7 x mooiste bezienswaardigheden van Taormina: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x mooiste bezienswaardigheden van Taormina: wat zien & doen?

14 maart 2024 in Sicilië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Taormina + verblijftips

Taormina is één van de populairste toeristische bestemmingen op Sicilië, en het is niet moeilijk te zien waarom. Deze pittoreske stad is gelegen op een bergtop die over de Middellandse Zee uitkijkt. Je kan er veel zien en doen, en je kan er gemakkelijk een aantal dagen spenderen om te ontspannen en van het uitzicht te genieten.

Benieuwd naar meer? Wij hebben alvast dit overzicht gemaakt van wat je zeker in Taormina moet gezien hebben.

Georganiseerde tours en uitstappen in Taormina

Wil jij ook zonder zorgen de mooiste bezienswaardigheden van Taormina zien? Boek je tour of daguitstap met een gids. Wist je dat je ook vanuit Cefalù, Palermo of Catania naar Taormina kan? Bekijk alle mogelijkheden hieronder:

Inhoud artikel

  1. Het oude theater van Taormina

Het oude theater van Taormina werd gebouwd in de Romeinse tijd, rond de 3de eeuw v.C., maar het is wel ingedeeld zoals een Grieks theater. Hierdoor wordt gedacht dat het heropgebouwd is op de funderingen van een ouder theater uit de Griekse periode. Dit theater is behoorlijk goed bewaard gebleven en is het tweede grootste in heel Sicilië, na het theater dat in Syracuse staat. Tijdens de zomermaanden worden hier veel evenementen gehouden.

Boek je tickets voor het oude theater van Taormina

  1. Het Moorse Palazzo Corvaja

Palazzo Corvaja, waarvan de origines teruggaan tot in de 10de eeuw, maar het grootste deel uit de 14de eeuw dateert, is genoemd naar één van de oudste en eerbiedwaardigste families van Taormina. Zij bezaten deze plek van 1538 tot 1945. De stijl is Moorse gotiek.

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsstructuur tijdens de heerschappij van de Saracenen. In 1410 was het de plek van het Siciliaans Parlement. Vandaag de dag wordt het gebruikt als tentoonstellingsruimte. Op de benedenverdieping vind je een toeristische informatiedienst; op de bovenverdieping staat een tentoonstelling van Siciliaanse poppen en andere ambachtskunsten.

  1. Cosiddette Naumachie

De Cosiddette Naumachie, die herontdekt werd in 1943, bestaat uit de overblijfselen van een 130 m lange Romeinse muur, en heeft 18 nissen die het gymnasium omringen. De naam ‘naumachie’ werd bij vergissing toegekend toen er een waterbassin werd gevonden, hoewel dit in geen geval een naumachie (plek waar zeeslagen nagespeeld werden bij wijze van entertainment) was.

In plaats daarvan heeft men kunnen afleiden dat het werd gebruikt als watervoorraad voor het gymnasium en de stad. In elk geval is het nog steeds een mooie en historisch interessante plek in Taormina.

TIP: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Santuario Madonna della Rocca

Santuario Madonna della Rocca, dat op een rots staat die over Taormina waakt, is een kleine kerk die binnenin een grot, op Monte Tauro is gebouwd. Ze werd door de abt Francesco Raineri gesticht in 1640. Volgens de legende zouden de Maagd Maria en het kind Jezus op deze plek aan een herder, die zijn toevlucht had genomen in de grot, verschenen zijn. Het uitzicht alleen al is de klim meer dan waard.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke uitstappen in en rondom Taormina

  1. Castello di Taormina op Monte Tauro

Castello di Taormina, ook wel Castello Saraceno genoemd, bevindt zich op Monte Tauro, maar is vandaag de dag leegstaand en niet open voor bezoekers. De buitenkant van het gebouw, waarvan het bouwjaar onbekend is, is nog steeds de moeite waard. Ook de overblijfselen van het Normandisch kasteel Castelmola, op de heuvelrug boven het andere Castello, zijn het tochtje waard.

  1. De Kathedraal van Taormina

De eerste kathedraal op deze plek, waar vandaag de Cattedrale di Taormina staat, werd gebouwd in de 13de eeuw, op de ruïnes van een oudere kerk. Ze werd daarna heropgebouwd in de 15de, de 16de en de 18de eeuw. Dit is één van de vele religieuze gebouwen in de stad die jaarlijks veel bezoekers trekt.

  1. De historische Porto Catania

De Porta Catania is een historische boog die de rand van het stadscentrum van Taormina aanduidt. Zijn tegenhanger, Porta Messina, staat aan de andere kant van het centrum. Het zijn restanten van de versterkingen die ooit de stad omringden. Porta Catania werd door de eeuwen heen verschillende keren aangepast. De Aragonesen deden dit voor het laatst in de 14de eeuw.

OVERNACHTEN: B&B Veronicas biedt gezellige accommodatie met uitzicht op de stad en iedere ochtend een continentaal of Italiaans ontbijt. Meer info en boeken.

  1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 28 augustus 2022 - Van Mieghem

Kort en bondig, maar met deze reistips ben je al aan het dagdromen

- 30 september 2021 - Rob van den Bosch

Alle genoemde bezienswaardigheden waren zeker de moeite waard; wat een historie kent Sicilië! Enige minpunt was steeds de Corona-QR-wachtrij, maar als je hier eenmaal doorheen was, keek je weer je ogen uit. Fantastisch, dank voor de tips!!!

- 13 oktober 2020 - Katrien Cavents

Taormina is één van de mooiste oude en bovendien romantische dorpsjes van Sicilië! Je hebt een adembenemend zicht op de Etna.

- 16 juli 2020 - Cor Siemerink

Beste Geert, Ik heb de info gelezen, wij hebben van medio januari t/m begin juni J.l. Sicilië verkent. Dat ik je reisadvies heb gelezen was om te kijken of er nog bijzondere plekken en of nog plaatsen zijn om te bezoeken. Wij reisden met caravan en vonden de zuidkust vanaf Agrigento tot aan Taormina in het oosten het mooist. Daar waren de campings cq camperplaatsen redelijk bezet, in het noorden en westen géén overwinteraars. Mocht je nog persoonlijke tips hebben dan lees ik dit graag. Met vriendelijke groet, Cor Siemerink

- 19 november 2019 - Wevers Jean

Hebben belangrijke plaatsen bezocht met behulp van jullie gids waarvoor onze dank Taormina....Palermo en de Etna....om er maar enkele te noemen. Zeer handig in gebruik met heel veel details JWevers

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?