15 x mooiste bezienswaardigheden in Cefalù: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Cefalù: wat zien & doen tijdens je verblijf?

14 maart 2024 in Sicilië0 reacties

Strandvakantie in Sicilië? Cefalù is een van de mooiste plaatsen van Sicilië

Het charmante stadje Cefalù telt zo'n 15.000 inwoners en ligt in het noordelijke deel van Sicilië. Deze oude vissershaven is uitgegroeid tot een favoriete plek voor bad-en strandvakanties. Dit is een perfect stop voor diegenen die zon, zee en strand zoeken langs de Tyrreense kust van Sicilië.

De zandstranden, het pittoresk historisch centrum en de Siciliaans keuken zorgen ervoor dat Cefalù een van de meest aantrekkelijke kustbestemmingen van Italië is. Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden.

Tours en excursies naar Cefalù boeken

Vanuit Palermo met een georganiseerde tour naar Cefalù of wil je graag Cefalù combineren met een bezoek aan Monreale? Boek je tour of daguitstap online.

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke tours vanuit Cefalù en omgeving

Inhoud artikel

  1. Wandel door de pittoreske zijstraatjes

Je bent natuurlijk niet echt in Cefalù geweest als je niet langs de obligate toeristische plekjes geweest bent zoals de populaire Corso Ruggero of Via Vittorio Emanuele, die elk talloze restaurants, bars en souvenirwinkels bieden. Maar als je jezelf eenmaal wat hebt georiënteerd in het stadje, durf gewoon wat rond te lopen.

Ga gewoon op ontdekking in Cefalù en laat je verrassen, door steeds naar links af te slaan. Of je nu aan de kust eindigt of aan een tafeltje met een verse Aperol spritz, gegarandeerd dat het een dag zal zijn die je nog lang zal herinneren.

  1. Bezoek de Piazza Duomo

Piazza Duomo is het levendige plein van Cefalù en wordt omringd door kleine osteria's, geletteria’s en bars. Het is de ideale plek om je stadsverkenning te starten of voor een aperitief of diner. Zoek gerust een tafeltje uit op het gezellige plein. Onze aanrader? Osteria del Duomo, lekker traditioneel en eenvoudig! Neem ook zeker de tijd om de spectaculaire Duomo te bezoeken.

Mis niets tijdens je verblijf met onze stadswandeling door Cefalù.
  1. Kathedraal van Cefalù

De Duomo is een van de mooiste kathedralen van Italië. Deze werd in de jaren 1100 gebouwd in de Arabische-Normandisch bouwstijl en herbergt het een van de grootste artistieke schatten van Sicilië: prachtige mozaïeken die de Christus Pantocrator uitbeelden. De kathedraal staat dan ook met reden op de UNESCO werelderfgoed lijst. De kathedraal is ligt aan La Rocca, ideaal om van hieruit een klim te starten dus.

  1. Bezoek de Chiesa dell'Itria

De Chiesa dell'Itria bestond oorspronkelijk uit twee aanpalende kerken, St Giovanni Evangelista en St Maria dell’Odigitria (in de volksmond ook wel “dell’Itria” genoemd). Die eerstgenoemde en oudste kerk dateert uit de 16de eeuw. Ze wordt vermeld in documenten uit 1509 en 1535. De tweede kerk, die oorspronkelijk een kapel was, werd omgevormd tot kerk en bidkapel onder leiding van de Broederschap van St Maria. De twee kerken werden samengebracht in 1961.

  1. Beklim La Rocca

Heb je zin in een stevige, maar mooie wandeling? Beklim dan zeker eens La Rocca. Deze klim brengt je naar 284 meter hoogte, langs een ruw pad om zo de steile bergtop te bereiken. Ooit was dit de locatie van een Normandisch kasteel. De toagang tot de rots kost je €4.

  • Onderschat deze klim niet (zeker niet tijdens de warme zomermaanden), maar een spectaculair uitzicht op de kustlijn, Palermo in het westen en Capo d'Orlando in het oosten zijn je beloning van de klim op La Rocca.
  • Zorg ervoor dat je ook zeker de tijd neemt om de ruïnes van Tempio di Diana te bezoeken, die je tijdens je wandeling naar La Rocca eigenlijk als eerste zal tegenkomen. Vanaf hier kan je genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad van Cefalù.
  • Zorg er bovendien voor dat je voldoende zonnebrandcrème smeert voordat je de beklimming start en neem zeker voldoende water mee
  • Het is een goed idee om deze wandeling het beste 's morgens of in de late namiddag te doen.
  1. Wandeling naar de Tempio di Diana

Terwijl je La Rocca beklimt zal je onderweg al snel kleine bruine bordjes zien die je naar de Tempio di Diana wijzen. De Romeinse tempel voor de godin Diana werd ergens rond de 4e eeuw voor Christus gebouwd en is nog steeds een romantische plek om aan de drukte te ontsnappen en te genieten van het prachtige uitzicht over de zee.

OVERNACHTEN: Hotel Kalura heeft een panoramisch uitzicht op de baai van Caldura en La Rocca van Cefalù. Meer info en boeken.

  1. Geniet van een pauze op het Piazza Garibaldi

Het Piazza Garibaldi ligt ver genoeg van de kathedraal en het strand waardoor toeristen het nog niet echt ontdekt hebben. Het schilderachtige plein wordt omringd door gezellige bars en restaurants en is een prachtige plek om een beetje schaduw op te vangen. Geniet van een kopje koffie op een van de terrasjes of bestel je een gelato bij het Antica Porta Terra Gelateria. Een van de specialiteiten hier zijn de "brioche con gelato" - letterlijk ijs in een briochebroodje.

Ontdek nog meer van de lekkerste Siciliaanse gerechten.
  1. Santo Stefano-kerk

De romaanse Santo Stefano-kerk is een van de belangrijkste historische en culturele bezienswaardigheden van de stad. De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en zal je meteen opvallen dankzij de indrukwekkende architectuur. Het is namelijk een mix van Byzantijnse, islamitische en Normandische stijlen. Via de kenmerkende dubbele trap wandel je de kerk naar binnen.

Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met een schip en twee zijbeuken die worden ondersteund door zuilen met gebeeldhouwde kapitelen. De muren zijn versierd met fresco's, waarvan vele scènes uit de Bijbel uitbeelden. Een van de meest opvallende kenmerken van de kerk is de sierlijke bronzen deur, die in de 12e eeuw is gemaakt door de Byzantijnse kunstenaar Bonanno Pisano.

  1. Vind de schaduw bij Lavatoio Medievale

Het Lavatoio Medievale is toegankelijk via een brede lumachella – een lavatrap gebouwd bovenop een rivier waarvan gezegd wordt dat deze stroomt met de tranen van een nimf die huilde om een overleden minnaar – en is zeker een merkwaardig mooi voorbeeld van het leven in het oude Cefalù.

  • Je vindt het Lavatoio Medievale op Via Vittorio Emanuele.
  • Er wordt aangeraden om hier ’s ochtends een bezoek aan te brengen, vaak is het dan nog rustig.
  • Hoe later op de dag, hoe drukker het zal zijn.
  1. Ontspannen op het strand bij Cefalù

  • Het strand bij Cefalù is een van de populairste stukken strand langs noordelijk kust van Sicilië. Het is dan ook de belangrijkste reden waarom Cefalù in de zomermaanden zoveel toeristen mag ontvangen.
  • Reis je voor 1 dag naar Cefalù kom dan zeker vroeg, vooral als je in groep wil reizen. Wil je graag een mooi plaatsje op het openbare strand, zet dan zeker je wekker!
  • Er zijn ook een aantal lido's op het strand waar je voor een vaste prijs twee ligstoelen en een parasol voor een dag kan huren.
  • Het water is warm genoeg om tot eind oktober in te zwemmen (sommige zwemmen er zelfs in november nog in).
  • Als je liever het water opgaat, wordt een drie uur durende zeiltocht bij zonsondergang aangeraden, natuurlijk compleet met aperitivo.
  1. De oude haven van Cefalù

Wandel ook even door de oude Porta Pescara en langs de betonnen loopbrug. Breng een bezoekje aan de betonnen rots tegenover het kleine havenstrand, deze plek komt tot leven in de late namiddag. Zie er de vissers aan het werk en de sportievelingen die het platform gebruiken als duikplank. Dit is ook de plek waar je een iconische foto van Cefalù kan maken.

TIP: Maak een wandeling langs Sentiero sugli Scogli. Hier kan je een wandeling maken over en langs de rotsen. Zo zie je Cefalù vanuit een andere kant. Bekijk de startplek op Google maps.
  • Als je op zoek bent naar een rustigere plek voor een duik, ga dan naar Bastione di Capo Marchiafava.
  • Hier vind je een geweldig uitkijkplatform, maar ook toegang tot een paar zwemplaatsen, die je zelfs in het hoogseizoen zo goed als volledig voor jezelf hebt.
  • In de buurt vind je ook Bastione Innovazione Cibo Cultura, met het Museo Digitale (een museum dat het verleden van Cefalù via multimedia tot leven laat komen).
  • Er is ook het fantastische Bastione & Costanza, een restaurant dat zich richt op alles wat duurzaam is, ook een geweldig ‘no plastic’ beleid heeft en, naast de traditionele Siciliaanse kost, heerlijke plantaardige gerechten serveert. Bekijk ligging.

TIP: Ben op je op rondreis in Sicilië? Download dan zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Museumbezoek aan het Museo Mandralisca

Museo Mandralisca is een kunst- en archeologisch museum in het centrum van de stad en werd eind 19e eeuw opgericht door de Siciliaanse archeoloog en filantroop Enrico Piraino, Baron Mandralisca. Het is gehuisvest in het Palazzo Mandralisca, de voormalige residentie van de baron.

Bewonder de Mona Lisa van het Zuiden

De collectie van het museum omvat artefacten en kunstwerken uit verschillende periodes van de Siciliaanse geschiedenis, variërend van de oude Griekse en Romeinse tijd tot de 19e eeuw. Een van de beroemdste stukken in de collectie is het 'Portret van een onbekende man', een schilderij van de Italiaanse renaissancekunstenaar Antonello da Messina. Het schilderij wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de Italiaanse renaissancekunst en wordt vaak de 'Mona Lisa van het Zuiden' genoemd.

Naast het 'Portret van een onbekende man' omvat de collectie van het museum andere schilderijen, sculpturen en keramiek, evenals oude munten en artefacten van archeologische opgravingen in het gebied. Het museum heeft ook een bibliotheek met meer dan 20.000 boeken, waaronder zeldzame boeken en manuscripten. Meer info op de website.

  1. Parco delle Madonie

Wil je graag even de drukte ontvluchten of heb je gewoon zin in een mooie wandeling? Bezoek dan het nationaal park en natuurreservaat Parco delle Madonie. De Madoniebergketen heeft een paar van de hoogste bergen in Sicilië, waaronder Pizzo Carbonara, de tweede hoogste berg in Sicilië, na de Etna. Naast fauna en flora, liggen er in dit park ook veel dorpen en kleine stadjes verborgen, die dateren uit middeleeuwse tijden.

  1. Maak een daguitstap naar Taormina of Palermo

Is Cefalù je uitvalsbasis? Dan kan je leuke daguitstappen maken naar Taormina of Palermo

  • Palermo ligt op ongeveer 1 uur rijden van Cefalù, of je kan ook eenvoudig met de trein ernaartoe. Wil je zelf met de auto in Palermo rijden dan zullen je zintuigen op z'n minst op de proef worden gesteld.
  • Taormina is een andere leuke bestemming voor een dagtrip, met de auto ben je wel als snel 2 uur tot 2,5 onderweg. Vroeg aankomen is hier zeker de boodschap want in het hoogseizoen is het er zeer druk. Wil je graag meer te weten komen over Toarmina? Boek zeker een gids (klik hier voor meer info).
HUURAUTO: Wil je graag meer van het eiland verkennen? Dan huur je best een auto, zodat je je makkelijk kan verplaatsen. Huur je auto bij Sunnycars of Rentalcars.
  1. Breng een bezoek aan de Eolische eilanden

Je kan de door UNESCO beschermde Eolische Eilanden voor de noordoostelijke kust van Sicilië met een dagtocht bezoeken van Cefalù. Deze idyllische archipel bestaat uit 7 eilanden: Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi. Vanauit Cefalù kan je naar Panarea en Stromboli varen, je kan eenvoudig je tour te plekke boeken.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een dagtour naar de Eolische eilanden vanuit Cefalù.

  1. Waar overnachten in Cefalù?

  • Hoewel parkeren soms een ware marteling kan zijn tijdens je verblijf op Sicilië mag dit je niet afschrikken om Cefalù te bezoeken en van hieruit het noorden van Sicilië te gaan verkennen. Cefalù is ideaal gelegen voor dagtochten en deze kleine stad heeft alles wat je kan wensen.
  • Een tip die we je meegeven voordat je een accommodatie boekt, is echter dat het overgrote deel van de grote hotels en resorts die op boekingssites worden vermeld als zijnde in Cefalù, eigenlijk niet in Cefalù liggen. Bekijk hier de accommodaties in Cefalù.
  • In plaats daarvan zijn ze meestal ongeveer op 20 minuten wandelen. Absoluut geen probleem als je een week verblijft, maar mogelijk minder wenselijk als je maar een paar nachten in de Cefalù bent.

Lirma B&B

B & B Lirma ligt op een steenworp van het historische centrum en vlakbij de kust. De kamers rijn ruim, hebben airco en een eigen badkamers uitgerust met badjassen en slippers. Maar nog veel belangrijker is de ontvangst en het enthousiasme van de gastvrouw. Het ontbijt bestaat uit heerlijke zelfgemaakte specialiteiten. Meer info en boeken.

Balconi Bellavista appartement

Balconi Bellavista is een prachtig appartement op perfecte locatie met mooi design en zeer mooi uitzicht vanaf het balkon op zee. Het appartement is zeer modern en voorzien van alles wat je maar kan wensen tijdens je verblijf. Meer info en boeken.

  1. Hoe bereik je Cefalù vanuit Palermo

  • Cefalù is ook eenvoudig te bezoeken vanuit Palermo. De ideale plek dus voor een dagje uit vanuit Palermo.
  • Als je de stad maar voor één dagje bezoekt, is de gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot Cefalù met de trein.
  • Deze vertrekken elk uur vanaf Palermo Centrale en het duurt ongeveer een uur om vanuit Palermo naar Cefalù te sporen.
  • Vanaf het treinstation is het 10 minuten wandelen naar het centrum van de oude stad.
  • Of maak het jezelf gemakkelijk en boek je een daguitstap naar Cefalù.

Bekijk de ligging van Cefalù op de kaart

  1. Waar parkeren in Cefalù?

  • De beste plek om te parkeren is langs de Lungomare Giuseppe Giardina (vaak aangeduid als 'lungomare'), waar je langs beide kanten van de weg kunt parkeren (€ 1/ uur). Het kost hier €8 om de hele dag te parkeren.
  • Er is ook een zeer grote parkeerplaats (€ 5/halve dag).
  • Vanaf hier is het een zeer korte wandeling naar het strand (je bevindt je er namelijk direct naast) en minder dan vijf minuten naar de poorten van de oude stad. Erg gemakkelijk dus!
  • Wil je liever niet stressen over parkeren en andere zaken? Ga mee met een tour naar Cefalù en laat je ophalen in je hotel in Palermo.
  1. Filmpje: beste plaatsjes in Cefalù op Sicilië

Kan je maar niet genoeg krijgen van het schilderachtige Cefalù of heb je nog meer ideeën nodig voor je volgende vakantie? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje met nog wat extra informatie over de beste plaatsten! Wil je het graag zelf ontdekken, dan zal je zelf moeten afreizen naar Sicilië.

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?