Dé 15 x mooiste steden in Sicilië: wat zien en doen tijdens je vakantie? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste steden in Sicilië: wat zien en doen tijdens je vakantie? + kaartje

18 maart 2024 in Sicilië9 reacties

Overzicht met dé mooiste steden & dorpjes in Sicilië + kaartje

Sicilië is één van de mooiste vakantiebestemmingen van Italië. Het bijzonder Italiaanse eiland heeft dan ook heel wat te bedien: een unieke, eigen cultuur en gastronomische keuken, rustige kust- en heuvellandschappen en pittoreske dorpen en steden waar je uren kan verdwalen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van het prachtige Sicilië? Lees dan gerust verder en ontdek dé mooiste steden en dorpen in Sicilië.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste steden en dorpjes in Sicilië

  1. Cefalù

Strandvakantie in Sicilië? Cefalù is een van de mooiste plaatsen van Sicilië

Het charmante stadje Cefalù ligt in het noordelijke deel van Sicilië. Deze oude vissershaven is uitgegroeid tot een favoriete plek voor bad-en strandvakanties. Dit is een perfect stop voor diegenen die zon, zee en strand zoeken langs de Tyrreense kust van Sicilië.

In tegenstelling tot Taormina in het oosten, dat een beetje te druk kan zijn om aangenaam te zijn, blijft Cefalù een prachtige plek om te bezoeken, zelfs in de zomermaanden. De zandstranden, het pittoresk historisch centrum en de Siciliaans keuken zorgen ervoor dat de stad een van de meest aantrekkelijke kustbestemmingen van Italië is. Download onze stadswandeling door Cefalù hier.

  1. Taormina

Taormina is één van de populairste toeristische bestemmingen op Sicilië, en het is niet moeilijk te zien waarom. Deze pittoreske stad is gelegen op een bergtop die over de Middellandse Zee uitkijkt. Je kan er veel zien en doen, en je kan er gemakkelijk een aantal dagen spenderen om te ontspannen en van het uitzich te genieten.

Taormina trekt een wat mondainer en artistieker publiek aan. Het kustplaatsje is van oudsher populair bij schrijvers en kunstenaars. Zo kan je hier slenteren door de pittoreske, romantische straatjes en steegjes en diverse kunstateliertjes en antiekwinkeltjes bezoeken. Het bijzonder goed bewaard gebleven oude Grieks theater is een fotogenieke trekpleister en biedt een prachtige uitzicht over de zee en de Etna verderop.

Graag zoveel mogelijk zien van het mooie Sicilië? Download onze digitale reisgids Sicilië en ontdek dé mooiste plekjes en steden.
  1. Palermo

De hoofdstad van Sicilië is het bruisende Palermo. Deze grote havenstad mag zeker niet ontbreken op de lijst met de mooiste Italiaanse steden. Door de eeuwen heen hebben heel wat bouwstijlen de revue gepasseerd, waardoor Palermo bijzonder mooie bezienswaardigheden en ware pareltjes kent.

Een van de mooiste plekken in Palermo is ongetwijfeld de Piazza Pretoria met haar indrukwekkende fontein versier met beelden, in het historische centrum van de stad. Verder is de kathedraal van Palermo en het impressionante Palazzo dei Normanni ook zeker een bezoekje waard. Oh ja, en als je hier toch bent, ga dan ook zeker eens eten in de authentieke trattoria's!

OVERNACHTEN: Kan je haast niet wachten om je stedentrip Palermo te plannen? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Palermo en haal het beste uit je verblijf!

  1. Catánia

Catánia mag dan wel chaotisch zijn, het is ook erg sfeervol, authentiek en groots. Het is de tweede grootste stad van Sicilië en weerspiegelt ‘jong’ Sicilië – de ruwe sfeer, de energie en de down-to-earth houding staat in sterk contrast met het meer verfijnde Palermo. De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van Catania die je zeker moet gezien hebben, zijn de kathedraal van Catania, het Palazzo Biscari, de Palazzo degli Elefanti, het Romeinse Amfitheater, de Fontana dell’Elefante en Castello Ursino.

OVERNACHTEN: Hotel Habitat is een modern en gastvrij boetiekhotel in het stadscentrum, op wandelafstand van het Bellini-theater. Voorheen was het een laat 19de-eeuwse fabriek waar vis werd verwerkt en gekweekt. Vandaag verblijf je er in stijlvol ingerichte kamers en geniet je 's ochtends van een ontbijt met verse producten van de markt. Meer info en boeken.

  1. Syracuse

Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes.

Tijdens de antieke tijden, was dit één van de machtigste steden van de Mediterraanse wereld. Vandaag de dag is het een UNESCO World Heritage site en een populaire culturele bestemming. Mis niets tijdens je bezoek met onze stadswandeling door Syracuse.

  1. Noto

De mooie barokstad Noto is één van de pareltjes op de UNESCO-lijst. Noto is architecturaal zo perfect, dat je het gevoel hebt op een filmset te lopen. Het beste deel van de stad is waarschijnlijk wel de Corso Vittorio Emanuele, een wandelpad langs paleizen en kerken. Hoewel hier al eeuwenlang mensen wonen, dateert het Noto dat we vandaag de dag zien slechts uit de 18de eeuw. Toen werd het haast volledig heropgebouwd na de aardbeving van 1693.

TIP: Ontdek zoveel mogelijk van de stad met deze georganiseerde wandeling door Noto en bewonder de barokke architectuur.

  1. Agrigento

Sicilië wordt tegenwoordig gezien als de bal voor de laars van Italië, onderdeel van het Italiaanse grondgebied, maar vroeger werd het eiland bewoond door de Grieken. Dit is nog terug te zien in de omgeving van de stad Agrigento, de voormalige belangrijke Griekse stad Akragas.

In de stad vind je de Valle dei Templi, een gebied vol archeologische opgravingen uit de klassieke oudheid. Naast tempels zoals de prachtige Tempel van Concordia, de best bewaarde tempel van Agrigento, en de hoogstgelegen Tempel van Hera vind je binnen de vallei nog enkele poorten, necropolissen en andere opgravingen.

Op vakantie in Sicilië maar geen zin om zelf te rijden? Je kan de Valle dei Templi in Agrigento ook bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar Valle dei Templi.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Marzamemi

Marzamemi is werkelijk één van Siciliës mooiste kuststeden. Hoewel dit op elk moment van het jaar de moeite is om te bezoeken, komt de stad pas echt volledig tot haar recht in juli, wanneer het filmfestival er plaatsvindt. De films worden rechtstreeks op de muren van de gebouwen rond de piazza geprojecteerd. De kleine vissersbootjes die in de haven dobberen, en de mooie 18de-eeuwse gebouwen, maken deze plek des te charmanter.

  1. Sciacca

Sciacca, uitgesproken als Shaka, is een mooie kuststad met een levendige visindustrie, met één van de grootste vissersvloten van heel Italië. De wellnesscentra en carnavalsfeesten trekken al jarenlang veel toeristen aan. Ga zeker kijken naar de Mardi Gras parade, als je toevallig op dat moment in Sicilië bent. Je kan er ook kiezen uit veel mooie en niet zo drukke stranden.

  1. Messina

Messina is één van de grootste steden op Sicilië, in het meest noordoostelijke deel van het eiland. Het is de plaats op Sicilië die het dichts bij het vaste land van Italië ligt. Al jarenlang wordt er dan ook besproken om een brug te bouwen tussen Messina en het Italiaanse vaste land. Jammer genoeg stuit dat voorstel vaak op veel verzet bij de Sicilianen. Dat verzet komt vooral omdat Sicilië dan officieel geen eiland meer zou zijn.

Messina is een oude stad die werd gesticht als Griekse kolonie en later onderdeel werd van het Romeinse rijk. Nadien kwamen er nog andere overheersers als Arabieren, Noormannen en Byzantijnen. Al deze overheersers hebben dan ook hun sporen in de stad achtergelaten. Jammer genoeg kan je vandaag de dag nog maar weinig van deze sporen terugvinden. Wanneer je Messina bezoekt, moet je zeker volgende bezienswaardigheden bezoeken: Dom van Messina, het nationaal museum, het Zoölogisch museum en de haven waar met regelmaat mooie cruiseschepen aanmeren.

Ontdek de rijke geschiedenis van een van de oudste steden van Sicilië met deze wandeltocht door Messina.
  1. Scicli

Scicli (uitgesproken als shiek-lie) is iets minder bekend en ligt ook iets verder weg van de gebruikelijke toeristische routes. Desondanks, en misschien ook wel juist daarom, is dit een erg aantrekkelijke plek, met een charmante, relaxte sfeer, en veel gebouwen uit de 18de eeuw.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Sicilië.

  1. Ragusa Superiore en Ragusa Ibla

Ragusa is een mooie barokke stad die werd opgedeeld in twee delen: het grotere, hogere deel van Ragusa Superiore en het oudere, lagere deel van Ragusa Ibla. Waar je ook bent, je ziet overal de barokstijl terugkeren. De twee delen worden gescheiden door een diep ravijn, dat door 4 bruggen overbrugd wordt. In Ragusa Superiore is er dan wel een kathedraal, toch is het Ragusa Ibla dat je zeker moet bezocht hebben als je er niet zo lang blijft.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Nog op zoek naar een aangenaam, bijzonder verblijf? Wat dacht je van een overnachting in een masserie? De meeste masseria liggen dan ook middenin de natuur waar je geniet van prachtige uitzichten. Bekijk onze favoriete mooiste agriturismo in Sicilië.

  1. Trapani

Trapani is een ware parel aan de westkust van Sicilië. Trapani was ooit het hart van een machtig handelsnetwerk dat zich uitstrekte over de Middellandse Zee. De traditionele industrieën hier bestonden uit koraal, vissen op tonijn en zout- en wijnproductie. Vandaag de dag word je dan ook vooral aangetrokken door de historische kern van de stad.

Wil je graag deze stad zo goed mogelijk verkennen? Download dan zeker onze uitgebreide stadswandeling door het centrum van Trapani, tijdens deze korte wandeling kom je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Milazzo

Milazzo is op het eerste zicht niet de meest aantrekkelijke stad van Sicilië – er is een soort opeenstapeling van industrie aan de oostkant die wat onaangenaam oogt. De meeste mensen stoppen hier vooral omdat dit de toegang is tot de adembenemende Eolische Eilanden. Toch zit Milazzo vol kleine verrassingen. Zo vind je er een aangename Borgo Antico (oude stad), en de landengte aan de noordelijke kant van de stad, heeft een kustlijn die bezaaid is met rotsige baaien.

  1. Marsala

De meeste mensen denken bij het horen van het woord Marsala, spontaan aan datgene waarvoor deze plek het bekendst is: wijn. De stad is erg trots op haar lange geschiedenis van wijnproductie. De stad heeft ook een haven die in de loop van de geschiedenis erg belangrijk is geweest. Vandaag de dag is het een meer ontspannen en aangename plek om te bezoeken, dankzij tal van wijntoeren, een kathedraal en een archeologisch museum.

Boek hieronder alvast je rondleiding bij een wijnmakerij in Marsala

  1. Rondreizen in Sicilië met de auto

Als je zo veel mogelijk van het eiland wilt zien, is een auto waarschijnlijk de beste optie. Je kan ook een elektrische of hybride auto huren; dat maakt de reis een pak milieuvriendelijker. Je kan Sicilië ook op de fiets verkennen. De wegen zijn vrij goed, en hoewel sommige wegen overbelast zijn, valt het verkeer meestal vrij goed me, vooral buiten het hoogseizoen.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 11 februari 2024 - Marij

Prima tips. Goed om te weten.

- 26 augustus 2022 - Ann Van Twembeke

De reisgids is fantastisch ! Goed en duidelijke uitleg - een aanrader !

- 22 februari 2022 - Willy Noppen

Inhoudelijk en qua presentatie, inclusief zowel foto’ s als schetsen en getuigenissen is dit een zeer degelijk werk, een prima bruikbare, zeer leesvriendelijke en praktische gids. Ook de andere gidsen die al verschenen zijn … O.m. Rome, Toscane en diverse andere zijn van hetzelfde kwalitatief zeer hoogstaand kaliber. Werkelijk een aanrader voor geïnteresseerde bezoekers maar ook als document om kennis te maken met de historische plaatsen en kunststeden en dit op een exhaustieve wijze.

- 12 februari 2022 - Mieke Willebrords

JE HOEFT ZELF NIET TE REIZEN NAAR GINDS, JE VERLANGT ER ENKEL NAAR

- 24 januari 2022 - Chris Stuckens

Zeer mooi eiland, de moeite om te ontdekken !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?