FB

Dé 9 bezienswaardigheden in Palermo die je moet gezien hebben

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 9 bezienswaardigheden in Palermo die je moet gezien hebben

13 juli 2018 in Sicilië1 reactie

Als je met het vliegtuig op reis naar Sicilië gaat, is Palermo waarschijnlijk je eerste kennismaking met het eiland en tevens de start van je Siciliaans avontuur. De hoofdstad en grootste stad van Sicilië kan je de eerste keer misschien wat overvallen met haar brutale drukte, maar kijk even rond en je zal er ware pareltjes ontdek. Hier vind je ons overzicht van de 9 beste bezienswaardigheden van Palermo.

Tours en tickets voor je bezoek aan Parlermo

Inhoud artikel

 1. De toegangspoort tot Palermo, Porta Nuova

De Porta Nuova is de toegang tot één van de oudste en belangrijkste straten in Palermo – de Cassaro. De bouw van deze monumentale constructie begon in 1583. Het werd gebouwd om de overwinning van Charles V in Tunis en zijn bezoek aan de hoofdstad van Sicilië te vieren. De poort werd door een brand in 1667 vernield. Het gebouw dat er vandaag de dag staat, werd vervolledigd in 1669 door de architect Gaspare Guercio.

 1. Het impressionante Palazzo dei Normanni

Het Piazza del Parlamento heeft in alle richtingen een prachtig uitzicht. Je vindt er ook het Palazzo dei Normanni, één van de meest impressionante bezienswaardigheden van de stad. Dit 9de-eeuwse paleis heeft een neoklassieke voorgevel en huisvest een museum over de Normandisch-Siciliaanse koningen die van hieruit heersten.

Dit is het hoogste punt van het oude stadsgedeelte. In de kelder van het paleis vind je nog overblijfselen van een Punische vestiging. In het paleis vind je ook nog het Osservatorio Astronomico van Palermo en de Cappella Palatina, een mooi gedecoreerde kapel.

 1. De Kathedraal van Palermo

De Cattedrale di Palermo heeft elementen van verschillende architecturale stijlen: Normandisch, Moors, Gotisch, Barok en neoklassiek. Het is over de jaren heen verscheidene keren veranderd, aangepast en verbeterd. In 1185 stond hier eerst een kerk, maar in de periode van de Saracenen werd het een moskee. De laatste aanpassing werd aangebracht in de 18de eeuw. De kathedraal is gewijd aan de Ten Hemel Opneming van de Maagd Maria.

 1. Piazza Pretoria, het Plein van de Schaamte

Het Piazza Pretoria, ook wel bekend als ‘Square of Shame’ of ‘Plein van de Schaamte’, ligt in het hart van Palermo. Het ligt maar enkele meters verwijderd van de Quattro Canti, dat het exacte middelpunt van de stad is. Centraal op het plein vind je de Fontana Pretoria, die uit 1554 dateert en van de hand van Franscesco Camilliani is. Drie van de vier zijden van het plein zijn bezet met belangrijke gebouwen.

Zo vind je er het Palazzo Pretorio (het stadhuis), dat in de 14de eeuw gebouwd werd, en gerenoveerd werd in de 19de eeuw. Je ziet er ook de St Caterina Kerk, die uit de 16de eeuw dateert, en twee paleizen, het Palazzo Bonocore en het Palazzo Bordonaro. Elk van deze gebouwen zijn vernoemenswaardige, historische bezienswaardigheden.

 1. De botanische tuinen van Palermo

De Orto Botanico di Palermo (de botanische tuinen van Palermo) is een rustgevende plek in de stad en ook een onderzoeks- en educationeel centrum van het Departement van Plantkunde van de Universiteit van Palermo.

De tuinen beslaan een oppervlakte van zo’n 12 hectare, en je vindt er een aantal interessante gebouwen, waaronder een gymnasium, een calidarium en een tepidarium. Er zijn ook broeikassen en een aquarium. De tuinen zijn de thuis van minstens 12.000 verschillende organismen.

 1. Teatro Politeama Garibaldi

Teatro Politeama Garibaldi, gesitueerd op het Piazza Ruggero Settimo, is de uitvalsbasis van het Siciliaans Symfonisch Orkest. De bouw begon in 1865 en het theater opende officieel zijn deuren in 1874. Het gebouw is een frappant voorbeeld van de neoklassieke architectuur.

 1. Het grote Teatro Massimo Vittorio Emanuele

Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele is een belangrijk operagebouw dat zijn deuren opende in 1897. Het werd ontworpen door de Italiaanse architect Giovan Battista Filippo Basile, die erg bekend was in Sicilië. Hij stierf tijdens de constructie van het theater, waarna het project werd overgenomen door zijn zoon, Ernesto Basile.

Dit operagebouw, dat het grootste van Italië en het derde grootste van heel Europa is, werd gewijd aan koning Vittorio Emanuele II. Het is gerenommeerd omwille van de perfecte akoestiek en is wederom een voorbeeld van de neoklassieke stijl. De slotscènes van The Godfather, Part III werden hier gefilmd.

 1. Het Arabische Castello della Zisa

Het Castello della Zisa is opgenomen in de UNESCO Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalù and Monreale World Heritage Site. De bouw van dit kasteel begon in de 12de eeuw, onder het bevel van koning William I van Sicilië. De bouw werd uitgevoerd door Arabische ambachtslui. Het werd afgewerkt tijdens de heerschappij van zijn zoon.

Het deed vooral dienst als een jachthuis en als zomerresidentie van de Normandische koningen. Het ontwerp is overduidelijk gebaseerd op Arabische architectuur, en er zijn ook heel wat kenmerken van Islamitische kunst, werktuigen en voorwerpen. Vooral de centrale hal met mozaïekdecoratie springt in het oog.

 1. De mummies in de Catacombe dei Cappuccini

De Catacombe dei Cappuccini is een behoorlijk macabere toeristische trekpleister, maar biedt ook een fascinerend inzicht in het verleden van de stad. Toen in de 16de eeuw het kerkhof te klein werd voor het Cappucciniklooster groeven de monniken de cryptes eronder. In 1599 mummificeerden ze voor het eerst een overleden broeder en plaatsten hem in de catacomben.

Oorspronkelijk was de ruimte enkel bedoeld voor monniken, maar doorheen de eeuwen werd het een erezaak om hier begraven te kunnen worden. Veel grootheden hebben er hun laatste rustplaats gevonden. De catacomben bevatten zo’n 8.000 lichamen en 1.252 mummies. De laatste persoon die er begraven werd was de bijna tweejarige Rosalia Lombardo. Haar lichaam werd geconserveerd in 1920 en is nog steeds bijzonder goed intact.

Onze tip: Wil je graag de catacomben van Palermo bezoeken? Boek je tickets of tours online, zo ontdek je alles over de morbide onderwereld.
 1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Sicilië? Dan heb je heel wat keuze. In de grote steden zoals Palermo en Catania heb je een groot aanbod aan hotels. Maar ook op de rest van het eiland kan je heel wat slaapplaatsen vinden. Zo zijn er heel wat agriturismo's te vinden op het platteland van Sicilië.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 april 2019 - Rita Geets

praktische info om zelf de stad te bezoeken, zonder gids.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?