Roadtrip van Porto naar de Algarve: Hoe combineren? Mooiste route én leukste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip van Porto naar de Algarve: Hoe combineren? Mooiste route én leukste plekken

26 april 2024 in Portugal0 reacties

Op roadtrip van Porto naar de Algarve? Gebruik onze route langs dé leukste plekken

Portugal is een veelzijdige vakantiebestemming. Twee van de populairste bestemmingen zijn Porto en de Algarve. Geen betere manier om beide te leren kennen in de vorm van een roadtrip. Je passeert langs historische steden als Porto en Lissabon en sfeervolle badplaatsen met prachtige stranden als Lagos en Portimão die tot de mooiste van het hele continent behoren.

In deze blogpost gidsen we je in acht dagen van Porto naar de Algarve en terug.

Inhoud artikel

Boek je vlucht naar Porto

Om naar Porto af te reizen, raden we aan om het vliegtuig te nemen. Op slechts een paar uurtjes (2u30) bereik je de Portugese havenstad Porto al. Vanuit België en Nederland vertrekken er dagelijks meerdere vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Porto.

We raden je aan om een dag vroeger naar Porto te vliegen en een overnachting te boeken in het stadscentrum van Porto. Zo kan je de dag nadien uitgerust aan de roadtrip beginnen.

Boek hier je vliegtickets naar Porto

Kaartje met de roadtrip route van Porto naar Algarve

Dag 1 & 2: Porto naar Coimbra

Porto, gelegen aan de oevers van de rivier de Douro, is een stad doordrenkt van geschiedenis, cultuur en architecturale pracht. Er valt dan ook ontzettend veel te zien, kortom de ideale startplek voor deze roadtrip.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de imposante Dom Luís I-brug, die de oevers van Porto verbindt met die van Vila Nova de Gaia. Langs de rivier vind je ook de verschillende wijnkelders van de portproducenten, waar je kan genieten van proeverijen en rondleidingen. Een aanrader! Lees hier de beste portokelders in Porto.

BESPAAR TIP: Mis niets tijdens je verblijf aan de tweede grootste stad van Portugal een stadskaart. De Porto Card met vervoer biedt gratis toegang tot meer dan 7 musea en attracties, korting op een rondvaart op de Douro en bezoek aan een portwijnkelder.

Naast portkelder bezoeken, wat kan je nog meer zien & doen in Porto?

  • Bekijk de mooiste bezienswaardigheden van de stad vanop het water tijdens een rondvaart op de Douro met een klassieke Douro-boot.
  • Het historische centrum van Porto, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, herbergt een schat aan architectonische pareltjes.
  • Met onze stadswandeling door Porto kom je onder andere langs de kathedraal van Porto, de Torre dos Clérigos met zijn panoramisch uitzicht over de stad, en de prachtige Livraria Lello, een van de oudste boekenwinkels ter wereld.
  • Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in verschillende kunstmusea en in de sfeervolle straatjes van de wijk Ribeira is het heerlijk vertoeven.

WANDELTOUR & PROEVERIJ: Combineer het beste van twee werelden en boek een georganiseerde wandeltour door Porto inclusief een bezoek aan een portwijnkelder.

Volgende bestemming: Coimbra

We hebben een volledige dag uitgerekend in Porto. De volgende bestemming op de planning is Coimbra, een historische universiteitsstad aan de oevers van de rivier de Mondego. Wie Porto al een keer bezocht heeft, kan de dag zelf nog doorrijden naar Coimbra en daar al een korte wandeling maken en overnachten (boek hier je verblijf in Coimbra).

Coimbra is een culturele schat die wacht om ontdekt te worden door het internationale publiek. Het meest opvallende kenmerk van de stad is de eeuwenoude Universiteit van Coimbra, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het universiteitscomplex omvat onder meer de imposante Biblioteca Joanina, een prachtige barokke bibliotheek, en de sfeervolle Paço das Escolas, waar je door eeuwenoude gangen kan dwalen. In het centrum van de stad vind je de imposante kathedraal Sé Velha, uit de 12e eeuw, waarrond de schilderachtige oude stad zich uitstrekt in de vorm van smalle straatjes, verbonden door gezellige pleinen.

OVERNACHTINGSTIP: Verkies je om in Porto te overnachten en de dag nadien door te rijden naar Coimbra, raden we een overnachting aan bij Down2Town B&B.

Dag 3: Coimbra naar Lissabon

Vandaag trek je naar Portugese hoofdstad Lissabon, maar niet zonder eerst een tussenstop te maken in Óbidos, een sprookjesachtige stad gelegen op een heuveltop. Met zijn goed bewaarde middeleeuwse stadsmuren en geplaveide straatjes heeft Óbidos veel mee van een openluchtmuseum.

  • Het historische centrum wordt gedomineerd door het imposante Castelo de Óbidos, een kasteel uit de 12e eeuw dat tegenwoordig dienstdoet als hotel (Pousada Castelo de Obidos).
  • Wandel door de smalle straatjes en bewonder de witgekalkte huizen met hun kleurrijke deuren en ramen. Vandaag herbergen ze charmante boetiekjes, ambachtelijke winkels en gezellige restaurants waar je kan genieten van de lokale gastronomie.
  • Je kan de middeleeuwse verhalen en geheime plekken ontdekken tijdens een georganiseerde wandeling door Óbidos.
  • Proef zeker de beroemde kersenlikeur ginjinha.

Verder staat Óbidos bekend om zijn jaarlijkse middeleeuwse festival, waarbij de stad wordt omgetoverd tot een levendig middeleeuws dorp met markten, optochten en ridderspelen. Een unieke ervaring! Daarna rijd je verder naar Lissabon en check je in bij de accommodatie zo heb je morgen de hele dag om de stad te verkennen. Wij raden een verblijf aan bij Selina Secret Garden Lisbon op 100 meter van de wijk Bairro Alto.

Dag 4: Lissabon

Lissabon, de levendige hoofdstad van Portugal, mag natuurlijk niet ontbreken op een roadtrip van Porto naar de Algarve. We voorzien een hele dag in Lissabon, maar je kan er zelf voor kiezen om een dag of twee langer te blijven. Wie ervoor kiest om slechts één dag te verblijven in de stad kan onze stadswandeling door Lissanbon gebruiken als leidraad. Deze brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Enkele hoogtepunten in Lissabon die je zeker niet mag missen

  • Een van de meest iconische bezienswaardigheden is de historische wijk Alfama, met zijn kronkelende straatjes, kleurrijke huizen en adembenemende uitzichten over de stad.
  • Hier vind je ook het imposante Castelo de São Jorge, een middeleeuws kasteel dat hoog boven de stad uittorent.
  • Maak een ritje met de historische tram 28 door de eeuwenoude wijken van de hoofdstad.
  • Plof neer op een terrasje van op een van de prachtige pleinen, zoals het levendige Praça do Comércio en het elegante Praça do Rossio.
  • Spot de street-art werken verspreid over de hele stad, boek hier je street-art wandeling Lissabon.

Langs de waterkant van de rivier de Taag vind je de bruisende wijk Belém, de thuisbasis van enkele van de meest iconische monumenten van de stad, waaronder de majestueuze Torre de Belém en het prachtige Mosteiro dos Jerónimos. Bestel hier je tickets voor de Belém toren en het Jerónimos klooster.

Hier kan je ook genieten van heerlijke pasteis de nata, de beroemde Portugese custardtaartjes, bij de wereldberoemde bakkerij Pasteis de Belém (bekijk ligging). Voor een avond vol entertainment kun je de bruisende wijk Bairro Alto verkennen, met zijn talloze bars, restaurants.

Dag 5: Sintra

Bezoek de bijzondere, kleurrijke paleizen van Sintra

Sintra ligt niet zo ver van Lissabon (op ongeveer 35 minuten rijden). Sintra is een betoverende plek waar het ene sprookjesachtige paleis naast het andere werd opgetrokken, omgeven door weelderige tuinen en adembenemende landschappen.

Het meest opvallende kenmerk van Sintra? Dat is ongetwijfeld het indrukwekkende Palácio da Pena, een kleurrijk kasteel op de top van de heuvel. Met zijn mix van architecturale stijlen, waaronder gotisch, manuelijns en Moors, is het paleis een waar juweeltje dat uit een fantasiewereld geplukt lijkt te zijn.

Naast het Paleis van Pena valt er nog veel meer te zien in Sintra waaronder..

  • Het elegante Palácio Nacional de Sintra en het mysterieuze Quinta da Regaleira, met zijn intrigerende grotten, tunnels en verborgen symboliek. Bestel hier je combiticket.
  • Castelo dos Mouros gebouwd hoog op een heuvel door de Moren in de 10de eeuw. Wandel over de indrukwekkende verdedigingsmuren en neem een kijkje naar de wachttorens.
  • Je kan er ook prachtig wandelen door de weelderige tuinen en parken van Parque da Pena en de betoverende tuinen van Monserrate.
  • Leuke afsluiter: een ritje met de antieke Sintra toeristentram die je naar het strand (Praia das Maças) aan de Atlantische kust brengt.

TICKETS: Om al deze plekken te bezoeken in Sintra, kan je best op voorhand een ticket boeken. Het is een populaire toeristische bestemming in Portugal en de wachttijden aan de kassa kunnen erg oplopen. Bekijk hier het volledige overzicht tickets voor Sintra en haar mooiste bezienswaardigheden.

Dag 6: Lagos

We zetten de roadtrip verder door naar de Algarve

Eerste bestemming op de planning van vandaag is Sagres, deze stad is vooral bekend om het fort Fortaleza de Sagres dat een onklopbaar uitzicht biedt over de Atlantische Oceaan. Dit fort, gebouwd in de 15e eeuw, diende als een strategische verdedigingspost en was ooit de thuisbasis van de beroemde Portugese zeevaarder Hendrik de Zeevaarder, die hier zijn zeevaardersschool oprichtte.

Wandel over de oude vestingmuren, bekijk de historische kanonnen en geniet van het panoramische uitzicht. Bovendien vind je, zoals overal in de Algarve, hier ook prachtige stranden, waarvan de populairste Praia do Martinhal, Meia Praia en Praia Dona Ana zijn.

Sluit de dag af in Lagos

De eindhalte voor vandaag is Lagos, een bruisende badplaats die bekend staat om zijn prachtige stranden, maar ook de stad zelf heeft veel te bieden. De lokale bouwstijl, met veel tegeltjes, ademt Portugal en je vindt hier niet alleen een fort, maar ook stadsmuren en een mooie kerk.

Ga daarnaast zeker naar Ponta da Piedade, een spectaculaire rotsformatie langs de kustlijn waarlangs verschillende kleine baaien verstopt liggen. De beste manier om al dat moois te zien is vanop het water. In Lagos kan je een boottocht boeken die je langs en tussen de rotspilaren brengen. Boek hier een boottour langs Ponta da Piedade online.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek aan Lagos in het kleinschalige Hotel Dom Manuel met charmante inrichting en de authentieke Portugese stijl.

Dag 7: Portimão

Na een heerlijke nachtrust rijd je door naar Portimão, gelegen aan de zuidkust van Portugal. Deze havenplaats is een echte vakantiehub met prachtige stranden, levendige straten en een bruisende sfeer. De populairste attractie in Portimão is ongetwijfeld Praia da Rocha, een strand met opnieuw verbazingwekkende rotsformaties (bekijk ligging). Het is hier altijd gezellig druk en je vindt er restaurantjes in overvloed. Op zoek naar een iets rustiger alternatief? Bezoek dan Praia do Carvoeiro (bekijk ligging).

Maar we raden je aan om de auto achter te laten in Alfanzina even verderop

Tussen Farol de Alfanzina en het beroemde Praia da Marinha loopt namelijk de Seven Hanging Valleys Trail, een wandelpad van zes kilometer dat enkele van de bekendste plekjes van heel Portugal verbindt.

  • Begin je bij de vuurtoren van Alfanzina (bekijk ligging), dan wandel je richting de grotten van Benagil. Die kan je enkel met een boot of kajak bezoeken, maar vanop de wandelroute zie je de opvallende grot met het open dak van bovenaf.
  • Vervolgens trek je langs prachtige stranden en uitkijkpunten tot je uitkomt bij Praia da Marinha, een van de mooiste stranden van heel Europa. Hier duiken de kliffen op dramatische wijze in het helderblauwe water. Een plek die zo mooi is dat ze verzonnen lijkt. Kom je hier in de namiddag aan, dan zal je het strand wel met veel andere toeristen moeten delen, maar niets weerhoudt je ervan om morgenochtend nog eens terug te keren natuurlijk.

Geen zin om te wandelen? Geen probleem! Je kan verschillende stranden ook gewoon met de auto bereiken of een daguitstap boeken naar de grotten van Benagil vanuit Portimão.

Dag 8: Faro

Op de voorlaatste dag rijd je richting Faro, maar onderweg houd je halt in het levendige Albufeira gelegen aan de zuidkust van Portugal. Wandel door de smalle straatjes met witgekleurde huisjes in het oude stadscentrum naar de haven met kleurrijke huisjes en talloze restaurants, kies er eentje om lokale gerechten te proeven en breng nadien nog een bezoekje aan het Praia dos Pescadores, een van de mooiste stranden in de Algarve.

Tot slot bezoek je het charmante Faro, een stad rijk aan geschiedenis en natuurlijke schoonheid

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Faro is de oude binnenstad, omringd door middeleeuwse muren met geplaveide straatjes, gezellige pleintjes en historische gebouwen zoals Palácio Belmarço. Breng er zeker een bezoekje aan de imposante kathedraal van Faro, de Arco da Vila en het bisschoppelijk paleis.

Een andere must-see in Faro is het natuurpark Ria Formosa, een beschermd wetlandgebied dat bekend staat om zijn diverse ecosystemen, waaronder lagunes, moerassen en zoutpannen. Je bereikt het gebied per boot. Een aanrader, je kan er zelfs flamingo’s spotten! Boek hier een tour door het natuurgebied Ria Formosa.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf Ria Formosa Guest House net buiten het stadscentrum van Faro en vlakbij het natuurpark.

Dag 9: Porto

Op de laatste dag kan je terugrijden naar Porto, je hebt dan een stevige rit van een vijf uur voor de boeg. Je kan er ook voor kiezen om een van bovenstaande plekken opnieuw te bezoeken of andere mooie plekken langs de westkust van Portugal te bezoeken, denk maar aan Tavira (op 38 km van Faro) Aljezur (op 105 km van Faro), badplaats Nazaré (op 122 km van Lissabon) of Aveiro (76 km van Porto). Misschien heb je tijdens de roadtrip niet genoeg tijd gehad om alles uit je bezoek te halen.

Laatste optie is dat je gewoon terug naar huis vliegt vanaf Faro (vliegtickets Faro-Brussel kan je hier boeken). Je betaalt dan wel extra om de auto daar te mogen laten maar je hoeft niet perse terug te rijden naar Porto.

Download je gratis stadswandeling Lissabon + reisgids Portugal

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze uitgebreide reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten). Liever een voorproefje? Download zeker ook de gratis preview reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?