Roadtrip Abruzzen & Le Marche (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Abruzzen & Le Marche (14 dagen): Complete route langs de mooiste plekjes + foto's

Op roadtrip door Le Marche & de Abruzzen met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

De Italiaanse regio's Le Marche (De Marken) en de Abruzzen zijn nog niet zo bekend bij internationale bezoekers en worden minder vaak bezocht dan veel andere delen van Italië. En toch kunnen we geen enkele reden bedenken waarom deze delen van Midden-Italië over het hoofd gezien worden. Zoals je tijdens deze prachtige rondreis zal ontdekken, is er een overvloed aan verbazingwekkende steden, romantische dorpjes en wilde natuur.

Nog op zoek naar wat inspiratie voor je roadtrip? Met deze route maak je een 14-daagse roadtrip door Le Marche & Abruzzo langs alle mooie plekjes van de regio's + tips in onze reisgids.

Tours en tickets voor je bezoek aan de Abruzzen

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in de Abruzzen bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in de Abruzzen.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in de Abruzzen en omgeving

Inhoud artikel

Dag 1: Gradara naar Ancona

Deze prachtige roadtrip door Le Marche & Abruzzo doe je in Gradara, een gezellige stad die barst van de geschiedenis in het noorden van Le Marche. De oude stad wordt gekenmerkt door haar dubbele verdedigingsmuren, uit de middeleeuwen, en haar enorme kasteel, een van de best bewaarde van Italië.

Wandel tijdens je bezoek zeker even naar het kasteel, dat opgetrokken werd tussen de 11e en 15e eeuw en bewonder de prachtige meubels en renaissancekunst binnenin. Je krijgt er een inkijk in het leven van de beroemde families Malatesta, Sforza, Borgia en Della Rovere, die het kasteel ooit in handen hadden.

TICKETS: Je kan de stad het best verkennen tijdens een begeleide wandeling met gids inclusief toegang tot het Kasteel van Gradara.

Na je bezoek aan Gradara, slinger je je een weg naar het zuiden langs prachtige plekjes

Je houdt eerst halt bij natuurgebied Parco Naturale Monte San Bartolo. Dit natuurgebied beschermt een stuk grillige kustlijn en de berg San Bartolo, een zeldzame rotsformatie langs de Adriatische kust. De rotsen komen hier uit het ondiepe water van de Adriatische Zee tevoorschijn en vormen een glooiende, groene rotswand. Vanop de top heb je een onklopbaar uitzicht over de Adriatische Zee, de zandstranden van Romagna en het noordelijke deel van Le Marche.

Nadien rijd je door naar de op één na grootste stad van Le Marche, Pesaro. Deze stad draagt een lange en fascinerende geschiedenis met zich mee. Breng hier zeker een bezoekje aan de kathedraal, Rocca Costanza en het hertogelijk paleis.

Wanneer je de topbezienswaardigheden in Pesaro hebt bezocht, bezoek je nog enkele andere pittoreske steden en dorpjes alvorens je Ancona bereikt. Je kiest natuurlijk zelf hoe lang je ter plekke blijft maar neem de tijd om de schoonheid van deze plekken in je op te nemen.

 • Fano, een andere historische stad in Le Marche, en tevens een populaire badplaats.
 • In Mondavio kan je het indrukwekkende Rocca di Mondavio bezichtigen. Het herbergt nu musea met wapens, harnassen en belegeringsapparatuur. In de kerker wordt een gruwelijke marteling nagespeeld.
 • In Corinaldo vind je de 14e- en 15e-eeuwse verdedigingsmuren die worden beschouwd als de meest indrukwekkende van de regio Le Marche. Wandel hier ook door La Piaggia, de straat vol trappen met in het midden een reconstructie van een 15e-eeuwse waterput.
 • Senigallia, een havenstad aan de Adriatische kust waar je kan wandelen langs de pier in art-nouveaustijl.

Uiteindelijk sluiten we de eerste dag af in Ancona, de hoofdstad van de Italiaanse regio Le Marche. In het sfeervolle centrum van Ancona kan je historische bezienswaardigheden, leuke boetiekjes en restaurants vinden.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Le Marche?

 • De kathedraal van San Ciriaco, die op de plaats van de vroegere acropolis van de Griekse stad, op de Guasco-heuvel staat. Op de heuvel vind je ook de resten van een oud amfitheater.
 • Bezoek de Santa Maria della Piazza te bezoeken, een middeleeuwse kerk met een booggevel uit 1210.
 • Het Paleis van de Ouderen bekend om zijn typerende boogvormige onderbouw, en het Bisschoppelijk Paleis, waar paus Pius II in 1446 stierf.
 • Shoppen in winkelstraten als Corso Mazzini, Stamira, Garibaldi, Piazza Erbe, en Plebiscito.
 • Je kan ook een wandeling overwegen langs de Viale della Vittoria, die je naar de havens en het mooie strand van Il Passetto leidt.
 • Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Ancona is de Boog van Trajanus, een van de mooiste overgebleven Romeinse monumenten in Le Marche.

TIP: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Dan raden we een georganiseerde wandeling door het centrum van Ancona aan. Een lokale gids brengt je langs de belangrijkste monumenten en historische gebouwen maar ook langs verborgen plekjes in de stad. Onderweg krijg je bovendien nog wat interessante achtergrondinformatie. Boek je gegidste wandeling hier.

Dag 2: Ancona naar Fermo

Vandaag neem je een kronkelige route langs talrijke idyllische dorpen en fascinerende plekken, van Ancona naar Fermo. Na een heerlijke nachtrust, zet je je reis verder door en houd je eerst halt bij Monte Conero, een uniek stukje Italië. Hier vind je rotsgrotten en witte kalkstenen kliffen die helemaal anders zijn dan alle andere rotsformaties langs de Adriatische Zee. Nadien bereik je de middeleeuwse stad Sirolo, die ook wel de parel van de Riviera Conero wordt genoemd.

Het idyllische Numana is de volgende stop op je route. Dit was een belangrijk handelscentrum in de 6e en 5e eeuw v.Chr. Vandaag is de oude stad bovenop de heuvel, Numana Alta, is een fantastische plek voor een wandeling.

Je volgende stop is Loreto, beroemd om de cluster van indrukwekkende monumenten rond het centrale plein

Het pronkstuk van de stad is de Basilica della Santa Casa, een belangrijk bedevaartsoord en Mariaheiligdom. De basiliek herbergt het huis waar volgens sommige katholieken Maria ooit gewoond zou hebben. Ook de andere gebouwen op het plein zijn de moeite om te bezichtigen.

Volgende hoogtepunten op de tweede dag van je roadtrip:

 • Montelupone met het romaanse San Firmano-abdij. In de charmante straatjes van het stadje staan ook verschillende historische kerken, middeleeuwse poorten, het Palazzo del Podesta, de burgertoren, en een burgergalerij.
 • Het middeleeuwse dorp Montecassiano, hoog tussen de glooiende heuvels. De historische kern wordt volledig omsloten door een dikke stadsmuur. Ga zeker een kijkje nemen op het Piazza Unità d'Italia, het hart van dit stadje dat omringd wordt door prachtige gebouwen zoals het Palazzo dei Priori, het Palazzo Compagnucci en het voormalige Augustijnerklooster.
 • Cingoli dat ook wel het 'Balkon van de Marken' wordt genoemd. In het historische centrum vind je tal van monumenten, kerken, adellijke paleizen, renaissancistische bouwwerken, historische huizen en adembenemende uitzichten.
 • Het schitterende Sferisterio, een openluchttheater van Macerata.
 • Abdij van Chiaravalle di Fiastra, genesteld in het hart van een rustig natuurgebied in de Fiastra-vallei. Dit is een van de best bewaarde cisterciënzerabdijen in Italië, daterend uit de 12e eeuw.

Uiteindelijk sluiten we de dag af in Fermo

Hoewel Fermo vandaag een drukke, moderne stad is, zie je op veel plekken het verleden doorschijnen. Je kan kleine overblijfselen zien van de oude Romeinse muur, met middeleeuwse muren erbovenop, een Romeins theater, en de resten van een voormalig amfitheater. Fermo heeft ook een van de grootste en best bewaarde Romeinse cisternen (waterkelders) van Italië.

Kamer van de Wereldbol in het stadspaleis

Het stadspaleis Palazzo dei Priori werd gebouwd tussen 1296 en 1525, en huist vandaag een burgerlijke kunstgalerij en archeologische collecties. Een absolute aanrader in dit paleis is de Kamer van de Wereldbol (Sala del Mappamondo). Deze zaal herbergt een grote wereldbol (5,68 m in omtrek en 1,85 m in diameter). De buitenbekleding is gemaakt van echt Fabriano-papier.

WANDELING: Geniet van de mooiste bezienswaardigheden in deze stad tijdens een georganiseerde wandeling door het centrum van Fermo. Ontdek verhalen en legendes over de stad en haar geschiedenis van de lokale gids.

Dag 3: Fermo naar Torre di Palme

Er staat je opnieuw een dag boordevol moois te wachten

Je reist terug naar het binnenland om nog meer prachtige dorpjes in Le Marche te ontdekken voordat je terugkeert naar de kust en je dag eindigt in Torre di Palme. De eerste stop op je route is Monte Rinaldo, een mooi dorpje bovenop een heuveltop, dat zich eveneens leent tot een korte stadswandeling. Hier duik je de Griekse geschiedenis in op de archeologische site van La Cuma.

Nadien bezoek je het charmante en pittoreske dorpje Ortezzano. Het eeuwenoude dorp wordt gedomineerd door een toren met vijfhoekige basis. In de zomer worden er twee grote plattelandsfeesten georganiseerd, Leccabaffi en Festa del Vino.

We rijden verder door langs Petritoli dat uit kijkt over de groene en vruchtbare Aso-vallei en omgeven wordt door heuvels vol olijfbomen en moerbeibomen. Je kan er van een panoramisch uitzicht genieten van de Sibillini-bergen tot aan de Adriatische kust. Het dorp, dat dateert uit het jaar 1000, herbergt kerken en kloosters die volgepropt werden met kunstwerken.

Volgende mooie dorpjes op je route zijn:

 • Het karaktervolle Monterubbiano dat uit kijkt over de Aso-vallei met in de verte de Adriatische Zee. De middeleeuwse steegjes leiden bezoekers naar prachtige piazza's. Dit dorpje is een absolute aanrader voor wie authenticiteit zoekt.
 • Het pittoreske Moresco dat door zijn strategische ligging een belangrijk militair bolwerk vormde rondom Fermo. De emblematische, zevenhoekige toren uit de 13e-eeuw domineert het landschap van de Aso-vallei en kijkt uit over de oude toegangsweg tot de stad.

Torre di Palme, een charmant dorp dat slechts uit een paar straten bestaat

Toch kan het stadje uitpakken met goed onderhouden middeleeuwse gebouwen en een handvol kerken, waarvan de oudste de kerk van San Giovanni is, die dateert uit het jaar 1000. De straten zijn versierd met bloemen en wuivende palmbomen. Wandel door de hoofdstraat, Via Piave, en ontdek links en rechts de smalle straatjes vol terracotta bloempotten.

Neem de tijd om de kerk van Sant'Agostino te bekijken met het beroemde altaarstuk van Crivelli en diverse andere middeleeuwse en renaissancistische monumenten. 's Avonds kan je genieten van een prachtig uitzicht vanaf het Piazzale Belvedere.

WANDELTIP: In Torre di Palme hebben we een wandeling uitgestippeld naar de Grotta degli Amanti. Bekijk onze wandeling naar Grotta degli Amanti.

Dag 4: Torre di Palme naar Ascoli Piceno

De volgende etappe van je avontuur brengt je via nog veel meer verbazingwekkende plekjes naar Ascoli Piceno. Rijd eerst naar het zuiden langs de kustlijn die bekend staat als de Riviera del Palme. De hoogtepunten langs deze populaire toeristische kuststrook zijn Cupra Marittima en het prachtige kustplaatsje Grottammare.

De kostbare monumenten en prachtige oude gebouwen op de heuveltop worden omgeven door oude muren en verbonden via geplaveide straatjes. Grottammare is een oase van rust die uikijkt boven de drukke toeristische kustgebieden, waar prachtige stranden en helderblauw water op je wachten.

Montefiore dell'Aso en Ripatransone

Wie een beetje het binnenland intrekt, ontdekt nog twee dorpjes die tot de mooiste van Italië behoren: Montefiore dell'Aso en Ripatransone. Montefiore dell'Aso is een middeleeuws juweeltje dat opmerkelijk goed bewaard is gebleven. Het is nog zo’n authentieke bestemming in Le Marche waar je het gevoel hebt terug in de tijd gekeerd te zijn.

Ripatransone staat ook wel bekend als het 'Belvedere del Piceno'. Het kreeg zijn huidige naam in de middeleeuwse periode. Langs de Corso Vittoria Emanuele II kan je vele prachtige oude palazzi uit verschillende tijdsperioden bewonderen. In het doolhof van smalle straatjes ontdek je een steegje - misschien wel het smalste van Italië - van slechts 43 cm breed (bekijk ligging op de kaart).

Alvorens we de dag afsluiten in Ascoli Piceno, kom je eerst nog bij het middeleeuwse vestingdorp Acquaviva Picena en Offida. Nadien rijd je verder door naar Ascoli Piceno dat ook wel de "Stad van de 100 torens" wordt genoemd. Voordat Frederik II grote afbraakwerken begon, stonden er misschien wel dubbel zoveel.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Ascoli Piceno?

 • Begin je verekkeningtocht op Piazza del Popolo. Het is misschien wel een van de mooiste pleinen van heel Italië.
 • Het imposante Palazzo dei Capitani del Popolo dat wordt omlijnd door een loggia in renaissancestijl met 59 bogen en heel wat kantelen.
 • Breng een bezoekje aan het uitstekend archeologisch museum, waar je meer te weten komt over de oorspronkelijke bewoners van de regio en vondsten kan bekijken die dateren van de bronstijd tot de 4e eeuw v.Chr. Het museum is gehuisvest in een 16e-eeuws paleis.
 • Ook het Museo Diocesano in het Palazzo Vescovile is een bezoekje waard. Sluit je bezoek af in het Parco dell'Annunziata, bij Fortezza Pia, en geniet van het uitzicht over de stad en de omliggende landschappen.
PROEVEN: Als je na je wandeling honger hebt, probeer dan de gevulde olijven (Olive Ascolane) waar Ascoli Piceno voor geprezen wordt.

Dag 5: Ascoli Piceno naar Pescara

Vandaag nemen we je mee naar het zuiden, van Le Marche naar de Abruzzen, richting havenstad Pescara. Je eerste stop van de dag is Civatella del Tronto een middeleeuws dorpje dat zich vormde rondom een fort van de Bourbons, gebouwd tijdens de Spaanse overheersing tussen 1564 en 1576. Het fort van Civitella is het grootste van Italië, en het tweede grootste van Europa na de Hohensalzburg in Salzburg, Oostenrijk.

Vervolgens zoek je de natuur op in het reservaat van de Salinello-ravijnen, een populaire bestemming bij wandel- en natuurliefhebbers. De canyon wordt doorsneden door beken, watervallen, meren en bronnen en er hebben zich de voorbije millenia ook opvallende karstgrotten gevormd.

Volgende hoogtepunten op karakteristieke plekken en dorpjes die op deze dagplanning staan:

 • Teramo met haar indrukwekkende kathedraal van San Berardo, gebouwd in romaanse stijl. Verder kan je er ook een aantal andere opmerkelijke kerken, heiligdommen en Romeinse vindplaatsen bezichtigen.
 • Wandel door Bisenti dat zijn eeuwenoude karakter perfect wist te bewaren. In dit middeleeuwse dorpje snuif je een kleurrijke sfeer op. Wandel door de pittoreske straten en bewonder de parochiekerk van Santa Maria degli Angeli, die een majestueuze klokkentoren en het Palazzo Badiale herbergt.
 • Penne gelegen in de heuvels tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. Het ligt aan het gelijknamige meer en is opnieuw een van de mooiste dorpen van Italië. Het prominente gebruik van één bepaald bouwmateriaal in het stadje heeft ertoe geleid dat Penne de bijnaam 'stad van de bakstenen' heeft gekregen. Soms wordt het ook wel 'het kleine Siena' genoemd.
 • Loreto Aprutino is een lieflijk, rustig middeleeuws stadje. Bewonder zeker het Castello Chiola en bezoek het olijfoliemuseum, gevestigd in een oude olijfoliefabriek uit de 19e eeuw. De stad is dan ook beroemd om de productie van olijfolie

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

Pescara is de dichtstbevolkte stad van de Abruzzen, en is gelegen aan de Adriatische kust. Het historische stadscentrum ligt aan de zuidelijke oever van de rivier. Wanneer je in Pescara bent, raden we aan om een bezoekje te brengen aan het Museum van de Abruzzen. In 13 zalen, gewijd aan het dagelijkse leven, de tradities en de economie van de Abruzzen, wordt de 4000 jaar oude geschiedenis van deze streek onder de loep genomen. In het historische centrum vind je ook de 20e-eeuwse kathedraal van San Cetteo.

Naast het verkennen van het historische deel van Pescara wil je misschien ook de noordkant van de rivier bezoeken, waar grootse regeringsgebouwen en een oud gerechtsgebouw staan, waarin nu een museum is gevestigd. De wijk met elegante art-nouveauvilla's in het uiterste zuiden van de stad, tussen een natuurgebied en het strand, vormt een leuke afwisseling.

VERBLIJFTIP: Peperosa in collina is een gezellige b&b voorzien van een huiselijke inrichting en omgeven door een prachtige tuin waar je bij mooi weer lekker kan ontspannen. Je verblijft in een van de ruime kamers met eigen badkamer en terras. Vanop het terras kan je genieten van het uitzicht op de groene omgeving. Na een heerlijke nachtrust, wacht je een continentaal ontbijt in de eetkamer. Meer info en boeken.

Dag 6: Pescara naar Vasto

Vandaag trek je landinwaarts naar Chieti en verder naar Pretoro, een prachtig dorpje dat bestaat uit een cluster van stenen gebouwen die bovenop een groene heuvel neergepoot werden. Ook Guardiagrele en Lanciano staan op je planning. Vervolgens keer je bij Ortona terug naar de kust.

Je passeert onder andere langs de kustlijn die zo bekend staat om de trabocchi-bouwwerken die door vissers zijn gebouwd. Die karakteristieke hoge houten visplatforms lijken als krabben uit het water te kruipen. Al sinds de 15e eeuw zorgen die trabocchi ervoor dat de vissers op een veilige manier kunnen vissen, zelfs in de meest ongunstige weersomstandigheden. Nadien kan je nog even de benen strekken in het prachtige dorpje Rocca San Giovanni.

Op weg naar de kust rijd je ook langs de abdij van San Giovanni in Venere. Dit is een basiliek en kloostercomplex bovenop een heuvel met uitzicht over de Adriatische Zee. Zowel de basiliek als het klooster werden in de 13e eeuw gebouwd op de plaats van een ouder klooster.

Je houdt ook halt bij het mooie strand van Torino di Sangro Marina. Je kan er ook het Bosco di Torino di Sangro verkennen, een bos dat zich over ongeveer 3 kilometer langs de kust uitstrekt. Hier komen amper toeristen waardoor het Italiaanse karakter er nog helemaal intact is.

Verder zuidoostwaarts bereik je het natuurreservaat Punta Aderci. Dit beschermde gebied is volgens velen het spectaculairste deel van de kustlijn van de Abruzzen. In het natuurreservaat ligt het beroemde Mottagrossa-strand, uitgeroepen tot een van de vijftien mooiste stranden van Italië.

We eindigen de dag in Vasto, volgens de legende is Vasto gesticht door de Griekse held Diomedes

Het stadje heeft in de loop van haar lange geschiedenis veel verschillende namen gekregen. In 1944 werd het uiteindelijk omgedoopt tot Vasto. Breng zeker een bezoekje aan het Piazza Rossetti Caldoresco, het hart van Vasto. Hier prijkt een indrukwekkend kasteel.

Neem ook zeker de tijd om de kronkelende, geplaveide straatjes in het centrum van de stad te verkennen. Je zal op een aantal opmerkelijke kerken stuiten, waaronder de kathedraal gewijd aan San Giuseppe en kerk Santa Maria Maggiore. Die laatste zou rond het jaar 1000 gebouwd zijn en herbergt waardevolle kunstwerken binnenin. Daarnaast is het ook de moeite om een bezoekje te brengen aan Palazzo D'Avalos, het beste voorbeeld van renaissance-architectuur in de stad.

VERBLIJFTIP: Na het verkennen van de stad kan je overnachten in het Centro Residenza - Suites & Apartments. De appartementen zijn ruim en voorzien van alle comfort en luxe dat je kan wensen. Meer info en boeken.

Dag 7: Vasto naar Abbateggio

Vandaag verlaat je de kust en trek je het binnenland van de Abruzzen in, op weg naar het fantastische Abbateggio. De eerste halte voor vandaag is Casoli, op minder dan een uurtje rijden van Vasto. Het symbool van Casoli is het Castello Masciantonio, een Normandisch kasteel uit de 11e eeuw met een opvallende toren.

We rijden door naar het nationaal park Majella (of Maiella) waar je het Majella-massief kan ontdekken. Beklim er zeker de Monte Amaro, met zijn 2793 meter de hoogste berg. In het park werd niet minder dan 500 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld.

Enkele plekjes en bezienswaardigheden in de buurt van het nationaal park Majella

 • Mis zeker de grotschilderingen in de Grotta Sant'Angelo en de Grotta del Cavallone niet. Die laatste is bovendien een van de diepste grotten in Europa die toegankelijk is voor het publiek.
 • Palena is een stadje binnen de grenzen van het nationaal park Majella. Je kan er een museum bezoeken gewijd aan de Marsicaanse bruine beer, het symbool van de Abruzzen. Het is een bedreigde diersoort die sinds mensenheugenis in dit gebergte leeft.
 • Sulmona ligt in de Valle Peligna en heeft enkele mooie bezienswaardigheden als Palazzo Annunziata, een zeldzaam voorbeeld van een renaissancistisch bouwwerk en de kathedraal.
 • Pacentro ligt verstopt tussen een verzameling kleine heuvels en heeft een historisch centrum met herenhuizen en een bijzonder kasteel.
 • Even verder in het nationaal park Majella bereik je Caramanico Terme.

Afsluiten doen we in Abbateggio, opnieuw een van de mooiste dorpen van Italië

De grootste troeven van Abbateggio zijn de smalle steegjes en de stenen huizen. Het historische centrum van het dorp bestaat uit een kern vol oude kleine huizen opgetrokken in een lokale witte steen. De huisjes lijken zich vast te klampen aan een klif die uitkijkt over de smalle vallei van Fosso della Vecchia Fonte.

Het dorpje ziet eruit als een cluster van kleine stenen huisjes, kronkelende straatjes en steile trappen. Het prachtige landschap op de achtergrond maakt het plaatje compleet. Het stadje heeft ook een nieuwere wijk die dateert uit het begin van de jaren 1900.

Dag 8: Abbateggio naar Celano

Om de wonderen van de Abruzzen te bereiken, moet je een nogal bochtige route nemen. Vandaag ga je eerst naar het noorden en dan weer naar het zuiden over de E80.

Je doet er ongeveer een uur over om je eerste stop van de dag te bereiken, Anversa degli Abruzzi. De inwoners trokken weg met het oog op betere werkgelegenheid in de stad, maar de charmante gebouwen en de betoverende omgeving zijn wel gewoon gebleven. Ja, ook dit is weer een van de mooiste dorpen van Italië.

Neem de tijd om dit slaperige dorpje te bezoeken, en bewonder de ruïnes van een Normandisch kasteel (privé-eigendom), gebouwd in de 15e eeuw. Ten zuiden van Anversa degli Abruzzi kan je het regionaal natuurreservaat van de Sagittario-kloof verkennen.

Natuurreservaat van de Sagittario-kloof

Dit beschermde gebied beslaat 450 hectare en omvat erg verschillende ecosystemen in en rond de kalksteenkloven die door de Sagittario-rivier in het landschap zijn uitgeslepen. In dit gebied, dat grenst aan het nationaal park Abruzzo, leven veel zoogdieren zoals beren, wolven en herten. Vogelliefhebbers, neem je verrekijker mee want hier kan je gouden adelaars, slechtvalken, sperwers proberen te spotten.

Scanno staat niet alleen bekend om zijn ricotta, pecorino en gregoriano, maar ook om de traditionele vrouwenkleding die teruggaat tot de 17e eeuw. Edward Lear zei dat de mooiste vrouwen van Italië in Scanno woonden.

In het historische centrum van Scanno zal je opvallend veel kerken opmerken. De San Rocco, San Eustacio en San Giovanni Battista, bijvoorbeeld, en ook de opmerkelijke Santa Maria della Valle, met verbazingwekkende middeleeuwse fresco's en een indrukwekkend altaar. Vlakbij ligt het Scanno-meer, Abruzzo's grootste natuurlijke waterbekken.

Volgende stop: Nationaal park Abruzzen, Lazio en Molise

Het nationaal park Abruzzen, Lazio en Molise, vroeger bekend als het nationaal park Abruzzen, werd opgericht in 1923. Het is het oudste beschermde natuurgebied in de Apennijnen en een belangrijke plek voor de fauna van de regio.

Ten slotte eindigen we de dag in Celano, een stadje gedomineerd door het indrukwekkende kasteel Piccolomini. Tegenwoordig herbergt het kasteel het Museum voor Heilige Kunst van de Marsica en het biedt een onevenaarbaar uitzicht over het Fucino-bekken dat is ontstaan na de drooglegging van het meer. Celano heeft ook drie kerken met 13e-eeuwse gevels.

Wandelliefhebbers moeten in Celano ook zeker de Gole di Celano bezoeken, een vijf kilometer lange kloof die is ontstaan door karst-erosie van de Foce-rivier. De majestueuze rotswanden langs weerszijden van de rivier liggen op bepaalde punten slechts 3 meter van elkaar. In de omgeving schijnt ook een groep Marsicaanse bruine beren te leven. Een aanrader!

Dag 9: Celano naar Pietracamela

De volgende etappe van je reis brengt je verder naar het noorden, door het regionaal park Sirente Velino en via L'Aquila naar het nationaal park Gran Sasso, waar je enkele van de mooiste stadjes bezoekt, voordat je de dag eindigt in Pietracamela.

Enkele hoogtepunten die nog op je dagplanning staan:

 • Rocca di Mezzo is de uitvalsbasis om het regionaal park Sirente Velino, waar je nu doorheen rijdt, te verkennen. Je kan hier even stoppen om je benen te strekken en de oude stad te verkennen, met haar karakteristieke steegjes, bogen, kerken en het centrale plein.
 • De middeleeuwse heuvelstad Santo Stefano di Sessanio waar je verschillende historische gebouwen en ruïnes kan bezichtigen.
 • Het fort Rocca Calascio ligt op een hoogte van 1460 meter en mag zich het hoogstgelegen fort in de Apennijnen noemen. Vandaag kan je door de romantische ruïnes wandelen op de heuveltop. Vlakbij het fort vind je de achthoekige kerk Santa Maria della Pietà, gebouwd in 1596 op een plek waar, volgens de legende, de plaatselijke bevolking een rekening vereffende met een roversbende.
 • Castelli is een klein middeleeuwse dorpje dat stevig vast houdt aan zijn oude tradities. Castelli is vooral bekend om zijn keramiek, een ambacht die minstens teruggaat tot de renaissancetijd.

Pietracamela was, samen met het nabijgelegen Cerqueto di Fano Adriano, in de oudheid de thuis van de wolkappers, een beroep dat nu helaas geheel verdwenen is. Maar veel andere tradities zijn wel bewaard gebleven. Ook dit is een van de mooiste dorpen van Italië en een prima plek om deze dag van je avontuur af te sluiten.

Geniet van de rustige straatjes en trappensteegjes in dit goed onderhouden stadje vol stenen huizen uit de 15e en 16e eeuw. Hier en daar zie je ook de resten van de 16e-eeuwse verdedigingsmuren. Bij de kerk van San Leucio zie je een eeuwenoud torentje en ook de kerken van San Giovanni en San Rocco zijn een bezoek waard.

Pietracamela is onder wandelaars ook bekend als startpunt voor de beklimmingen van de bergen Pizzo d'Intermesoli, Corno Piccolo en Corno Grande

Dag 10: Pietracamela naar Amandola

Vandaag gidsen we je door de noordelijke delen van het nationaal park, terug uit de Abruzzen en naar Le Marche. Daarna bereik je de grenzen van het nationaal park Monte Sibillini (bekijk onze wandeling naar de Monte Vettore de hoogste top), waar nog meer charmante dorpjes en ontzagwekkende uitzichten op je wachten. We raden je aan om het rustig aan te doen en de schilderachtige route te nemen, kronkelend in noordelijke richting door het nationaal park over kleine weggetjes.

Je eerste stop is Acquasanta Terme met het middeleeuwse Castel di Luco, op ongeveer drie uur van Pietracamela. Er zijn onderweg genoeg kleine gehuchtjes waar je de reis even kan onderbreken zoals Montefortino en maak je een wandeling naar de Gole dell'Infernaccio of Helkloof.

Amandola, een van de belangrijkste historische en culturele centra van het nationaal park

Er zijn heel wat hotels gevestigd in deze stad en dat maakt van Amandola de perfecte plek om deze dag af te sluiten. Wandel het gezellige historische centrum binnen via de indrukwekkende gekanteelde poort en bewonder de historische bouwwerken. Proef zeker de witte truffels en roze appels, de plaatselijke delicatessen.

Dag 11: Montefortino naar Sassoferrato

Onze roadtrip loopt bijna op zijn einde, vandaag rijden we door naar het noorden

Op het programma staan enkele mooie wandelingen en verschillende natuurlijke en historische bezienswaardigheden terwijl je je een weg baant naar Sassoferrato. Onze eerste wandeling brengt ons bij Lago di Fiastra, een kunstmatig meer, naar de canyon Lame Rosse (bekijk onze wandelroute). Dat zijn geologische formaties in de vorm van pinakels en torens die gevormd werden door eeuwenlange erosie door wind en regen. Bovenop de dam word je beloond met een prachtig uitzicht over de kloven en het meer. Daarna wandel je door het bos tot je uitkomt in de lager gelegen delen van de Lame Rosse.

Lago di Fiastra is ook een ideale plek om 's zomers een zwempauze in te lassen

Vervolgens ga je naar Camerino, een charmante universiteitsstad waar een in de middeleeuwen gestichte onderwijsinstelling is gevestigd. In deze stad vallen een aantal historische bezienswaardigheden te ontdekken zoals de 19e-eeuwse kathedraal en de kerk van San Venanzio, gebouwd in laat-gotische stijl.

Alvorens we Sassoferrato bereiken, komen we eerst nog langs gezellige Braccano, aan de oevers van de gelijknamige rivier die ontspringt bij de Abdij van Roti en Fabriano. In Braccano vertrekken verschillende wandelroutes, ook wij hebben eentje uitgestippeld voor tijdens deze roadtrip. Bekijk onze wandeling naar de prachtige kloof Gola di Jana.

Fabriano is een UNESCO-werelderfgoedsite die de schone kunsten altijd hoog in het vaandel heeft gedragen. Er zijn dan ook veel monumenten bewaard gebleven uit de late middeleeuwen. Wandel door de straten en laat je zeker verrassen door de kathedraal San Venanzio, het Palazzo del Podesta, de Sturinalto-fontein en het Communaal Paleis.

Wist je trouwens dat men hier nog steeds papier met de hand maakt?

Fabriano was een van de eerste plekken in Europa waar op industriële schaal papier van hoge kwaliteit werd gemaakt. Vandaag heeft de stad nog steeds een uitstekende reputatie voor fijn watermerkpapier. Wil je je graag verdiepen? Breng dan een bezoekje aan het fascinerende Papier- en Watermerkmuseum, gevestigd in het oude klooster van San Domenico, tevens de allerlaatste werkende papierfabriek van Italië.

Je sluit de dag af in het pittoreske stadje Sassoferrato met haar majestueuze Albornoz-fort.

Dag 12: Sassoferrato naar Pergola

Vandaag vervolg je je weg naar het noorden, langs het natuurpark Gola della Rossa e di Frasassi, om door een prachtig gebied naar Urbino te rijden. We houden eerst halt bij volgende karakteristieke plekjes:

 • De stad Genga die vooral bekend is als de thuis van de adellijke familie della Genga. Het kasteel van de stad herbergt nu een museum gewijd aan heilige kunst. Aan de overkant van het charmante Piazza San Clemente kom je meer te weten over de stad in het Museum van Genga. Vanuit Genga kan je ook het wandelgebied Sentiero del Papa verkennen.
 • Niet ver weg, aan de voet van de Monte Frasassi, ligt de prachtige Tempio del Valadier. Deze koepelvormige marmeren tempel werd in 1928 gebouwd in een berggrot als bedevaartsoord.
 • Ook de grotten van Frasassi staan op deze dagplanning. Dit uitgebreide karstgrottenstelsel heeft een indrukwekkende reeks stalactieten en stalagmieten. Toeristen kunnen ongeveer anderhalve kilometer aan wandelpad verkennen.
 • Het historische centrum van Serra San Quirico dat door de jaren heen goed bewaard is gebleven. Het barst er van de karakteristieke 14e-eeuwse middeleeuwse gebouwen. Verlaat deze stad zeker niet zonder een bezoek te brengen aan de kerk van Santa Lucia, een prachtige laat-barokke kerk uit de 17e eeuw.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Le Marche & Abruzzo.

Pergola ligt verscholen langs de bovenste vallei van de rivier de Cesano

Pergola is misschien maar een klein stadje, maar er valt wel ontzettend veel kunst te bewonderen. Enkele bewijsstukken van Pergola’s glorieuze verleden zijn ondergebracht in het museum van de vergulde bronzen beelden, dat zich bevindt in het voormalige klooster van San Giacomo. Tot de schatten behoren de beroemde vergulde bronzen beelden uit Cartoceto di Pergola uit het Julio-Claudiaanse tijdperk (29-23 v.Chr.) of zelfs het Caesarische tijdperk (50-30 v.Chr.), die pas in 1946 zijn gevonden. Het museum herbergt ook een kunstgalerij met schilderijen en houtwerk en heeft afdelingen numismatische, Romeinse en hedendaagse kunst.

Pergola staat ook bekend als de "stad van de honderd kerken" die volgepropt zijn met kostbare kunstwerken, die getuigen van de belangrijke economische, politieke en religieuze rol die de stad door de eeuwen heen gespeeld heeft.

Dag 13: Pergola naar San Marino

De voorlaatste dag van je avontuur is jammer genoeg aangebroken. Dit is tevens de laatste dag van deze roadtrip in Italië, want je eindigt deze reis morgen in stadstaat San Marino. Uiteraard hebben we nog enkele mooie plekjes op onze planning staan. Je laatste stop is tevens het laatste mooiste dorp van Italië, Monte Grimano. Smalle straatjes leiden naar de burgertoren van het oude kasteel.

Op onze voorlaatste dag houden we nog halt bij:

 • Urbino, een ommuurde middeleeuwse stad in Le Marche en samen met Pesaro de hoofdstad van de provincie Pesaro en Urbino. Dit opvallende heuveldorp staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste steden uit de renaissancetijd van heel Italië.
 • Urbania, bekend om zijn schattige middeleeuwse kern en zijn eigen hertogelijk paleis. In Urbania wordt ook al eeuwenlang keramiek gemaakt, vooral majolica.
 • Mercatello sul Metauro, een historisch marktstadje aan de rivier de Metauro.
 • Het verbazingwekkende kloostercomplex van Montefiorentino in de buurt van Frontino in het regionaal natuurpark van Sasso Simone en Simoncello.
VERBLIJFTIP: Vervolgens stellen we voor dat je je reisroute afsluit met een overnachting in San Marino. Rijd dus vandaag nog even verder om de Città di San Marino te bereiken. We raden je aan om daar te overnachten in de charmante B&B Maison Il Melograno.

Dag 14: San Marino

Vandaag trekken we een hele dag uit om San Marino te verkennen

San Marino is officieel de Republiek San Marino, is een Europese microstaat - een insulair landje dat volledig wordt omringd door Italië. De hoofdstad van het land heeft dezelfde naam en er valt ontzettend veel te zien. De grootste stad binnen San Marino is echter Dogana, en dus niet hoofdstad San Marino. Het historische centrum van San Marino, op de berg Titano. Veel van de oorspronkelijke middeleeuwse elementen van het historische centrum zijn bewaard gebleven, en de stad prijkt dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat zeker zien en doen tijdens je bezoek aan San Marino?

 • In het historische hart van San Marino staan nog veel getuigen uit ver vervlogen tijden overeind. De meeste gebouwen gaan terug tot in de 13e eeuw, waaronder verschillende vestingtorens, bastions, stadspoorten en muren.
 • Er zijn kloosters uit de 14e en 16e eeuw, de neoklassieke San Marino-basiliek en het 18e-eeuwse Titano-theater.
 • Drie middeleeuwse torens, gebouwd op drie pieken van de berg Monte Titano, stelen de show. Ze heten Guaita, De la Fratta (ook wel Cesta genoemd) en Montale.
 • Daarnaast is het ook een ideale bestemming om belastingvrij te winkelen.
 • Bezoek de prominente marktstad, Borgo Maggiore.
 • Als je de tijd hebt, kan je met de kabelbaan Funivia di San Marino de berg op.
STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek aan deze dwergstaat met onze stadswandeling door het centrum van San Marino.

Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.

Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf aan Le Marche?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Le Marche / De Marken? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Le Marche met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Le Marche.

Le Marche & Abruzzo

Gratis reisgids Le Marche & Abruzzo downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?