15 x mooiste bezienswaardigheden in Alanya: wat zien & doen in de Turkse badplaats?

15 x mooiste bezienswaardigheden in Alanya: wat zien & doen in de Turkse badplaats?

5 oktober 2023 in Turkije1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Alanya + verblijftips

Alanya is een prachtige stad aan de Turkse Rivièra bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en bruisende sfeer. Een ideale bestemming dus voor zowel strandliefhebbers als cultuurliefhebbers.

Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden in Alanya.

Inhoud artikel

  1. Het oude centrum van Alanya

Het oude centrum van Alanya rond de haven, wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, oude Ottomaanse huizen en fascinerende architectuur. In dit gedeelte ervaar je nog het echte Turkse leven. Zo vind je er diverse badhuizen, moskeeën, hamams en theehuizen. Wandel door de straten en bezoek hier en daar ook eens een typisch Turks winkeltje voor leuke souvenirs en neem plaats op een gezellig terrasje.

Atatürk Boulevard

Een van de meest opvallende kenmerken van het centrum van Alanya is de wandelpromenade genaamd Atatürk Boulevard. Deze lange boulevard loopt langs de kustlijn en biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Je kan hier heerlijk wandelen terwijl je geniet van de frisse zeelucht en de vele winkels, restaurants, cafés en bars verkennen die aan de boulevard gelegen zijn.

TIP: Zie de mooiste bezienswaardigheden van de Turkse badplaats tijdens deze begeleide stadswandeling door Alanya met zonsondergang.

  1. Bezoek het Alanya Archeologisch Museum

Het Alanya Archeologisch Museum biedt een fascinerende inkijk in de rijke geschiedenis van de regio. Het museum herbergt een uitgebreide collectie archeologische artefacten die dateren uit verschillende periodes, waaronder de prehistorie, de Hellenistische periode, de Romeinse tijd en de Byzantijnse periode. De tentoongestelde stukken geven inzicht in de oude beschavingen die ooit in dit gebied hebben gewoond.

Een van de opvallende kenmerken van het museum is de verzameling munten, die een belangrijk onderdeel vormen van de lokale geschiedenis. Alanya was ooit een belangrijke muntproductieplaats, en het museum toont een indrukwekkende verzameling van verschillende oude munten die hier werden geslagen. Daarnaast kan je in er ook andere interessante artefacten bewonderen, zoals keramiek, glaswerk, beeldhouwwerken en sieraden.

  1. Ontspannen op Kleopatra Beach

Het westelijke strand is werkelijk een verborgen juweel te midden van de drukte van de moderne samenleving. Met zijn fijne witte zand en sprankelende turquoise wateren biedt het Kleopatra strand een rustige terugtocht uit de chaos van het stadsleven. Maar wat deze plek echt onderscheidt van andere populaire stranden is de unieke ligging tussen de zee en groene heuvels. Deze beschutte omgeving biedt bezoekers een veel natuurlijker omgeving, zelfs in het hart van de stad.

Of je nu op zoek bent naar wat rustige tijd om te ontspannen of naar een leuk avontuur op de golven, het westelijke strand heeft voor elk wat wils. En als je als snorkelaar op zoek bent naar de perfecte plek om verborgen riffen en rotspartijen te verkennen, zoek dan niet verder dan deze magische locatie!

VERBLIJFTIP: Op wandelafstand van het strand en het kasteel, kan je verblijven in het Castle Boutique Hotel Alanya. Dit gezellige boetiekhotel biedt ruime kamers, een seizoensgebonden buitenzwembad, een aangename tuin en een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Maak een ritje met de kabelbaan van Alanya

Sinds eind 2017 is in Alanya een kabelbaan geopend, die een handige en leuke manier biedt om de stad en zijn prachtige omgeving te ervaren. De kabelbaan ligt achter het Damlataş-strand (bekijk ligging) en brengt bezoekers naar de top van een nabijgelegen berg, waar ze kunnen genieten van een geweldig uitzicht op de stad, de zee en het omringende landschap. Bovendien is er een kasteel op de top van de berg dat ook bezocht kan worden. Dus waarom spring je niet aan boord en kijk wat je op de top te wachten staat?

  1. Bezoek het kasteel van Alanya

Het kasteel van Alanya, of Alanya Kalesi in het Turks, is een goed bewaard gebleven middeleeuwse vesting even ten zuiden van de bruisende stad Alanya. Oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw onder de heerschappij van het Seltsjoekse sultanaat van Rûm, werd dit indrukwekkende kasteel strategisch gebouwd bovenop een groot rotsschiereiland met uitzicht op zowel de Middellandse Zee als op een uitgestrekt heuvelachtig terrein.

Vandaag de dag kunnen bezoekers van het kasteel van Alanya de verschillende torens en tunnels verkennen en tegelijkertijd verschillende villa's en andere overblijfselen bewonderen die binnen het netwerk van muren bewaard zijn gebleven.

  1. Breng een bezoekje aan een bazaar in Alanya

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de lokale cultuur, is een bezoek aan de bazaar van Alanya een absolute aanrader. Hier kan je proeven van de heerlijke Turkse keuken, ambachtelijke producten kopen, zoals tapijten en keramiek, en onderhandelen over prijzen met de vriendelijke lokale verkopers. Vergeet niet om wat zoete Turkse lekkernijen, zoals Turks fruit en baklava, te proeven!

  1. De bruisende haven van Alanya

Genieten van een heerlijke lunch met uitzicht op zee? Dan moet je in de haven van Alanya zijn! De haven van Alanya is een levendige en pittoreske plek aan de oostelijke kant van het schiereiland waarop het Alanya-kasteel zich bevindt. Het is een belangrijk knooppunt voor zowel de visserij- als de toeristenindustrie.

Wandel langs de kade en zie de kleurrijke vissersboten en jachten op het kalme water dobberen. Neem plaats op een van de gezellige terrasjes en proef van heerlijke zeevruchten terwijl je uitkijkt over de haven en de Middellandse Zee.

Vanuit de haven van Alanya kun je ook boottochten maken langs de kustlijn, waaronder excursies naar afgelegen baaien, grotten en stranden. Boek je excursie in Alanya hier.
  1. De iconische achthoekige Rode Toren

Gelegen in het hart van de bruisende scheepswerf van Alanya, is de Rode Toren (Kizil Kule) al lang een icoon van deze historische haven. Deze achthoekige toren is gebouwd in 1226 en getuigt van de vindingrijkheid en vastberadenheid van hen die ons voorgingen. Vandaag de dag kunnen toeristen deze eerbiedwaardige toren bezoeken en genieten van het weidse uitzicht over de drukke haven beneden.

Aan de voet ervan vinden bezoekers een tentoonstelling over de fascinerende geschiedenis van Alanya en zijn lange rol als centrum voor zeevaartactiviteiten. Van daaruit kunnen ze naar de top van de toren, die 33 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Vanaf dit hoge uitkijkpunt hebben de bezoekers een adembenemend uitzicht op alles wat zich op en rond de scheepswerf afspeelt.

Hoewel de Rode Toren normaal gesproken niet als een toeristische topattractie wordt beschouwd, is het toch een bezoek waard voor wie zich in de maritieme geschiedenis wil verdiepen. Of het nu een op zichzelf staande excursie is of een combinatie met een rondleiding door het nabijgelegen fort, een bezoek aan deze historische bezienswaardigheid zal zeker zowel informatief als plezierig zijn. Dus waarom niet zelf komen kijken?

  1. Kronkelende Dimcay rivier

Op slechts 15 kilometer van het charmante kustplaatsje Alanya ligt een van de mooiste natuurgebieden van Turkije. Hier tuimelt de kronkelende Dimcay rivier over rotsachtige kliffen en voedt zachtjes uitgestrekte stukken groen. Met zoveel verschillende activiteiten om uit te kiezen in deze serene omgeving is er voor elk wat wils. Of je nu wilt zwemmen in het verfrissende water, de omgeving wilt verkennen op een mountainbike, of jezelf wilt uitdagen met een uitdagende wandeling, je zult echt geboeid worden door alles wat deze bijzondere plek te bieden heeft.

Misschien is de beste manier om dit opmerkelijke natuurwonder te ervaren, wel om te dineren vanuit een werkelijk uniek perspectief. Op speciaal gebouwde vlotten die boven de ruisende rivier hangen, kan je genieten van heerlijke lokale Turkse gerechten terwijl je de frisse berglucht en het spectaculaire uitzicht om je heen in je opneemt. En als je op zoek bent naar nog meer plezier en opwinding tijdens je bezoek hier, ga dan zeker kijken bij de glijbanen in de buurt, waar je steil naar beneden schiet in het kille water.

EXCURSIE: Of je nu op zoek bent naar ontspanning of avontuur, dit mooie natuurgebied bij Alanya heeft het allemaal! Boek hier je dagtour naar Dimcay, inclusief een boottocht en kabelbaanrit in Alanya.

  1. Uitstapje naar Sealanya

Als je een dierenliefhebber bent, dan is Sealanya de perfecte plek om te bezoeken. Hier vind je een enorm scala aan verbazingwekkende vissen, van zwemmen met dolfijnen en haaien in een veilige kooi tot snorkelen tussen roggen en andere kleurrijke vissen. Daarnaast kan je ontelbare uren doorbrengen met het verkennen van de tropische rivier en op een binnenband door de beek drijven.

Of je nu met kinderen reist of gewoon op zoek bent naar een leuke en moderne ervaring, Sealanya is de ideale bestemming voor zeeliefhebbers van alle leeftijden. Dus waarom wachten? Bezoek Sealanya vandaag nog en ontdek je volgende wateravontuur!

Bestel je tickets voor Sealanya hier

  1. Boottocht langs de kust van Alanya

Als je even wilt ontsnappen aan de drukte, kan je een boottocht maken langs de kust van Alanya. Tijdens de boottocht kan je genieten van de prachtige landschappen, zwemmen in afgelegen baaien en zelfs de grotten verkennen die alleen toegankelijk zijn via de zee. Er zijn verschillende boottochten die je kan boeken, hieronder alvast enkele voorbeelden:

TIP: De schuimparty of mooiste uitzichten vanaf de boot meteen delen met het thuisfront, maar wil je je niet blauw betalen aan roamingkosten? Bestel je Pocket Wi-Fi dan online op voorhand en geniet van onbeperkt 4G internet in Turkije.

  1. Opvallende kalksteenformaties van de Dim Cave

Dim Cave ligt hoog bovenop een berg bij een kronkelende rivier en staat bekend om zijn opvallende kalksteenformaties, die zijn uitgeslepen door jarenlange regen- en sneeuwstromen. Deze spectaculaire rotswanden zijn naar schatting meer dan een miljoen jaar oud, en ze bieden een intrigerende blik in de geologische geschiedenis van het gebied.

Of je nu het prachtig verlichte pad volgt dat naar het kleine meer in de grot leidt of geniet van een picknick in de nabijgelegen tuinen met een prachtig uitzicht op het omringende landschap, Dim Cave is een onmisbare bestemming voor elke natuurliefhebber.

Er is openbaar vervoer beschikbaar van de stad naar de grotten via bussen, maar er moet worden opgemerkt dat er veel trappen zijn, zowel naar als in deze indrukwekkende natuurwonderen. Dus als je op zoek bent naar een unieke buitenervaring die je zowel een adrenalinestoot als een adembenemend uitzicht geeft, mis dan Dim Cave niet!

  1. Shoppen in het Neva Outlet winkelcentrum

Als je een echte winkelliefhebber bent en op zoek bent naar een spannende winkelervaring, zoek dan niet verder dan het moderne Neva Outlet winkelcentrum in Alanya. Dit schitterende winkelcentrum is perfect voor iedereen die op zoek is naar een uitstel van de zomerzon, en biedt een breed scala aan winkels die alles verkopen, van kleding en elektronica tot sportartikelen en speelgoed. In tegenstelling tot veel andere winkels in het stadscentrum, hebben de outlets hier vooral moderne detailhandelaren in plaats van toeristenvallen.

VERBLIJFTIP: Het romantische Hotel Villa Turka biedt een adembenemend uitzicht op zee, een natuurlijk ontbijt, een uitstekende centrale locatie, prachtige architectuur en een klein zwembad met hydromassage om te ontspannen na een lange dag vol avontuur. Wat kan je nog meer wensen? Meer info en boeken.

  1. Maak een jeepsafari door het Taurusgebergte

Wanneer je je opties voor excursies in Alanya overweegt, is een jeepsafari door het Taurusgebergte een uitstekende keuze. Met zijn ruige terrein en afwisselende landschap biedt het Taurusgebergte talloze mogelijkheden voor verkenning en ontdekking. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, geschiedenis, of gewoon het zien van verbazingwekkende bezienswaardigheden en geluiden, er is hier voor elk wat wils.

Een geweldige manier om het Taurusgebergte te ontdekken

  • Onder leiding van ervaren gidsen doorkruis je in je stevige jeepvoertuig zowel kronkelige bergwegen als offroad paden.
  • Geniet van prachtige vergezichten zover het oog reikt.
  • Onderweg kan je ook enkele van de fascinerende natuurlijke kenmerken van het gebied tegenkomen, waaronder ruisende rivieren, indrukwekkende watervallen, bruisende grotten en imposante rotswanden.
  • Bovendien maak je verschillende stops langs de route waar je kan genieten van een heerlijke lunch terwijl je uitkijkt over de Dimcayi rivier.

EXCURSIE: Als je op zoek bent naar een onvergetelijke excursie waarbij je je verkwikt en geïnspireerd voelt door de schoonheid van de natuur, zoek dan niet verder dan een jeepsafari door het Taurusgebergte.

  1. Mooiste excursies vanuit Alanya

Verblijf je meerdere dagen in Alanya en heb je geen zin om hele dagen aan het zwembad te hangen? Dan raden we aan om eens een leuke daguitstap te maken in de nabije omgeving. Er zijn prachtige excursies die je kan maken vanuit Alanya, die je de kans bieden om de natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten van de regio te verkennen. Hier zijn enkele van de populairste dagexcursies vanuit Alanya:

Dagtour naar Pamukkale en Hierapolis

Deze excursie neemt je mee naar de spectaculaire witte terrassen van Pamukkale, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Je kan er genieten van de warmwaterbronnen en therapeutische modderbaden, en een bezoek brengen aan de oude stad Hierapolis met zijn goed bewaarde ruïnes, zoals het theater en de Necropolis. Het is een unieke combinatie van natuurlijke pracht en historisch belang. Boek je dagtour naar Pamukkale en Hierapolis vanuit Alanya.

Excursie van een dag naar de Sapadere-kloof

De Sapadere-kloof ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Alanya, en biedt een betoverende omgeving met weelderige vegetatie, kristalheldere beekjes en indrukwekkende rotswanden. Wandel over houten paden, slalom tussen de grote rotspartijen en bekijk prachtige watervallen in de bergen. Warm gekregen van de wandeling? Spring dan even in het ijskoude water, ideale verfrissing! Boek je daguitstap naar de Sapadere-kloof.

Of een 2-daagse naar het sprookjesachtige Cappadocië

Tijdens deze tweedaagse excursie van Alanya naar Cappadocië kan je de betoverende landschappen van kalkstenen formaties, sprookjesachtige schoorstenen en grotwoningen verkennen. Bezoek de ondergrondse steden, bewonder de historische kerken met prachtige fresco's en geniet van een ballonvaart om de adembenemende schoonheid vanuit de lucht te aanschouwen. Boek je excursie naar Cappadocië hier.

LEESTIP: Wil je deze daguitstap graag maken? Lees dan zeker onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië en doe alvast inspiratie op.
  1. Wacht niet langer en boek voordelig jouw reis naar Alanya

Alanya is een gezellige Turkse badplaats en een van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije. Met zijn zandstranden, heldere water en het hele jaar door zon is het geen wonder dat Alanya elk jaar miljoenen bezoekers trekt. Er is echter meer in Alanya dan alleen zon, zand en zee. De hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je Alanya op je volgende vakantie zou moeten bezoeken. Dus waar wacht je nog op?

Boek vandaag nog je ticket naar het paradijs

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Waar overnachten in Alanya?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie aan de Turkse badplaats Alanya? Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels & resorts in Alanya.

  • Het romantische Hotel Villa Turka biedt een adembenemend uitzicht op zee, een heerlijk ontbijt, een uitstekende centrale locatie, elegante kamers en een klein zwembad met hydromassage om te ontspannen na een lange dag vol avontuur. Meer info en boeken.
  • Liever een kindvriendelijk resort? Dan is Hotel Long Beach Resort misschien wel wat je zoekt. Het familiehotel is rustig gelegen op wandelafstand van het strand en biedt ruime kamers, een groot zwembad met 8 glijbanen en een miniclub. 's Ochtends kan je gezellig samen meedoen aan de ochtendgymnastiek met het animatieteam. Meer info en boeken.
  • Of ben je eerder op zoek naar de rust en stilte in een adults-only hotel? Verblijf dan in het luxe Day One Beach Resort & SPA, ga voor een all-in vakantie en laat je eens lekker verwennen. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 januari 2024 - Ap kars

Mooi gedetailleerd 👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?