Bezienswaardigheden op de 7 Eolische eilanden: wat te doen en zien?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezienswaardigheden op de 7 Eolische eilanden: wat te doen en zien?

13 maart 2021 in Sicilië0 reacties

De door UNESCO beschermde Eolische Eilanden rijzen als juwelen op uit de zee, voor de noordoostelijke kust van Sicilië. Deze idyllische archipel bestaat uit zeven eilanden: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Ontdek hoe je er kan geraken en wat er allemaal te beleven valt op de prachtige Eolische eilanden

Inhoud artikel

  1. Hoe kan je er geraken?

Vanuit Milazzo, Cefalù (of vanuit Messina en soms vanuit Palermo en andere plaatsten in Sicilië) vertrekken er autoferry’s en snellere vleugelboten naar de Eolische Eilanden. In Milazzo vertrekt het grootste aantal boten naar de eilanden. Hoewel de ferry’s de hele week, het hele jaar door, varen, zal je merken dat ze tijdens de zomermaanden veel frequenter varen. De boten varen minder op zondag. Als je last hebt van zeeziekte, kan je best een reispilletje innemen. De oversteek met de vleugelboten kan namelijk nogal hevig zijn.

  1. Het mooie, historische Lipari

Lipari is het dichtst bevolkte eiland van de Eolische groep. Het eiland is ongeveer 37,6 m² en is zo’n 30 km verwijderd van de Siciliaanse kust. Lipari stad heeft een grote en een kleine haven en is opgedeeld in een beneden- en bovenstad. Wanneer je bij het eiland aankomt, zal het uitzicht gedomineerd worden door de burcht – je ziet 16de-eeuwse kasteelmuren die bovenop een Griekse Acropolis werden gebouwd. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Cattedrale di San Bartolomeo, samen met andere religieuze gebouwen. Veel van hen, waaronder ook de kathedraal, hebben fresco’s en andere religieuze kunst. Je kan ook het archeologisch museum bezoeken.

Het eiland werd gevormd door vulkanische activiteit. Het is al bewoond sinds de neolithische periode, toen men er obsidiaan verhandelde. De puimstenen die op Lipari gevonden werden, hebben door de eeuwen heen ook al veel opgebracht. Vandaag de dag wordt het witte, sponsachtige puim van Lipari gebruikt in constructie en voor cosmetische doeleinden. Door dit witte puim krijgen de stranden van Lipari hun paradijselijk witte kleur. Er zijn veel mooie baaien die je te voet of per boot kan verkennen.

  1. De modderbaden en vulkaankraters van Vulcano

Vulcano is het eerste eiland dat je tegenkomt als je met de ferry vanop Lipari vertrekt. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn de modderbaden en de vulkaankraters in de zee, vlakbij de haven. Let op – als je in het vulkanische water en de modder waadt, zal je dagenlang opgezadeld zitten met een sterke zwavelgeur. Zorg dat je een penning hebt voor een douche vóór je het water ingaat, zodat je alles er zo snel mogelijk kan afspoelen. Als het allemaal wat actiever mag, klim dan naar de top van de vulkaan. Van daaruit heb je een fantastisch uitzicht over de andere eilanden.

  1. Het dramatische Stromboli

Stromboli wordt vaak beschreven als het meest dramatische Eolisch eiland. Het is ook het enige eiland dat vandaag nog vulkanisch actief is. Het is zelfs de enige vulkaan ter wereld waarvan bekend is dat ze steeds actief is geweest, sinds het neerschrijven van de geschiedenis. De zijkanten van het eiland stijgen op een spectaculaire manier op naar de wolken, die permanent de top van de vulkaan verbergen. De grootste toeristische aantrekkingskracht is uiteraard de klim naar de krater van de Stromboli vulkaan.

  1. Het groene en heuvelachtige Salina

Salina is een groen en heuvelachtig eiland dat perfect is voor ontspannende wandelingen. Verken de Pollara Bay, wandel naar de top van één van de twee vulkanen, of ga op zoek naar de 400 soorten planten die hier groeien. Dompel jezelf onder in de lokale kookkunsten terwijl je geniet van de zoete, lokale dessertwijn, de Malvasia delle Lipari, en proef zeker een gerecht met kappertjes – Salina staat hier namelijk voor bekend. De kappertjes bezorgden het eiland zelfs zijn naam, aangezien ze traditioneel bewaard werden in het zout van een klein zoutmeer, salina in het Italiaans.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Het modieuze Panarea

Panarea kan je beschouwen als het meest modieuze eiland van de Eolische eilanden. Het mag dan wel het kleinste Eolisch eiland zijn, tijdens de zomermaanden is daar niets van te merken (ga niet in de winter, dan zijn de meeste plaatsen gesloten). Wanneer je ferry aanmeert in de haven, zal je waarschijnlijk luxueuze jachten zien liggen in de haven van het autovrije San Pietro. Probeer de dolce far niente (zalig nietsdoen) levenswijze uit en verken de mooie zwemlocaties rondom het eiland.

  1. Het ongerepte Filicudi

Filicudi is ongerept en nog niet ontdekt door toeristen. Ondanks dat het maar 9 km² groot is, zijn de weidse uitzichten eindeloos. Wanneer je in de haven de ferry afstapt, is de 1 km lange wandeling langs de kust, richting Capo Grazione, zeker de moeite waard. Je hebt er een mooi zicht op de inactieve vulkaan en enkele dorpjes op de heuvelflank.

  1. Het geïsoleerde Alicudi

Alicudi is veel minder drukbezocht dan de andere Eolische eilanden en is daardoor ideaal voor een meer afgelegen en geïsoleerde vakantie. Er zijn zo goed als geen gemotoriseerde voertuigen en dus ook geen wegen; ezels dragen goederen van aan de haven tot aan de huisjes die verspreid liggen over de heuvelflank. Verwacht geen bruisend nachtleven, aangezien er naast het enige hotel op het eiland, maar één bar en één restaurant is. Hoe dan ook is het een charmante plek, en de perfecte bestemming als je even op de vlucht bent voor de moderne wereld. Veel schrijvers en artiesten die in alle rust en vrede willen werken, hebben hier al hun toevlucht gezocht. Breng ook zeker genoeg cash geld mee, aangezien er geen geldautomaten op het eiland zijn.

  1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Sicilië? Ontdek onze favoriete hotels in Palermo en de leukste verblijven in Catania. Liever iets landelijker? Bekijk dan zeker onze 5 mooiste agriturismo op Sicilië eens.

Bekijk ook onze 15 favoriete verblijven op Sicilië die je kan boeken om deze rondreis te maken.

Booking.com

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?