10 x typisch Turkse gerechten die je moet proeven op reis in Turkije

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Turkse gerechten die je moet proeven op reis in Turkije

5 oktober 2023 in Turkije0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Turkije? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Turkije

Ben je van plan om binnenkort naar Turkije op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Turkse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Turkse eetcultuur en de Turkse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Börek

Börek is een traditioneel gerecht dat vooral voorkomt in de Turkse, Balkan- en Midden-Oosterse keuken. Het bestaat uit flinterdun deeg gevuld met verschillende ingrediënten, zoals kaas, aardappelen, spinazie, vlees of een combinatie daarvan. Het deeg wordt meestal in laagjes opgebouwd en vervolgens gebakken of gefrituurd tot een knapperige textuur. Börek is het lekkerst als hij warm geserveerd wordt met een glaasje Turkse thee.

RONDREIS: Proef deze traditionele Turkse gerechten tijdens je rondreis door Cappadocië.

  1. Döner Kebab

Als er eentje niet mag ontbreken op deze lijst, is het wel de Döner Kebab. Ongetwijfeld één van de meest gekende Turkse gerechten. Döner Kebab vindt zijn oorsprong in de Turkse keuken, maar is inmiddels als wereldwijd bekend én geliefd. Het woord "döner" betekent letterlijk "draaiend" in het Turks, wat verwijst naar de manier waarop het vlees wordt bereid.

Traditioneel wordt döner kebab gemaakt van gekruid lamsvlees, maar tegenwoordig worden ook andere vleessoorten zoals kip, kalkoen of rund gebruikt. Het vlees wordt in dunne plakjes gesneden en vervolgens gestapeld op een verticale spit. De spit draait langzaam rond bij een warmtebron, waardoor het vlees gelijkmatig wordt gegaard.

Men schraapt het vlees van de draaimolen en serveert in een opgerolde vorm in een dunne flatbread genaamd "lavash" of "dürüm". Vaak heb je de keuze om verse groenten zoals sla, tomaten, uien en komkommer toe te voegen aan je dürüm. Uiteraard wordt het afgewerkt met een sausje naar keuze zoals knoflooksaus (alioli) of pittige sauzen. Het pitabroodje smaakt vooral na een avondje uit in de discotheken van Alanya en Bodrum.

  1. Baklava

Ben jij een echte liefhebber van zoet gebak? Dan is Baklava echt iets voor jou. Het smeuïge en vochtige gebak is een combinatie van lekker krokant filodeeg en fijngemalen nootjes (meestal walnoot en pistache). De gebakjes worden nog eens gedrenkt in honing of suikersiroop. Een absolute aanrader bij een heerlijk kopje koffie. Baklava vind je overigens in verschillende soorten en vormen. De traditionele Baklava is in laagjes, maar je vindt ze ook in opgerolde of driehoekige versies. Als je op rondreis door Cappadocië bent zal je regelmatig tegenkomen.

De oorsprong van baklava is echter onduidelijk, verschillende groeperingen claimen de oorsprong van het dessert. Zo heb je ook de Turkse baklava. Maar de Griekse versie is ook zeker het proberen waard!
  1. Lahmacun (Turkse pizza)

Lahmacun (of lehmeyun), is de Turkse versie van een pizza. Traditioneel bestaat de Turkse pizza uit een knapperig, plat broodje belegd met gehakt en groenten naar keuze. Echter vind je de dag van vandaag heel wat varianten. Je kan de pizza in stukjes uit elkaar trekken, dubbelvouwen of inpakken als een dürüm. Zin in een lekkere lunch? Proef dan zeker eens van de Turkse pizza's Lahmacun.

TIP: Kom meer te weten over de Turkse keuken tijdens deze rondleiding door Istanbul met gids over eten en cultuur. Proef lokale gerechten en drankjes die typisch zijn voor Zuidoost-Turkije.

  1. Menemen (Turks roerei met groenten)

Menemen is de Turkse versie van een klassiek roerei, dat over de hele wereld als ontbijt wordt gegeten. Bij een Turks roerei worden de eieren vergezeld van kleine stukjes groenten zoals tomaten, uien en paprika's. De groenten worden langzaam gekookt totdat ze zacht zijn en hun sappen vrijkomen. Daarna worden de geklopte eieren over de groenten in een grote pan gegoten.

Het Turkse roerei wordt vaak gegeten met vers brood, zoals Turks brood of pitabroodjes, om het gerecht mee op te scheppen. Laat het uitgebreide ontbijtbuffet in je hotel voor een keer wat het is, en proef een Turks roerei in een lokaal ontbijtcafeetje om de hoek.

  1. Mücver (courgettepannenkoekjes)

Mücver is een traditioneel Turks gerecht dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht, bijgerecht of tussendoortje. Het bestaat uit knapperige pannenkoekjes gemaakt van geraspte courgette. Het mengsel wordt op smaak gebracht met zout, peper en andere kruiden naar smaak. Nadien wordt het beslag aan beide kanten goudbruin gebakken en wordt geserveerd met knapperig brood of yoghurt met knoflook.

Boek hier je traditionele Turkse kookcursus

  1. Kumpir (gevulde aardappel)

Kumpir is een Turks fastfood-gerecht. Het bestaat uit een gebakken aardappel gevuld met verschillende toppings. De aardappel wordt meestal in aluminiumfolie gewikkeld om hem sappig en zacht te houden wanneer hij gebakken wordt in de oven.

Wanneer de aardappel gaar is en volledig uitgehold is, komt het leuke gedeelte: het vullen van de kumpir. Er zijn talloze opties voor toppings, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Enkele populaire toppings zijn een flinke klont boter, geraspte kazen, groentesalades en diverse vleessoorten als gehakt.

Kumpir is vooral populair in de Turkse metropool Istanbul, waar je talloze kumpir-kraampjes en -restaurants kan vinden.
  1. Kahvalti, ontbijten als de Turken

Kahvalti is het Turkse woord voor ontbijt. Het staat bekend als een uitgebreide en gezellige maaltijd die de Turken graag met familie en vrienden delen. Kahvaltı is niet zomaar een snelle maaltijd, maar eerder een gelegenheid om de dag rustig te beginnen en te genieten van allerlei smakelijke gerechten. Bij zo'n traditioneel Turks ontbijt, merk je dat de tafel vol staat met allerlei kleine bordjes en schaaltjes.

Een typisch Turks ontbijt bestaat uit een scala aan hartige en zoete gerechten zoals:

  • Vers gebakken brood, zoals Turks brood (simit) of gewoon brood.
  • Turkije staat bekend om zijn heerlijke kazen. Tijdens kahvaltı vind je verschillende soorten kaas, zoals witte kaas (beyaz peynir), feta, kasar of geitenkaas.
  • Zowel zwarte als groene olijven zijn een essentieel onderdeel van het Turkse ontbijt.
  • Menemen, het Turkse roerei of andere type eieren zoals gekookte en gepocheerde eieren.
  • Verse tomaten en komkommers worden vaak geserveerd als een verfrissende toevoeging aan het ontbijt.
  • Een verscheidenheid aan fruitjam, zoals abrikozenjam of aardbeienjam, evenals honing, wordt gebruikt als zoet beleg voor brood.
Daarnaast kunnen er nog andere gerechten en bijgerechten worden geserveerd, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren. Denk aan gerechten zoals sucuk (Turkse worst), börek (gevuld deeg), gevulde groenten, verse kruiden, yoghurt en verschillende soorten thee.
  1. Lokum (Turks fruit)

Lokum, beter bekend als Turks fruit, is nog zo'n typische lekkernij uit de Turkse keuken die niet op dit lijstje mag ontbreken. Turks fruit staat bekend om zijn unieke textuur - zacht, taai en enigszins elastisch. De zoete lekkernij bestaat uit kleine kubusvormige blokjes in verschillende kleuren en smaken gemaakt van een gelei van suiker en zetmeel. De stukjes worden meestal bestrooid met wat poedersuiker.

Tegenwoordig vind je talloze variaties van lokum, met verschillende smaken. Enkele populaire smaken zijn rozen, pistache, walnoot, citroen, sinaasappel en granaatappel. Sommige varianten bevatten ook kleine stukjes gedroogd fruit, zoals abrikozen en rozijnen, of worden bedekt met chocolade. Je kan de zoete, gelei-achtige lekkernijen vinden in lokale bakkerijen, winkeltjes en bazaars zoals de Grote Bazaar in Istanbul. Ze zijn heerlijk bij een glaasje Turkse koffie of thee. Het is bovendien een ideaal souvenir om mee te nemen na een vakantie in Turkije.

  1. Proef typische drankjes uit Turkije

Naast de lokale gerechten, zijn er uiteraard ook verschillende drankjes die je kan proberen tijdens je vakantie in Turkije. De meest voorkomende drank is de Turkse thee (çay), geserveerd in een klein tulpvormig glaasje. Hieronder nog enkele lekkere drankjes die je kan uitproberen, met en zonder alcohol.

  • Raki, een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Deze sterke drank heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. Zeker de moeite om eens te proeven!
  • Boza, een bijzonder Turks drankje, op basis van mais.
  • Ayran is een fris maar gezouten drank dat gemaakt wordt door water aan yoghurt toe te voegen. Dit drankje smaakt het best als het ijskoud geserveerd wordt!
  • Een van mijn persoonlijke favorieten: Uludağ Gazoz. Uludağ Gazoz is een verfrissende Turkse limonade en komt voor in verschillende smaken. Lekker verfrissend na een wandeling door de Turkse hoofdstad.
  1. Download onze gratis reisgidsen Turkije

Wil jij ook graag Turkije zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

IstanbulTurkse Kust & RivièraCappadocië
Reisgids IstanbulReisgids Turkse Kust & RivièraReisgids Cappadocië

Op reis naar Turkije? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Turkije.

Cappadocië

Gratis reisgids Cappadocië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?