13 x mooiste bezienswaardigheden in Ankara: wat zien & doen in de Turkse hoofdstad?

Volledige gids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Ankara: wat zien & doen in de Turkse hoofdstad?

10 oktober 2023 in Turkije0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Turkse hoofdstad Ankara: wat zien & doen + verblijftips

Plan je binnenkort een bezoekje aan Turkije? Laat dan een typische stedentrip naar Istanbul achterwege, en overweeg een bezoekje aan de Turkse hoofdstad Ankara. Alhoewel de stad vaak overschaduwd wordt door Istanbul, is Ankara ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Alleen al de architectuur is er bijzonder om te zien. Van indrukwekkende ruïnes tot traditionele Ottomaanse gebouwen uit de 19de eeuw. Om nog maar te zwijgen over de prachtige moskeeën zoals de Kocatepe-moskee, de grootste moskee van de stad. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Ankara.

Tours en tickets voor je bezoek aan Ankara

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Anakara bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Ankara.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Ankara en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Ankara

 1. Het Atatürk Mausoleum (Anıtkabir)

Het Atatürk Mausoleum, ook wel bekend als Anıtkabir (graftombe), is een monumentaal mausoleum en belangrijke herdenkingsplaats in Ankara. Je kan het mausoleum vinden op een heuveltop net buiten het stadscentrum van Ankara. Het imposante monument werd gebouwd ter ere van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter en eerste president van de Republiek Turkije. Het mausoleum is een van de belangrijkste historische en politieke monumenten in Turkije en trekt zowel lokale inwoners als toeristen aan.

Lion Road

Om het mausoleum te bereiken, wandel je eerst langs de zogenaamde "Leeuwenweg" (Lion Road). Deze 26 meter lange weg strekt zich uit tot aan het Ceremonieplein en werd aangelegd om bezoekers voor te bereiden op de opperste aanwezigheid van Atatürk. Aan beide kanten vind je 12 leeuwenbeelden.

Het mausoleum heeft een neoklassieke stijl en bestaat uit verschillende secties;

 • het Ceremoniële plein,
 • een indrukwekkende trap van 42 treden die naar het mausoleum leidt,
 • een mausoleum met het graf van Atatürk (het lichaam is hier niet te zien)
 • en een museum gewijd aan de onafhankelijkheidsstrijd van Turkije en het leven en prestaties van Atatürk. Het museum herbergt enkele persoonlijke bezittingen, brieven, uniformen en andere historische artefacten die verband houden met zijn leven en de geschiedenis van Turkije.

Naast een bezoekje aan het museum en het graf van Atatürk, kan je nog even het prachtige uitzicht over de stad in je opnemen. Hier zie je tevens een enorme mast met de Turkse vlag.

Het mausoleum is gratis te bezichtigen, maar je dient wel respect te tonen. Men vraagt om in gepaste kledij naar het mausoleum te komen, en hoofddeksels als hoeden en petten te vermijden. Daarnaast verwacht men dat je de site rustig bezoekt en geen standbeelden of andere monumenten aan raakt. Foto’s mogen genomen worden. Meer info op de officiële website.

 1. De citadel van Ankara

Geen bezoek aan Ankara is compleet zonder een bezoekje aan de citadel van Ankara, oftewel de Ankara Kaleisi. Het is een van de oudste en meest iconische bezienswaardigheden van de stad. Het citadelgebied dateert uit het Byzantijnse tijdperk en wordt omringd door immense vestingwerken die ooit verdediging en bescherming aan de stad boden.

Het wijken rondom de citadel bestaat uit smalle geplaveide straatjes omzoomd door huizen in Ottomaanse stijl en heeft de charme van de oude stad behouden. Sommigen zijn de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd en omgebouwd tot restaurants en winkeltjes, terwijl andere langzaam in verval raken.

Uiteraard mag je de historische bouwwerken niet vergeten. Neem zeker eens een kijkje bij de oostelijke toren (Sark Kulesi) die een fraai uitzicht biedt over het moderne Ankara, de kleine Sultan Alaettin moskee en het kasteel van Ankara zelf. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Divan Cukurhan Ankara ligt tegenover de ingang van de citadel van Ankara en beschikt over ruime stijlvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Geniet van een heerlijk kopje koffie in de sfeervolle bar en proef de lokale gerechten in het restaurant. Meer info en boeken.

 1. Wandel rond in de historische wijk Hamamönü

Wanneer je in Ankara bent, wandel dan even door de historische Hamamönü wijk. Deze wijk kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Ottomaanse periode. Het was oorspronkelijk een wijk waar veel badhuizen (hamams) te vinden waren, vandaar de naam "Hamamönü". Tijdens het Ottomaanse rijk waren hamams belangrijke sociale ontmoetingsplaatsen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Hamamönü is de traditionele Ottomaanse architectuur. De wijk heeft nog enkele goed bewaarde oude huizen en gebouwen met houten gevels, romantische binnenplaatsen en overhangende dakranden.

Wandel door de schilderachtige wijk met hier en daar enkele kunstgalerijen, antiekwinkels en ambachtslieden die traditionele handgemaakte producten verkopen. Voor de fijnproevers zijn er ook enkele leuke cafeetjes en restaurants in de oude huizen waar je kan proeven van de lokale keuken. Kortom, een aangename plek in deze grote stad om rond te wandelen en de lokale cultuur te ervaren, vooral 's avonds.

 1. Het Gençlik Parkı

Naast bijna 28 hectare groen en waterpartijen, beschikt het Gençlik Parkı ook over een zwembad, een reuzenrad, draaimolens, een openluchttheater, twee miniatuurtreinen etc. Zowel voor jong als oud valt er meer dan genoeg te beleven! Uiteraard kan je ook mooie, rustgevende wandelingen maken langs de fonteintjes en de kunstmatige vijver.

Verspreid over het hele park vind je verschillende picknickplekjes en kiosken waar je allerlei lekkernijen kan vinden zoals de Dondurma (Turks roomijs) en de verse maïskolven. Bezoek je het Gençlik Park ‘s avonds? Dan kan je misschien een spectaculaire lichtshow bijwonen.

 1. De Kocatepe-moskee, de grootste moskee van Ankara

Ankara biedt plaats aan talloze moskeeën en gebedshuizen. Veel van deze moskeeën zijn het zeker waard om eens te bezoeken. Kocatepe Moskee, voluit de "Kocatepe Camii," is een van de meest prominente en iconische islamitische gebedshuizen in Ankara. Met zijn 4 minaretten van 88 meter hoog is het de grootste moskee van de Turkse hoofdstad, en is het dan ook een opvallend symbool in de skyline van Ankara.

De bouw van de imposante witte moskee in Ottomaanse stijl duurde van 1967 tot 1987. Binnen is er plek voor zo’n 24.000 mensen die komen om te bidden, te rusten op de Turkse tapijten of gewoon even rond te kijken en de bijzondere architectuur te bewonderen. Het marmer en bladgoud is erg indrukwekkend om te zien, net zoals de enorme kristallen kroonluchter en de glas-in-lood-ramen.

TIP: Bezoek de mooiste plekken van de Turkse hoofdstad met een lokale gids. Boek je wandeltour door Ankara met gids en zie dé highlights van de stad. Bovendien past de gids de wandeltour aan op basis van jouw interesses.
 1. Kizilay Square: het Times Square van Turkije

In het hart van de stad ligt het Kizilay plein, een van de bekendste en levendige pleinen in Ankara. Het is niet alleen een belangrijk verkeersknooppunt, maar ook de plek waar zowel toeristen als inwoners van de stad samenkomen. Men noemt het ook wel eens het “Turkse Times Square” vanwege de verkeersdrukte en de grote moderne gebouwen met opvallende billboards en vele lichtreclames. In het midden van het plein staat een standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk. Het standbeeld eert zijn rol in de Turkse onafhankelijkheidsoorlog en zijn bijdrage aan de modernisering van Turkije.

Uiteraard zijn er rondom het plein verschillende winkels en restaurants te vinden. Zoek je een gezellig cafeetje of restaurant uit waar je kan plaatsnemen op een hogere verdieping, zo heb je een geweldig uitzicht over het drukke plein.

 1. Etnografisch museum

Ankara is rijk aan boeiende musea, zo kan je onder andere het Etnografisch museum bezoeken. In dit museum komt de rijke geschiedenis van de oude stad tot leven gebracht. Je krijgt wat meer inzicht over het alledaagse leven van de bevolking van de stad in de verschillende tijdperken; vanaf de eerste eeuw tot aan de periode van de Republiek. Daarnaast zie je er ook enkele sporen van de Seltsjoekse en Ottomaanse architectuur. Je kan er allerlei speciale gebruiksvoorwerpen bekijken evenals traditionele tapijten, muziekinstrumenten en kleding.

Bekijk hieronder alvast de leukste tours in Ankara en omgeving

 1. Openluchmuseum Altinkoy

Het Altınköy Openluchtmuseum bevindt zich op een terrein van 500 hectare en is een geweldige plek voor iedereen die nieuwsgierig is naar het dorpsleven in Turkije. Het openluchtmuseum heeft als doel de oude dorpsarchitectuur uit de jaren 50 te weerspiegelen en meer inzicht te geven over de tradities en het leven in de jaren 30 en 50.

Je vindt hier onder andere traditionele Turkse dorpshuizen en boerderijen omgeven door groene landschappen. Een bezoek aan het openluchtmuseum is niet alleen leuk maar ook boeiend en leerrijk. Wandel ook zeker het koffiehuis binnen voor een heerlijke Turkse koffie en wandel over de ophaalbrug voor een mooi uitzicht over de omgeving. Meer info op de website.

 1. Geniet van het uitzicht vanaf het Atakule-observatiedek

Voor het mooiste uitzicht over de Turkse hoofdstad, beklim je de 125 meter hoge Atakule Tower. Het complex bestaat uit vier verdiepingen met een winkelcentrum, verschillende restaurants en zelfs een kleine bioscoop. Op de bovenste verdieping vind je het observatiedek waar je een 360° uitzicht hebt op Ankara en de omliggende landschappen. Een absolute aanrader om de zonsondergang te bewonderen. De openingsuren zijn van 10u tot 22u. Meer info op de website.

 1. Erimtan Archeologie en Kunstmuseum

Breng een bezoek aan het Erimtan Archologie en Kunstmuseum als je meer te weten wilt komen over de Romeinse periode in Turkije. Het museum herbergt een verzameling archeologische vondsten, van 3000 jaar voor Christus tot het Byzantijnse Rijk.

De collectie omvat enkele objecten van de Romeinen, van parfumflesjes en sieraden tot keramieken kommen en kannen. Hier vind je geen saaie displays maar levendige exposities waar op verhalende wijze over de vondsten en het dagelijkse leven tijdens de Griekse en Romeinse tijd verteld wordt. Naast de permanente colelctie, organiseert het museum ook tijdelijke exposities en kan je op dinsdag klassieke muziekconcerten bijwonen. Wandel na je bezoek nog even het museumwinkeltje binnen of geniet na in het gezellige museumcafé. Meer info op de website.

 1. Museum van Anatolische Beschavingen

Het Museum van Anatolische Beschavingen is zonder twijfel een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Turkse hoofdstad. Het geniet dan ook van de grote internationale erkenning en werd bekroond met de titel "Europees Museum van het Jaar 1997". Het museum bevindt zich in de Atpazari wijk niet ver van de citadel en bestaat uit twee indrukwekkende gebouwen uit het Ottomaanse tijdperk: de gerestaureerde 15e-eeuwse overdekte bazaar "Mahmut Paşa Bedesteni" en de karavanserai "Kurşunlu Han”.

Zoals de naam al doet vermoeden, legt het museum de nadruk op de Anatolische culturen, zoals de Hettieten, de Urartiërs en de Phrygiërs. Hun levenswijze en verworvenheden worden afgebeeld. Tijdens een rondleiding door het museum krijg je een uitgebreide uitleg over de tentoongestelde voorwerpen die chronologisch ingedeeld zijn.

Enkele van de best bewaarde schatten zijn de Hettitische spijkerschriftteksten uit Boğazkale,beelden en terracotta voorwerpen tot 6.000 jaar oud en talloze sculpturen, aardewerk, sieraden en werktuigen van zo’n 8000 jaar geleden uit Çatalhöyük, dat het oudst bewoonde dorp ter wereld zou zijn.

Tip: Bezoek het museum zo vroeg mogelijk. Hoe later je gaat, hoe meer volk je mag verwachten.
 1. Bezoek de Romeinse baden bij Ankara

De Romeinse baden van Ankara, ook wel bekend als de "Roma Hamamları" in het Turks, zijn verwoeste overblijfselen van een oud Romeins badcomplex in Ankara. De badhuizen dateren uit de 3de eeuw na Christus en werden gebouwd tijdens de Romeinse keizer Caracalla. Desondanks het feit dat de badhuizen meer dan 2000 jaar gebouwd zijn, bevinden ze zich nog steeds in opmerkelijke stad. Vandaag de dag zie je op de archeologische site onder andere de mozaïeken vloeren, ondergrondse tunnels, het caldarium (waar de warme baden stonden), de apodyterium (kleedkamer) het voormalige zwembad en het unieke verwarmingssysteem 'hypocaust'.

 1. Ontsnappen aan de stadsdrukte bij het Eymirmeer

Wie even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, kan een wandeling rond het Eymirmeer plannen, op 17 kilometer van de stad. Het meer is omgeven door beboste heuvels en groene bossen en is een populaire plek om even te ontspannen.

Fietsliefhebbers kunnen eventueel een fiets huren bij het meer, enthousiaste wandelaars kunnen de natuur in trekken de verschillende wandelpaden volgen die het bos in gaan. Na je wandel- of fietstocht kan je nog even genieten van een heerlijke picknick met uitzicht of een kopje koffie bij een van de terrasjes langs het meer. Liever iets actievers? Dan kan je ook een bootje huren en het meer en de schilderachtige omgeving verkennen vanop het water.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?