23 x mooiste bezienswaardigheden in Le Marche (De Marken): wat te zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden in Le Marche (De Marken): wat te zien & doen?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Le Marche (De Marken) + verblijftips

Middenin Italië, ligt de regio Le Marche (oftewel De Marken), een nog vrij onbekende vakantiebestemming bij de grote toeristenmassa. Dat is best jammer, want de regio kan uitpakken met enkele prachtige stranden, schilderachtige bergtoppen, bijzondere landschappen, ongerepte natuur, romantische steden en eeuwenoude dorpjes.

Wil jij ook graag dit minder toeristische stukje van Italië ontdekken? Bekijk hier alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden voor een onvergetelijke vakantie in Le Marche.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan De Marken/Le Marche

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Ancona of Rimini, richtprijs € 90 vergelijk prijzen bij Momondo of Cheaptickets
Met de wagenMet de auto dien je 1600 km te rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Italië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
CampingsMooie campings voor je vakantie in Le Marche
HuurautoIn Le Marche is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Vakantie in Le Marche

De Italiaanse regio Le Marche, in het Nederlands ook wel bekend als “De Marken”, is een prachtige regio te midden van Italië. Le Marche grenst aan Toscane, Umbrië, de Abruzzen, Emilia-Romagna en de Adriatische zee. Door de korte afstand tussen de bergen en de zee vind je er diverse mooie landschappen met hoge bergtoppen en hier en daar een gezellige stad of eeuwenoud dorpje. Heb je geen zin in die toeristische drukte maar wil je wel het échte Italië ontdekken? Dan is de Italiaanse regio Le Marche een absolute aanrader.

In deze verrassend mooie regio valt er voor iedereen wel iets te beleven. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen gezinsvakantie of een actieve wandelvakantie, Le Marche heeft het allemaal.

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Le Marche op de kaart

 1. Ancona

Ancona is niet alleen de hoofdstad van de Italiaanse regio Le Marche maar ook meteen de grootste stad. Daarnaast is Ancona ook een van de belangrijkste havensteden in deze regio. In het sfeervolle centrum van Ancona kan je historische bezienswaardigheden, leuke boetiekjes en restaurants vinden.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Le Marche?

 • De kathedraal van San Ciriaco, die op de plaats van de vroegere acropolis van de Griekse stad, op de Guasco-heuvel staat. Het bouwwerk dat er nu staat dateert uit de 11e-12e eeuw en werd in de jaren 1980 gerestaureerd. Op de heuvel vind je ook de resten van een oud amfitheater.
 • Neem ook de tijd om de Santa Maria della Piazza te bezoeken, een middeleeuwse kerk met een booggevel uit 1210.
 • Het Paleis van de Ouderen, gebouwd in 1250 en bekend om zijn typerende boogvormige onderbouw, en het Bisschoppelijk Paleis, waar paus Pius II in 1446 stierf.
 • Shoppers kunnen in Ancona rekenen op verschillende winkelstraten: Corso Mazzini, Stamira, Garibaldi, Piazza Erbe, en Plebiscito.
 • Je kan ook een wandeling overwegen langs de Viale della Vittoria, die je vanaf het Piazza Cavour helemaal naar de havens en het mooie strand van Il Passetto leidt.
 • Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ancona is de Boog van Trajanus, een van de mooiste overgebleven Romeinse monumenten in Le Marche. Het bouwwerk werd opgetrokken ter ere van Trajanus, de keizer die de haven aanlegde in 114/115 n.Chr. en het diende als toegangspoort tot de brug boven de havenmuur.

TIP: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Dan raden we een georganiseerde wandeling door het centrum van Ancona aan. Een lokale gids brengt je langs de belangrijkste monumenten en historische gebouwen maar ook langs verborgen plekjes in de stad. Onderweg krijg je bovendien nog wat interessante achtergrondinformatie. Boek je gegidste wandeling hier.

 1. Pesaro

Pesaro is de op één na grootste stad van Le Marche en draagt een lange en fascinerende geschiedenis met zich mee. Het werd in 184 v.Chr. door de Romeinen gesticht als Pisaurum, een kolonie op het grondgebied van de Picentes, het volk dat toen langs deze kustlijn woonde. Enkele topbezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn wanneer je deze stad bezoekt zijn:

 • De kathedraal van Pesaro, die in fasen werd gebouwd tussen de 5e en 14e eeuw. De kathedraal werd gebouwd bovenop de resten van een laat-Romeins bouwwerk en heeft enkele mooie Romeinse vloermozaïeken die tijdens restauraties aan het licht zijn gekomen.
 • Een andere belangrijke bezienswaardigheid is Rocca Costanza, een enorm kasteel gebouwd in opdracht van Constanzo I Sforza in de 15e eeuw.
 • Het hertogelijk paleis dat Alessandro Sforza liet bouwen. De grootse voorgevel heeft een portiek met zes arcades ondersteund door zware pilasters, en er zijn een aantal versieringen op de bovenverdieping.
 • Bewonder zeker de bijzondere fresco's in Villa Imperiale, daterend uit de 16e eeuw, bovenop de heuvel San Bartolo.
 • Daarnaast kan je in Pesaro ook verschillende interessante musea bezoeken zoals het Burgerlijk Museum, in het Palazzo Mosca, dat schilderijen en keramiek herbergt.
 1. Urbino

Urbino is een ommuurde middeleeuwse stad in Le Marche en samen met Pesaro de hoofdstad van de provincie Pesaro en Urbino. Dit opvallende heuveldorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste steden uit de renaissancetijd van heel Italië.

De stad, hoog op een heuvel genesteld, heeft veel van zijn pittoreske middeleeuwse aspect behouden

 • Je vindt er vandaag de universiteit van Urbino, gesticht in 1506. Urbino is ook weinig verrassend de zetel van de regionale aartsbisschop.
 • Het bekendste architectonische pronkstuk van de stad is het Palazzo Ducale, herbouwd door Luciano Laurana. Het herbergt de Galleria Nazionale delle Marche, een van de belangrijkste collecties renaissanceschilderijen ter wereld.
 • Andere belangrijke gebouwen zijn het Palazzo Albani (17e eeuw), het Palazzo Odasi en het Palazzo Passionei.
 • Het Albornoz-fort (plaatselijk bekend als La Fortezza), werd gebouwd door de gelijknamige pauselijke legaat in de 14e eeuw.
 • De kathedraal van Urbino is een andere belangrijke bezienswaardigheid. Ze werd in 1021 gesticht op de plaats van een 6e-eeuws religieus gebouw en werd in 1801 herbouwd in neoklassieke stijl.
 • Wie op zoek is naar rust, kan dan weer naar een van de botanische tuinen trekken.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Hotel Albergo San Domenico, een oud religieus complex, gelegen aan het centrale plein van Urbino. De 16e-eeuwse zalen van het aangrenzende klooster zijn omgetoverd tot comfortabele, rustige hotelkamers en tot prachtige, karakteristieke zitkamers. Meer info en boeken.

 1. Ascoli Piceno

Volgens de legende werd Ascoli Piceno gesticht door de Piceni nadat ze naar deze plaats werden geleid door een specht. De specht is vandaag de dag nog steeds een symbool van Le Marche en staat op de vlag van de regio. Deze plaats wordt de "Stad van de 100 torens" genoemd. Voordat Frederik II grote afbraakwerken begon, stonden er misschien wel dubbel zoveel.

 • Piazza del Popolo is een geweldige plek om je verkenningstocht door Ascoli Piceno te beginnen. Het is misschien wel een van de mooiste pleinen van heel Italië.
 • Het imposante Palazzo dei Capitani del Popolo op het Piazza del Popolo neemt een ereplaats in. Het stadspaleis wordt omlijnd door een loggia in renaissancestijl met 59 bogen en heel wat kantelen.
 • Ascoli Piceno heeft ook een uitstekend archeologisch museum, waar je meer te weten komt over de oorspronkelijke bewoners van de regio en vondsten kan bekijken die dateren van de bronstijd tot de 4e eeuw v.Chr. Het museum is gehuisvest in een 16e-eeuws paleis.
 • Ook het Museo Diocesano in het Palazzo Vescovile is een bezoekje waard. Sluit je bezoek af in het Parco dell'Annunziata, bij Fortezza Pia, en geniet van het uitzicht over de stad en de omliggende landschappen.
PROEVEN: Als je na je wandeling honger hebt, probeer dan de gevulde olijven (Olive Ascolane) waar Ascoli Piceno voor geprezen wordt.
 1. Gradara

Gradara is een burchtdorpje die barst van de geschiedenis

Dit oude dorpje wordt gekenmerkt door haar dubbele verdedigingsmuren, uit de middeleeuwen, en haar enorme kasteel, een van de best bewaarde van Italië. Gradara kan ook bij fervente lezers een belletje doen rinkelen. In Dante’s geprezen werk Inferno eindigt het liefdesverhaal van Paolo en Francesca namelijk in het kasteel van Gradara.

Wandel naar het kasteel, dat opgetrokken werd tussen de 11e en 15e eeuw en bewonder de prachtige meubels en renaissancekunst binnenin. Je krijgt er een inkijk in het leven van de beroemde families Malatesta, Sforza, Borgia en Della Rovere, die het kasteel ooit in handen hadden. Rondom het kasteel kan je het Liefdespad bewandelen of de wandelpaden in het Bosco di Paolo en Francesca volgen. Je wordt er verwend met een prachtig uitzicht op het platteland rondom Pesaro.

Gradara is een van de vele officiële “mooiste Italiaanse dorpjes” die je tijdens je bezoek aan Le Marche zal tegenkomen.

TICKETS: Je kan het dorp het best verkennen tijdens een begeleide wandeling met gids inclusief toegang tot het Kasteel van Gradara.

 1. Ripatransone

Ripatransone, bekend als het 'Belvedere del Piceno', is een dorp op een heuveltop dat ooit werd bewoond door de Piceners en later werd veroverd door de Romeinen. Het kreeg zijn huidige naam in de middeleeuwse periode. Langs de Corso Vittoria Emanuele II kan je vele prachtige oude palazzi uit verschillende tijdsperioden bewonderen. In het doolhof van smalle straatjes ontdek je een steegje - misschien wel het smalste van Italië - van slechts 43 cm breed (bekijk ligging op de kaart).

 1. Fano

Fano, een andere historische stad in Le Marche, en tevens een populaire badplaats. In de oudheid heette deze plek Fanum Fortunae, vernoemd naar een tempel gewijd aan Fortuna (al zijn er helaas geen overblijfselen van die tempel gevonden). Keizer Augustus stichtte hier een kolonie en bouwde een stadsmuur, waarvan nog enkele overblijfselen te zien zijn. De tempel van Fortuna en een basiliek die hier door Vitruvius zou zijn gebouwd, werden helaas niet teruggevonden, maar de stad heeft nog andere juweeltjes die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan deze historische stad?

 • Bezoek de indrukwekkende kathedraal, gebouwd bovenop een oude kathedraal die in 1111 door een brand werd verwoest. De voorgevel werd in de jaren 1920 gereconstrueerd naar het voorbeeld van het origineel.
 • Bewonder de belangrijke religieuze gebouwen, zoals San Domenico, San Paterniano, met het bijhorende renaissance-klooster, en San Francesco.
 • Breng een bezoekje aan de Santa Maria Nuova kerk die vooral bekend is omwille van de indrukwekkende schilderijen van Perugino, waarvan één mogelijk deels door Rafaël werd afgewerkt.
 • Mis ook zeker de Corte Malatestiana niet, in de 14e eeuw gebouwd door Galeotto I Malatesta. Het oudste deel omvat een grote gewelfde hal, die waarschijnlijk deel uitmaakte van de eerste woning van de Malatesta in de stad, en een kleine toren.
 • Er is ook het kasteel van de Malatesta dat gedeeltelijk verwoest werd in 1944. De oudste delen dateren uit de middeleeuwse en zelfs Romeinse tijd, al kreeg het kasteel zijn huidige vorm grotendeels in de 15e eeuw. Binnen is een archeologisch museum en een kunstgalerie gevestigd.
TIP: Fano is het hele jaar door indrukwekkend, maar in juli of augustus leeft het hier extra. Dan kan je er met een beetje geluk de hele week Fano dei Cesari meemaken, een reeks culturele evenementen die culmineren in een Romeins geïnspireerde optocht met wagenrennen.
 1. Tempio del Valadier

Aan de voet van de Monte Frasassi, ligt de prachtige Tempio del Valadier. Deze koepelvormige marmeren tempel werd in 1928 gebouwd in een berggrot als bedevaartsoord. De inwoners van het gebied schuilden hier tijdens de invasies van Hongarije in de 10e eeuw. De kerk is afgedekt met een loden dak en werd gebouwd van travertijn, afkomstig uit een steengroeve even stroomopwaarts en uit de kloof van de grotten van Frasassi.

Naast de Tempio del Valadier staat de hermitage van de Madonna Infra Saxa, een bouwwerk uit 1029 waarvan de muren in de berg zijn verankerd. Hier woonden ooit benedictijnse nonnen

 1. Grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi behoren tot de beroemdste van Italië

Dit uitgebreide karstgrottenstelsel werd in 1971 ontdekt door een groep speleologen uit Ancona. De grotten hebben een indrukwekkende reeks stalactieten en stalagmieten. Toeristen kunnen ongeveer anderhalve kilometer aan wandelpad verkennen. Dit prachtige ondergrondse grottenstelsel heeft veel indrukwekkende kamers die elk een unieke naam kregen. Meer info op de website.

 • Grotta delle Nottole (of Grot van de Vleermuizen) genoemd naar de grote kolonie vleermuizen die erin leeft.
 • De Grotta Grande del Vento (of Grote Grot van de Wind) heeft ongeveer 13 kilometer aan gangen.
 • Abisso Ancona (of Afgrond van Ancona) is een enorme ruimte van ongeveer 180 op 120 meter breed en bijna 200 meter hoog.
 • Sala delle Candeline (of Kamer van de Kaarsen) is dan weer genoemd naar de overvloedige stalagmieten die op kaarsen lijken.
 • Sala dell'Infinito (of Kamer van de Oneindigheid) is een hoge kamer met massieve zuilen die het dak ondersteunen.
 1. Parco Naturale Monte San Bartolo

Het natuurgebied Parco Naturale Monte San Bartolo beschermt een stuk grillige kustlijn en de berg San Bartolo, een zeldzame rotsformatie langs de Adriatische kust. De rotsen komen hier uit het ondiepe water van de Adriatische Zee tevoorschijn en vormen een glooiende, groene rotswand. De rotsformatie is een opeenvolging van pieken die tot 200 meter boven de zeespiegel reiken. Vanop de top heb je een onklopbaar uitzicht over de Adriatische Zee, de zandstranden van Romagna en het noordelijke deel van Le Marche.

Langs de schilderachtige route Strada Panoramica liggen de charmante dorpjes Fiorenzuola di Focara en Castel di Mezzo. Je passeert er ook de prachtige Villa Imperiale uit de renaissancetijd en de 17e-eeuwse Villa Caprile, met zijn prachtige tuinen en waterpartijen. De grote verscheidenheid aan zeldzame fauna en flora in dit prachtige landschap zal je ongetwijfeld opvallen.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

 1. Macerata

Macerata is de levendige provinciehoofdstad. De historische binnenstad wordt omringd door verdedigingsmuren en staat voornamelijk bekend om het schitterende Sferisterio, een openluchttheater waar van half juli tot half augustus het jaarlijkse operafestival plaatsvindt.

Via een steile trap kan je je een weg banen naar het Piazza della Libertà in het hart van de stad. Daar vind je de handelshal, de markthallen Arcadia dei Mercanti uit de 16e eeuw, en het 18e-eeuwse Rossi-theater. Mis ook de kleurrijke astronomische klok Orologio Planetario niet op de Torre dei Tempi.

Talrijke andere palazzi en monumenten liggen genesteld in de omliggende straten, waaronder de mooie kerken Chiesa di San Filippo Neri, Basilica della Misericordia, en Parocchia Santa Maria delle Vergini.

 1. Offida

In de omgeving van Offida zijn verschillende Piceno-graven ontdekt en de vondsten worden tentoongesteld in het archeologisch museum. Naast een bezoek aan het museum mag je de imposante kerk van Santa Maria della Rocca uit 1330 niet missen, net zozeer omwille van het gebouw zelf als omwille van het panoramische uitzicht over de hele vallei.

Het middeleeuwse centrum van dit idyllische dorp is omgeven door 12e-eeuwse muren. Wanneer je over het centrale plein en in de omliggende straten wandelt, zal je gemakkelijk begrijpen waarom dit dorpje ook op de lijst van de mooiste dorpen van Italië staat. In Offida zijn ambachten bovendien nog springlevend. Het staat vooral bekend om de kunst van het klossen.

VERBLIJFTIP: Dimora Rosso Piceno is een gezellige B&B op 5 minuten rijden van het centrum en biedt ruime kamers met een eigen badkamer. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je gratis fietsen huren bij de B&B. Meer info en boeken.

 1. Fabriano

Fabriano is een UNESCO-werelderfgoedsite die de schone kunsten altijd hoog in het vaandel heeft gedragen. Er zijn dan ook veel monumenten bewaard gebleven uit de late middeleeuwen. De kathedraal San Venanzio, bijvoorbeeld, werd gebouwd in de 14e eeuw en herbouwd in het begin van de 17e eeuw. Andere trekpleisters zijn het Palazzo del Podesta (1255), de Sturinalto-fontein (1285) en het Communaal Paleis (ca. 1350, herbouwd 1690). Wandel door de straten en laat je zeker verrassen.

Wist je trouwens dat men hier nog steeds papier met de hand maakt? Fabriano was een van de eerste plaatsen in Europa waar op industriële schaal papier van hoge kwaliteit werd gemaakt. Die industrie vindt zijn oorsprong in de 13e eeuw. Vandaag heeft de stad nog steeds een uitstekende reputatie voor fijn watermerkpapier.

Papier- en Watermerkmuseum

Bezoek er zeker het fascinerende Papier- en Watermerkmuseum gevestigd in het oude klooster van San Domenico, tevens de allerlaatste werkende papierfabriek van Italië. Als je na je museumbezoek een hongertje gekregen hebt, moet je zeker de plaatselijke Salame di Fabriano proberen.

 1. Mondavio

In het pittoreske Mondavio wacht je een indrukwekkend kasteel. De Rocca di Mondavio (of Rocca Roveresca di Mondavio) is een 15e-eeuws kasteel dat rond 1492 in opdracht van Giovanni Della Rovere werd gebouwd onder het toeziend oog van de architect Francesco di Giorgio Martini. Dit kasteel werd nooit gebombardeerd of belegerd en verkeert in uitstekende staat.

Het herbergt nu musea met wapens, harnassen en belegeringsapparatuur. In de kerker wordt een gruwelijke marteling nagespeeld. In het kasteel worden ook regelmatig schildertentoonstellingen gehouden, en elk jaar in augustus vinden er historische banketten en theatervoorstellingen plaats en worden er duels nagespeeld. Behalve het kasteel kan je in Mondavio ook verschillende historische kerken en een stedelijk museum in een voormalig Franciscaner klooster bezoeken.

 1. Corinaldo

Op ongeveer 11 kilometer van Mondavio kan je nog een ander mooi Italiaans dorpje ontdekken, Corinaldo. De 14e- en 15e-eeuwse verdedigingsmuren van dit stadje worden beschouwd als de meest indrukwekkende van de regio Le Marche. De muren strekken zich bijna een kilometer lang uit en werden gebouwd nadat de oorspronkelijke stadsmuren verwoest werden door het pauselijke leger van Innocentius VI, onder leiding van Galeotto I Malatesta, in 1360.

De indrukwekkende ingangen van deze muren zijn de stadspoorten Porta Nova, Porta del Mercato en Porta San Giovanni. Drie van de vier verdedigingstorens die de muren sieren, kunnen worden bezocht. In Corinaldo moeten bezoekers ook de moeite nemen om La Piaggia te bezoeken, de straat vol trappen. In het midden van de trappen prijkt een reconstructie van een 15e-eeuwse waterput.

Verken de stad tijdens deze 2-uur durende avondwandeling door Corinaldo. Wandel door de middeleeuwse steegjes en luister naar de historische verhalen van de gids. Sluit deze gezellige avond af met een verfrissend drankje en een prachtig uitzicht.
 1. Loreto

Loreto is vooral beroemd om de cluster van indrukwekkende monumenten rond het centrale plein, Piazza della Madonna. Hét pronkstuk van de stad is de Basilica della Santa Casa, een belangrijk bedevaartsoord en Mariaheiligdom. De basiliek herbergt het huis waar volgens sommige katholieken Maria ooit gewoond zou hebben. Volgens de legende vlogen engelen van het huis in Nazareth naar Tersatto in Kroatië en vervolgens naar Recanati voordat ze in Loreto aankwamen. Aan de andere zijden van het plein staat het College van de Jezuïeten, een paleis waarin nu een kunstgalerie is gevestigd.

Naast de Duomo vind je de schatkamer Sala del Tesoro, waar geschenken van pelgrims uit de hele wereld bewaard worden. Men noemt dit gebouw de kleine Sixtijnse Kapel vanwege de vele plafondversieringen. Dit alles wordt omgeven door een fort vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de heuvels. Een 75 meter hoge klokkentoren en een barokke fontein maken het plein compleet.

 1. Cingoli

Cingoli wordt liefkozend het 'Balkon van de Marken' genoemd. Wanneer je door het met monumenten overladen historische centrum wandelt, 600 meter boven de zeespiegel, zal je meteen begrijpen waarom. Tussen de talrijke kerken, adellijke paleizen, renaissancistische bouwwerken en historische huizen zie je adembenemende uitzichten.

Op de pleinen en in de kronkelende, steile straatjes kan je tevens lekker eten. Wandel zeker langs Borgo San Lorenzo en het Piazza Emanuele II. Je kan er het stadhuis en het archeologisch museum bezoeken. Enkele opvallende kerken zijn de San Filippo Neri en San Domenico, met het schilderij Madonna del Rosario e Santi van Lorenzo Lotto. Ook de bibliotheek van Silvestrino di San Benedetto is een stop waard.

CAMPINGTIP: Centro Vacanze Verde Azzurro in Cingoli is vakantiepark met een aquapark van 2,5 hectare met glijbanen, hydromassage, een lagune, kinderspeeltoestellen en uiteraard een geheel apart kinderbad. Meer info en boeken.

 1. Grottammare

Het prachtige kustplaatsje Grottammare werd zorgvuldig gerestaureerd. De kostbare monumenten en prachtige oude gebouwen op de heuveltop worden omgeven door oude muren en verbonden via geplaveide straatjes. Grottammare is een oase van rust die uikijkt boven de drukke toeristische kustgebieden, waar prachtige stranden en helderblauw water op je wachten.

 1. Nationaal park Monte Sibillini

Het nationaal park Monte Sibillini werd opgericht in 1993 en beslaat en beschermt nu meer dan 70 000 hectare van Umbro-Marchigiano, de hoogste berggroep in de Apennijnen. Het is een prachtig gebied om te wandelen en fietsen. De wolf, de steenarend, de slechtvalk en een aantal andere endemische soorten bewijzen de enorme biologische rijkdom van dit gebied. Je zal aan de voet van de steile bergen ook abdijen en middeleeuwse dorpjes ontdekken. Dit is een magisch stukje Italië.

Monte Vettore, de blikvanger van het gebied

De Monte Vettore, piekt op 2476 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van de regio. De Monte Vettore wordt omgeven door roodachtige kliffen en kan je het hele jaar door beklimmen. In de zomer is de normale route een relatief gemakkelijke wandeling. In de winter wordt de weg naar de Forca di Presta bergpas tussen Castelluccio en Arquata del Tronto altijd goed onderhouden, al krijg je dan met dikke pakken sneeuw, lage temperaturen en een snijdende wind te maken, waar deze berg beroemd om is.

WANDELTIP: Bekijk dan zeker onze wandelroute naar de top van de Monte Vettore.
 1. Geologische formaties Lame Rosse

Niet ver van Lago di Fiastra, een kunstmatig meer, bevindt zich de canyon Lame Rosse. Dat zijn geologische formaties in de vorm van pinakels en torens die gevormd werden door eeuwenlange erosie door wind en regen. Bovenop de dam word je beloond met een prachtig uitzicht over de kloven en het meer. Daarna wandel je door het bos tot je uitkomt in de lager gelegen delen van de Lame Rosse. Lago di Fiastra is ook een ideale plek om 's zomers een zwempauze in te lassen.

 1. Regionaal park Conero

Monte Conero, een paradijs ten zuiden van Ancona, is een uniek stukje Italië. Hier vind je rotsgrotten en witte kalkstenen kliffen die helemaal anders zijn dan alle andere rotsformaties langs de Adriatische Zee. De panoramische weg die langs de kust kronkelt, biedt een spectaculair uitzicht op de kiezelstranden. Je kan een van de mooiste bezoeken, zoals Portonovo, eveneens de ideale plek voor een lunch.

Het regionaal park Conero is een natuurreservaat dat doorkruist wordt door een web van bewegwijzerde paden. Op de top zijn resten van paleolithische nederzettingen van 10 000 jaar geleden ontdekt - de vroegste tekenen van menselijke aanwezigheid in de regio.

 1. Fermo

In Fermo zijn nog meer Romeinse overblijfselen te bezichtigen. Hoewel Fermo vandaag een drukke, moderne stad is, zie je op veel plekken het verleden doorschijnen. Je kan kleine overblijfselen zien van de oude Romeinse muur, met middeleeuwse muren erbovenop, een Romeins theater, en de resten van een voormalig amfitheater. Fermo heeft ook een van de grootste en best bewaarde Romeinse cisternen (waterkelders) van Italië. Ze werden gebouwd in de 1e eeuw en liggen bovenop de heuvel Monte Sabulo, 319 meter boven de zeespiegel.

Kamer van de Wereldbol in het stadspaleis

Het stadspaleis Palazzo dei Priori werd gebouwd tussen 1296 en 1525, en huist vandaag een burgerlijke kunstgalerij en archeologische collecties. Een absolute aanrader in dit paleis is de Kamer van de Wereldbol (Sala del Mappamondo). Deze zaal herbergt een grote wereldbol (5,68 meter in omtrek en 1,85 meter in diameter). De houten constructie is gemaakt door Filippo Morroni uit Fermo met een buitenbekleding van echt Fabriano-papier.

Het cartografische aspect is zeer interessant omdat het de hele tot dan toe bekende wereld nauwkeurig weergeeft. De vrije vlakken, gereserveerd voor de zeeën, zijn versierd met figuren van vissen en zeemonsters, mythologische figuren, reproducties van schepen uit die tijd, ornamenten en diverse inscripties. De globe werd in 1782 aan de bibliotheek geschonken door Giuseppe Ignazio Morrone, die hem tot dan toe in zijn huis had bewaard.

WANDELING: Geniet van de mooiste bezienswaardigheden in deze stad tijdens een georganiseerde wandeling door het centrum van Fermo. Ontdek verhalen en legendes over de stad en haar geschiedenis van de lokale gids.

 1. Treia

Een van de mooiste dorpen van Italië, Treia, is een must tijdens je vakantie in Le Marche. Het ligt in de Potenza-vallei in de provincie Macerata. Het dorpje wordt omgeven door een imposante middeleeuwse muur. Wandel onderdoor een van de zeven oude stadspoorten richting het hoefijzervormige Piazza della Republica, waar je kan genieten van een adembenemend uitzicht over de velden, de heuvels en zelfs de zee. Maak wat tijd vrij om de kerk Chiesa San Filippo, het stadspaleis Palazzo Comunale en het burgermuseum te bezoeken.

Bij het Piazza Don Pacifico Arcangeli vind je het Teatro Comunale en de Porta Cassera. Bij die stadspoort zit een leuke viswinkel verstopt onder de stadsmuur. Even verderop kan je een wandeling maken in het kleine stadspark waar de Torre dell'Onglavina prijkt, het enige overblijfsel van een kasteel dat hier ooit stond.

 1. Ontdek de mooiste stranden van Le Marche

Even toe aan een dagje ontspannen in de zon? Langs de kust van Le Marche zijn er diverse kustdorpjes met mooie zand- en kiezelstranden te vinden. Je vindt er zowel populaire zandstranden die overspoeld worden door toeristen, als kleine rustige baaien waar je in alle rust kan vertoeven. Hieronder vind je alvast enkele mooie stranden en baaien in Le Marche:

 • Het prachtige Spiaggia delle Due Sorelle met de twee indrukwekkende rotsen. Hier zijn geen voorzieningen, breng dus best je eigen handdoeken en picknick mee (bekijk ligging).
 • Spiaggia Urbani gelegen tussen een grot en een hoge klif. Het is een van de beroemdste stranden van Sirolo (bekijk ligging).
 • Eén van de mooiste stranden is het idyllische Spiaggia di Portonovo met uitzicht op de azuurblauwe zee. Het is een ware oase van groen en blauw, tussen kristalhelder water en adembenemende uitzichten (bekijk ligging).
 1. Waar overnachten in Le Marche?

Ben je van plan om zoveel mogelijk te bezichtigen in Le Marche en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij hebben alvast een selectie gemaakt van onze favoriete verblijven in Le Marche, van gezellige budgethotels tot moderne appartementen en luxe hotels. Bekijk het volledige aanbod hier.

 • Urbino: Overnacht in het Hotel Albergo San Domenico, een oud religieus complex, gelegen aan het centrale plein van Urbino. De 16e-eeuwse zalen van het aangrenzende klooster zijn omgetoverd tot rustige hotelkamers en tot prachtige, karakteristieke zitkamers. Meer info en boeken.
 • Gradara: Castello di Granarola is een prachtige historische residentie gevestigd in een gerestaureerd middeleeuws kasteel. Het vakantiehuis wordt omgeven door eiken en geurige laurierbomen en biedt accommodatie in designappartementen. Ontspan met een goed boek in de tuin, neem een duik in het buitenzwembad of maak gebruik van de gratis fietsen om de prachtige omgeving te verkennen. Meer info en boeken.
 • Mondavio: Hotel La Palomba is gevestigd in een 19e-eeuws gebouw met uitzicht op het Roveresco-kasteel. Het hotel beschikt over comfortkamers en voorziet iedere ochtend een uitgebreid vers ontbijtbuffet. Na het verkennen van de omgeving kan je nog enkele baantjes trekken in het zwembad, ontspannen in de hot tub of meteen aan tafel gaan in het restaurant waar je kan proeven van traditionele regionale gerechten. Meer info en boeken.

Eerder op zoek naar een leuke camping?

 • Camping Mar y Sierra (San Costanzo) is gelegen op de groene heuvels in het achterland van de Adriatische kust met uitzicht over de zee. De camping biedt staanplaatsen voor tenten, caravans, campers en vouwwagens omgeven door groen en voldoende schaduwplekken. Verder kan je ook chalets, bungalows en hotelkamers huren. Vanop het panorama terras van het restaurant kan je genieten van het weidse uitzicht. Meer info en boeken.
 • Camping Podere Sei Poorte (Monteciccardo) is een landelijk en rustig gelegen terrassencamping en biedt kampeerplekken geschikt voor tenten, caravans, campers en vouwwagens. Daarnaast kan je ook een stacaravan, luxe lodgetent of safaritent huren. Verder geniet je vanaf het zwembad van een fraai uitzicht op het omringende heuvellandschap. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van een vakantie in Le Marche

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een vakantie in de Italiaanse regio Le Marche? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Le Marche.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan Le Marche?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Le Marche / De Marken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Le Marche met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Le Marche.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 mei 2024 - pim

Reistips over mooiste bezienswaardigheden in Le Marche waren zeer nuttig. Wij hebben daaruit een selectie gemaakt voor onze reis naar midden Italië.

- 24 maart 2024 - Gin de Rover

Wat een fijne leidraad op onze reis door Italië!

- 16 februari 2024 - steemans lieve

super leuke uitgave hebben er al een paar keer gebruik van gemaakt, en heeft onze reis al veel plekjes laten ontdekken. We zijn super enthousiast .Ook de wandelingen zijn leuk om te doen. Wij zijn fan!

- 21 mei 2023 - Hilde Van Elsuwe

Wat een praktische reisgids!! We hebben ons echt hierop gebaseerd om de streek te verkennen. Duidelijke info, kort en bondig, maar alles wat je hoort te weten, vind je erin terug. We lieten de geprinte versie achter in onze agroturismo zodat ook andere Vlaamse of Nederlandse toeristen ermee op stap kunnen.

- 22 maart 2023 - Ronald JA Wanders

Schitterende gids op basis waarvan we onze reis naar dit gebied aankomende zomer uitgestippeld hebben! Dank!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?