12 x mooiste bezienswaardigheden in Trapani: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Trapani: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 maart 2024 in Sicilië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Trapani + verblijftips

Trapani was ooit het hart van een machtig handelsnetwerk dat zich uitstrekte over de Middellandse Zee. De traditionele industrieën hier bestonden uit koraal, vissen op tonijn en zout- en wijnproductie. Vandaag de dag worden toeristen vooral aangetrokken door de historische kern van de stad en voor de excursies naar de Egadische Eilanden en Pantelleria. Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste bezienswaardigheden in Trapani

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Trapani

Trapani is een stad gelegen aan de westkust van het Italiaanse eiland Sicilië. Trapani kijkt uit over de Tyrreense Zee en is bekend om zijn historische centrum, prachtige kustlijn en nabijheid tot attracties zoals de Egadische eilanden. De dichtsbijzijnde steden zijn Scopello en Marsala, op 30 kilometer en Palermo op 100 kilometer.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Trapani op de kaart

  1. De oude binnenstad van Trapani

Ach, een stad dat niet overrompeld wordt hordes toeristen.. heerlijk is dat! De oude binnenstad van Trapani is compact en de meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. Een doolhof van smalle straatjes, het ene al wat smaller dan het andere, geflankeerd door Italiaanse herenhuizen met kleine balkons en gezellige bars en restaurants. Wandel zeker even naar de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele. Hier vind je meteen enkele van belangrijke bezienswaardigheden zoals de kathedraal van San Lorenzo, het Palazzo Senatorio (oftewel het stadhuis van Trapani) en de Porta Oscura.

  1. Cattedrale di San Lorenzo

Op de plek waar barokke Cattedrale di San Lorenzo vandaag staat, werd eerst een andere kathedraal gebouwd in 1421, op bevel van Alfonso il Magnanimo. Tijdens de volgende eeuwen werd het gebouw een aantal keer aangepast. Het huidige gebouw is grotendeels een restauratie, uitgevoerd in de 18de eeuw door architect Giovanni Biagio Amico. Neem zeker een kijkje binnenin en bekijk de schilderijen die enkele belangrijke gebeurtenissen van Trapani aantonen.

WANDELING: Verken de mooiste plekjes van de stad met onze wandeling door het centrum van Trapani.

  1. Kerk van San Agostino

De Kerk van San Agostino is één van de oudste kerken in Trapani. Het eerste religieuze gebouw dat op deze plek geconstrueerd werd, was een kapel voor de Orde van de Tempeliers in 1101. Toen de orde in 1302 ontbonden werd, namen de Augustijnen de kerk over en breidden ze uit in gotische stijl.

In de 16de eeuw werd het de kerk van de Stadssenaat, en ze werd nog verder aangepast in de 19de eeuw. Het gebouw werd volledig gereconstrueerd na bombardementen tijdens Wereldoorlog II. Aan de buitenkant zie je een mooie rozet, en binnenin vind je een Madonna met Kind door Gagini

  1. Bezoek de lokale vismarkt van Trapani

Wandel ook zeker even langs Mercato del Pesce, een lokale vismarkt vlakbij de haven van Trapani. De vismarkt is op zich niet zo groot in vergelijking met de vismarkt van Catania bijvoorbeeld, maar toch heeft het zo zijn charme. Je wandelt er langs de marktkraampjes vol verse vis als makreel, octopus, tonijn, inktvis en talloze andere vissoorten.

Wil je graag de authentieke Siciliaanse sfeer ervaren? Dan ga je best in de vroege ochtend (rond 8 uur) wanneer de vissers de haven binnenvaren met hun visvangst. Wie nog meer Siciliaanse gerechten wilt proberen, kan deze foodietour door Trapani boeken, inclusief proeverijen!

Een leuke tip: Heb je een appartement gehuurd vlakbij de haven van Trapani? Dan kan je hier je verse vis kopen (en soms ook verse groenten en fruit) om nadien zelf een lekker visgerecht klaar te maken.
  1. Capitaneria di Porto

Als je tijd hebt, kan je je wandeling nog wat verlengen met een boottocht vanuit Capitaneria di Porto naar één van de andere eilanden voor de kust. Als je besluit dit niet de doen, is dit nog altijd het ideale moment om te pootjebaden en foto’s te nemen van Trapani.

  1. Mura di Tramontana

Op zoek naar het plekje waar je de mooiste zonsondergang kan spotten? Dan moet je naar de Mura di Tramontana (bekijk ligging), een overblijfsel van de oude verdedigingsmuur vlak bij de zee. Vandaag de dag is het smal, verhoogde wandelpad een populaire plek om te wandelen. De muur loopt van Piazza Ex Mercato del Pesce tot het gezellige stadsstrand van Trapani (Spiaggia delle Mura di Tramontana). Verder vind je er ook verschillende restaurants, bars en pensions.

  1. Torre Ligny

Torre Ligny, een uitkijktoren op de kust, werd gebouwd tussen 1671 en 1672. Deze plek werd specifiek gekozen omdat het een strategische plaats is op de westkust van het eiland en zo de inwoners van de stad kon beschermen. De oude vestingstoren werd gerestaureerd in 1979 door de architect Francesco Terranova. Sinds 1983 is het ook een archeologisch museum. Meer info op de website.

  1. Museum van Illusies

Zit het weer even niet mee? Dan kan je een bezoekje brengen aan het Museum van Illusies, een interactief museum, waarbij de focus ligt op optische illusies, psychologie, natuurkunde en het bedrog van de geest. Vergeet alvast je camera niet mee te nemen want hier kan je enkele leuke foto's kan shooten. Voor meer info over de openingsuren en tickets kan je best de officiële website raadplegen.

Boek hieronder je excursie of daguitstap vanuit Trapani

  1. Saline di Trapani e Paceco

Iets buiten het centrum van Trapani (op 5 minuten met de auto of halfuurtje wandelen) vind je Saline di Trapani e Paceco. Deze zoutpannen bevinden zich in een natuurreservaat en zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de regio en het eiland Sicilië.

Je kan langs de zoutvelden wandelen, een kijkje nemen in het traditionele zoutproces, maar vooral genieten van het bijzondere uitzicht op de massa's witte zouthopen en de oude windmolens die in het water weerspiegelen. Wat verderop kan je nog een bezoek brengen aan het museum waar je alles te weten komt over het belang van de zoutwinning in Trapani en de ouderwetse werking ervan. Meer info op de website.

RONDLEIDING: Bezoek de zoutpannen van Trapani en Paceco bij zonsondergang.

  1. Bezoek het schilderachtige dorpje San Vito Lo Capo

Op een 40 minuten rijden van Trapani ligt het adembenemende San Vito Lo Capo, bekend om zijn prachtige stranden. Je kan hier gerust een hele dag doorbrengen. Ga zonnebaden op het strand, geniet van het uitzicht, neem een goed boek mee of probeer watersporten uit. En natuurlijk vind je hier heel wat lekkere visrestaurants.

LEESTIP: Ontdek nog meer van deze prachtige bestemming met onze reisgids Sicilië.

  1. Maak een dagtocht naar de Egadische Eilanden

Trapani is een goede uitvalsbasis voor een dagtocht naar de Egadische Eilanden, zoals Favignana, Levanzo en Marettimo. Die eilanden kunnen uitpakken met kristalhelder water, fantastische snorkelplekken en schilderachtige dorpjes.

  • Favignana is het grootste en meest bezochte eiland van de Egadische archipel. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, waaronder het beroemde Cala Rossa.
  • Levanzo is het kleinste eiland van de Egadische Eilanden en trekt vooral bezoekers die rust, stilte en natuur zoeken. Het staat bekend om een aantal interessante grotten, zoals de Grotta del Genovese.
  • Marettimo is het meest afgelegen eiland en is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het biedt prachtige wandelpaden en kristalheldere baaien. Voorlopig komen hier nog maar weinig toeristen.

In Trapani vind je verschillende lokale touroperators en vissersboten die dagtochten naar de Egadische Eilanden aanbieden. Je kan het beste een lokale touroperator raadplegen en vragen naar hun schema's, prijzen en beschikbaarheid. Meestal vertrekken de boottochten 's ochtends vroeg vanuit de haven van Trapani. Vraag dus minstens een dag op voorhand naar uitleg.

EXCURSIE: Boek hier je uitstap naar de Egadische eilanden.

  1. Waar overnachten in Trapani?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Trapani? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Trapani online.

  • Hotel San Michele ligt op 5 minuten wandelen van de haven en de kathedraal van Trapani en beschikt over ruime, stijlvol ingerichte kamers met airconditioning en gratis WiFi. Iedere ochtend geniet je van een uitgebreid ontbijtje.
  • Residence La Gancia, een charmant verblijf vlakbij Piazza Ex Mercato del Pesce, biedt appartementen met uitzicht op zee, een dakterras en uitgebreid ontbijt met Siciliaanse lekkernijen.
  • Liever overnachten buiten het centrum? Dan raden we Tenuta Donna Vittoria - Edera aan. Dit vakantiehuis biedt ruime kamers, ontbijt (op aanvraag), een buitenzwembad en als kers op de taart een prachtig uitzicht op de bergen.
  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

êGratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?