Top 10 bezienswaardigheden Enschede: wat zeker zien tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Top 10 bezienswaardigheden Enschede: wat zeker zien tijdens je bezoek?

1 december 2023 in Noord-Nederland1 reactie

Enschede is niet zó populair onder de toeristen maar deze moderne, industriële stad heeft wel degelijk wat te bieden. Je vindt hier geen historische kern zoals je die in zoveel andere Nederlandse steden wel hebt gezien en dat maakt Enschede net zo bijzonder.

Ontdek in dit blogartikel dé 10 highlights van deze boeiende stad én de verborgen plekjes.

Inhoud artikel

 1. Volkspark

Het Volkspark is zo'n 15 hectare groot en bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte werd ontworpen door Dirk Wattez. Je kan in dit gedeelte zijn kenmerkende slangenvijvers bewonderen. In 2006 werd het park uitgebreid met 3,5 hectare sportvelden door architect Snelders.

Naast heel wat oude bomen (zoals eiken, Libocedrus, Auracaria en Thuya) die dateren uit de tijd dat het park aangelegd werd, staan er in het park ook vele soorten struiken, vaste planten en bloemen. In de bedden van het Volkspark worden jaarlijks 10.000 eenjarige planten, 5000 bloembollen en 5000 tweejarige plantjes aangeplant. Zo ziet dit kleurrijke park er altijd anders uit! Leuk om even door te wandelen of een picknickje te houden.

 1. Museumfabriek

Een oude fabriek dat als museum dient, altijd een bijzonder zicht! De Museumfabriek is het meest innovatieve museum van Enschede. In de oude textielfabriek woon je tentoonstellingen bij over de lokale natuur- en menselijke geschiedenis vanaf de ijstijd tot nu. Het is een andere maar vooral leuke manier om meer inzicht te krijgen in deze stad en de omgeving. Het museum is overzichtelijk ingedeeld en behandelt erg diverse onderwerpen. Er is voor ieder wat wils!

 1. Vuurwerkfabriek Enschede

Op een woensdag in het jaar 2000 werd deze Nederlandse stad getroffen werd door een dodelijke vuurwerkramp. In een vuurwerkfabriek ontstond er een heuse brand, wat een gigantische ontploffing veroorzaakte. 23 mensen kwamen om het leven en er vielen meer dan 1.000 gewonden. Iets waar men liever niet aan herinnert wordt. Maar liefst 400 huizen werden vernield, 1500 gebouwen werden beschadigd en een gebied van 40 hectare rond het magazijn werd verwoest. Men voelde de grootse explosie tot wel 30 kilometer verder.

Roombeek, een voorstad van Enschede, veranderde die dag voorgoed. Sinds die verschrikkelijke dag is de heropbouw aan de gang. En daarom vind je er nu heel wat interessante gerenoveerde oude fabriekscomplexen en mooie voorbeelden van hedendaagse architectuur.

 1. Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe werd opgericht in 1927 en herbergt de privékunstcollectie van textielbaron Jan Bernard van Heek (oprichter). Het is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid. Dit nationale museum heeft zich in de loop van de voorbije decennia toegelegd op zowel 18e-eeuwse als hedendaagse kunst, maar je kan er ook werken bewonderen uit de 17e tot en met 21e eeuw. Er hangen onder andere enkele topschilderijen van beroemde laat 19e-eeuwse impressionisten. Dit is het grootste kunstmuseum in het oosten van het land. Meer info vind je op de website.


 1. Gerrit Jan van Heekpark

Het Gerrit Jan van Heekpark is vernoemd naar de textielfabrikant G.J. van Heek (1837-1915) die aan het einde van zijn leven een ovaal terrein van ongeveer 11 hectare schonk aan de bevolking van de gemeente Enschede. Zijn kinderen voegden er later nog zo'n 3 hectare aan toe. In het park kan je langs een villa met een bijhorend tuinmanshuis, een theehuis, een granieten obelisk en verschillende andere kunstwerken wandelen.

TIP: Ontdek Noord-Nederland, kom langs alle top bezienswaardigheden, download onze reisgids Noord-Nederland hier.
 1. Oude Markt van Enschede

De Oude Markt is het sociale hart van Enschede. Hier kan je eventjes tot rust komen en genieten van de gezellige cafés. Neem hier een hapje en een drankje en geniet van de sfeer. Of ga 's avonds een stapje zetten in het centrum van het lokale nachtleven. Het plein wordt bovendien gedomineerd door de Grote Kerk.

 1. Sint-Jacobuskerk of Grote Kerk

De Sint-Jacobuskerk of Grote Kerk heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, maar in de 19e eeuw kreeg het gebouw een ingrijpende make-over! Een bijzonder bouwwerk dat zeker wel een bezoekje waard is. De noordwand is het oudste gedeelte en dateert van rond 1200. Vandaag de dag wordt de kerk gebruikt voor allerhande evenementen, bruiloften en als expositieruimte. Aan de buitenkant van de zuidmuur is een verticale zonnewijzer te zien die in 1836 door Coenraad ter Kuile werd ontworpen.

 1. Grolsch brouwerij

Ben jij een échte bierkenner of bierliefhebber? Bezoek dan de Grolsch Brouwerij! Grolsch is een merk dat weinig introductie nodig heeft, je kent het wel van de vele speciaalbieren. Hier leer je in een handomdraai hoe bier gemaakt wordt, je krijgt een rondleiding en je kan deelnemen aan een leuke proeverij. Het bedrijfscentrum is hierheen verhuisd nadat de brouwerij in Enschede door de eerder genoemde vuurwerkexplosie werd beschadigd. Meer informatie over een rondleiding.

 1. Stadion FC Twente

De voetballiefhebbers kunnen het stadion van FC Twente bezoeken. Het stadion heet 'De Grolsch Veste', omdat het grotendeels gesponsord wordt door het bierbedrijf Grolsch. Ook hier kan je een rondleiding krijgen door het stadion en het voetbalmuseum bezoeken. Als je een voetbalfan bent, is dit een absolute must-see in Enschede.


 1. Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is een van de grootste privéterreinen van Nederland. Het strekt zich uit over meer dan 4000 hectare en de prachtige tuinen lokken heel wat natuurliefhebbers. De nauwkeurig aangelegde tuinen weerspiegelen de geschiedenis van de landschapsarchitectuur tot aan de renaissance en aan de noordkant van het kasteel vind je een formele tuin en een oranjerie. In de Engelse tuin mag je dan weer spiegelbaden en rododendrons verwachten. Naast het kasteel is er ook een tuin met art-nouveaubeelden die hinten naar de Franse barokstijl.

Het kasteel zelf is privébezit en wordt nog steeds bewoond. Het is bijgevolg niet regelmatig opengesteld voor bezoekers, maar tijdens de zomermaanden worden er wel rondleidingen georganiseerd. De tuinen zijn enkel open voor het publiek tussen april en oktober, maar het omliggende park is wel het hele jaar door open!

 1. Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 oktober 2023 - Betty

Boekelo, mooie omgeving, rustig. Rijd mee met de oude stoomtrein. Koop tickets online of ter plaatse ah station, bezoek het stoomtreinmuseum.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?