15 x mooiste bezienswaardigheden in Antalya: wat zien & doen in de Turkse badplaats?

15 x mooiste bezienswaardigheden in Antalya: wat zien & doen in de Turkse badplaats?

5 oktober 2023 in Turkije0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Antalya + verblijftips

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt in Antalya? De historische stad is een ideale bestemming als je houdt van cultuur, lekker eten en drinken, historische architectuur en vooral rustig in het zonnetje liggen. Hoewel de Turkse stad onder veel toeristen vooral bekend staat om de prachtige stranden met gigantische beach resorts, is er veel meer te beleven dan alleen de middellandse zee.

Het historische centrum is bijvoorbeeld erg gezellig, en biedt talloze winkeltjes met traditionele producten uit de regio. Om nog maar niet over alle bezienswaardigheden te beginnen; in deze blog lees je alles over de mooiste plekjes van Antalya.

Tours en tickets voor je bezoek aan Antalya

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Antalya bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Antalya.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Antalya en omgeving

Inhoud artikel

  1. Het historische centrum Kaleici

Een vakantie dient doorgaans om lekker tot rust te komen. Dat gaat zeker lukken in het historische stadscentrum van Antalya, het oudste gedeelte van de stad (ongeveer 2200 jaar oud). Dit stadsdeel heet Kaleici en was vroeger volledig omringd door een stadsmuur. Liefhebbers van architectuur kijken hier hun ogen uit.

Wandel langs de witgekalkte Ottomaanse herenhuizen en prachtige oude gebouwen in de oude kronkelende straatjes, omringd door kunstgalerijen, leuke boetiekwinkeltjes met lokale specialiteiten en schattige restaurants.

VERBLIJFTIP: Hotel Lykia Old Town Antalya bevindt zich in het hart van de oude binnenstad en beschikt over mooie kamers, een buitenzwembad en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Yivli Minare Moskee

Als je in Antalya bent, kan je het symbool van de stad niet overslaan; de Yivli Minare Moskee. Dit is de meest beroemde moskee van de stad en wordt door inwoners ook wel Ulu Cami genoemd; ‘de Grote Moskee’. Dit gebedshuis stamt uit de 13de eeuw, en is dus één van de oudste gebouwen van de historische binnenstad. De 40 meter hoge moskee is voor iedereen te bezoeken, zo lang je uiteraard je schoenen uitdoet voor je binnenkomt.

  1. Geschiedenis in het Antalya-museum

Heb je interesse in de klassieke geschiedenis van dit deel aan de Turkse kust, breng dan zeker eens een bezoekje aan het boeiende Antalya Museum (ook wel het Archeologisch Museum van Antalya genoemd) in het stadscentrum. Bij een bezoek aan het museum kan je een uitgebreide collectie archeologische vondsten bezichtigen uit de regio Antalya en andere nabijgelegen gebieden zoals Perge, Aspendos, Side en Termessos.

  1. Naoorlogse moderne centrum van Antalya

Zoals veel steden in Europa is Antalya na de Tweede Wereldoorlog drastisch veranderd. Gelukkig is het historische gedeelte grotendeels bespaard gebleven, maar de stad heeft niet stilgestaan de afgelopen eeuw. Antalya kent namelijk ook een moderner stadscentrum. In tegenstelling tot het historische gedeelte vind je hier voornamelijk grotere winkelstraten met internationale modemerken.

Één van de locaties die we vooral aanraden is het overdekte winkelcentrum, genaamd ÖzdilekPark Antalya Mall. Hierbinnen kan je heel even ontsnappen aan de overweldigende Turkse warmte. In meer dan 100 winkels, restaurants en gezellige cafés kan je jezelf urenlang vermaken en ontdek je tevens hoe de meeste locals tegenwoordig leven. Meer info op de website.

TIP: Verken de stad tijdens een begeleide stadswandeling door het centrum van Antalya, en mis niets tijdens je verblijf aan deze Turkse badplaats. Met deze rondleiding verken je niet alleen de oude binnenstad, je maakt ook een boottocht vanuit de haven van Antalya en een kabelbaanrit om de Düden- en Lara-watervallen te bezoeken.

  1. Neem een duik in blauw water aan de stranden van Antalya

Als je denkt aan een zonnige vakantie in een warm land als Turkije, dan kan een middagje op het strand niet ontbreken. Antalya biedt talloze prachtige stranden, zowel met zand als kiezels. Één van de populairste stranden onder toeristen is het Konyaalti strand (bekijk ligging). Uiteraard gelegen aan de Middellandse Zee. Je komt er met de tram of met de taxi, ongeveer 20 minuten onderweg vanuit het centrum. De rit meer dan waard, vinden de meeste mensen.

Zwemmen in helder water

Het kiezelstrand Konyaalti ligt in tegenstelling tot veel andere stranden aan de westkant van de stad. Hierdoor heb je prachtig uitzicht op het gebergte verderop, wat zorgt voor een unieke locatie om een frisse duik te nemen. Het water is kraakhelder en komt in verschillende tinten blauw. Maar het mooiste is nog wel de service; op de meeste plekken op het strand komen medewerkers je in de watten leggen met parasols, strandstoelen en koude drankjes. Dit wordt afgerekend als je het strand verlaat, voor een zeer schappelijke prijs. Ongetwijfeld één van de mooiste stranden van Europa als je het ons vraagt!

Een boottocht of zwemmen met dolfijnen

De toeristische industrie in Antalya is gigantisch, en dat merk je vooral bij Konyaalti Beach. Vanaf dit punt vertrekken namelijk enorm veel vaartochten. Deze leiden je overal naartoe. Zo kan je op ontdekkingsreis gaan door de Middellandse Zee, en je kan er zelfs zwemmen met dolfijnen!

  1. Genieten van de boulevard

De natuur is echter niet het enige mooie aan deze baai; langs het strand loopt een lange wandelboulevard. Daar vind je talloze beachclubs om een lekkere cocktail bij te drinken, leuke winkeltjes en luxe hotels. Als je bent uitgezwommen is er dus nog genoeg te doen op de wandelboulevard.

VERBLIJFTIP: Een ander aangenaam verblijf is het Atelya Art Hotel op wandelafstand van de Middellandse Zee. Het hotel beschikt over traditioneel Ottomaanse kamers met houten vloeren en handgeweven tapijten en een buitenzwembad. Meer info en boeken.

  1. De natuur van Beach Park Konyaalti

Als zwemmen in het heldere blauwe water van de Middellandse Zee nog niet spectaculair genoeg voor je is, vind je bij het Konyaalti strand ook nog een park. Hier kan je genieten van nog meer natuur - indrukwekkende watervallen, bloemenvelden en een prachtig uitzicht op het strand eronder. Tevens ook een ideale plek om de zonsondergang te bekijken!

  1. Indrukwekkende watervallen van Düden

Watervallen kennen we in Nederland en België niet bepaald, en juist daarom zijn de watervallen van Düden (bekijk ligging) zo’n leuke bezienswaardigheid in Antalya. Het overweldigende geluid van het water dat van 40 meter hoog in de zee kletst, is één van de meest indrukwekkende dingen die je in Turkije kan meemaken. Er zijn verschillende manieren om deze watervallen te zien.

Met de kabelbaan vanuit Belek

Vanuit het stadsdeel Belek gaat een kabelbaan de bergen in. Dit ritje is op zichzelf al indrukwekkend genoeg, maar boven staat je een echte verrassing te wachten. De watervallen bereik je makkelijk te voet vanuit de kabelbaan, en onderweg word je begroet door allerlei andere attracties.

Aan de hand van een mooie boottocht

Er is ook een mogelijkheid om met een boottocht verder te reizen naar drie andere watervallen in de buurt. Dit is erg ontspannend en geschikter voor hen met hoogtevrees. Zo krijg je de watervallen vanuit het meest indrukwekkende perspectief te zien; van onderen!

TIP: Of maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde daguitstap naar de watervallen van Düden.

  1. Het uitzicht vanaf de Hıdırlık Kulesi

Het precieze nut van de Hıdırlık toren is tot op de dag van vandaag niet bekend. Het lijkt op een oude uitkijktoren, gebouwd rond de tweede eeuw. Maar door de verschillende fresco’s aan de binnenkant van de toren zou het ook wel eens kunnen dienen als graftombe.

Wat voor jou als reiziger in ieder geval belangrijk is om te weten; deze toren biedt één van de mooiste uitzichten in heel Antalya. Je ziet de bergen, de stad, de stranden en alles eromheen vanaf één van de hoogste punten in de omgeving. Ideaal om hier eens de zonsondergang te bekijken dus!

  1. Bezoek de Poort van Hadrianus

In het jaar 130 na Christus bezocht de Romeinse keizer Hadrianus de stad Antalya. Om de keizer een warm welkom te heten, werd er een poort gebouwd die naar hem is vernoemd. Deze poort lijkt tegenwoordig deel uit te maken van de stadsmuur, maar heeft eigenlijk altijd net achter die muur gelegen. Daardoor is de poort zo goed beschermd gebleven.

Toen het stuk muur voor de poort is gesloopt, ontstond er één van de meest fotogenieke plekjes van de stad. Twee hoge torens aan beide kanten van de historische poort met Corinthische zuilen. Echt aan te raden om hier eens langs te gaan, want wie weet is dit je nieuwe profielfoto!

  1. Wandel door de haven van Antalya

Antalya ligt aan zee en dat betekent uiteraard dat de stad al sinds het begin enorm betrokken is met scheepvaart. Dat zie je op indrukwekkende wijze terug in de haven van Antalya. Deze stamt nog uit de Romeinse tijd, en ligt in een vallei omringd door een oude kasteelmuur. Naast dat de haven er prachtig uitziet, is er genoeg te doen. Op allerlei plezierjachten vind je een gevarieerd aanbod aan excursies, waar altijd iets leuks bij zit voor jou.

Vanuit de haven van Antalya kan je ook boottochten maken langs de kustlijn, waaronder excursies naar afgelegen baaien en stranden, watervallen en andere mooie plekjes. Boek je bootexcursie in Antalya hier.
  1. Atatürk museum

Wel eens van Mustafa Kemal Atatürk gehoord? Hij was één van de meest succesvolle legerofficieren van Turkije en heeft een groot aandeel gehad in de Turkse onafhankelijkheidsstrijd. Door velen wordt hij gezien als de oprichter van de republiek Turkije.

In het Atatürk Museum merk je de trots en passie van het Turkse volk, en vooral de waardering voor Atatürk zelf. Je vindt er allerlei historische documenten, foto’s, muntencollecties en persoonlijke bezittingen van de legerofficier. Vooral een aanrader als je geïnteresseerd bent in de Turkse geschiedenis dus.

LEESTIP: Wil je tijdens je vakantie in de Antalya nog meer bezoeken? Download onze reisgids Turkse Kust & Rivièra met alle top bezienswaardigheden en daguitstappen in de regio.

  1. Ruïnes van Perge en Side

Heb je een auto gehuurd? Dan is een tripje naar Perge en/of Side het zeker waard als je een liefhebber van geschiedenis en archeologie bent. Je vindt bij Perge namelijk een archeologische site met een episch theater, een tempel van Artemis en een Palaestra (een openbare sportfaciliteit). Deze stammen allemaal uit de Romeinse oudheid. Side kent een tempel van Apollo en Dionysus, zonen van Zeus.

Ook vind je er een groot amfitheater en de poort van Vespasianus. Het is een kleine 20 minuutjes rijden, maar zeker een aanrader voor liefhebbers van dit soort historische locaties. Beschik je niet over een eigen wagen? Dan kan je ook altijd een daguitstap boeken naar Perge en Side.

HUURAUTO: Om een daguitstap te maken vanuit Antalya, heb je best een huurauto nodig. Een huurauto kan je online huren bij Sunny Cars.

  1. Boottocht langs de kust van Antalya

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte, kan je een boottocht maken langs de kust van Antalya. Tijdens de boottocht kan je genieten van de prachtige landschappen, zwemmen in afgelegen baaien en zelfs de grotten verkennen die alleen toegankelijk zijn via de zee. Er zijn verschillende boottochten die je kan boeken, hieronder alvast enkele voorbeelden:

TIP: De mooiste uitzichten vanaf de boot meteen delen met het thuisfront, maar wil je je niet blauw betalen aan roamingkosten? Bestel je Pocket Wi-Fi dan online op voorhand en geniet van onbeperkt 4G internet in Turkije.

  1. Maak een quadsafari door het Taurusgebergte

Wanneer je je opties voor excursies in Antalya overweegt, is een quadsafari door het Taurusgebergte een uitstekende keuze. Met zijn ruige terrein en afwisselende landschap biedt het Taurusgebergte talloze mogelijkheden voor verkenning en ontdekking. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, geschiedenis, of gewoon het zien van verbazingwekkende bezienswaardigheden en geluiden, er is hier voor elk wat wils.

Een geweldige manier om het Taurusgebergte te ontdekken

  • Doorkruis met je quad zowel de kronkelige bergwegen als offroad paden.
  • Geniet van de mooiste vergezichten zover het oog reikt.
  • Onderweg kan je ook enkele van de fascinerende natuurlijke kenmerken van het gebied tegenkomen, waaronder ruisende rivieren, indrukwekkende watervallen, bruisende grotten en imposante rotswanden.

EXCURSIE: Als je op zoek bent naar een onvergetelijke excursie waarbij je je verkwikt en geïnspireerd voelt door de schoonheid van de natuur, zoek dan niet verder dan een quadsafari door het Taurusgebergte.

  1. Mooiste excursies vanuit Antalya

Verblijf je meerdere dagen in Antalya en heb je geen zin om hele dagen aan het zwembad te hangen? Dan raden we aan om eens een leuke daguitstap te maken in de nabije omgeving. Er zijn prachtige excursies die je kan maken vanuit Antalya, die je de kans bieden om de natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten van de regio te verkennen. Hier zijn enkele van de populairste dagexcursies vanuit Antalya:

Dagtour naar Pamukkale en Hierapolis

Deze excursie neemt je mee naar de spectaculaire witte terrassen van Pamukkale, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Je kan er genieten van de warmwaterbronnen en therapeutische modderbaden, en een bezoek brengen aan de oude stad Hierapolis met zijn goed bewaarde ruïnes, zoals het theater en de Necropolis. Je geniet ook van een lekkere lunch ter plaatse. Het is een unieke combinatie van natuurlijke pracht en historisch belang. Boek je dagtour naar Pamukkale en Hierapolis vanuit Antalya.

Excursie naar de Koprulu-kloof

Geniet van een avontuur ver weg van de mooiste stranden van Antalya tijdens een leuke dagtour vol water plezier in het Koprulu Kloof Nationaal Park. Met een kano of raft trek je het wilde water van de Kopru-rivier op en bewonder je de natuurlijke schoonheid van het Koprulu Kloof. Net iets te warm voor jou? Spring dan even in het koele water, de ideale verfrissing! Boek je daguitstap naar de Koprulu-kloof.

Of een 2-daagse naar het sprookjesachtige Cappadocië

Tijdens deze tweedaagse excursie van Antalya naar Cappadocië kan je de betoverende landschappen van kalkstenen formaties, sprookjesachtige schoorstenen en grotwoningen verkennen. Bezoek de ondergrondse steden, bewonder de historische kerken met prachtige fresco's en geniet van een ballonvaart om de adembenemende schoonheid vanuit de lucht te aanschouwen. Je zal ook overnachten in een typisch grothotel en een onvergetelijke ballonvaart maken. Boek je excursie naar Cappadocië hier.

LEESTIP: Wil je deze daguitstap graag maken? Lees dan zeker onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië en doe alvast inspiratie op.
  1. Wacht niet langer en boek voordelig jouw reis naar Antalya

Antalya is een gezellige Turkse badplaats en een van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije. De hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je Antalya op je volgende vakantie zou moeten bezoeken. Dus waar wacht je nog op?

Boek vandaag nog je ticket naar het paradijs

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Waar overnachten in Antalya?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je vakantie in Antalya? Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, resorts en pensions in Antalya hier.

  • Hotel Lykia Old Town Antalya bevindt zich in het hart van de oude binnenstad en beschikt over mooie kamers, een buitenzwembad en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
  • Een ander aangenaam verblijf is het Atelya Art Hotel op wandelafstand van de Middellandse Zee. Het hotel beschikt over traditioneel Ottomaanse kamers met houten vloeren en handgeweven tapijten en een buitenzwembad. Meer info en boeken.
  • Hotel Alp Pasa is een kleinschalig boetiekhotel met schitterend ingerichte kamers, die allemaal een uniek Ottomaans karakter hebben. Geniet van een lekkere cocktail op de romantische binnenplaats en neem een verfrissende duik in het zwembad. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Rivièra downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?