15 x mooiste bezienswaardigheden in Salamanca: wat zeker zien en doen? + foto's

Koop de volledige reisgids voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Salamanca: wat zeker zien en doen? + foto's

30 april 2024 in Castilla y León6 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Salamanca + verblijftips

Salamanca is een charmante stad met een bijzondere sfeer. Soms waan je je er nog in de middeleeuwen en sinds 1988 prijkt de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De levendige stad, wordt ook wel eens de ‘Gouden Stad’ genoemd door zijn schitterende architectuur van glimmend zandsteen.

Verder is de stad ook dé thuisbasis van de oudste universiteit van Spanje. Het is dan ook een echte studentenstad, waardoor het een uitstekende keuze is voor veel Erasmus-studenten en internationale toeristen.

Tickets en tours voor je bezoek aan Salamanca

De mooiste bezienswaardigheden bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en verken Salamanca.

Op tour naar Salamanca? Ga mee met een erkende lokale gids, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Salamanca

 1. Plaza Mayor

Stierengevechten en arcades

Het Plaza Mayor is dé plek om je bezoek aan Salamanca te beginnen. Tot 1992 werden hier nog stierengevechten gehouden, maar nu is het een van de grootste attracties van Salamanca door de typisch Spaanse architectuur en arcades.

Gedetailleerd metselwerk

De omliggende gebouwen zijn gedecoreerd in barokstijl: van gedetailleerd metselwerk en antieke luiken tot de plaquettes, beelden en medaillons met gezichten. Je kunt hier lange tijd doorbrengen met alleen het kijken naar de verschillende details. Zo zijn hier afbeeldingen van Filips I en Filips II terug te vinden, maar zijn er ook andere afbeeldingen van bekende Spanjaarden bewust weggehaald.

Plaza Mayor is ook waar je zowel een klokkentoren als het stadhuis terugvindt, hoewel deze bijna opgaan in de rest van de gebouwen op het plein. Volgens velen is dit het mooiste plein van heel Spanje en tijdens een bezoek aan Salamanca kun je dus bijna niet om een bezoek aan dit plein heen.

STADSWANDELING: Verken Salamanca met onze stadswandeling door het historische centrum.

 1. Clerecía kerktorens

Als je op zoek bent naar een uitzicht over Salamanca, dan moet je zeker deze kerktorens beklimmen. Vanaf de top van deze torens heb je uitzicht over de hele stad. De Clerecía kerk staat ook wel bekend als de ‘Scala Coeli Torres de la Clerecía’, of vertaald uit het Latijn: ‘trap naar de hemel’.

Wat erg leuk is, is dat er tussen de twee torens een balkon zit, waardoor er voldoende verschillende uitkijkpunten zijn. De klim naar de top is het dus zeker waard, want vanuit elk uitkijkpunt ziet de stad er weer anders uit.

 1. Universiteit van Salamanca

Oudste universiteit van Europa

Ondanks dat de stad veel bezienswaardigheden heeft, is de Universiteit van Salamanca toch wel de bekendste. Deze universiteit werd tenslotte al in 1218 opgericht, wat het de oudste universiteit van Spanje en van Europa maakt.

De campus van de universiteit neemt een groot deel van de oude binnenstad in beslag en bestaat uit verschillende gebouwen, zoals de kerngebouwen rond Patio de Escuelas en andere gebouwen zoals het Anaya-paleis.

Graffiti avant la lettre

Een opvallend kenmerk van de universiteit van Salamanca is dat er historische graffiti op de zijkanten van sommige gebouwen te zien is. Deze graffiti maakt deel uit van een traditioneel ritueel en spelt de namen van afgestudeerde studenten. We moeten wel opmerken dat het eigenlijk niet om echte graffiti gaat, maar om stierenbloed.

Toen studenten vroeger afstudeerden, gaven hun families een groot feest en ook een stierengevecht mocht niet missen. Nadien werd het met het stierenbloed op de muren van de universiteit geschreven.

De legende van de kikker

Er is echter nog meer te vertellen over de universiteit: In de façade van het gebouw zit een kikker verstopt en volgens de legende levert het geluk op als je de kikker spot. Door dit verhaal werd de kikker dan ook het stadssymbool van Salamanca. Kan jij hem vinden?

WANDELTOUR: Wil jij ook de geheimen van Salamanca ontdekken? Ga mee met een lokale gids en zie de meest bijzondere plekken. Boek je wandeling door Salamanca hier.

 1. San Marcos

Het ongewone ronde kerkje van San Marcos zal je zeker opvallen! Het kerkje is gebouwd in romaanse stijl en ligt middenin de winkelstraat. Het interieur is vrij sober maar het is toch interessant om even binnen een kijkje te nemen. Het kerkje werd gebouwd in de late 11e of vroege 12e eeuw en was vooral bedoeld als parochie.

 1. Catedral Vieja en Catedral Nueva

Twee voor de prijs van één

In Salamanca krijg je twee kathedralen voor de prijs van één. Het blijkt namelijk dat de kathedraal van Salamanca eigenlijk een combinatie is van de oude kathedraal (Catedral Vieja) van de stad en de nieuwe kathedraal (Catedral Nueva). Ondanks dat deze twee kathedralen met elkaar verbonden zijn, worden ze gebruikt als twee afzonderlijke plaatsen van aanbidding.

Verschillende architectuur

Beide hadden eeuwen nodig om gebouwd te worden. De oude kathedraal werd in de 14de eeuw voltooid, en de nieuwe kathedraal in het jaar 1733. Vanwege de lange tijd tussen de constructie van beide gebouwen, zijn ze ontworpen in verschillende stijlen.

 • De oudere kathedraal heeft een Romaanse architectuur, terwijl de nieuwere kathedraal een barokarchitectuur heeft.
 • Op beide kathedralen zijn wel gotische elementen terug te zien.
 • Je moet betalen om deze kathedralen vanbinnen te bekijken, maar aan de buitenkant is ook genoeg te zien.

Legende van de astronaut

Net als bij de universiteit, is er op de façade van de nieuwe kathedraal ook een kikker terug te vinden. Ondertussen is er sinds een recente renovatie ook een astronaut aan toegevoegd, omdat de kathedraal duidelijk wou maken dat ze mee zijn met hun tijd.

Boek je tickets voor de kathedraal van Salamanca

 1. Casa de las Conchas

300 schelpen

Het Casa de las Conchas is een van de bekendste bezienswaardigheden van Salamanca. Het werd gebouwd door Rodrigo Maldonado de Talavera, een ridder in de Orde van Santiago de Compostella (schelpen symbool) en toenmalige rector van de Universiteit van Salamanca. Het gebouw werd in 1517 voltooid en trekt veel bezoekers vanwege de ruim 300 schelpen die de wanden versieren. De architectuur is voornamelijk gotisch, met elementen uit de Renaissance en mudejarstijl.

Van paleis naar informatiebureau

Het is zeker de moeite waard om even langs dit gebouw te lopen en de gerestaureerde binnenplaats te bekijken. Hoewel het Casa de las Conchas in de 16eeeuw diende als het paleis van Maldonado, is het gebouw tegenwoordig de thuisbasis van de openbare bibliotheek en is er een informatiebureau in gevestigd. Het wordt gezien als een van de meest sierlijke gebouwen van de stad.

 1. Bewonder de architectuur van Salamanca

De Gouden Stad

Naast het Casa de las Conchas zijn er in Salamanca nog veel meer fantastische gebouwen te vinden. Hoewel het centrum vrij modern aanvoelt, is er nog veel traditionele architectuur bewaard gebleven. Het is alsof de moderne straten hier de historische gebouwen passeren. Het is ook fascinerend om te zien hoe verschillend de gebouwen er allemaal uit zien, vooral omdat ze allemaal uit hetzelfde lichtgele zandsteen zijn gebouwd. Salamanca wordt dan ook de ‘Gouden Stad’ genoemd.

Gotisch en barok

De oude binnenstad herbergt talloze grote gebouwen en paleizen. Hoewel verschillende van deze gebouwen zijn opgenomen in de campus van de universiteit van Salamanca, zijn er daarnaast nog genoeg buiten de campus te vinden, zoals het Palacio Monterrey.

Arias Corvelle Palace is vooral opmerkelijk vanwege het sgraffito-ontwerp dat nergens anders in de stad terug te zien is. Het grootste gedeelte van de gebouwen in Salamanca bestaat uit traditionele gotische en barokarchitectuur die zeker een indruk zullen achterlaten.

OVERNACHTINGSTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? We raden je een overnachting aan in het Vincci Ciudad de Salamanca.

 1. Casa de las Muertes

In de Calle Bordadores bevindt zich het Casa de las Muertes. In dit 16e-eeuwse gebouw zie je onder de ramen vier gebeeldhouwde schedels. Dit kunstwerk is typerend voor de vroegste periode van de platereske stijl. Tegenover het huis staat een toren met verschillende zijtorentjes, misschien wel een van de bijzonderste monumenten van Salamanca.

WANDELTOUR: Nog meer zien van de mooiste monumenten in de stad? Boek hier je begeleide wandeling door Salamanca langs historische gebouwen en monumenten.

 1. Convento de San Esteban

Religieuze plaatsen

Naast de universitaire gebouwen en paleizen van Salamanca, heeft de stad ook een aantal religieuze plaatsen. De Convento de San Esteban is er een van., dit gebouw was een Dominicaans klooster en verving een eerder gebouwd klooster. De bouw werd in het begin van de 17de eeuw voltooid.

Plateresque

Misschien wel het meest opvallende aan het klooster is de ongelooflijk sierlijke gevel waarvan wordt gezegd dat deze een perfect voorbeeld is van Plateresque-ontwerp. Plateresque is een type Renaissance-architectuur waar Salamanca om bekend staat. Om binnen te komen betaal je een toegangsprijs, maar met de verschillende kloosters en de kerk is er veel te zien.

 1. Convento de Santa Clara

De voorgevel van het Convento de Santa Clara mag dan wel onopvallend zijn, de binnenkant is een echt pareltje! Meer nog, dit klooster is misschien wel het mooiste van alle kloosters in Salamanca. Bij restauratiewerkzaamheden in 1976 werden prachtige fresco’s ontdekt waarvan de oudste in de 13e eeuw werden aangebracht. In de kerk vind je een retabel van de gebroeders Churriguera, die je ondertussen al goed kent.

Maar de meeste bezoekers komen echter voor een indrukwekkende reeks heiligenbeelden uit de 17e en 18e eeuw. Als je geen hoogtevrees hebt, neemt de gids je mee de trap op naar de top van de koepel. Je kan er zo dicht bij het plafond komen om er de eenvoudige, maar impactvolle schilderingen van dichtbij te bewonderen. Helemaal bovenin bevindt zich een uitkijkpost. Het spreekt voor zich dat je van daaruit een prachtig uitzicht hebt over Salamanca.

WANDELTOUR: Boek hier je privétour door Salamanca langs kloosters en kerken.

 1. Iglesia de la Purísima Conception

Recht tegenover het plein Plaza de Monterrey, voor een klein stadspaleis in renaissancestijl van de familie Monterrey, kan je de Iglesia de la Purísima Conception even bezoeken. De kerk maakt deel uit van een klooster dat de rijke Monterrey-familie in het midden van de 17e eeuw liet optrekken. Het pronkstuk van het interieur is het schilderij de Onbevlekte Ontvangenis, het beroemdste werk van Pedro de Ribera. Je zal in de kerk ook nog enkele andere schilderijen van de kunstenaar opmerken.

 1. Casa Lis

Casa Lis zal je meteen opvallen tussen de andere gebouwen in Salamanca omdat het in een totaal andere stijl is gebouwd. Dit sierlijke herenhuis werd in het begin van de 20e eeuw gebouwd met een knipoog naar de art-nouveau. Het is dan ook geen toeval dat het Museo Art Nouveau y Art Deco hierin is ondergebracht.

De collectie omvat werken uit de privécollectie van Don Miguel de Lis en verzamelingen kunst uit het begin van de 20e eeuw. De tuinen van Huerto de Calixto naast het museum zijn ook zeker een bezoekje waard (lees hieronder meer over het museum).

RONDREIS: Zie de mooiste plekjes van Salamanca en de nabije omgeving tijdens onze rondreis door Castilla y Léon.

 1. De tuinen van Huerto de Calixto y Melibea

De tuinen van Huerto de Calixto y Melibea zijn wat afgelegen van het centrum, maar het is zeker leuk om hier even doorheen te wandelen. Er is maar één ingang om de tuin binnen te komen. Er zijn maar weinig toeristen die hier komen, dus je kan in alle rust door deze tuin wandelen. De tuin zit vol met kleur en leven, waardoor het een niet te missen bezienswaardigheid in Salamanca is.

 1. De Romeinse brug van Salamanca: Puente Romano

Geschiedenis

Salamanca ligt langs de rivier de Tormes en de geschiedenis van de stad kan herleid worden tot de Romeinen. Beide zijn van belang bij deze bezienswaardigheid. De Romeinse brug van Salamanca is op dit moment waarschijnlijk zo’n 2000 jaar oud en de structuur van de brug is er al die jaren in geslaagd om bewaard te blijven.

Salamanca, maar dan anders

Naast de geschiedenis van de brug, kun je vanaf de brug ook Salamanca op een andere manier bewonderen. Om te beginnen is er het aangename water van de Tormes en de groene oevers van de stad. Je krijgt ook een mooi uitzicht over het centrum van Salamanca wanneer je over de brug loopt. Het is de kleine wandeling uit het oude centrum zeker waard.

FIETSTOUR: Verken de Spaanse stad tijdens een Sightseeingtour door Salamanca met gids per fiets.

 1. Parque de los Jesuitas

Een wandeling door Parque de los Jesuitas is heerlijk wanneer je eventjes je hoofd leeg wilt maken. Je bent slechts een paar minuten verwijderd van de belangrijkste straten van Salamanca, maar het voelt alsof je veel verder bent.

Je kan hier tot rust komen op de bankjes en wandelen langs de vele hekjes en bogen. Veel lokale bewoners komen hier ’s zondags om met het gezin te wandelen en is het een toevluchtsoord voor hardlopers.

 1. Waar overnachten in Salamanca?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek in Salamanca? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Salamanca online.

 • Op 100 meter van de Plaza Mayor bevindt zich het Ikonik Plaza Mercado gevestigd in een monumentaal gebouw. Het hotel is voorzien van ruime, charmante kamers en iedere ochtend geniet je van een ontbijtbuffet.
 • Ben je eerder op zoek naar een appartement? Apartamentos Boutique Salamanca ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden in de stad. De ruime appartementen zijn huiselijk ingericht en hebben een balkon met uitzicht op de stad.
 • Mag het iets meer luxe zijn? Hospes Palacio de San Esteban is gevestigd in een gerenoveerd klooster dat een tijdloze charme uitstraalt. Het stijlvolle, moderne hotel wordt omringd door de monumenten van het historische Salamanca.
 1. Filmpje: benieuwd naar Salamanca?

Kan je maar niet genoeg krijgen van Salamanca? Bekijk dan zeker dit filmpje!

 1. Download onze gratis stadswandeling Salamanca

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Salamanca. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert in Salamanca.

Castilla y León

Gratis wandeling Salamanca downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 21 maart 2023 - François Deleyn

Interessante informatie, duidelijk aangebracht. We kennen die stad niet, we zullen er wel naar toe gaan. Ik vertrouw erop dat de beschrijving en de tips cor rect en relevant zijn. "Reisroutes" is zeer goed.

- 7 augustus 2022 - Els verschueren

Top, goede leidraad om de mooiste plekjes te ontdekken👍👍

- 30 juni 2021 - Myriam Van den Putte

De voornaamste bezienswaardigheden worden voldoende beschreven en de route van de stadswandeling is handig. Onderweg ontdek je nog massa's verborgen pareltjes (het is gewoon te veel om op te noemen), want Salamanca is niet voor niets Unesco-werelderfgoed!

- 12 maart 2020 - Paul Van Gompel

zeer verzorgde reisgids, heeft me goed geholpen met de reisplanning

- 27 februari 2020 - Mieke

De wandeling in Salamanca was super! Ook de weg gevolgd via Google Maps. Alle bighlights gezien.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?