Ontdek de 3 x mooiste (schier)eilanden aan de Oostzee: alle info & tips voor je bezoek

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 3 x mooiste (schier)eilanden aan de Oostzee: alle info & tips voor je bezoek

De 3 mooiste eilanden aan de Oostzee: alle info & tips + kaartje

Fischland-Darß-Zingst, Rügen en Usedom zijn drie van de grootste Oostzee-eilanden in de regio Mecklenburg-Vorpommern. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke trektochten, serene stranden, historische Hanzesteden of gewoon een moment van rust aan zee, de eilanden aan de Duitse Oostzee hebben het allemaal!

Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de Duitse (schier)eilanden aan de Oostzee.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste eilanden aan de Duitse Oostzee

 1. De Duitse Oostzee

De Duitse Oostzee strekt zich uit van Kiel in het noorden van Sleeswijk-Holstein tot aan de voormalige Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in het oosten, grenzend aan de Baltische Zee.

Langs deze kustlijn bevinden zich diverse badplaatsen, historische steden en prachtige natuurlijke gebieden. Deze kustlijn biedt een prachtige mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en moderne recreatiemogelijkheden.

 • Langs de kust van de Duitse Oostzee vind je uitgestrekte zandstranden, duinen, kliffen en beschermde natuurgebieden.
 • Nationale parken zoals Jasmund op het eiland Rügen en het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft bieden een scala aan flora en fauna om zowel te voet als met de fiets te verkennen.
 • Daarnaast kent de Duitse Oostzeekust ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Veel steden en dorpen hebben prachtig bewaard gebleven architectuur, van charmante vakwerkhuizen tot elegante kuuroorden. Denk maar aan Hanzesteden als Stralsund en Wismar, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan vanwege hun historische betekenis en architectonische pracht.
In deze blogpost sommen we alvast de leukste plekjes en bezienswaardigheden op de eilanden aan de Oostzee. Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Download dan zeker onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern.
 1. Rügen, het grootste Duitse eiland

Rügen ligt aan de andere kant van Denemarken in de Baltische Zee, en is het grootste eiland van Duitsland. Het is meteen ook één van de populairste vakantiebestemmingen van het land, en dat is niet zonder reden.

 • Je vindt hier alles van elegante strandresorts tot authentieke vissersdorpjes
 • Je loopt er over spectaculaire witte krijtkliffen en parelwitte zandstranden
 • Je kan er megalithische graftombes bezoeken of kuieren door een eeuwenoud beukenbos
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk alvast onze favoriete verblijven op Rügen.

Megalithische graven bij Lancken-Granitz

Net als op andere plekken aan de Oostzee – zoals in Rerik, zijn op Rügen heel wat megalithische graven, vooral aan de oostkant. Ooit waren het er meer dan 200, maar nu zijn er nog 54. De 7 graven bij Lancken-Granitz zijn op Rügen de bekendste, gemakkelijkst te vinden en zeker ook de meest bezochte.

Sellin

Sellin is een charmant badplaatsje aan de oostkust van Rügen, en meteen ook het populairste dorp op het eiland. Het dorp staat bekend om zijn stranden, de historische pier en de karakteristieke villa's met klassieke architectuur. De romantische 400 meter lange pier lijkt iets uit een Harry Potter film en geeft een fantastisch uitzicht op de kust.

BOOTTOCHT: Wil je graag zoveel mogelijk van het eiland Rügen zien? Dan raden we een boottocht rond het prachtige eiland Rügen aan. Een boeiend avontuur langs de gevarieerde kustlijn van het eiland, iconische bezienswaardigheden en met inzicht op de rijke geschiedenis. Stap aan boord en geniet 10 uur lang van een onvergetelijke reis. Boek je boottocht hier.

Elegante badplaats Binz & Prora

Binz is een populaire badplaats met elegante villa's en historische resortarchitectuur. Het heeft een bruisende promenade met winkels, restaurants en cafés. Binz is ook de geboorteplek van ingenieur Ulrich Müther, die tijdens de jaren ’60 en ’70 heel wat ‘hyperbolische paraboloïden’ ontwierp: betonnen architectuur, zoals de Teepott in Warnemunde en de Kurmuschel in Sassnitz. De Mütherturm is de oude redderstoren in Binz, en lijkt wel op een glazen UFO.

Maar de meeste bezoekers komen voor het nabij gelegen Prora

Hier ligt het kolossale Kracht durch Freude-complex: Hitlers idee van een 4,5km lang vakantieoord waar 20 000 arbeiders konden ontspannen. Het project zou in 1940 worden voltooid, maar werd na de start van WO II nooit afgewerkt. Omwille van het uitzicht van een kazerne, kreeg het gebouw nadien nog heel wat verschillende functies. Na jarenlange renovatie, herbergt het complex vandaag een museum, een hotel, een wellnesscentrum, appartementen en restaurant.

VERBLIJFTIP: Het oude Badhotel van Hitler in Prora is deels gerenoveerd, en zo vind je er onder andere het moderne Dormero Strandhotel Rügen.

Sassnitz

Gelegen aan de oostkust van Rügen, is Sassnitz een schilderachtig vissersdorpje dat bekend is als toegangspoort tot het Jasmund National Park, en zijn historische resortarchitectuur. Het is een geweldige plek om te genieten van een wandeling langs de promenade, verse vis te proeven in lokale restaurants en de oude vissershaven te verkennen. Vlak bij de promenade vind je ook het muziekpaviljoen, de Kurmuschel, naar de hand van Müther uit Binz.

Zoek de rust op in het Jasmund Nationaal Park

In Mecklenburg-Voor-Pommeren liggen de restanten van voorhistorische beukenbossen in 2 nationale parken. Jasmund Nationaal Park op Rügen is het kleinste nationaal park van Duitsland, en is een ongerept natuurgebied dat bekend staat om zijn spectaculaire kliffen, uitgestrekte schilderachtige wandelpaden en dus zijn oerbeukenbos.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds 2011 zijn de bossen uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed Voorhistorische beukenbossen: ze hebben de grootste, hoogste en oudste beuken ter wereld. Dit komt onder andere door de steile kliffen, die bosbouw praktisch onmogelijk maakte. Het park herbergt daarnaast een verscheidenheid aan zeldzame planten en dieren, waaronder de iconische witte arend, die hier zijn thuis heeft.

Königsstuhl Nationaal Park

Eén van de hoogtepunten is het Königsstuhl Nationaal Park, genoemd naar dezelfde 118 meter hoge krijtrots die uitsteekt boven de Oostzee. Deze ligt in een gebied dat de Grote Stubbenkammer heet, met krijtrotsen die tot wel 160 meter hoog reiken en een spectaculair uitzicht bieden op de Oostzee. Het pad naar de top van de Königsstuhl-rots (bekijk ligging) is zeker een optie: sinds april 2023 ligt hier ook een nieuwe skywalk, de King’s Way. De entree voor het park is wel betalend.

WANDELTIP: Ben je op zoek naar een langere wandeling die alle highlights in het park verbindt? Dan is de 12 kilometer lange Hochuferweg tussen Sassnitz en Lohme een spectaculaire route. Download je kliffenwandeling Hochuferweg.
 1. Usedom met keizerlijke badsteden

Het tweede eiland is het betoverende Usedom, een eiland dat bekend staat om zijn brede stranden, elegante architectuur en luxe kuuroorden.

 • In Peenemunde werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime V2 raketexperimenten uitgevoerd.
 • De Usedomer-Schweiz biedt glooiende heuvels, groene weiden en glinsterende meren.
 • Verder aan de kust bezoeken we het fraaie Zinnowitz, en de keizerlijke badsteden Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin.

Peenemünde

Peenemünde is een historische plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de V2-raketten werden ontwikkeld. Na bombardementen van het RAF verhuisde het onderzoekscentra, maar er zijn nog heel wat ruïnes die aan dit verleden herinneren. Nu kan je het Historisch-Technisch Museum in de oude energiecentrale van het onderzoekscentrum bezoeken om meer te leren over de Vergeltungswaffen.

In de haven ligt ook nog het U-461 U-Boot Museum: in deze Russische onderzeeër uit de jaren ’60 kom je terecht in een labyrinth van smalle gangetjes met cyrillische inscripties. De JULIETT-klasse U461 deed dienst tot de jaren ’80 als patrouilleschip in de Noord-Atlantische Oceaan tijdens de Koude Oorlog voor de Baltische Vloot. Het was bewapend met verschillende torpedo's en Intercontinentale Ballistische Raketten. Sinds 1998 is de U461 te zien in de haven van Peenemünde.

Badplaatsen Kaiser-Bäder Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck

Usedom ligt niet zo heel ver van Berlijn, dus de rijkere stedelingen kwamen hier op vakantie, waarvoor prachtige houten hotels en salons gebouwd werden in de Bäderarchitectuur. De Kaiser-Bäder Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck kregen hun bijnaam nadat keizer Wilhelm II hier graag kwam.

Verbonden door een 12 kilometer lange promenade

 • Verken de badplaatsen, geniet van de majestueuze villa's, prachtige stranden en pieren. Deze elegante kustplaatsen ademen de grandeur uit de tijd van de belle époque. Tussen de Oostzee en de binnenwateren worden de dorpjes ook omgeven door beuken-, eiken- en naaldbossen.
 • Het boomkroonpad in Heringsdorf geeft je een mooi uitzicht over deze bossen: op een hoogte van 23 meter wandel je meer dan 1 km langs en tussen de boomkruinen. Ooit werd dit dorp ‘Nice van het Oosten’ genoemd, omdat het de meest modieuze van de drie badplaatsjes is.
 • De pier is er 500 meter lang: de langste van Europa, maar helaas niet de origineelste aangezien de 19e-eeuwse versie afbrandde in de jaren ’50 en deze constructie er kwam in de jaren ’90.

De pier in Ahlbeck is dan weer wel origineel 19e-eeuws, met een prachtige Art Nouveau-klok aan het begin. Het is ook de ideale plek om te genieten van een beetje wellness in deze badplaatsen, zoals in de OstseeTherme Usedom. Nog een beetje meer naar het Oosten, en we bevinden ons in Polen. Je kan een complete reisgids Polen hier downloaden.

TIP: Verken het natuurpark Usedom Island tijdens deze boeiende rondleiding. Leer interessante weetjes over het natuurpark Usedom, spot de lokale fauna en flora en bezoek traditionele oude vissersdorpjes. Boek je rondleiding op Usedom hier.

 1. De mooiste eilanden aan de Duitse Oostkust

Rügen, Usedom en Fischland-Darß-Zingst zijn drie van de grootste Duitse Oostzee-eilanden in de regio Mecklenburg-Vorpommern. Avontuurlijke trektochten, serene stranden, historische Hanzesteden of gewoon een moment van rust aan zee, de eilanden aan de Duitse Oostzee hebben het allemaal!

Eiland Rügen, het grootste Duitse eiland

Rügen ligt aan de andere kant van Denemarken in de Baltische Zee, en is het grootste eiland van Duitsland. Het is meteen ook één van de populairste vakantiebestemmingen van het land, en dat is niet zonder reden.

 • Je vindt hier alles van elegante strandresorts tot authentieke vissersdorpjes
 • Je loopt er over spectaculaire witte krijtkliffen en parelwitte zandstranden
 • Je kan er megalithische graftombes bezoeken of kuieren door een eeuwenoud beukenbos

Eiland Usedom met keizerlijke badsteden

Het eiland Usedom staat bekend staat om zijn brede stranden, elegante architectuur en luxe kuuroorden.

 • In Peenemunde werden tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime V2 raketexperimenten uitgevoerd.
 • De Usedomer-Schweiz biedt glooiende heuvels, groene weiden en glinsterende meren.
 • Verder aan de kust bezoeken we het fraaie Zinnowitz, en de keizerlijke badsteden Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin.

Schiereiland Fischland-Darß-Zingst, een ongerept paradijs

Het schiereiland Fischland-Darß-Zingst is een ongerept paradijs dat je meeneemt naar een wereld van serene natuur en unieke architectuur.

 • Wandel er door de weidse landschappen van het Nationalpark Vorpommersche Bodden, waar zeldzame planten en dieren gedijen.
 • Verken door de kronkelende straatjes van de charmante dorpjes Born en Zingst en bewonder de typische rieten dakhuizen, een uniek kenmerk van de regio.
 • Geniet van adembenemende zonsondergangen aan de kust en voel de stress van het dagelijks leven wegvloeien.
 1. Fischland-Darß-Zingst, een ongerept paradijs

Laten we Fischland-Darß-Zingst ook zeker niet vergeten, een ongerept paradijs dat je meeneemt naar een wereld van serene natuur en unieke architectuur.

 • Wandel er door de weidse landschappen van het Nationalpark Vorpommersche Bodden, waar zeldzame planten en dieren gedijen.
 • Verken door de kronkelende straatjes van de charmante dorpjes Born en Zingst en bewonder de typische rieten dakhuizen, een uniek kenmerk van de regio.
 • Geniet van adembenemende zonsondergangen aan de kust en voel de stress van het dagelijks leven wegvloeien.

De leukste verblijven in Mecklenburg-Vorpommern?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Mecklenburg-Vorpommern? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Mecklenburg-Vorpommern
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Mecklenburg-Vorpommern
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
LandalLandal GreenParks Beach Park Travemünde

Ribnitz-Damgarten

Barnsteenstad Ribnitz is gekend als de toegangspoort tot het schiereiland Fischland-Darss-Zingst.

 • Het is een dubbelstad die dus bekend staat om zijn traditionele kunst van het amber maken: over de natuurlijke en culturele geschiedenis van ‘het goud van de zee’ leer je alles in het Amber Museum.
 • Net buiten de stadsgrenzen vind je Ribnitzer Großes Moor: een 270 hectare groot natuurreservaat, en één van de laatste overgebleven veenmoerassen. Natuurliefhebbers kunnen zich in dit veen volledig uitleven.

Badplaats Dierhagen

De start van onze tocht over het smalle schiereiland Fischland-Darß-Zingst, begint in de badplaats Dierhagen.

 • Het surfstrand is ongeveer 200 meter lang, en ligt direct naast de haven.
 • Verder geniet je hier vooral van flaneren, dineren en het bekijken van de charmante kapiteinshuizen in het dorp, of de historische zouthaven Dändorf. Het dorpje is een heel aangename plek in de zomer, met een rustige sfeer en met bomen omzoomde onverharde laantjes.

Ostseebad Ahrenshoop

Deze kunstenaarskolonie is pas officieel sinds 1950 het Ostseebad Ahrenshoop. De badplaats trok wel al langer bezoekers: het licht van de plek, dat het ‘einde van de wereld’ wordt genoemd, inspireert kunstenaars al van eind 19e eeuw.

Het dorp staat dan ook bekend om zijn artistieke erfgoed, unieke huizen met rieten daken en schilderachtige omgeving. Zo vind je in het 17e eeuwse Dornenhuis een atelier met traditionele Fischlandse keramiek van Friedemann Löber.

Nog meer badplaatsen en authentieke vissersdorpjes

 • Tussen water, bos en uitgestrekte weilanden ligt de badplaats Born auf dem Darß. Hier zullen de rijk versierde deuren je meteen opvallen. De kleurrijke ‘Darsser deuren’ uit de late 18e eeuw zijn gelinkt aan het maritieme leven van de eilandbewoners. Rijk versierde deuren tonen dat er een succesvolle zeevarende familie in het huis woont.
 • Wieck auf dem Darß ligt aan de oever van de Bodstedter Bodden, en is opnieuw een voormalig vissersdorpje, beschut van de wind en bezaaid met huizen met rieten daken.
 • Last but not least Zingst, een voormalig klein vissersdorpje dat later uitgroeide tot een belangrijke haven voor de handel in vis en zout. Tegenwoordig heeft Zingst zijn karakter als vissersdorp behouden, maar is het ook een populaire badplaats. Vanaf de Pramort, een landtong aan het einde van de badplaats, wandel je naar de Hohe Dune, of ga vogelspotten in één van de kijkhutten.

BOOTTOCHT: Vanuit Zingst of Darß kan je een boottocht maken naar het eiland Hiddensee, een ander klein eiland in de Oostzee. Vaar langs Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, bewonder ruige kliffen en dennenbossen en geniet van de culturele hoogtepunten die dit eiland te bieden heeft. Boek je boottocht naar Hiddensee hier.

Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft

Het schiereiland bestaat grotendeels uit het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, gevormd door ‘bodden’: ondiepe lagunes of baaien die zich vormen tussen het vasteland en de barrière-eilanden langs de Oostzeekust. Het park van meer dan 800 km² bevindt zich tussen de dorpen Ahrenshoop en Barth, en delen van de eilanden Hiddensee en de westkust van Rügen. Het is het op twee na grootste Nationaal Park in Duitsland.

Bodden worden gekenmerkt door ondiep water, vaak met veel plantengroei, en bieden een belangrijk leefgebied voor vogels, vissen en andere dieren. Ga daarom zeker op zeesafari om de zeehondenkolonies of zeearenden te spotten. MS Ostseebad Prerow vertrekt vanaf Prerow voor boottochten van 2 uur. Meer info.

 1. Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.

Mecklenburg-Vorpommern

Gratis reisgids Mecklenburg-Vorpommern downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?