Dé 9 mooiste bezienswaardigheden in Syracuse

17 december 2021 in Sicilië4 reacties

Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes. Tijdens de antieke tijden, was dit één van de machtigste steden van de Mediterraanse wereld.

Vandaag de dag is het een UNESCO World Heritage site en een populaire culturele bestemming. Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden in Syracuse alvast op een rijtje gezet voor jou.

Inhoud artikel

 1. Het Archeologisch Park Neopolis

Het Archeologisch Park Neopolis is met voorsprong de belangrijkste bezienswaardigheid in Syracuse en is een must-do voor iedereen met ook maar de kleinste interesse in geschiedenis. In dit archeologisch park huist Teatro Greco, dat uit de 5de eeuw BC dateert. Dit amfitheater, dat plaats biedt aan 16.000 personen, is beroemd omdat het het decor van de laatste twee tragedies van Aeschylus was. Zij werden voor het eerst hier opgevoerd in zijn aanwezigheid. Naast het theater is er een diepe steengroeve waaruit gesteente voor de stad gehaald werd. Ooit zaten er 7.000 gevangen in de catacomben, waarmee deze plek bezaaid is. Deze gevangenen waren overlevenden van de oorlog tussen Syracuse en Athene in 413 BC.

 1. De ondergrondse Catacomben van San Giovanni

De ondergrondse Catacomben van San Giovanni hebben een honingraatstructuur, met oude, christelijke, begrafenis nissen. Er zijn hier zo’n 20.000 vroegchristelijke tombes, onder de ruïnes van een Normandische kerk. In de Romeinse tijden was het verboden voor christenen om hun doden binnen de stadsmuren te begraven, dus zochten ze hun toevlucht in de doorgangen die de Grieken hadden gebruikt als ondergrondse aquaducten. Er zijn nog andere catacomben onder Syracuse, maar deze zijn de enige die open zijn voor publiek.

 1. Het belangrijke Archeologisch Museum van Syracuse

Het Archeologisch Museum van Syracuse is één van de belangrijkste archeologische musea in heel Europa. Het bevat een grote hoeveelheid artefacten uit de prehistorie, de Griekse en Romeinse periode, die hier in Syracuse of elders in Sicilië gevonden werden. In 2014 werd het museum uitgebreid om plaats te maken voor de Sarcofaag van Adelphia en andere vondsten uit de stedelijke catacomben. In het park vind je het Oor van Dionysios. Het is de toegang tot een grot gevormd uit een kalksteengroeve en lijkend op een menselijk oor.

Onze tip: Ben op je op rondreis op Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

 1. De historische Tempio di Apollo

De Tempio di Apollo is één van de belangrijkste historische sites op het eiland van Ortygia, dat het hart van de oude stad Syracuse vormt. Hij werd waarschijnlijk gebouwd in de 6de eeuw voor Christus en is daarmee de oudste Dorische tempel in Sicilië. De tempel onderging verschillende transformaties doorheen de jaren. Zo is het een Byzantijnse kerk geweest, maar ook een islamitische moskee, een Normandische kerk, Spaanse kazernes en privéwoningen. De ruïnes van de tempel werden herontdekt in 1890 en werden toen uitgegraven.

 1. De fontein voor de godin Artemis / Diana

De Fontana di Artemide is een mooi art nouveau monument van de godin die bij de Grieken bekend stond als Artemis en bij de Romeinen als Diana. Het beeldt de nimf Arethusa af. Zij werd door Artemis in een bron veranderd. Het werk werd ontworpen door Giulio Moschetti in 1907.

 1. Cattedrale di Syracuse

De Cattedrale di Syracuse ligt in het hart van Ortygia. Het ontstaan van een tempel op deze plek valt niet te dateren. We weten wel dat de Grieken hier in de 5de eeuw BC een tempel voor Athena bouwden. In de 7de eeuw werd er voor het eerst een kathedraal gebouwd. Die werd omgebouwd tot moskee in 878, en weer terug naar een kerk in 1085. Een aantal elementen van Normandische oorsprong zijn gebleven, hoewel de kathedraal grotendeels in Siciliaanse barokstijl heropgebouwd werd, na de aardbeving in 1693. Dit gebeurde tussen 1725 en 1753 en de voorgevel werd toen ontworpen door Andrea Palma. In de kathedraal vind je een aantal relikwieën van Santa Lucia, de patroonheilige van de stad.

 1. De interessante Galerij van het Palazzo Bellomo

De Galerij van Palazzo Bellomo bevat veel interessante kunstwerken, zoals een mooie collectie Siciliaanse schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. Het paleis waarin deze galerij zich bevindt, dateert uit de 12de eeuw, ten tijde van de heerschappij van Hohenstaufen in Sicilië. Het paleis heeft een aantal goed bewaarde kenmerken uit deze tijd, en de voorgevel, de kelder en de benedenverdieping hebben nog steeds hun 12de-eeuws uitzicht. In de 14de en 15de eeuw werden een aantal aanpassingen gedaan door de familie Bellomo, die toen het huis bezaten en naar wie het ook genoemd is. In de 18de eeuw werd het paleis een Benedictijns klooster, en sinds 1940 is het een museum.

 1. De transformatie van de nimf Aretusa aan de Fonte Aretusa

De Fonte Aretusa is, volgens de mythe, de plaats van de transformatie van de nimf Aretusa. Ze stroomde van haar huis in Arcadia, onder de zee, en kwam terug bovengronds als een waterfontein, hier op Ortygia. Zowel Ovidius als Virgilius hebben deze mythe beschreven, en Percy Shelley schreef er een gedicht over in 1820.

 1. De stad bewaken vanop het Castello Maniace

Castello Maniace is een kasteel en citadel die Syracuse bewaakt vanop het uiterste punt van Ortygia. Het werd gebouwd tussen 1232 en 1240 onder bevel van keizer Frederick II. Het werd genoemd naar de Byzantijnse generaal George Maniakes. Hij belegerde de stad en nam haar over in 1038. Koning Peter III van Aragon woonde hier met zijn familie in 1288, en van 1305 tot 1536 werd het kasteel bewoond door verschillende Siciliaanse koninginnen. In de 15de eeuw werd het een gevangenis, en in de 16de eeuw werd het opgenomen in de verdedigingsstructuur van de stad. Vandaag de dag is het kasteel open voor het grote publiek.

 1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

 1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 oktober 2022 - Marjolein Jolmers

Genoten van de stadswandelingen! Bedankt!

- 30 juli 2021 - Luc Ertryckx

Zeer goede en gedetailleerde uitleg - reisroutes = TOP

- 1 juli 2021 - Vanacker

De reisgidsen van "reisroutes" zijn altijd zo compleet en overzichtelijk dat ik geen opmerkingen of suggesties kan geven. Voor reizigers die niet weten hoe hun reis te plannen kan ik hen alleen maar aanraden zich te wenden tot "reisroutes" , van hen krijg je een overzichtelijk reisschema en dan zal je gegarandeerd het voornaamste gezien hebben. Ook allerhande nuttige tips worden medegedeeld zoals hotel faciliteiten en restaurantjes enz....

- 13 september 2020 - pat lapiere

ik denk dat er een foute foute staat bij de kathedraal van Syracuse????

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?