20 x mooiste steden in Italië voor je citytrip: Wat zien en doen in deze Italiaanse steden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste steden in Italië voor je citytrip: Wat zien en doen in deze Italiaanse steden?

28 november 2023 in Italië0 reacties

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een citytrip of stedentrip in Italië?

Italië, een prachtig land met prachtige architectuur, een rijke geschiedenis, idyllische dorpjes en indrukwekkende landschappen. Het maakt niet uit of je nu naar het noorden of het zuiden van Italië reist, je vindt overal wel steden die de moeite waard zijn.

Benieuwd naar de mooiste steden in Italië voor een stedentrip? Lees gerust verder en ontdek de leukste plekken en steden in Italië.

Inhoud artikel

  1. Rome

De hoofdstad van Italië kan zeker niet ontbreken in de lijst met de mooiste steden van het Italië. Rome is als het waar een groot openluchtmuseum vol met imposante bezienswaardigheden die je terug mee de tijd in nemen.

De Eeuwige Stad herbergt een groot aantal van de bekendste monumenten van Italië

  • Het Colosseum, het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk
  • De vele opgravingen van het Forum Romanum
  • Het indrukwekkende Pantheon dat als tempel begon en vervolgens om werd gebouwd tot een kerk
  • De mythische Trevi fontein, waar menig toerist een muntje in gooit in de hoop ooit terug te keren naar Rome.

Combineer dit met heerlijke maaltijden op een terrasje rondom het Piazza Navona of een ijsje van de bekende ijssalon Giolitti, en vergeet ook het autonome Vaticaanstad binnen de stad niet.

Hoe geld besparen + wil je graag meerdere bezienswaardigheden in Rome bezoeken?

Ook op citytrip naar Rome? Download onze reisgids Rome en zie de mooiste plekjes met onze met een complete stadswandeling Rome.

  1. Milaan

Milaan staat natuurlijk bekend als een belangrijk centrum in de modewereld en als shopwalhalla, dus neem zeker de tijd om langs de vele winkels te struinen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Galleria Vittorio Emanuele, het luxe winkelcentrum waar je terecht kan voor merken zoals Prada en Versace, of ga naar het Quadrilatero d’Ora waar je de grootste (en duurste) modeontwerpers kan vinden. In het centrum kan je echter ook beter betaalbare merken zoals H&M en Zara terugvinden.

Op stedentrip naar Milaan? Download dan zeker onze stadswandeling Milaan. Zo ontdek je de mooiste plekjes van de stad.

Bezienswaardigheden in Milaan die je niet mag missen

  • De Duomo van Milaan is bijvoorbeeld de grootste trekpleister van de stad, en is dan ook na de Sint Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla de grootste kathedraal van heel Europa.
  • Ook het Castello Sforzesco is zeker de moeite waard, waar je ook een bezoek kan brengen aan verschillende musea.
  • In het Santa Maria delle Grazie klooster kan je vervolgens het beroemde kunstwerk Het Laatste Avondmaal bezoeken.

Wil je graag de Dom van Milaan bezoeken? Koop dan zeker je tickets online, zo ben je zeker dat je naar boven kan + moet je niet in de wachtrij aanschuiven.

Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig bij GetYourGuide. Je kan kiezen om enkel het dakterras te bezoeken € 13 of een ticket met rondleiding in de kathedraal te boeken € 27. Bekijk hier het aanbod.

Nog meer zien in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 69 en geniet van korting bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en tal van kortingsbons.

  1. Bologna

Bologna is een van de grootste steden van Italië maar is desondanks minder bekend en wordt minder bezocht door het massatoerisme. De stad ligt echter vol met prachtige oude gebouwen, zoals de kathedraal van San Pietro, de Sint-Petroniusbasiliek en de Asinelli toren, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook de gebouwen van de universiteit van Bologna, de oudste universiteit van Europa, zijn prachtig om te zien.

Bologna ligt verder naast de Apennijnen waardoor je vanuit de stad ook heerlijke wandelingen kan maken. Wandel langs het langste overdekte wandelpad ter wereld naar Santuario della Madonna di San Luca. Vergeet ook vooral niet een echte pasta Bolognese te bestellen!

Zelf op uitstap in en rond Bologna of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden vanaf € 12,5 online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

  1. Napels

Napels, de stad van de Vesuvius en het indrukwekkende Pompeii, de échte authentieke pizza en sterke espresso. Deze havenstad is de derde stad van Italië en kent een zeer rijke en lange geschiedenis. En dat zal je de dag van vandaag nog steeds merken aan de vele bezienswaardigheden en historische gebouwen die de stad rijk is. De stad is misschien minder prestigieus dan Rome of Verona, maar het heeft een prachtig historisch centrum met indrukwekkende paleizen en bijzondere volkswijkjes.

Onze tip: Wil je graag zoveel mogelijk van Napels en omgeving zien? Download onze reisgids Napels en Amalfikust en ontdek alvast enkele pareltjes in Napels.

  1. Genua

Genua is een iets minder bekende bestemming voor een stedentrip, maar zeker ook de moeite waard! Jarenlang was het historisch stadscentrum van Genua vervallen en werd het verwaarloosd, maar gelukkig werd de stad hersteld waardoor je de dag van vandaag terug door de idyllische stadskern kan wandelen.

De steegjes, ook wel "carruggi" genoemd in het Italiaans, stammen nog uit de middeleeuwen en de smalle pittoreske straatjes, ofwel de "creuze" brengen je naar enkele mooie pleintjes in de stad zoals de Piazza San Donato en Piazza delle Erbe waar je enkele oude kerken kan bezoeken zoals San Matteo en San Donato.

Bovendien staat een groot deel van het historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is geen toeval. Er is dan ook veel te zien: talloze oude paleizen en monumenten, waarvan sommige nog uit de Romeinse tijd stammen!

Nog op zoek naar een verblijf in Genua? Bekijk het volledige aanbod hotels in Genua online!

  1. Venetië

Natuurlijk kan ook de stad die bestaat uit een aaneenschakeling van kleine eilandjes omringd door vele kanalen, gondel varen niet missen op een lijst met mooiste steden. Venetië is een monument op zichzelf dat vol staat met bouwwerken in de gotische en renaissance stijlen, zoals het Dogepaleis, de Basilico di San Marco en de Santa Maria della Salute.

Wil je graag zoveel mogelijk van deze prachtige stad zien tijdens je citytrip? Download je reisgids Venetië en mis geen enkel plekje!

TIP: Wil je tijdens je stedentrip zo veel mogelijk zien? Bekijk dan zeker onze handige blogpost met stadspassen en tickets in Venetië. Zo kan je je stadspassen, tickets en tours op voorhand boeken en kan je ter plekke de lange wachtrijen vermijden.

  1. Palermo

Ten zuiden van Italië, ligt het eiland Sicilië waar je de bruisende hoofdstad Palermo kan bezoeken. Deze grote havenstad mag zeker niet ontbreken op de lijst met de mooiste Italiaanse steden. Door de eeuwen heen hebben heel wat bouwstijlen de revue gepasseerd, waardoor Palermo bijzonder mooie bezienswaardigheden en ware pareltjes kent.

Een van de mooiste plekken in Palermo is ongetwijfeld de Piazza Pretoria met haar indrukwekkende fontein versier met beelden, in het historische centrum van de stad. Verder is de kathedraal van Palermo en het impressionante Palazzo dei Normanni ook zeker een bezoekje waard. Oh ja, en als je hier toch bent, ga dan ook zeker eens eten in de authentieke trattoria's!

Kan je haast niet wachten om je citytip Palermo te plannen? Bekijk alvast onze favoriete hotels en B&B's in Palermo en haal het beste uit je verblijf!

  1. Florence

Florence, ook wel bekend als Firenze, is misschien wel de meest charmante stad van heel Italië. Het is de stad van de kunst, de geboorteplek van de renaissance en een van de belangrijkste cultuursteden van heel Europa. De stad staat dan ook bekend om de vele kunstwerken en bouwwerken uit de die periode, en is met haar volledige historisch centrum op de werelderfgoedlijst van UNESCO gezet.

  • De stad ligt vol met prachtige bouwwerken zoals de Duomo Santa Maria del Fiore, die met haar grote koepel de skyline van de stad domineert.
  • Ook de bekende Ponte Vecchio, gezien als een van de mooiste bruggen ter wereld, is te vinden in Florence.
  • Daarnaast kan je in Florence terecht in vele verschillende kunstmusea, zoals de Galleria dell’Accademia waar het bekende beeldhouwwerk David van Michelangelo te zien is, en het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld.
Wil je liever een gegidste rondleiding in Firenze? Bekijk hier het volledige aanbod aan tours met gids.
  1. Turijn

Turijn, ten noorden van Italië, is een andere stad die zeker een stedentrip waard is. Deze stad zal je namelijk positief weten te verrassen! Turijn zit namelijk vol flair, met hier en daar enkele mooie paleizen, musea van wereldklasse, aangename parken, barokke architectuur en sfeervolle restaurantjes. Daarnaast is het elegante Turijn, de stad van Juventus, Fiat en de gianduja-chodolade. Benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Turijn.

TIP: Turijn ontdekken met een ervaren gids? Ontdek hier alle tickets en tours in Turijn en boek ze makkelijk online! Zo kan je lange wachtrijen overslaan.

  1. Verona

In fair Verona, where we lay our scene
From ancient grudge break to new mutiny
Where civil blood makes civil hands unclean.
From forth the fatal loins of these two foes
A pair of star-cross'd lovers take their life
Whose misadventured piteous overthrows
Do with their death bury their parents' strife.

Je kent waarschijnlijk wel het verhaal van het tragische liefdeskoppel Romeo en Julia, twee van de bekendste karakters van William Shakespeare. Hun verhaal speelt zich af in het prachtige Verona, een stad in het noorden van Italië, tussen Milaan en Venetië.

In de stad kom je op meerdere plekken in aanraking met het verhaal, zoals bij het Casa di Giulietta, maar ook losstaand van het bekende toneelstuk kan je in Verona je ogen uitkijken. Het centrum van de stad, met onder andere een prachtig Romeins amfitheater, een schitterende basiliek en een middeleeuws kasteel, is niet voor niets opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek hier nog meer bezienswaardigheden in Verona.

  1. Bari

Een andere stad die zeker niet mag ontbreken op dit lijstje is Bari. Bari is de hoofdstad van Puglia. Barivecchia, de oude stad, lijkt wel een doolhof waar je van oneindig veel historische plekken en architectuur kan genieten. Zo vind je relikwieën van Sint-Nikolaas (of Sinterklaas) in de Basilica San Nicola, en je kan er pasta rollen op de Via delle Orecchiette. En er zijn natuurlijk ook een aantal niet te missen bezienswaardigheden in deze grote havenstad!

Wat zeker zien tijdens je stedentrip Bari?

  • Zo heb je ten eerste het Castello Normanno-Svevo, waarvan wordt aangenomen dat het in 1132 werd gebouwd door de Normandische Koning Rogier II. Het kasteel maakte verscheidene transformaties door en werd ooit zelfs gebruikt als gevangenis en barakken.
  • De Basilica San Nicola is het bekendste kerkelijk gebouw van Bari. Het heeft een enorme religieuze betekenis voor mensen van over heel Europa en het is ook een belangrijk pelgrimsoord. Na een bezoekje aan de basiliek, ben je misschien ook geïnteresseerd in een bezoek aan het Museo Nicolaiano, met informatie over de geschiedenis van de Basiliek van Sint-Nikolaas.
  • De Kathedraal van San Sabino dateert uit de late 12de - begin 13de eeuw en werd gebouwd op de ruïnes van een Byzantijnse kathedraal.
  1. Assisi

Assisi is één van de bekendste plekken van de regio Umbrië. De heuvelstad deed in de twaalfde eeuw dienst als de geboorteplaats van Sint-Franciscus, de patroonheilige van Italië. De stad kent heel wat bezienswaardigheden, zoals twee middeleeuwse kastelen, Romeinse ruïnes, middeleeuwse gebouwen en smalle straatjes die je door de stad heen leiden.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de Basilica di San Francesco d’Assisi. De basiliek bestaat uit twee kerken en werd in de dertiende eeuw gebouwd. Tegenwoordig huist de basiliek het graf van de patroonheilige en is het dan ook een populair bedevaartsoord. Verder vind je in de kerk veel fresco’s van laatmiddeleeuwse kunstenaars, zoals de Preek voor de vogels van Giotto.

Wist je dat we een compleet uitgewerkte autoroute hebben door Umbrië en Toscane? Zo ontdek je het mooiste van de beide regio's. Download je gratis rondreis Umbrië en Toscane en mis niets !
  1. Polignano a Mare

"Volare, ooh oooh! Cantare, ohohoho!" Domenico Modugno (1928-1994) werd met het liedje Dipinto nel blu (beter bekend als Volare) wereldberoemd. De zanger is geboren in het mooie oude kuststadje Polignano a Mare, dat bovenop een glanzende klif uit kalksteen ligt.

De typische witte huizen, het netwerk van smalle straatjes en de geschiedenis die hier te vinden zijn, maken dit stadje een pareltje aan de Adriatische Zee. Je kan hier niet alleen heerlijk ronddwalen en de verschillende oude kerken bezoeken, maar ook kan genieten van het adembenemende uitzicht op zee. Of waarom niet afkoelen in het helderblauwe water aan het strand?

Wil je graag een tour of uitstap maken in Polignano a Mare? Bekijk het volledige aanbod tours en excursies in Polignano a Mare en geniet ten volle van je citytrip.

  1. Siena

Siena is een van de grootste steden in Toscane en dé Italiaanse stad waar je een hele dag kan rondwandelen in straten rijk beladen met gotische paleizen. Deze stad biedt je heel wat hoogtepunten van gedetailleerde bouwkunst en nog veel andere schoonheid zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van gebouwen.

De belangrijkste bezienswaardigheid is hier het Piazza del Campo, het centrale plein van Siena. Het is één van de meest unieke pleinen van Europa dankzij de bijzondere schelpvorm van het plein. Met onze stadswandeling door het centrum van Siena kom je alvast langs de mooiste plekjes van de stad.

  1. Lucca

Het stadje Lucca is een ware Toscaanse parel! Bezoek deze charmante stad en wandel naar de gezellige pleintjes met sfeervolle terrasjes en restaurantjes, toffe marktjes. De charme van Lucca ligt in de zuivere Italiaanse sfeer die heerst in de pittoreske straatjes van het stadje.

Lucca is volledig ommuurd. En de muur is veel meer dan een verzameling netjes gemetselde rode bakstenen. Op de muur wordt er de dag van vandaag gewandeld, gefietst, koffie gedronken maar men geniet hier vooral van een prachtig zicht op de stad van de beroemde componist Puccini.

Wil je graag zoveel mogelijk van deze stad zien? Dat kan met onze stadswandeling door het historische centrum van Lucca.

  1. Ostuni

De regio Puglia, de hak van de laars van Italië, ligt vol met schitterende dorpjes, maar het plaatsje Ostuni is waarschijnlijk de allermooiste. Deze Witte Stad, zoals het ook wel genoemd wordt, ligt vol met huizen die tegen een heuvel zijn opgebouwd en allemaal wit geverfd zijn.

De stad steekt duidelijk boven de groene omgeving uit en is zo al van ver af te zien, en de grootste bezienswaardigheden zoals de kathedraal van Ostuni vallen door hun aardsere kleuren nog eens extra op tussen het wit. Eenmaal in Ostuni vind je ook heel veel plantenpotten en bloembakken langs de straten die voor de kleuraccenten in het stadje zorgen.

Ontdek zelf de regio met onze compleet uitgestippelde rondreis Puglia, download onze reisgids Puglia met alle tips en info.

  1. Matera

In het zuiden van Italië zou je zeker eens een bezoek moeten brengen aan Matera, een prachtig stadje dat ook wel bekend staat als la città sotterranea. Het is een van de oudste steden ter wereld en de omgeving wordt al zo’n 35.000 jaar bewoond.

Matera staat bekend om de zogenaamde Sassi, grotwoningen die uit de rotsen zijn gehouwen. Een halve eeuw geleden nog werden deze grotten bewoond, maar door de gevaarlijke leefomstandigheden moesten de Sassi verlaten worden. Nieuwe projecten maakten de grotwoningen echter weer bewoonbaar en nu is het zelfs mogelijk om in een Sassi te overnachten tijdens je bezoek aan Matera.

Onze tip om te overnachten: Wij verbleven zelf in Palazzotto Residence&Winery, woorden schieten te kort om deze "luxueuze grotwoning" te beschrijven. Een verblijf dat ons nog lang zal bijblijven op een top locatie in het historische centrum van Matera.
  1. Capri

Voor de kust van Napels ligt het eilandje Capri. Je vindt er bijzondere rotsformaties, mooie grotten, en prachtige uitzichten. Een van de redenen waarom het eiland dan ook altijd al heel geliefd geweest is bij schrijvers en kunstenaars.

Op Capri vind je ook de prachtige tuin Giardini di Augusto en de restanten van de Villa Jovis van keizer Tiberius. Wil je je adrenaline voelen stromen? Je kan er met een stoeltjeslift naar Monte Solaro voor het mooiste uitzicht over het eiland, en met een beetje geluk ook over de hele baai van Napels.

Wil je niets missen van Capri tijdens je vakantie? We hebben voor jou de must-see plekjes op Capri opgelijst samen met praktische info voor je bezoek.

  1. Genieten aan het Gardameer en Comomeer

Je kan ook altijd een stedentrip boeken naar een van de gezellige dorpjes aan het Garda- of Comomeer. Zo kan je bijvoorbeeld verblijven in het fotogenieke Bellagio aan het Comomeer. Bellagio is een van de meest geliefde Italiaanse dorpjes. Je vindt er schitterende uitzichten, diverse adellijke villa’s en landhuizen. Wist je trouwens dat George Clooney hier vlakbij een huis heeft?

Genieten aan het Gardameer en Comomeer

Tijdens je stedentrip kan je nog even genieten aan het Garda- of Comomeer. Het helderblauwe Gardameer ligt in Noord-Italië tussen Milaan en Venetië en wordt omgeven door een prachtig berglandschap. Aan de oevers bevinden zich verschillende historische dorpjes, prachtige bezienswaardigheden en boomgaarden vol olijf- of citroenbomen.

Het Comomeer ligt ten noorden van Milaan vlakbij de grens met Zwitserland. Rond het helderblauwe meer liggen idyllische dorpjes verstopt tussen grote bergkloven. Bezoek de historische gebouwen en maak mooie wandelingen. Vanaf het Comomeer kan je zelfs de besneeuwde bergtoppen rondom St. Moritz zien liggen!

  1. Bezoek de gezellige dorpjes van de Cinque Terre

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar je kan ook een stedentrip maken naar de Cinque Terre. Vestig je in Ligurië voor een paar dagen in de omgeving van de Cinque Terre, bijvoorbeeld in de havenstad La Spezia. De Cinque Terre zijn de bekendste bezienswaardigheid van de regio en bestaan uit 5 kleurrijke vissersdorpjes langs de kust die verbonden worden met een wandelpad.

De dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn dan ook het beste met een lange wandeling te bezoeken, maar kan je ook met een treintocht opzoeken. In principe kan je in één dag alle 5 de dorpjes bezoeken maar je kan er ook een tocht van 2 dagen van maken om helemaal van de bijzondere dorpjes en de prachtige omgeving te kunnen genieten.

Alle info voor je bezoek aan de Cinque Terre

Wil je graag een georganiseerde daguitstap doen naar de Cinque Terre? Bekijk hier het aanbod tours en daguitstappen of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden

  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?