Rondreis Noord-Nederland (11 dagen): Onze voorbeeldroute, reisschema + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Noord-Nederland (11 dagen): Onze voorbeeldroute, reisschema + kaart

12 december 2021 in Nederland1 reactie

Op rondreis in Noord-Nederland? Gebruik dan onze uitgestippelde rondreis met reisschema + tips!

Noord-Nederland wordt veel minder vaak bezocht dan Amsterdam of Rotterdam, maar toch hebben de noordelijke provincies meer te bieden dan je zou denken. Tijdens je rondreis door het noorden van Nederland wordt je beloond met heel wat cultuur, natuur en historische bouwwerken die getuigen van een rijke geschiedenis.

We nemen je mee op een 11-daags avontuur door 5 provincies: Je verkent de belangrijkste bezienswaardigheden van Flevoland, Friesland, Overijssel, Groningen en Drenthe, maar ook minder bekende plekjes komen aan bod! Maak je alvast klaar voor een wervelend avontuur.

Inhoud artikel

Kaart met 11-daagse rondreis: Noord-Nederland

Dag 1: Flevoland

We beginnen onze rondreis in de provincie Flevoland. Hier voorzien we minstens één volledige dag. Flevoland is een gebied dat op zee gewonnen is en dat maakt het Nederland nieuwste provincie. Er zijn niet zo heel veel historische bezienswaardigheden te vinden maar toch stuit je hier op enkele belangrijke plekken!

Zo breng je eerst een bezoekje aan Almere, de nieuwste stad van Nederland. Hier is de belangrijkste 'claim to fame' de architectuur. Na Almere ga je richting de prachtige Oostvaardersplassen, een drasland van internationaal belang én een beroemde vogelspotplek die sinds 2018 deel uitmaakt van het Nationaal Park Nieuw Land. Hier loop je tussen de rietvelden en bewonder je de meest bijzondere vogels!

Nadien kom je in Lelystad, dé hoofdstad van Flevoland. Deze stad werd net zoals Almere neergepoot op ingepolderde grond en is bovendien erg bijzonder aangezien het ongeveer 3 meter onder de zeespiegel ligt.

Lelystad heeft een handvol toeristische attracties waaronder een natuurpark, moderne architecturale pareltjes zoals het Agoratheater en Zilverparkkade, en, interessant genoeg, de oudste boom in Flevoland. Je kan er ook shoppen in populaire winkels en langs de kustlijn liggen verschillende jachthavens genesteld.

Veruit de belangrijkste bezienswaardigheid van Lelystad is echter de Batavia, een replica van een 17e-eeuws schip op de Batavia-scheepswerf. De Batavia werd in 1628 in Amsterdam gebouwd en behoorde tot de vloot van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. Het schip voer op haar eerste reis van Amsterdam naar Batavia (vandaag Jakarta), de hoofdstad van het toenmalige Nederlands-Indië. Tijdens de lange zeereis plande de bemanning echter een muiterij. Op 4 juni 1629 werd de Batavia op Morning Reef voor de westkust van Australië, vernield.

Dag 2: Flevoland naar Giethoorn

Afstand: 107 km

Vandaag bezoek je het Luchtvaartmuseum Aviodrome en de stad Dronten, twee andere must-sees van Flevoland. Dronten is de ideale plek om kennis te maken met het typische Hollandse landschap. Je vindt er kleurrijke tulpenvelden en honderden windmolens in het landschap. Vervolgens laat je Flevoland achter je en rijd je verder door naar de provincie Overijssel. Daar bezoek je het voormalige handelscentrum Kampen, Hanzestad Zwolle en het traditionele Nederlands dorpje Staphorst. Je beëindigt je dag in Giethoorn, download ook zeker onze wandeling in Giethoorn zo zie je de mooiste plekjes van de stad.

Op zoek naar nog meer tulpenvelden? Lees ook onze blogpost met de mooiste tulpenvelden in Nederland.

Dag 3: Giethoorn naar Hindeloopen

Afstand: 103 km

Van Overijssel rijd je door naar Friesland. En wie aan Friesland, officieel Fryslân, denkt, denkt meteen ook aan water. Je hebt het IJsselmeer, de Waddenzee met de Waddeneilanden en de Noordzee. Tussen al dat water rijzen in deze eigenzinnige provincie ook heel wat pittoreske dorpjes en stadjes op die bijna allemaal charmante pleintjes, talloze ophaalbruggen en interessante musea hebben.

Eerst en vooral bezoek je de 'eilandstad' Sneek, die omarmd wordt door water. Het lijkt wel alsof je op een eiland zit omgeven door een complete grachtengordel. Op wandelafstand van elkaar vind je het Fries Scheepvaart Museum, de slijterij Widow Joustra, het stadhuis en de Waterpoort.

In de levendige voetgangersstraten kan je ook heel wat leuke winkels binnenwandelen en tijdens je verkenningstocht stuit je sowieso op de mooie pleintjes en de historische standbeelden die het stadscentrum sieren. Natuurlijk voorzien we hier even de tijd om iets lekker te eten of te drinken!

Stavoren is de volgende halte op de route. Dit is de oudste en ooit rijkste stad van Friesland waar ook de Friese koningen een tijdje verbleven. Hier wandel je langs het water en breng je een bezoekje aan het standbeeld van het beruchte Vrouwtje van Stavoren. Dit vrouwtje wacht je op bij een brug aan de haven. Of waakt ze, turend over het water over haar schepen? Bij het standbeeld van het Vrouwtje kan je het kleine museum Toankamer ’t Ponthûs bezoeken. Het vertelt de geschiedenis van Stavoren en in een aparte ruimte aandacht besteed aan het Vrouwtje van Stavoren.

Langs de kustlijn bereik je uiteindelijk Hindeloopen, bekend van de Elfstedentocht. Het schilderachtige uitzicht op de haven geeft je meteen een vakantiegevoel. Hier bezoek je de o.a. de visserssloepen. Wandel zeker naar het Sylhûs, het huis van de sluiswachter! Daar vind je de weegbrug en het voormalige tolhuisje. Net als vroeger komen de mannen van Hindeloopen hier samen om nieuwtjes te verkondigen.

Als je door de smalle straatjes slentert langs de vele grachten en bruggen, kom je uiteindelijk op het Fries Schaatsmuseum. Een echte aanrader als je meer wil weten over schaatsen. Het huist namelijk de grootste schaatscollectie ter wereld.

Dag 4: Hindeloopen naar Allingawier

Afstand: 21 km

Je vervolgt je rondreis door Friesland vanuit Hindeloopen richting drie mooie en interessante steden: Workum, Makkum en Allingawier. Workum is één van de andere steden die geassocieerd wordt met de beroemde Elfstedentocht. Een stop in Workum hoeft je weinig tijd te kosten, want bijna alle belangrijke monumenten, historische huizen en musea bevinden zich in één en dezelfde straat: Noard. Het allerinteressantste huis is echter het Jopie Huisman Museum. Deze man was altijd de belangrijkste inwoner van Workum.

In het vissersstadje Makkum wandel je langs een jachthaven, statige koopmanshuizen, ophaalbruggen en een paar gezellige bars en eetgelegenheden. Makkum is ook synoniem voor oud geglazuurd aardewerk. De aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar, gesticht in de late 16e eeuw, is de beste plek om die ambacht beter te leren kennen!

Dag 5: Allingawier naar Leeuwarden

Afstand: 58 km

De eerste stop op dag 5 is het Fries Landbouwmuseum in Exmorra waar je alles leert over de landbouw in Friesland door middel van machines, gebruiksvoorwerpen en beelden. Voor de kinderen is er een aangepaste en interactieve activiteitenroute door het museum. Leuk! Nadien ga je door naar Hanzestad Bolsward die je met zijn rijk verleden zal weten te verassen. Zo telt dit stadje een 80-tal historische monumenten waarvan het mooie stadhuis in renaissancestijl misschien wel het belangrijkste is.

Ook de Broerekerk is best bijzonder. In 1980 brandde het dak van de kerk af. Er werd besloten om het bouwwerk niet te herstellen, maar het in zijn beschadigde staat te laten staan en het als nationaal monument te beschermen door er een glazen dak overheen te plaatsen. Het resultaat mag er zeker wezen.

Wil jij ook graag deze rondreis door Noord-Nederland maken? Download onze reisgids Noord-Nederland en zie alle bezienswaardigheden.

De laatste steden op de agenda zijn Harlingen en Franeker. Harlingen is de grootste Friese havenstad waar nog steeds een levendige handelsactiviteit over zee plaatsvindt. Ideale plek om met een veerboot naar een van de Waddeneilanden te varen. Wist je dat Harlingen maar liefst 600 monumenten en tientallen mooie bruggen telt?! Maar om écht een goed beeld te krijgen van deze havenstad kan je terecht in het Hannemahuis.

Ook in Franeker bezoek je enkele belangrijke bezienswaardigheden. Er zijn veel historische gebouwen, alle bezienswaardigheden liggen netjes bij elkaar en grachten omringen het kleine centrum - kortom, een typische Friese stad.

  • Sjûkelân, hét belangrijkste kaatsveld van Friesland. Het kaatsveld wordt bovendien omgeven door twee torens die herinneren aan een oud fort, een iconische plek in Franeker
  • Geschiedenis van de stad leer je kennen in het Museum Martena, gevestigd in een prachtig 16-eeuws stadskasteel
  • Het oudst, werkende planetarium ter wereld: Het Eise Eising Planetarium. Hier wordt er in verschillende ruimtes informatie gegeven over ons zonnestelsel, planeten, sterren en alles wat hoog boven ons hoofd beweegt.

Dag 6: Leeuwarden

Leeuwarden is de provinciehoofdstad van Friesland en loopt over van de interessante gebouwen en ook culturele bezienswaardigheden. Het was dan ook geen verrassing dat Leeuwarden in 2018 uitgeroepen werd tot de Europese Culturele Hoofdstad. We voorzien alvast een uitgestippelde stadswandeling in Leeuwarden.

Hier bezoek je de herkenbare, scheve toren Oldehove die de skyline van Leeuwarden typeert. Betreed de 39 meter hoge toren en je wordt beloond met een onklopbaar uitzicht. Verder zijn de Grote of Jacobijnenkerk, de Waag en het Blokhuispoort een van de belangrijkste bezienswaardigheden.

In het Fries Museum worden permanente en tijdelijke tentoonstellingen gehouden over de Friese steden. Het museum won de Global Fine Art Award en heeft meer dan een miljoen objecten die de lokale geschiedenis, ambachten en kunst belichten.


Dag 7: Nationale parken en Groningen

Afstand: 110 km

Op de weg van Leeuwarden naar Groningen wachten je enkele nationale parken en andere bezienswaardigheden op! De eerste stop is het Nationaal Park de Alde Feanen, een 25km² oppervlakte aan moerassen, bossen, veengronden, weilanden en meren waaronder het Princenhofmeer. Hier komen meer dan 450 verschillende plantensoorten en 100 vogelsoorten voor.

Wat verder van Nationaal Park de Alde Feanen, ligt Dokkum. Een kleine stad die vooral bekend staat om zijn vestingwerken en als de plaats waar de Angelsaksische missionaris Sint-Bonifatius in 754 werd gemarteld.

Groningen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, is een heerlijke stad waar veel te zien en te beleven valt. De toeristische trekpleisters zijn toch wel het Noordelijk Scheepvaartmuseum, de Der Aa-kerk en de Martinikerk met de Martinitoren die de Grote Markt domineert. Hier raden we je trouwens aan om gezellig iets te drinken op dit bruisende plein. Neem op tijd een pauze!

Meer ontdekken van de stad? Wij voorzien alvast een uitgestippelde wandelroute door Groningen.

Dag 8: Drenthe-Assen naar Coevorden

In de provincie Drenthe, bezoek je allereerst de hoofdstad: Assen. De geschiedenis van de stad gaat terug tot minstens het jaar 1258 eb dat zal je geweten hebben. Zo brengt het Drents Museum het verhaal van de geschiedenis en de kunst mooi naar boven.

Wat verder, kom je in Dwingeloo, een schilderachtig stadje aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het mag dan niet zo groot zijn, toch heeft het een grote persoonlijkheid. Dwingeloo staat vooral bekend als een fiets- en wandelbestemming en is populair bij dierenspotters en natuurliefhebbers.

Nog meer nationale parken in Nederland ontdekken? Ontdek onze favoriete nationale parken in Nederland.

In het mooie dorp Orvelte kan je de geschiedenis bijna ruiken. Je ziet er de ene prachtige rietgedekte Saksische boerderij na de andere opduiken.

En het kleine stadje Borger is de thuis van 's werelds grootste hunebed.

Een museum, het Hunebedcentrum, geeft je meer info over wat deze dolmen zo bijzonder maakt. Verspreid over de provincie Drenthe vind je meer dan 50 soortgelijke bouwwerken uit de Steentijd die je gratis kan bezoeken. Lees ook onze blogpost met locaties van hunebedden in de omgeving van Drenthe.

TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.

Dag 9: Coevorden

Coevorden is de oudste stad van de provincie. Niet vreemd dus dat hier heel wat bezienswaardigheden te ontdekken vallen. Begin je verkenningstocht op de Markt in het hart van de oude stad. Wat dieper in de stad vind je het kasteel van Coevorden waar tegenwoordig een hotel gevestigd is.

Enkele kilometers verder (minder dan een uurtje rijden) ligt Ootmarsum, een van Overijssels meest karaktervolle stadjes. De historische gebouwen, gezellige steegjes en de vrolijke sfeer die Oostmarsum typeren, geven je meteen een vakantiegevoel. Bovendien is Ootmarsum een kunststad met heel wat musea en galerieën. Kunstliefhebbers zullen het aanbod geweldig vinden!

Dag 10: Enschede

Afstand: 4,4 km

De voorlaatste dag staat Enschede op de planning. Enschede lijkt op het eerste gezicht misschien niet meteen de meest inspirerende plek, maar deze industriële en moderne stad heeft wel degelijk heel wat te bieden.

TIP: We hebben reeds een uitgestippelde wandelroute in Enschede.

We raden je aan te beginnen in de groene longen van de stad, het Volkspark, nadien zijn volgende bezienswaardigheden een echte trekpleister:

  • Het Geert Jan van Heekpark dat vernoemd werd naar de textielfabrikant G.J. van Heek.
  • Kom meer te weten in de Vuurwerkfabriek van Roombeek over de catastrofale explosie in het jaar 2000. Dit heeft het beeld van Enschede helemaal veranderd.
  • Het Rijksmuseum Twenthe werd opgericht in 1927 door textielbaron Jan Bernard van Heek en herbergt zijn privékunstcollectie.
  • En voor de bierliefhebbers onder ons, een bezoekje aan de befaamde Grolsch Brouwerij past altijd op de planning!

Dag 11: Enschede naar Deventer

Afstand: 88 km

De laatste dag van je rondreis breng je door in Deventer. Deventer is een gastvrije Hanzestad aan de oever van de IJssel. De historische binnenstad en het unieke rivierlandschap maken van Deventer het perfecte eindpunt voor deze rondreis. De stad werd tijdens WO II zwaar gebombardeerd, hoewel je dat vandaag de dag niet meer zou vermoeden als je door de historische straten wandelt.

Eerst en vooral even de sfeer opsnuiven met een heerlijk kopje koffie op een van de terrasjes van het Brink plein. Daarna moet je zeker even langs de Waag waar het Deventer Stadsmuseum in gevestigd is. Maar ook het stadhuis is een bezoekje waard. Het is een interessant voorbeeld van hoe oud en nieuw elkaar in Deventer ontmoeten.

Meer ontdekken van Deventer? Download dan zeker onze uitgebreide stadswandeling in Deventer.

Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 maart 2024 - a de bleser

heel handig - zodra we weten of we gaan reizen in friesland, overweeg ik om volledig dossier te kopen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?