haar sociale leven in de 19de eeuw. Je ziet er onder andere artefacten, bustes, beelden, beeldjes, gereedschappen en diverse eet- en kookgerei, uit de bronstijd of uit de Griekse en Romeinse tijd.

Download onze wandeling door Izmir en kom alvast langs de mooiste plekjes.
  1. Salepcioglu-moskee

Salepcioglu-moskee is een van de mooiste moskeeën van Izmir met barokke invloeden. De moskee is gelegen naast het Konak-plein in het hart van de stad en werd gebouwd in 1905 door beschermheer Salepcizade Hajji Ahmet Effendi.

  1. Agora van Smyrna

Een van de must-see bezienswaardigheden in Izmir, is de Agora van Smyrna gelegen in Namazgâh, een van de oudste wijken van de stad. Het herbergt de ruïnes van een oud Grieks en Romeins marktplein en stadscentrum en is een van de grootste en best bewaarde oude sites in dit gebied.

Het openluchtmuseum bestaat uit een drieledige structuur, basilieken, waterwegen en marmeren zuilen. Sommige artefacten en opgravingen van deze site kan je terugvinden in het Archeologisch Museum van Izmir en het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Je kan de archeologische site deels bezoeken.

  1. Kültürpark

Het Kültürpark is omsloten door muren en heeft vijf verschillende toegangspoorten. Je kan er prachtig wandelen over de brede wandelpaden omringd door heel wat groenen palmen en gezellige restaurantjes. Daarnaast herbergt het park zelfs een klein pretpark, een Museum voor Geschiedenis en Kunst en een Parachutetoren. Voor een mooi uitzicht over het park, kan je een ritje maken op het reuzenrad. Meer info op de website.

  1. Kordon Pier

De Kordon Pier begint bij de Boheemse wijk Alsancak en strekt zich uit over een lengte van ongeveer 4 kilometer langs de zee, tot aan de Konak-pier. De wandelpromenade biedt prachtige uitzichten op de glinsterende Egeïsche Zee aan de ene kant en de stad met zijn historische gebouwen aan de andere kant.

Het is een geliefde plek in de stad om de zonsondergang te spotten, te picknicken op het gras of een fietstocht te maken langs het water. We raden je dan ook aan om plaats te nemen op een van de bankjes om de avondzon langzaam te zien wegzakken in de Egeïsche Zee.

  1. Hisar-moskee

De Hisar-moskee is de grootste moskee van Izmir en oudste plaats voor islamitische bijeenkomsten in de stad. Het gebouw staat bekend zijn prachtige interieur met blauw-en-gouden motieven op het koepelvormige plafond. Hoewel de moskee zich midden in het centrum van Izmir bevindt en omringd wordt door de bruisende winkelstraten van de Kemeralti-bazaar, heerst er toch een rustige sfeer.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Turkse Riviera.

  1. Kemeraltı Bazaar

De Kemeraltı Bazaar strekt zich uit over een groot gebied in het hart van Izmir en wordt omringd door historische gebouwen, oude moskeeën en charmante straatjes. Proef van verschillende traditionele Turkse gerechten, lokale thee en snuister tussen de handgemaakte souvenirs. Naast de verschillende kraampjes en souvenirwinkeltjes vind je hier ook enkele koffiehuizen en eetgelegenheden. Geen betere plek om de authentieke Turkse sfeer te ervaren.

  1. Klokkentoren van Izmir

De Klokkentoren van Izmir, ook bekend als İzmir Saat Kulesi in het Turks, is een iconisch monument en een van de meest herkenbare bezienswaardigheden in de stad. De 25 meter hoge klokkentoren is gelegen aan het Konak-plein en staat op een strategische locatie die uitkijkt over de haven en de Egeïsche Zee. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in 1901 als een geschenk van de Duitse keizer Wilhelm II aan de stad Izmir.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze kustplaats zien tijdens je verblijf? Boek je dan een begeleide stadstour door Izmir.

  1. Yali-moskee (Konak-moskee)

Een van de mooiste moskeeën vind je naast de iconische klokkentoren. De Yali-moskee (oftewel Konak-moskee) is een kleine moskee, daterend uit de 18de eeuw en heeft een karakteristieke achthoekige vorm. De buitenkant van de moskee is versierd met turquoise tegels. Het is een schattig gebouw in de klassieke Ottomaanse bouwstijl met een enkele koepel en een minaret.

  1. Historische Tarihi Asansör

Op zoek naar het meest betoverende uitzicht over Izmir? Dan mag je de historische Tarihi Asansör in de wijk Karataş niet missen. Deze unieke toren, gebouwd in 1907, diende ooit als verbindende schakel tussen twee straten, zodat de lokale bewoners niet langer een vermoeiende trap met 155 treden hoefden te beklimmen. De lifttoren heeft drie verdiepingen en verrassend genoeg is de lift nog steeds in gebruik.

Vanaf het uitkijkplatform heb je een prachtig zeezicht. Er is ook een restaurant, dat zo populair is dat je van tevoren moet reserveren als je een tafel wilt bemachtigen. Reserveren kan op het nummer 0(232) 293 4780.

  1. Kerk van Sint Polycarpus

De katholieke Sint-Polycarpuskerk werd gebouwd aan het begin van de 17de eeuw en is het oudste nog functionerende christelijke gebedshuis in de stad. Binnen zijn de muren bedekt met fresco's die het leven van Polycarpus uitbeelden.

  1. Het standbeeld van Atatürk

Overal in Turkije staan er standbeelden en monumenten gewijd aan Mustafa Kemal Atatürk, een Turkse militair, politicus, schrijver en de grondlegger van de republiek Turkije. Ook in Izmir kan je een standbeeld van hem terugvinden. Op het Plein van de Republiek (Cumhuriyet Meydani) langs de Kordon wandelpromenade vind je het bronzen ruiterstandbeeld van Atatürk in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog.

  1. Izmir-kabelbaan

De Izmir-kabelbaan of Izmir Teleferik bevindt zich aan de Sakarya-straat, in de wijk Balcova, 10km van het Konak plein. Tijdens een ritje met de Izmir Teleferik geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad en de Egeïsche Zee beneden. Het startpunt van de kabelbaan bevindt zich tegenover de Izmir Economy University Balcova (bekijk ligging). Ze bestaat uit 20 kleurrijke kabelbaancabines die plaats bieden aan maximaal 8 personen. Meer info op de website.

  1. De mooiste daguitstappen vanuit Izmir

Wie graag de omgeving van Izmir wilt verkennen, kan altijd een excursie of daguitstap boeken. Er zijn verschillende interessante plekjes in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen die je kan overwegen tijdens jouw bezoek aan Izmir.

Dagtrip naar Pamukkale en Hiërapolis

Een van de populairste uitstappen die je kan doen is naar de unieke travertijnterrassen van Pamukkale. Pamukkale betekent "katoenen kasteel" in het Turks, en wanneer je deze bijzondere met water gevulde terrassen zal zien, begrijp je meteen waarom. De helderwitte, travertijnen, terrasvormige zwembaden werden door de eeuwen heen in de heuvels gevormd.

Op de top van Pamukkale ligt de ongelooflijke oude Grieks-Romeinse stad Hierapolis, een extra reden om Pamukkale een bezoekje te brengen. De plek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt heel wat toeristen.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een georganiseerde dagtrip naar Pamukkale en Hiërapolis.

UNESCO-werelderfgoedlocatie Efeze

Efeze mag je gerust beschouwen als één groot, spectaculair openluchtmuseum. De Grieks-Romeinse ruïnes behoren tot de grootste en best bewaarde van het continent. Door aardbevingen en invasies werd de stad in de loop der eeuwen verschillende keren beschadigd, maar toch zijn veel bouwwerken in opmerkelijk goede staat bewaard gebleven.

TIP: Bekijk alle mogelijke daguitstappen naar Efeze vanuit Izmir. Sommige dagtours zijn inclusief hoteltransfers, lunch, rondleidingen etc.

  1. Waar overnachten in Izmir?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je vakantie in Izmir? Je kan overnachten in het centrum van Izmir, dichtbij de haven, of de wijken die net buiten Izmir liggen. Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, resorts en pensions in Izmir hier.

  • L'Agora Old Town Hotel & Bazaar gelegen aan de Havra-straat aan de historische Kemeraltı Bazaar, beschikt over ruime kamers voorzien van een stijlvolle inrichting en alle luxe en comfort. Dit boetiekhotel is een absolute aanrader in het centrum van Izmir. Meer info en boeken.
  • Hotel Oglakcioglu Park Boutique is een luxe 4-sterren hotel op wandelafstand van topbezienswaardigheden als de Bazaar, het Konak plein en de wandelpromenade. Het hotel beschikt over moderne kamers, iedere ochtend een heerlijk ontbijtje en mogelijkheid tot het huren van een auto. Meer info en boeken.
  • Het viersterrenhotel Ontur Otel bevindt zich in de wijk Cankaya, in het hart van de stad en heeft alles in huis voor een luxe en comfortabel verblijf. Het beschikt over moderne kamers, een heerlijke binnenzwembad en een buffetrestaurant. Meer info en boeken.
  1. Vermijd roamingkosten in Turkije koop je eSIM

Opgelet, in Turkije betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Wacht niet langer en boek voordelig jouw reis naar de Turkse Riviera

De Turkse Riviera is ongetwijfeld een van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije. De gezellige badplaatsen als Antalya, Bodrum en Kusadasi zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je je volgende vakantie naar Turkije zou moeten bezoeken. Dus waar wacht je nog op?

Boek vandaag nog je ticket naar het paradijs

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Kust downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?