Dé 13 mooiste bezienswaardigheden in Gdańsk: Wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 13 mooiste bezienswaardigheden in Gdańsk: Wat te zien & doen?

14 april 2021 in Polen0 reacties

Gdańsk is een fascinerende stad die een lange geschiedenis met zich meedraagt. Vandaag getuigen gelukkig nog steeds heel wat historische monumenten van dat turbulente verleden in de historische stadskern. Gdańsk is daarnaast ook bekend om zijn 'amber'. Je zal het edelgesteente in het oude stadscentrum overal zien opduiken in juwelen en ambachtelijke voorwerpen.

Alhoewel Gdańsk een Poolse stad is, heeft het een eigen karakter waardoor het zich onderscheidt van andere grote steden in de regio. Gdańsk ligt in het noorden van Polen, is de grootste zeehaven van Polen en beschikt over enkele uitgestrekte zandstranden. Ontdek de must-see bezienswaardigheden in Gdańsk.

Tours en excursies in Gdańsk

De mooiste bezienswaardigheden in Gdańsk bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de regio.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Hoge Poort - Brama Wyżynna

De Hoge Poort of Brama Wyżynna was vanaf de 16e eeuw dé grote toegangspoort tot de stad. Het is dan ook de uitgelezen plek om je verkenning van de oude stad te beginnen. Dit was namelijk het oorspronkelijke toegangspunt tot de stad en het was hier dat de Poolse koning de sleutels van de stad kreeg en verwelkomd werd.

Oorspronkelijk was de poort omgeven door een gracht van 50 meter lang en hij werd vernoemd naar de hoge ligging boven het waterpeil. Vandaag kan je er terecht bij de toeristische dienst voor allerlei vragen over de stad.

 1. Goude Poort

Een andere belangrijke poort is de Gouden Poort. Deze poort werd tussen 1642 en 1644 gebouwd op de plaats van een veel vroegere gotische poort. Een inscriptie op de poort luidt: 'Kleine staten groeien door concordantie, grote staten vallen door onenigheid'. De Gouden Poort werd jammer genoeg vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar later herbouwd. Allegorische beelden die de deugden van vrede, vrijheid, rijkdom, vroomheid, roem, gerechtigheid en concordantie uitbeelden, sieren de balustrade.

 1. Langstraat

De Langstraat is de belangrijkste verkeersader van de oude stad en werd voor het eerst aangelegd in de 13e eeuw. De straat diende als een lange koopmansweg die uitkwam op de Lange Markt. Samen vormen ze vandaag het toeristische hart van Gdańsk. Je vindt hier talloze winkeltjes en cafeetjes die de straat opfleuren. Bovendien kan je de stad niet verlaten zonder hier gewandeld te hebben tussen de Gouden Poort en de Groene Poort!

 1. Artushof

Het Artushof is een gerestaureerd ontmoetingshuis voor kooplieden dat in de 14e eeuw werd gebouwd en een symbool werd voor de commerciële macht van de stad. Het was ooit het centrum van het sociale leven en herbergt nu enkele kunstwerken en vooral een uitgebreide collectie historische documenten die de details van de plaatselijke geschiedenis uit de doeken doen.

Onze tip: Wil jij ook graag Gdansk verkennen met een begeleide stadswandeling? Boek je wandeling met gids hier online, je kan annuleren tot 24u voor aankomst, met geld terug garantie.
 1. Groene Poort

De Groene Poort is een van de opmerkelijkste toeristische attracties van de stad. Dit gebouw met zijn statige bogen scheidt de Lange Markt van de rivier Motława en markeert het einde van de Koninklijke Weg. Het werd gebouwd in de jaren 1560 en is een opvallend bouwwerkje.

 1. Mariapoort - Brama Mariacka

Wandelen onder de Mariapoort door: het is de beste manier om de prachtige straat voor je te bewonderen. Vanaf hier heb je ongetwijfeld een van de mooiste uitzichten van de stad. De gotische boog omkaderd het uitzicht op de straat perfect waardoor de zuilenhuizen en waterspuwers nog mooier ogen. De basiliek aan het einde van de straat maakt het plaatje natuurlijk compleet.

 1. Archeologisch Museum van Gdansk

Het Archeologisch Museum huist permanente tentoonstellingen over Gdańsk en Soedan en je vindt er ook een grote collectie amber. Als je de tijd hebt, overweeg dan zeker om hier het verleden in te duiken!

Wil je graag nog meer bezienswaardigheden ontdekken in Polen? Download hier onze reisgids Polen en ontdek de must-sees in Polen.
 1. Basiliek van de Heilige Maria ten Hemelopneming

De in baksteen opgetrokken rooms-katholieke basiliek van de Heilige Maria ten Hemelopneming is in de gotische stijl gebouwd. Men begon de werken aan de kathedraal in 1379 en pas in 1502 was dit gebedshuis voltooid. Dit verbazingwekkende bouwwerk is de grootste bakstenen kerk ter wereld.

 1. Het oude stadhuis van Gdańsk

In het 16e-eeuwse oude stadhuis in renaissancestijl bevond zich ooit het kantoor van de vermaarde astronoom Johannes Hevelius toen hij ook stadsraadsheer was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het oude stadhuis als hoofdkwartier van het Sovjet-leger omdat het indertijd één van de weinige gebouwen was dat nog overeind stond. Nu doet het dienst als een creatieve ruimte en je vindt er ook een boekhandel, het Baltische Zee Cultureel Centrum en op de bovenverdiepingen vinden af en toe concerten plaats.

 1. Wielki Młyn

De imposante molen Wielki Młyn is een wonderlijk staaltje van middeleeuwse technische architectuur. De opvallende molen met zijn enorme, zadelvormige dak, was de grootste industriële investering in Europa in die tijd. De molen is 26 meter hoog en 41 meter lang en was uitgerust met maar liefst achttien waterraderen met een diameter van 5 meter.

Weetje: Het diende de oude stad als molen, graanschuur en bakkerij. Voor de laatste oorlog produceerde de molen tot zo'n 200 ton meel per dag! Hij werkte vanaf de bouw tot 1945, toen het bouwwerk werd afgebrand. Het interieur is nu gotisch en er zijn nog steeds grote molenraderen te zien. Vandaag vind je er enkele sfeervolle winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen.

 1. Sint-Katelijnekerk

Sint-Katelijnekerk, de oudste kerk van Gdańsk. Het gebouw werd opgetrokken in 1545 als een protestantse kerk, maar in 1945 werd het een rooms-katholieke kerk. Net ten zuiden van de Sint-Katelijnekerk ligt het historische Predikantenhuis.

 1. Museum van de Tweede Wereldoorlog

Ben je geboeid door de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog? Dan mag je zeker deze site niet overslaan. Het opvallende gebouw huisvest het moderne Museum van de Tweede Wereldoorlog, een fascinerende plek en een must-see als je meer wil weten over de befaamde oorlog en over hoe het leven hier in Gdańsk was in die periode. Binnenin werd een straat uit de jaren 1930 nagebouwd en er worden heel wat fascinerende artefacten tentoongesteld uit de oorlogstijd. Zeker een bezoekje waard.

 1. SS Soldek

SS Soldek is een vrachtschip uit het post-WWII-tijdperk dat werd omgebouwd tot een maritiem museum waar je interessante rondleidingen kan krijgen. Een leuke stop voor wie meer te weten wil komen over het thema. Of een leuke daguitstap als je even wil ontsnappen aan de drukte van de stad.

 1. Jachthaven van Gdańsk

De jachthaven van Gdańsk is een geweldige plek om je verkenning in Gdansk af te sluiten. Hier vind je vind je gezellige restaurants en cafés in overvloed waar je een namiddagje of avond kan vertoeven.

Nog meer weten of de haven van Gdańsk bezoeken?

Geniet van een aangename cruise op de scheepswerfwateren van Gdańsk aan boord van een 12-persoons replica van een historische Poolse boot. Ontdek de scheepsbouw van binnenuit langs een route die niet beschikbaar is voor andere schepen. Leer meer over de geschiedenis van de scheepswerf en bekijk het vandaag. Boek deze tour hier online

 1. Schiereiland Westerplatte

Westerplatte is een schiereiland in Gdańsk dat ooit een militair gebied was en waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een invasie plaatsvond. De plek wordt nu gemarkeerd door een groot stenen monument ter nagedachtenis van de Poolse verdedigers die probeerden om de Duitse troepen te verdrijven. Het was de eerste confrontatie tijdens de Invasie van Polen. Er zijn ook verschillende forten en vuurtorens te zien op en rond het schiereiland.

 1. Waar overnachten in Gdańsk?

Tijdens je bezoek aan de charmante stad Gdańsk heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Gdańsk!

 1. Filmpje: ontdek de stad Gdańsk

Benieuwd naar de bijzondere stad Gdańsk? In dit filmpje kan je alvast een eerste indruk opdoen, maar als je zelf de ervaring van deze plek wilt meemaken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Polen!

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Polen met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Polen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Polen met meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Polen.

Polen

Gratis reisgids Polen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?