Rondvaart op de Amsterdamse grachten maken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Rondvaart op de Amsterdamse grachten maken? Info, tips & tickets

8 februari 2023 in Amsterdam1 reactie

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is voor een kwart bedekt met grachten en havens en het is dan ook de waterigste stad ter wereld. Al eeuwenlang zijn de waterwegen belangrijk voor de welvaart van de stad en vandaag zijn de kanalen een van de grootste toeristische attracties van Nederland. Een rondvaart op de Amsterdamse grachten is dan ook niet te missen bij een bezoek aan deze stad.

Lees hier meer over de Amsterdamse grachten en boek online je tickets voor een rondvaart.

Inhoud artikel

Rondvaart op de Amsterdamse grachten

  1. De geschiedenis van de Amsterdamse grachten

1.1. De Dam van Amsterdam

De stad Amsterdam werd al in de dertiende eeuw gesticht door het bouwen van de Dam, waaraan de stad vervolgens haar naam ontleende. Die dam deed dienst als barrière tussen de rivier de Amstel en de Zuiderzee. Er werden om de Amstel vervolgens burgwallen aangelegd, en ook de Singel, de Kloveniersburgwal en de Geldersekade werden uitgegraven als verdedigingswerken.

1.2. Het ontstaan van de grachtengordel

De bekende grachtengordel van Amsterdam stamt echter uit de zeventiende eeuw. Er kwamen toen steeds meer mensen naar de stad en men wilde dan ook de stad uitbreiden. Stadstimmerman Cornelis Staets kwam met het idee om vier hoofdkanalen uit te graven die rond het centrum van de stad zouden lopen en uitkwamen op het IJ. In 1612 werd er met het uitbreidingsproject begonnen, dat de zogenaamde ‘Vierde Uitleg’ werd genoemd. Er werden drie grote grachten gebouwd waar huizen omheen zouden komen: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Het vierde kanaal, de Singelgracht, werd uitgegraven om te dienen als verdediginsmiddel, maar de gracht diende ook om het water te controleren.

Aan de hoofdkanalen werden veel kleinere kanalen uitgegraven om onder andere goederen door de stad te kunnen transporteren. De aarde en het slib dat uit de grachten werd gegraven, gebruikte men om de omliggende terreinen te verhogen en zo overstromingen te voorkomen. Op die manier ontstonden in die periode de Jordaan en de Westelijke en Oostelijke Eilanden van Amsterdam. Vijftig jaar later waren de werken klaar en was de stad vier keer zo groot als voorheen. De bevolking van Amsterdam groeide van 50 000 inwoners tot 200 000 inwoners, waardoor Amsterdam toen op Londen en Parijs na de grootste stad ter wereld was.

1.3. Grachten worden straten

Tegen het einde van de negentiende eeuw werden een aantal grachten gedempt om ruimte te maken voor het nieuwe wegverkeer dat in opmars was. Grachten maakten daarom plaats voor nieuwe straten en parkeerplaatsen. Er kwam protest tegen die beslissing en sommige grachten, zoals de Reguliersgracht in het centrum, konden ook gered worden. In totaal is ongeveer de helft van het oorspronkelijke vaarwater gedempt.

1.4. De grachtengordel vandaag

Tegenwoordig bestaat de grachtengordel nog steeds uit meer dan honderd kilometer aan grachten, die negentig eilandjes hebben doen ontstaan. Er zijn ook zo’n 150 bruggen te vinden in de stad. De grachten zelf worden vandaag voornamelijk voor het toerisme en voor recreatie gebruikt en op sommige grachten liggen ook woonboten. De grachten worden niet meer voor transport gebruikt. Aan de meeste grachten liggen dan ook parallelwegen voor auto’s, fietsers en voetgangers. Wel zijn de grachten nog steeds erg belangrijk voor de waterbeheersing van de stad. De grachtengordel van Amsterdam staat al sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wil jij ook graag de stad te voet verkennen, gebruik onze gratis wandeling Amsterdam.

  1. De belangrijkste grachten

2.1. De Herengracht

De Herengracht is de belangrijkste gracht van de grachtengordel van Amsterdam. In de zeventiende eeuw woonden de allerrijksten aan deze gracht, waaronder kooplieden en regenten maar ook de burgemeester van Amsterdam. Tegenwoordig zijn het nog steeds de rijkeren die aan de gracht wonen, en ook de woning van de burgemeester is nog steeds aan de Herengracht te vinden.

2.1. De Keizersgracht

De Keizersgracht, vernoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk, is de middelste van de drie hoofdgrachten van Amsterdam. Het is bovendien de breedste gracht van allemaal met een breedte van 31 meter. De Keizersgracht stamt uit 1612, toen de werken voor de aanleg van zowel de Keizersgracht als de andere twee hoofdgrachten werden aangevat. Oorspronkelijk was het idee om daar een brede boulevard aan te leggen in plaats van een gracht. De mensen die er een huis hadden gekocht, waren daar niet tevreden mee en wilden water voor hun deur om hun huis ook met de boot te kunnen bereiken. Ze haalden hun slag thuis. Bovendien is aan de Keizersgracht het Homomonument te vinden.

Klik hier om je tickets voor je rondvaart te reserveren

2.3. De Prinsengracht

De derde hoofdgracht is de Prinsengracht. Dit kanaal is het langste van de vier hoofdkanalen en werd vernoemd naar de Prins van Oranje. Aan de Prinsengracht zijn verschillende bekende bezienswaardigheden van Amsterdam te vinden, waaronder de Noorderkerk en de Noordermarkt, de Westerkerk, en het Anne Frank Huis. Daarnaast is het kanaal jaarlijks de achtergrond voor het Prinsengrachtconcert. Dat is een concert dat op een ponton tegenover het Hotel Pulitzer wordt gehouden.

2.4. De Singelgracht

Als laatste is er de Singelgracht. Deze gracht werd de buitenste gracht van de stad en werd vooral als defensie en voor watermanagement uitgegraven. De Singelgracht is niet hetzelfde water als de Singel, een kanaal dat zo’n 200 jaar eerder werd gegraven. De Singel is de binnenste gracht. Dat water omsingelde al het middeleeuwse centrum van Amsterdam en werd in de vijftiende en zestiende eeuw als slotgracht gebruikt. Vanaf 1585 begon Amsterdam ook buiten de Singel te groeien waardoor de originele functie van de gracht kwam te vervallen. Het kanaal loopt vanaf het IJ naar het Muntplein, waar het op de Amstel uitkomt.

  1. Een rondvaart op de Amsterdamse grachten

3.1. Drukbezette waterwegen

Nog steeds is het druk op de grachten van Amsterdam. Zo staan er maar liefst 15 000 pleziervaartuigen geregistreerd in Amsterdam, en lopen de acht jachthavens jaarlijks vol met jachten uit andere delen van Nederland maar ook uit Duitsland. Bij grote jaarlijkse evenementen, zoals Koningsdag en de Gay Pride Canal Parade wil iedereen het water op en ontstaan er zelfs files op de grachten.

3.2. Rondvaart op de grachten

Het meeste verkeer op de kanalen komt van de rondvaartboten. Er zijn meerdere organisaties die rondvaarten over de grachten aanbieden. Tijdens de boottocht wordt informatie gegeven over de bezienswaardigheden die je langs het water ziet passeren. Die commentaar gebeurt in meerdere talen en soms zijn er ook audiogidsen. Sommige rederijen bieden ook lunch-, borrel-, diner- en candlelightarrangementen aan. Het is ook mogelijk om zelf een waterfiets of motorboot te huren.

  1. Tickets voor een rondvaart op de grachten

Tickets voor boottochten kun je ter plekke kopen, maar ze zijn ook makkelijk online te koop. Zo hoef je niet te wachten om een plaatsje te kunnen reserveren.

  1. Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Amsterdam? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van het Centraal Station, Jordaan, Grachtengordel en Museumkwartier. Ontdek zeker onze 11 favoriete hotels in Amsterdam.

Waar overnachten in Amsterdam?

Op zoek naar een leuk hotel in Amsterdam? Wij verbleven in het DoubleTree hotel nabij het Centraal Station. Met een prachtig uitzicht + parking voorzien (mocht je niet met de trein komen).
  1. Filmpje: Boottocht op de Amsterdamse grachten

Wat mag je verwachten van een boottocht met diner op de Amsterdamse grachten? Dit filmpje laat zien hoe mooi Amsterdam eruitziet vanop de grachten. Om dat alles in levenden lijve te bewonderen, zul je natuurlijk zelf moeten instappen!

  1. Download je gratis stadswandeling Amsterdam

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Amsterdam. Ideaal om Amsterdam volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien in Amsterdam? Koop dan onze reisgids Amsterdam met 3 themawandelingen en meer dan 87 highlights. Eerst uitproberen? Download alvast onze gratis stadswandeling Amsterdam en ga op pad!

Amsterdam

Gratis reisgids Amsterdam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?