Rondreis Sicilië: 10-14 dagen route + reisschema en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Sicilië: 10-14 dagen route + reisschema en tips

18 maart 2024 in Sicilië17 reacties

Op autovakantie in Sicilië? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Sicilië is een fascinerend eiland dat in de Middellandse Zee ligt, tussen Europa en Afrika. Hoewel Sicilië technisch gezien een deel is van Italië, is de sfeer er volledig verschillend van deze op het vasteland.

Tijdens een rondreis van 10 dagen, leiden we je rond het eiland en tonen we je de interessantste bezienswaardigheden. Met al wat hier te zien en te doen is, kan je je verblijf gemakkelijk met twee weken verlengen.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaart met route 10 tot 14-daagse Sicilië autorondreis

Dag 1: Stadswandeling Palermo

Palermo is waarschijnlijk je eerste kennismaking met het eiland en tevens de start van je Siciliaans avontuur. De grootste stad van Sicilië kan je de eerste keer misschien wat overvallen met haar brutale drukte.

  • Op de eerste dag van je rondreis ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo.
  • Zo maak je onder andere kennis met de prachtige Orto Botanico di Palermo, en zie je heel wat historische gebouwen waaronder de Cattedrale di Palermo.
  • Meer informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden in Palermo kan je vinden op onze blog.

Wil jij ook graag de stad verkennen? Download onze stadswandeling Palermo en zie de mooiste plekjes van de stad.

Dag 2: Palermo naar Milazzo

Afgelegde afstand: 350 km

Op dag twee van de Sicilië rondreis verlaat je Palermo en maak je kennis met de belangrijkste trekpleisters aan de Noordkust van Sicilië.

  • Zo trek je onder andere door het Pizzo Cane en Pizzo Trigna Natuurreservaat. Het gebied staat gekend voor zijn prachtig landschap waar je heel wat bossen en wildleven kan vinden.
  • Ontspannen kan je doen aan het Lago Rosamarina, één aan de grootste meren van Sicilë, ideaal om even te zwemmen of om een wandeling te maken.
  • Onderweg maak je ook een stop in een van de mooiste plaatsen op Sicilië, Cefalù.
  • Eindigen doe je in Milazzo, de ideale plaats om te Eolische eilanden te gaan verkennen.

Dag 3: Eolische Eilanden

De door UNESCO beschermde Eolische Eilanden rijzen als juwelen op uit de zee, voor de noordoostelijke kust van Sicilië. Deze idyllische archipel bestaat uit zeven eilanden: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi.

  • Je kan er genieten van activiteiten boven en onder water, en ontspannende of intensieve wandelingen op trillende, vulkanische grond.
  • Op het einde van de dag kan je de heerlijke gastronomie proeven en genieten van een glaasje om de dag door te spoelen.
  • Het bezoeken van de Eolische Eilanden kan je gerust splitsen over meerdere dagen om zo alles te ontdekken wat er op deze Siciliaanse eilanden te doen is.

Dag 4: Milazzo naar Toarmina

Afgelegde afstand: 100 km

Nadat je de Eolische Eilanden bezocht heb vervolgen we de rondreis door Sicilië in Milazzo. Vanuit hier vertrek je richting Taormina, dit is één van de meest populaire bestemmingen van Sicilië. De pittoreske stad is gelegen op een bergtop waarop je een prachtig uitzicht hebt over de Middellandse Zee. Ontdek alle bezienswaardigheden Taormina in onze blogpost, je kan hier gerust meerdere dagen doorbrengen.

TIP: Wil jij ook graag deze rondreis maken op Sicilië? Download onze reisgids met deze complete rondreis Sicilië en ga zelf op verkenning.

Dag 5: De Etna beklimmen

Deze nog actieve vulkaan aan de oostkant van het eiland is met z'n 3329 meter hoog, een echte aandachtstrekker op Sicilië. De Etna vulkaan is één van de top bezienswaardigheden op het eiland en is dan ook een bezoek en beklimming meer dan waard. Ga op ontdekking op dit maanlandschap en ruik er de typisch zwavelgeur!

Wil je graag de Etna beklimmen? Dan is het aan te raden om met een georganiseerde tour of gids mee te gaan, zo zie je immers meer en krijg je ook nog eens leuke weetjes te horen. Je kan zowel vanuit Catania (ongeveer 1,5 uur rijden naar de Etna) als vanuit Palermo (ongeveer 3,5 uur rijden) naar de vulkaan. Ben je op rondreis door Sicilië dan is de Etna natuurlijk een niet te missen stop.

Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Annulleer je tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug. Er zijn verschillende tours beschikbaar in veschillende prijsklasses vanaf € 25, bekijk het aanbod hieronder (of kijk op de site voor nog meer aanbod).

Dag 6: Catania naar Syracuse

Afgelegde afstand: 72 km

Op dag 6 van de Sicilië rondreis bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden in Catania, alvorens door te rijden langs de oostkust naar de oude stad Syracuse. De dag begin je in Catania met een stadswandeling waar je al de belangrijkste bezienswaardigheden van Catania te zien krijgt. Na de stadswandeling in Catania rij je verder richting Syracuse om van hieruit de reis de volgende dag verder te zetten.

Bekijk ook zeker onze selectie met unieke hotels in Catania, stuk voor stuk unieke plekken!

Dag 7: Stadswandeling Syracuse

Vandaag verken je de mooiste bezienswaardigheden van Syracuse te voet, dit aan de hand van een stadswandeling. Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes.

TIP: Wil jij ook deze prachtige bezienswaardigheden zien? Download onze stadswandeling door Syracyuse.

Dag 8: Syracuse naar Caltagirone

Afgelegde afstand: 200 km

Op deze dag verken je de zuidwestelijke hoek van Sicilië en zal je vooral heel wat verschillende stadjes aandoen. Heel wat van deze prachtige stadjes zijn dan ook opgenomen op de UNESCO-lijst. Zo kom je onder meer de mooie barokstad Noto tegen. Deze prachtige stad geeft je het gevoel dat je op een filmset aan het lopen bent.

Als je eens afwisseling wilt van alle steden kom je ook nog het Riserva Naturale Orientata Oasi Faunistica di Vendicari. Dit prachtige natuurreservaat is ideaal om tot rust te komen en om te snorkelen, vogels te spotten of te zwemmen. Bezoek zeker ook het strand van Calamosche, dit strand werd uitgeroepen tot het mooiste strand van Italië.

Dag 9: Caltagirone naar Marsala

Afgelegde afstand: 320 km

De voorlaatste dag van de rondreis is een combinatie van gezellige stadjes en de belangrijkste archeologische sites van Sicilië. Zo kan je onder andere de Valle dei Templi bezoeken, deze site staat op de UNESCO werelderfgoed lijst.

  • De site bestaat uit overblijfselen van 7 grote tempels, die allemaal werden gebouwd in Dorische stijl en dus teruggaan tot in de Griekse Oudheid.
  • Voor liefhebbers van de Griekse Oudheid is er ook nog Eraclea of Heraclea Mino. Dit is een oude Griekse stad die gesticht werd in de 6de eeuw voor Christus en waar er onder andere een necropolis en theater werden gevonden.
  • Je brengt ook een bezoek aan de trapvormige witte krijtrotsen van Scala dei Turchi en het Riserva Naturale Orientata Foce del Fiume Platani.

Dag 10: Marsala naar Palermo

Afgelegde afstand: 100 km

Op de laatste dag van de Sicilië rondreis keer je terug richting de hoofdstad van Sicilië om waarschijnlijk je rondreis af te ronden of om nog enkele dagen door te brengen in Palermo.

  • Vertrekken doe je uit Marsala.
  • Maak een stop in onder andere Trapani voor een korte stadswandeling. Trapani was ooit het hart van een machtig handelsnetwerk dat zich uitstrekte over de Middellandse Zee.
  • Tegenwoordig kent deze stad vooral heel wat aantrek voor zijn historische stadskern en omdat het de uitvalsbasis is om de Egadische Eilanden en Pantelleria te bezoeken. De ideale afsluiter dus voor je Sicilië rondreis.

FAQ - Veelgestelde vragen over Sicilië

Wat is de beste periode om Sicilië te bezoeken?

  • De beste periodes om Sicilië te bezoeken zijn april tot juni en september tot oktober.
  • Tijdens deze maanden zijn de temperaturen mild – meestal niet te warm noch te koud – en er is veel minder volk dan tijdens het hoogseizoen in de zomermaanden.
  • De Siciliaanse zomers kunnen erg warm en droog zijn, de winters eerder fris en veel zaken zijn dan gesloten.
  • De maand augustus valt absoluut te vermijden, tenzij je niet anders kan door schoolvakanties.

Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

Reizen naar Sicilië met het vliegtuig

Er zijn vier belangrijke luchthavens in Sicilië: die van Palermo, Catania, Trapani en Ragusa/Comiso. Er vliegen vooral lagekostenmaatschappijen vanuit heel Europa naartoe. Catania Airport is de grootste luchthaven van het eiland, met veel binnenlandse en ook een aantal internationale vluchten. Palermo Airport is de tweede grootste luchthaven en verwelkomt vooral internationale budgetvluchten.

Vanuit Palermo Airport kan je een taxi nemen om je rondreis te beginnen, maar ook een shuttlebus of een stadsbus richting het stadscentrum. Je kan ook een auto huren aan de luchthaven. Daar kan je kiezen uit een groot aantal verhuurbedrijven.

Reizen naar Sicilië met de trein

Sicilië is verbonden met het Italiaanse spoornetwerk in Messina. Langeafstandstreinen die met het Europese netwerk verbonden zijn via Rome, Napels of Milaan, steken de Straat van Messina over via een spoorpont en gaan dan verder naar Palermo en Catania.

De reis vanuit Rome neemt zo’n 10 uur in beslag; vanuit Napels ben je er na 8 uur. Slaaptreinen zijn ook mogelijk, maar let wel – deze treinen kunnen ‘s zomers nogal warm en druk zijn. Als je met je eigen wagen in Sicilië wilt rondrijden, kan je, in plaats van de hele weg te rijden, je auto op een trein zetten in Rome of Venetië en terug ophalen in Palermo of Catania.

Het treinnetwerk in Sicilië is vrij goed en erg betaalbaar. Snellere treinen rijden op de hoofdlijnen tussen Messina, Palermo en Catania. Op de andere lijnen zijn er minder en tragere treinen. Valideer je ticket in de gele machines in het station alvorens je de trein opstapt.

Reizen naar Sicilië met de auto of bus

Langeafstandsbussen verbinden Rome en Napels met Catania en Palermo. Dit is een betaalbare optie, maar de reis kan lang, warm en oncomfortabel zijn. Als je met de wagen naar Sicilië wil rijden moet je naar één van de volgende steden rijden: Napels, Genua, Civitavecchia of Salerno. Van hieruit moet je dan de overzetboot nemen naar Sicilië

Rondreizen in Sicilië met de bus

Het busnetwerk in Sicilië is niet zo duur en goed ontwikkeld. Het is heel gemakkelijk om tussen of vanuit de voornaamste busknooppunten in Palermo en Catania te reizen, maar dit is veel moeilijker voor de andere, kleinere locaties. De routes verbinden de meeste grote steden maar bereiken de kleinste steden soms maar eenmaal per dag. Op voorhand plannen is dan ook absoluut noodzakelijk.

Rondreizen in Sicilië met de auto

Als je zo veel mogelijk van het eiland wilt zien, is een auto waarschijnlijk de beste optie. Je kan ook een elektrische of hybride auto huren; dat maakt de reis een pak milieuvriendelijker. Je kan Sicilië ook op de fiets verkennen. De wegen zijn vrij goed, en hoewel sommige wegen overbelast zijn, valt het verkeer meestal vrij goed me, vooral buiten het hoogseizoen.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 mei 2023 - Dirk Van Acker

Ieder keer ik op reis ga maak ik gebruik van jullie reisgidsen. Ze geeft me veel info over de regio's die ik wil bezoeken. Gedetailleerde wandel- en autoroute's.

- 17 april 2023 - veerle

Zoals we gewoon zijn van de reisgidsen van reisroutes.be: gewoonweg handig, zeer gedetaileerd en met uitstekende tips om je reis te plannen. Super!

- 31 maart 2023 - Mirjan

Top site, de hele rondreis met deze site uitgeplozen, gepland en geboekt.

- 19 februari 2023 - Sylvie

Super goede tips. Heel veel uitleg. Echt een aanrader

- 17 januari 2023 - van Gompel Paul

uitstekende gids, is een grote hulp bij het uitstippelen van onze reis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?